Liity verkostomme!

ympäristö

Slovakian vanhat metsät suojellaan vasta perustetussa luonnonsuojelualueella kansalaisjärjestöjen Prales ja WWF Slovakian ansiosta.

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Slovakian vanhat metsät on Slovakian tasavallan hallituksen hyväksymän uuden luonnonsuojelualueen virallinen nimi. Uuden luonnonsuojelualueen perustaminen on kahden luonnonsuojelujärjestön OZ Pralesin ja WWF Slovakian pitkäaikaisten ponnistelujen tulos. Silti suojelemattomat tai riittämättömästi suojellut vanhat kasvustot ja luonnonmetsät 76 paikkakunnalla kaikkialla Slovakiassa, joiden pinta-ala on yhteensä lähes 6.5 tuhatta hehtaaria, julistetaan luonnonsuojelualueeksi 1.

Noin vuosi sitten (17. syyskuuta 2020) WWF Slovakia ja kansalaisjärjestö PRALES lähettivät Slovakian ympäristöministerille Ján Budajille vetoomuksen, jossa yli 30,000 XNUMX allekirjoitusta tukevat vanhan metsänsuojelualueen julistamista. Vetoomus oli viimeinen askel järjestöjen pitkäaikaisissa ponnisteluissa Slovakian jäljellä olevien vanhojen metsien suojelemiseksi. Kansalaisjärjestöjen työ oli kuitenkin alkanut vuosia sitten vanhojen metsien kartoituksella ja jatkunut lukuisten neuvottelujen ja itse suojeluehdotuksen valmistelun kautta.

"Karpaattien sopimuksen mukaisesti Slovakia sitoutui tunnistamaan luonnonmetsänsä ja vanhat metsänsä. Tartuimme tähän tehtävään siinä uskossa, että se on aihe, joka voi yhdistää metsänhoitajat ja luonnonsuojelijat. Valitettavasti näin ei käynyt. Kuitenkin, Kartoituksen tulokset tunnustettiin vähitellen asianomaisissa valtion instituutioissa, vaikka menetimme tällä reitillä useita satoja hehtaareja vanhoja metsiä, joten kaikkien kartoittamiseen ja metsien suojelun varmistamiseen osallistuneiden lisäksi haluan kiittää. kaikki metsänhoitajat, jotka pitivät vanhojen metsien suojelua sitoutumisemme tuleville sukupolville", sanoi Marián Jasík, luonnonsuojeluasiantuntija OZ Pralesista. 

"Kun vuonna 2017 WWF Slovakia aloitti neuvottelut Slovakian vanhojen metsien suojelusta, aihe oli monelle metsänhoitajalle tai virkamiehelle ylipääsemätön. Koska emme kuitenkaan perääntyneet ponnisteluissamme, ensimmäinen menestys tuli vuonna 2019, kun uusi Metsälain muutos antoi metsänomistajille ja -hoitajille mahdollisuuden suojella hallussaan olevia vanhoja metsiä.Tänä päivänä kokemamme maailmanlaajuinen luonnon monimuotoisuuden häviäminen on historiallisesti suurin ja nopein koskaan, joten uskon, ettei kukaan epäile vanhaa Slovakian kasvumetsät ansaitsevat asianmukaista suojelua”, sanoi Miroslava Plassmann, WWF Slovakian johtaja.

Vanhojen metsien kartoitus kesti vuodesta 2009 vuoteen 2015 ja osoitti, että Slovakiassa on jäljellä 10,180 2018 hehtaaria, joista kolmannes on suojelematonta tai riittämättömästi suojeltua. Siksi kansalaisjärjestö PRALES ja WWF Slovakia valmistelivat ehdotuksen luonnonsuojelualueen perustamiseksi vuonna 2020 ja useiden neuvottelujen jälkeen Forests of Slovakian valtionyritys (LESY SR) sai julkisen sitoumuksen, että metsänhoitajat eivät puutu asiaan kuuluvilla paikkakunnilla. ehdotettua luonnonsuojelualuetta, kunnes ehdotuksesta on tehty lopullinen päätös. Vuonna 30,759 XNUMX XNUMX ihmistä allekirjoitti WWF Slovakian ja Pralesin järjestämän vetoomuksen, joka tukee Slovakian uuden luonnonsuojelualueen julistamista, vanhat metsät.

Slovakian tasavallan hallitus hyväksyi luonnonsuojelualueen perustamisen 3. Slovakian vanhan metsän luonnonsuojelualue toteutuu 2021. Siihen kuuluu 1 valtion omistamaa metsäaluetta eri puolilla Slovakiaa. kokonaispinta-ala 2021 76 hehtaaria.

Tällä päätöksellä Slovakia edistää Karpaattien yleissopimuksen ja EU:n biodiversiteettistrategian 2030 tavoitteita, joiden mukaan "kaikki EU:n jäljellä olevat alku- ja vanhat metsät tulee suojella tiukasti". 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa