Liity verkostomme!

energia

Sähkön ja kaasun hinnat vakiintuvat vuonna 2023

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan alkaneen, mutta vuoden 2022 toisen puoliskon aikana pilviin nousseen huomattavan hintojen nousun jälkeen sähkön ja kaasun hinnat ovat vakiintumassa. Energian hinnat nousivat marginaalipolttoaineena pidetyn maakaasun hinnan nousun seurauksena. Tämä johtui siitä, että tuonti Venäjältä väheni ja muita tuojia etsittiin. Energiamarkkinat hinnoitellaan marginaalipolttoaineen jälkeen, mikä tarkoittaa, että maakaasun hinta vaikuttaa sähkömarkkinoiden hintoihin. Kuluttajien paineiden lieventämiseksi rakennettiin mekanismeja, joista yksi oli tuki.

Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla kotitalouksien sähkön keskihinta vuonna XNUMX EU jatkoi nousua vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 25.3 eurosta 100 kWh 28.9 euroon 100 kWh:lta. Myös kaasun keskihinnat nousivat vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 8.6 eurosta 100 kWh:sta 11.9 euroon 100 kWh:lta vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Nämä hinnat ovat Eurostatin korkeimmat mittaukset. 

Sähkön ja maakaasun veroton hinta laskee. Maat osittain peruuttavat tukitoimenpiteensä. Tämän seurauksena loppuasiakashinnat veroineen ovat hieman korkeammat kuin edellisellä vertailukaudella. 

Verrattuna vuoden 2022 ensimmäiseen puoliskoon, vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla verojen osuus sähkölaskuista laski 23 prosentista 19 prosenttiin (-4 %) ja kaasulaskussa 27 prosentista 19 prosenttiin (-8 %). kaikissa EU-maissa on käytössä valtion avustuksia ja tukia tai alennettava veroja ja maksuja korkeiden energiakustannusten vähentämiseksi.

Nämä tiedot ovat peräisin tietoja sähkön ja kaasun hinnoista Eurostat julkaisi äskettäin. Artikkelissa esitetään kourallinen havaintoja yksityiskohtaisemmasta Tilastot Selitettävät artikkelit sähkön hinnoista ja maakaasun hinnat

Viivakaavio: Kotitalouskuluttajien sähkön ja kaasun hintojen kehitys EU:ssa, euroina, kaikki verot ja maksut mukaan lukien, 2008-2023

Lähdetietojoukko: nrg_pc_204 ja nrg_pc_202

Sähkön hinnat nousivat 22 EU-maassa vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla

Tiedot osoittavat myös, että kotitalouksien sähkön hinnat nousivat 22 EU-maassa vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla verrattuna vuoden 2022 ensimmäiseen puoliskoon. Kansallisessa valuutassa mitattuna suurin nousu (+953 %) raportoitiin Hollannissa. Kasvu liittyy useisiin tekijöihin: vuoden 2022 verohelpotuksia ei jatkettu vuonna 2023 ja samalla kotitalouksien sähkön energiaverot kaksinkertaistuivat. Hintakatto otetaan käyttöön, mikä laskee hintoja kaikilla tasoilla varsin merkittävästi vuonna 2023. Myös Liettuassa (+88 %), Romaniassa (+77 %) ja Latviassa (+74 %) rekisteröitiin suuria korotuksia kansallisessa valuutassa. 

Mainos

Kansallisen valuutan määrä laski huomattavasti Espanjassa (-41 %) ja seuraavaksi Tanskassa (-16 %). Pienempää laskua ilmoitettiin Portugalissa (-6 %), Maltalla (-3 %) ja Luxemburgissa, lähes 0 (-0.4 %). 

Kotitalouksien keskimääräiset sähkön hinnat euroina vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla olivat alhaisimmat Bulgariassa (11.4 euroa/100 kWh), Unkarissa (11.6 euroa) ja Maltalla (12.6 euroa) ja korkeimmat Alankomaissa (47.5 euroa) ja Belgiassa ( 43.5 euroa, Romania (42.0 euroa) ja Saksa (41.3 euroa). 

Kaasun hinta nousee lähes kaikissa EU-maissa

Vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon ja vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon välisenä aikana kaasun hinnat nousivat 20:ssä niistä 24:stä kaasun hinnat ilmoittavasta EU-maasta. 

Kaasun hinnat (kansallisissa valuutoissa) nousivat eniten Latviassa (+139 %), Romaniassa (+134 %), Itävallassa (+103 %), Hollannissa (+99 %) ja Irlannissa (+73 %). Toisessa päässä olivat Viro, Kroatia ja Italia, jotka laskivat välillä -0.6 % ja -0.5 %, kun taas Liettuassa hinta pysyi ennallaan. 

Kotitalouksien kaasun keskimääräiset hinnat euroina vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla olivat alhaisimmat Unkarissa (3.4 euroa/100 kWh), Kroatiassa (4.1 euroa) ja Slovakiassa (5.7 euroa) ja korkeimmat Alankomaissa (24.8 euroa) ja Ruotsissa (euroa). 21.9) ja Tanska (16.6 euroa). 

Lisätietoja

Metodologiset huomautukset

  • Kroatia - tiedot euroina olivat vuoden 2022 ensimmäiseltä puoliskolta ja vuoden 2023 ensimmäiseltä puoliskolta.
  • Kypros ja Malta eivät ilmoita maakaasun hinnoista. Suomi ei ilmoita kotitaloussektorin maakaasun hintoja.

Jos sinulla on kysyttävää, käy osoitteessa ottaa yhteyttä sivu.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa