Liity verkostomme!

ympäristö

Ilmastonmuutos ja luonnon häviäminen aiheuttavat suurimmat riskit ihmiskunnalle: WEF Global Risk Report 2024

SHARE:

Julkaistu

on

Maailman talousfoorumin (WEF) Global Risks Report 2024 laskee äärimmäiset sääilmiöt ja maapallon järjestelmien kriittiset muutokset suurimpana huolenaiheena, jota maailma kohtaa seuraavan vuosikymmenen aikana. Vaikka väärää tietoa ja disinformaatiota pidetään suurimpana lyhyen aikavälin riskinä seuraavien kahden vuoden aikana, ympäristöriskit hallitsevat kymmenen vuoden ajanjaksoa.

Raportin mukaan neljä vakaviinta riskiä seuraavan kymmenen vuoden aikana ovat: äärimmäiset sääilmiöt, kriittiset muutokset maapallon järjestelmissä, biologisen monimuotoisuuden väheneminen ja ekosysteemien romahtaminen sekä luonnonvarojen puute. Saasteet kuuluvat myös kymmenen vakavimman riskin joukkoon. Raportissa väitetään, että yhteistyö kiireellisissä maailmanlaajuisissa kysymyksissä saattaa olla yhä pulaa, mikä korostaa yhteisen toiminnan ja yhteistyön merkitystä ilmasto- ja luontohätätilanteiden ratkaisemiseksi. 

"Ilmastonmuutoksen ja biologisen monimuotoisuuden vähenemisen toisiinsa liittyvät kriisit ovat vakavimpia riskejä, joita maailma joutuu kohtaamaan, eikä niitä voida käsitellä yksinään. Olemme juuri eläneet läpi  kuumin vuosi helleaaltojen sekä katastrofaalisten tulvien ja myrskyjen tuhoaman elämän ja toimeentulon. Jos emme ryhdy kiireellisiin toimiin, uhka vain voimistuu ja työntää meidät lähemmäksi peruuttamattomien vahinkojen aiheuttamista yhteiskunnalle ja ekosysteemeille", sanoi Kirsten Schuijt, WWF Internationalin pääjohtaja

"Nämä havainnot täydentävät EU:n ympäristöviraston viimeaikaista tyrmäävää analyysiä, joka osoittaa, että EU on vaarassa jättää tekemättä suurimman osan vuoden 2030 ympäristöpoliittisista tavoitteistaan. Poliittisten puolueiden on ennen EU-vaaleja osoitettava sitoutumisensa planeettamme tulevaisuuden turvaamiseen. ja täyttää Euroopan vihreän sopimuksen lupaus. Tämä edellyttää taloutemme perustavanlaatuista uudelleensuunnittelua, jotta se voidaan vieroittaa nopeammin fossiilisista polttoaineista ja hyödyntää terveitä ekosysteemejä vahvimpana liittolaisenamme. Vain silloin EU voi taata turvallisuuden ja hyvinvoinnin kansansa eduista ja lisää sen autonomiaa ja joustavuutta", lisäsi Ester Asin, WWF:n Euroopan politiikan toimiston johtaja.

"Työskentelemällä yhdessä maapallon resurssien suojelemiseksi ja hallitsemiseksi paremmin, voimme kääntää vuoroveden luonnon häviämiselle ja turvata valoisamman tulevaisuuden planeetallemme, yhteiselle kodillemme. Hallitukset ja yritykset voivat tehdä vuodesta 2024 uskottavuuden ja luottamuksen uudelleen rakentamisen ottamalla raiteilleen vuoden 2030 ilmasto- ja luontositoumuksensa – ei ole aikaa viivytellä. Tämä on välttämätöntä yhteisöjen ja meitä kaikkia ylläpitävän luonnon suojelemiseksi, päätti Kirsten Schuijt.

  • WEF:n globaali riskiraportti 2024 toteaa, että ympäristöriskit hallitsevat edelleen riskimaisemaa. Kaksi kolmasosaa maailmanlaajuisista asiantuntijoista on huolissaan vuoden 2024 äärimmäisistä sääilmiöistä. Äärimmäiset sääolosuhteet, kriittinen muutos maapallon järjestelmissä, biologisen monimuotoisuuden väheneminen ja ekosysteemien romahtaminen, luonnonvarojen pula ja saastuminen edustavat viisi kymmenen vakavimman riskin joukossa ensi vuosikymmenellä.
  • WWF on huolissaan siitä, että maat eivät täytä vuoden 2030 sitoumuksiaan Kunmingin ja Montrealin maailmanlaajuisen biologista monimuotoisuutta koskevan puiteohjelman, Pariisin sopimuksen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti:

sitoutuminen COP28:ssa siirtymään pois fossiilisista polttoaineista merkittävänä hetkenä, on selvää, että elinkelpoisen planeetan saavuttamiseksi meidän on luotava täysi vaihe kaikista fossiilisista polttoaineista sekä paljon enemmän rahoitusta vahinkoa kärsineiden auttamiseksi. 

Liiketoiminnalla on tärkeä rooli maailmanlaajuisen biologisen monimuotoisuuden puiteohjelman ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamisessa. Käyttämällä tavoiteasetuskehyksiä, kuten Tiedepohjaiset tavoitteet -aloite ja Science Based Targets Network (SBTN), yritykset voivat vähentää kielteisiä vaikutuksia ilmastoon ja luontoon. WWF Risk Filter Suite voi auttaa yrityksiä arvioimaan ja vähentämään luontoon liittyviä riskejä. Tähän mennessä yli miljoona sijaintia on ladannut yli 10,000 XNUMX rekisteröityä käyttäjää. Se on yli miljoona paikkaa maailmassa, joissa yritykset ymmärtävät paremmin biologista monimuotoisuuttaan ja vesivaikutuksiaan ja riippuvuuksiaan.

Mainos

Kuva Evangeline Shaw on Unsplash

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa