Liity verkostomme!

Audiovisuaaliset

Vahvat esitykset kaikkialla eurooppalaisessa elokuvateatterissa 24 prosentin lipputulon kasvulla

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kansainvälinen elokuvaliitto UNIC, joka edustaa eurooppalaisia ​​elokuvatoimijoita ja ammattijärjestöjä, on tänään julkaissut vuoden 2023 lipputulot ja pääsytiedot 39 alueelleen. Luvut edustavat ensimmäistä, alustaviin arvioihin perustuvaa arviota eurooppalaisten elokuvateattereiden toiminnasta viime vuonna. Tarkemmat lopulliset tiedot julkaistaan ​​myöhemmin keväällä. 

Vuosi 2023 osoittautui menestyksekkääksi vuodeksi eurooppalaisille elokuvateattereille muun muassa menestyneiden kansainvälisten nimikkeiden ansiosta BarbieOppenheimerSuper Mario Bros -elokuvaSpider-Man: Across the Spider-JaeMission: Impossible - Dead Reckoning Part One ja wonka, sekä laaja valikoima erittäin suosittuja kansallisia julkaisuja.

Koska useiden alueiden luvut ovat vielä vahvistamatta, UNIC arvioi, että Euroopan maahanpääsymäärät kasvoivat 21 prosenttia ja että vuoden kokonaislipputulot nousevat 7.1 miljardiin euroon – kasvua Euroopassa 24 prosenttia ja EU:ssa 25 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. jälkimmäinen on vain 8 % alle 2017-2019 tulosten.

Hollanti, Kroatia, Albania, Serbia ja Montenegro päättivät vuoden lipputulot yli vuosien 2017–2019 keskiarvon. Hollantilaiset saavuttivat lähes 32 miljoonaa sisäänpääsyä, 27 % enemmän kuin vuonna 2022, ja ansaitsivat 338 miljoonaa euroa, mikä on 31 % enemmän kuin vuonna 2022. Serbia ja Montenegrossa lipputulot kasvoivat 27 % vuoteen 2022 verrattuna, pääasiassa paikallisen nimikkeen ansiosta. Formulan vartijat. Itävalta, Tšekki, Suomi, Unkari ja Slovakia olivat samalla tasolla kuin pandemiaa edeltäneet lipputulot.

Saksan lipputulot olivat 859 miljoonaa euroa, mikä on 24 % enemmän kuin vuonna 2022, kun taas pääsyn kokonaismäärä kasvoi 19 % edellisvuodesta 87 miljoonaan.

Ranska saavutti 181 miljoonaa osallistujaa, 19 % enemmän kuin vuonna 2022. Yhdistyneen kuningaskunnan lipputulot tuottivat yhteensä yli 978.5 miljoonaa puntaa, mikä on 8.5 % kasvua.

Italian lipputulot tuottivat 496 miljoonaa euroa ja elokuvateattereihin katsottiin yhteensä 71 miljoonaa, mikä merkitsee vaikuttavaa 62 % ja 59 % kasvua vuoteen 2022 verrattuna. Espanjassa pääsymaksut nousivat 22 % 75 miljoonaan, ja lipputulot olivat 489 miljoonaa euroa.

Mainos

Vuoden kohokohta oli epäilemättä kahden elokuvan samanaikainen julkaisu, jotka valloittivat yleisön maailmanlaajuisesti. Warner Bros' Barbie tuotti maailmanlaajuisesti hämmästyttävät 1.44 miljardia dollaria ja ylsi listan kärkeen Isossa-Britanniassa ja Irlannissa (96 miljoonaa puntaa), Saksassa (55.3 miljoonaa euroa) ja monissa muissa Euroopan maissa. Greta Gerwig-helmed -elokuva oli myös kaikkien aikojen tuottoisin naisen ohjaama elokuva.

Sillä välin Universal Pictures' Oppenheimer ansaitsi yli 952 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti. Kun monet yleisöt omaksuvat kaksinkertaisen ominaisuuden Barbie, ja usein premium-muodoissa, "Barbenheimer"-niminen ilmiö auttoi tarjoamaan poikkeuksellisen kesän Alankomaissa, Belgiassa, Ruotsissa, Puolassa, Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Italiassa muutamia mainitakseni.

Ei saa jättää huomiotta, Super Mario Bros -elokuva ansaitsi yli miljardi dollaria maailmanlaajuisesti Taylor Swift: The Eras Tourasetti uuden ennätyksen konserttielokuvan korkeimmalle maailmanlaajuiselle avajaisviikonloppuna, 128 miljoonaa dollaria. Lokakuussa 2023 94 alueella ja yli 4,500 XNUMX tapahtumapaikalla julkaistu neljä kertaa vuoden Grammy-voittaja albumi saavutti parhaan paikan Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Espanjassa ja Italiassa.

Myös paikallisilla nimikkeillä oli keskeinen rooli vuoden 2023 elokuvamaisessa menestystarinassa. Ranskassa 12 kansallista elokuvaa sai yli miljoona katsojaa, joista kolme pääsi vuoden 10 parhaan joukkoon: Asterix ja Obelix: Keski-valtakunta (4.6 miljoonaa pääsyä), Alibi.com 2 (4.3 miljoonaa) ja Kolme muskettisoturia: D'Artagnan (3.4 miljoonaa). Romaniassa ensimmäistä kertaa peräti neljä kotimaista julkaisua päätyi kymmenen parhaan joukkoon. Miami Bici 2:n katsoi 430,000 XNUMX elokuvakävijää vain kolmessa viikossa.

Italiassa myös paikallisten elokuvien markkinaosuus kasvoi ja saavutti 24.3 % kokonaistuotoista ja 25.9 % pääsymaksuista. Italian tittelit tuottivat 120.7 miljoonaa euroa vuonna 2023, kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2022. Italialainen "dramedy" C'è ancora domani oli vuoden tuottoisin elokuva, jonka lipputulot olivat 32.9 miljoonaa euroa, ja siitä tuli viidenneksi menestynein italialainen elokuva tähän mennessä maassa.

Norjassa joululoman aikana kolme neljästä elokuvalipusta myytiin norjalaiseen elokuvaan, mm. Bukkene Bruse Badelandissa ja Første julen i Skomakergata. Koko vuoden aikana norjalaisten elokuvien osuus kokonaistuloista oli 23.7 %.

Tanskassa neljä paikallista titteliä pääsi kymmenen parhaan joukkoon – Meter i sekundet, Når befrielsen kommer, BastardenKysset – ja niitä katsoi yhteensä 1.1 miljoonaa katsojaa, mikä tarjosi saman markkinaosuuden kuin "Barbenheimer". Syksyllä 2023 35 % tanskalaisista kotitalouksista osti ainakin yhden elokuvalipun.

National Cinema Days saavutti merkittävää menestystä kaikkialla Euroopassa, ja miljoonat ihmiset pääsivät nauttimaan Big Screen -elämyksestä alennettuun hintaan. Ranskan La Fête du Cinéma keräsi 3.1 vuoden aikana 38 miljoonaa elokuvakävijääth vuosi. Italian Elokuva Festassa ja Espanjan Elokuvafestivaali osoittautui erittäin suosituksi, kun taas Puolan Święto Kina, jonka liput maksoivat 12 PLN (2.60 €), keräsi 550,000 40 katsojaa, ja puolalaisten elokuvien osuus lipunmyynnistä oli XNUMX prosenttia.

Laura Houlgatte, UNICin toimitusjohtaja, sanoi:

"Vuoden 2023 vaikuttavat luvut osoittavat, että Big Screen ei ole menettänyt vetovoimaansa eurooppalaisen yleisön silmissä, sillä se on sekoitus fantastisia kansainvälisiä elokuvia ja loistavia kansallisia nimikkeitä. Ohjelmiston ja kokemusten monimuotoisuus tarkoittaa, että elokuvateattereissa on jokaiseen makuun ja jokaiselle ikäryhmälle jotakin.

"Tämä on ala, jolla on vertaansa vailla oleva innovaatiohistoria ja joka tuottaa edelleen tuloksia. Joitakin haasteita on jäljellä – Hollywoodin lakkojen vaikutukset ja kohonneet toimintakustannukset, mutta vuosi 2023 on todiste siitä, että elokuvateatterit ovat yhtä suosittuja kuin koskaan.”

Gower Street Analytics arvioi, että vuoden 2024 globaali lipputulot nousevat 31.5 miljardiin dollariin ja EMEA:n arviolta 8 miljardiin dollariin.

UNIC on eurooppalainen kauppajärjestö, joka edustaa elokuvan näytteilleasettajia ja heidän kansallisia ammattiliittojaan 39 Euroopan alueella. Lisätietoja on saatavilla osoitteessa unic-cinemas.org.

Lähteet

UNICin jäseniä. Täydentäviä tietoja Comscorelta, Gower Street, European Audiovisual Observatory, BG (Национален филмов център), CZ (Unie Filmovych Distributoru), FR (Centre National du Cinéma et de l'Image Animée), ιρρνληλην Κινηματογράφου), HU (Nemzeti) Filmiroda Főosztály), IE (Pearl&Dean), LU (Centre national de l'audiovisuel), PT (Instituto do Cinema e do Audiovisual), RO (Cinemagia), RU (Nevafilm Research), UA (Planeta Kino).

Ottaa yhteyttä

Kansainvälinen elokuvaliitto UNIC [sähköposti suojattu]

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa