Liity verkostomme!

Euroalue

Suurin osa EU: n kansalaisista kannattaa euroa, ja romanialaiset ovat innokkaimpia

Julkaistu

on

Kolme neljästä romanialaisesta kannattaa eurovaluutta. Tutkimuksen teki Flash Eurobarometri totesi romanialaisten tukevan ylivoimaisesti eurovaluutan, kirjoittaa Cristian Gherasim, Bukarestin kirjeenvaihtaja.

Tutkimus tehtiin seitsemässä EU: n jäsenvaltiossa, jotka eivät ole vielä liittyneet euroalueeseen: Bulgaria, Tšekki, Kroatia, Unkari, Puola, Romania ja Ruotsi.

Kaiken kaikkiaan 57% vastaajista kannattaa euron käyttöönottoa omassa maassaan.

Tutkimuksen taustalla toiminut Euroopan komissio sanoi lehdistötiedotteessa, että suurin osa kyselyyn osallistuneista EU: n kansalaisista (60%) uskoo, että euroon siirtymisellä on ollut myönteisiä seurauksia maille, jotka jo käyttävät sitä. 52% uskoo, että yleensä euron käyttöönotolla on myönteisiä seurauksia maalleen, ja 55% sanoo, että euron käyttöönotolla olisi myönteisiä vaikutuksia myös itseensä.

Silti ”niiden vastaajien osuus, jotka ajattelevat maansa olevan valmiita ottamaan euron käyttöön, on edelleen pieni kaikissa tutkituissa maissa. Noin kolmasosa Kroatian vastaajista kokee maansa olevan valmis (34%), kun taas Puolassa olevat uskovat vähiten todennäköisesti maansa olevan valmis ottamaan euron käyttöön (18%) ", tutkimuksessa mainitaan.

Romanialaiset ovat johtaneet yleisesti myönteisen mielipiteen suhteen euroalueesta. Siten eniten positiivisia mielipiteitä saaneista vastaajista rekisteröitiin Romaniassa (75% valuutan puolesta) ja Unkarissa (69%).

Kaikissa tutkimukseen osallistuneissa jäsenvaltioissa, Tsekin tasavaltaa lukuun ottamatta, euron käyttöönottoa kannattavien lukumäärä on kasvanut vuoteen 2020 verrattuna. Eniten suotuisuutta on havaittu Romaniassa (63 prosentista 75 prosenttiin) ja Ruotsiin (35 prosentista 43 prosenttiin).

Tutkimuksessa yksilöidään vastaajien joukossa joitain mahdollisia haittoja euroon siirtymisessä. Yli kuusi kymmenestä haastatellusta ajattelee, että euron käyttöönotto nostaa hintoja, ja tämä on enemmistön kanta kaikissa maissa Unkaria lukuun ottamatta. Suurimmat osuudet havaitaan Tšekissä (77%), Kroatiassa (71%), Bulgariassa (69%) ja Puolassa (66%).

Lisäksi seitsemän kymmenestä on samaa mieltä siitä, että he ovat huolissaan väärinkäytöksestä hinnan asettamisessa siirtymävaiheen aikana, ja tämä on enemmistön mielipide kaikissa tutkituissa maissa, vaihtelevat Ruotsin 53 prosentista Kroatian 82 prosenttiin.

Vaikka sävy on optimistinen, ja melkein kaikki kysytyt sanovat, että he onnistuvat henkilökohtaisesti sopeutumaan kansallisen valuutan korvaamiseen eurolla, on joitain, jotka mainitsivat, että euron käyttöönotto merkitsee kansallisen talouspolitiikan hallinnan menettämistä. Ruotsissa olevat vastaajat suostuvat todennäköisimmin tähän mahdollisuuteen (67%), kun taas yllättäen Unkarin vastaajat ovat vähiten todennäköisiä (24%).

Yleinen käsitys on, että suurin osa haastatelluista ei pelkästään tue euroa ja uskoo, että se hyödyttäisi maitaan, mutta että euroon siirtyminen ei missään tapauksessa merkitse sitä, että heidän maansa menettäisi osan identiteetistään.

Kroatia

Kroatian siirtyessä euroalueeseen korruptio- ja pankkikysymykset jäävät käsittelemättä

Julkaistu

on

Kroatia on nyt lähestyy loppupeliä liittymistä euroalueeseen. Viime kuussa Euroopan keskuspankki (EKP) laita luettelo viidestä bulgarialaisesta ja kahdeksasta kroatialaisesta pankista, joita se valvoisi suoraan 1. lokakuuta alkaenst, mukaan lukien Unicreditin, Ersten, Intesan, Raiffeisenin, Sberbankin ja Addikon kroatialaiset tytäryhtiöt, kirjoittaa Colin Stevens.

Ilmoitus seurasi Kroatian virallista pääsyä euroalueeseen valuuttakurssimekanismi (ERM II) heinäkuussa ja täyttää EKP: n sääntelyvaatimukset, joiden mukaan kaikki Kroatian suurimmat pankit asetetaan sen valvonnassa. Edetä ja virallisesti liittyä euroalueeseen, Kroatian on nyt osallistuttava ERM II: een ”vähintään kahden vuoden ajan ilman vakavia jännitteitä” ja etenkin devalvoimatta nykyistä valuuttansa kunaa suhteessa euroon.

Vuodesta 2020 lähtien tietysti vakavista finanssipaineista on tullut tosiasia Euroopan hallituksille.

Ongelmia useilla rintamilla

Maailmanpankin mukaan Kroatian kokonaistuotanto on nyt odotetaan romahtavan tänä vuonna 8.1%, mikä tosin on parempi kuin pankin kesäkuussa ennustama 9.3%: n vuotuinen lasku. Kroatian talous, joka on suuresti riippuvainen matkailusta, on kärsinyt jatkuvasta pandemiasta. Mikä vielä pahempaa, maan yritys korjata menetetty maa kesälomaajien sulkeutumisen jälkeen on nähnyt sen syytetyn Covid-19-tapausten nousun aloittamiseksi useissa muissa Euroopan maissa.

Covidin vetämä taantuma ei myöskään ole ainoa pääministeri Andrej Plenkovićin talouskysymys, jonka Kroatian demokraattinen unioni (HDZ) pidetty vallasta maan heinäkuun vaaleissa, ja riippumaton valtiovarainministeri Zdravko Marić, joka on ollut virassaan ennen Plenkovićin virkaan astumista.

Vaikka Kroatia saa himoitun kannan euroalueen muilta talouksilta, korruptioskandaalit järkyttävät maata edelleen - viimeisimmät ovat salainen klubi Zagrebissa vieraili maan poliittinen ja liike-elämän eliitti, mukaan lukien useita ministereitä. Vaikka muu väestö kesti tiukkoja vankilatoimenpiteitä, monet Kroatian voimakkaimmista ihmisistä pilkkasivat lukitussääntöjä, vaihtivat lahjuksia ja nauttivat jopa Serbiasta tuotujen saattajien seurasta.

Jatkuvaa on myös kysymys siitä, kuinka Kroatian hallitus pakotti pankit vuonna 2015 taannehtivasti muuntaa lainoja Sveitsin frangeista euroihin ja maksaa takaisin € 1.1 miljardia myös asiakkaille maksetuissa korvauksissa se oli lainannut rahaa. Aihe kiihdyttää edelleen Zagrebin suhteita omaan pankkisektoriinsa ja laajemmin Euroopan rahoitusalaan, Unkarin OTP-pankkiin hakemuspuku Kroatiaa vastaan ​​Maailmanpankin kansainvälisessä sijoitusriitojen ratkaisukeskuksessa (ICSID) tässä kuussa saadakseen takaisin noin 224 miljoonaa kunaa (29.58 miljoonaa euroa) tappioita.

Kroatian endeeminen korruptio-ongelma

Samoin kuin muissa entisen Jugoslavian osissa, korruptiosta on tullut endeeminen ongelma Kroatiassa, jopa edut maan liittymisen jälkeen EU: hun ovat vaarassa kadota.

Suuri osa syystä maan koetusta taantumasta on HDZ: n jaloissa, ei vähäisessä määrin jatkuvan oikeudellinen saaga entinen pääministeri ja HDZ-puolueen pomo Ivo Sanader. Vaikka Sanaderin pidätystä pidettiin vuonna 2010 merkkinä maan sitoutumisesta korruption kitkemiseen, kun se pyrki liittymään EU: hun, maan perustuslakituomioistuin mitätöi rangaistuksen vuonna 2015. Tänään vain yksi häntä vastaan ​​nostetuista tapauksista sodan hyödyntäminen - on virallisesti saatettu päätökseen.

Kyvyttömyys panna tehokkaasti syytteeseen aikaisemmat väärinkäytökset ovat vieneet Kroatian alas Transparency Internationalin rankingissa, sillä maa ansaitsi vain 47 sadasta pisteestä ryhmän ”koettu korruptio” -indeksissä. Kansalaisyhteiskunnan johtajat, kuten Oriana Ivkovic Novokmet, viittaavat korruptiotapauksiin, jotka kuihtuvat tuomioistuimissa tai ei koskaan tuotu ollenkaan lasku ei ole tuskin yllättävää.

Kulman kääntämisen sijaan HDZ: n hallituksen nykyiset jäsenet kohtaavat omia syytöksiä. Kroatian johtajat suosivat Zagrebin puhetta mukana liikenneministeri Oleg Butković, työministeri Josip Aladrović ja talousministeri Tomislav Ćorić asiakkaiden joukossa. Andrej Plenkovic itse on tällä hetkellä lukkiutunut sanasotaan maan korruption vastaisiin toimiin pääpolitiikkansa vastustajansa, Kroatian presidentin Zoran Milanovićin kanssa. Kilpailevan sosiaalidemokraattisen puolueen entinen johtaja ja Plenkovicin edeltäjä pääministerinä Milanović oli myös klubin suojelija.

Zdravko Marić kiven ja pankkikriisin välillä

Valtiovarainministeri (ja varapääministeri) Zdravko Marić on huolimatta toiminut vakiintuneiden poliittisten ryhmittymien ulkopuolella myös mahdollisista väärinkäytöksistä. Aikaisemmin toimikaudellaan Marić oli edessään tutkinta sidosryhmiinsä elintarvikeryhmään Agrokoriin, Kroatian suurimpaan yksityiseen yritykseen, eturistiriitojen vuoksi. Huolimatta Argokorin entisestä työntekijästä, Marić kävi kuitenkin salaisia ​​neuvotteluja entisen yrityksensä ja sen velkojien (pääasiassa Venäjän valtion omistaman Sberbankin) kanssa. räjähti paikallislehtiin maaliskuussa 2017.

Viikkoja myöhemmin Agrokor laitettiin alle valtionhallinto sen lamaavan velkakuorman vuoksi. Vuoteen 2019 mennessä yritys oli ollut haavoitettu ja sen toiminta muuttui. Itse Marić lopulta selvisi Agrokor-skandaali ministerineuvos Martina Dalićin kanssa (joka johti talousministeriötä) pakotettu pois toimistosta sen sijaan.

Agrokor ei kuitenkaan ole ollut ainoa yrityskriisi, joka heikentää Plenkovicin hallitusta. Kroatian vuoden 2015 vaaleissa, joissa Zoran Milanovićin sosiaalidemokraatit menettivät vallan HDZ: lle, Milanović sitoutui useisiin populistiset taloudelliset toimenpiteet tarjouksena nostaa omaa vaaliasemaansa. Ne sisälsivät velan mitätöintijärjestelmän köyhille kroatialaisille, jotka olivat velkaa hallitukselle tai kunnalle laaja lainsäädäntö Se muunsi miljardeja dollareita pankkien kroatialaisille asiakkaille myöntämiä lainoja Sveitsin frangeista euroiksi taannehtivasti. Milanovićin hallitus pakotti pankit itse kantamaan tämän äkillisen muutoksen kustannukset aiheuttaen vuosia oikeustoimet luotonantajat.

Tietysti, hävinneet vaalit, nämä populistiset toimet muuttuivat lopulta myrkytetyksi maljaksi Milanovićin seuraajille hallituksessa. Lainanmuuntokysymys on vaivannut HDZ: tä koska 2016, kun Unicredit nosti ensimmäisen kanteen Kroatiaa vastaan. Tuolloin Marić kannatti pankkien kanssa tehtävää sopimusta välimiesmenettelyn huomattavien kustannusten välttämiseksi etenkin maan kanssa paineen alla kehottaa komissiota vaihtamaan kurssia. Neljä vuotta myöhemmin kysymys on sen sijaan albatrossi hallituksen kaulassa.

Panokset euroon

Kroatian korruptiokysymykset tai sen ristiriidat pankkisektorin kanssa eivät ole olleet riittäviä maan euroalueen tavoitteiden suistamiseksi, mutta jotta prosessi saataisiin onnistuneesti päätökseen, Zagrebin on sitouduttava julkisen talouden kurinalaisuuteen ja uudistuksiin, joita se ei ole vielä osoitettu. Tarvittavia uudistuksia ovat pienentyneet budjettivajeet, tehostetut toimet rahanpesun torjumiseksi ja valtionhallinnon yritysten hallinnon parantaminen.

Jos Kroatia onnistuu, mahdollisia etuja alhaisemmat korot, korkeampi sijoittajien luottamus ja läheisemmät yhteydet muihin sisämarkkinoihin. Kuten niin usein tapahtuu Euroopan yhdentymisen kohdalla, tärkeimmät edut ovat kuitenkin kotona tehdyt parannukset matkan varrella.

Continue Reading

Talous

Lähentymisraportissa tarkastellaan jäsenvaltioiden edistymistä kohti #Eurozone-jäsenyyttä

Julkaistu

on

Euroopan komissio on julkaissut vuoden 2020 lähentymiskertomuksen, jossa se arvioi edistymistä euroalueen ulkopuolella olevien maiden kanssa euron käyttöönotossa. Raportti kattaa seitsemän euroalueen ulkopuolista jäsenvaltiota, jotka ovat laillisesti sitoutuneet ottamaan käyttöön euron: Bulgaria, Tšekki, Kroatia, Unkari, Puola, Romania ja Ruotsi. Lähentymisraportit on annettava joka toinen vuosi riippumatta mahdollisista käynnissä olevista euroalueen liittymistä. lehdistötiedote että muistio ovat saatavilla verkossa.

Continue Reading

Talous

#ECB ilmoittaa 750 miljardin euron hätäapuohjelmasta

Julkaistu

on

Tänä iltana (18. maaliskuuta) Euroopan keskuspankin neuvosto päätti ostaa 750 miljardia euroa uudessa väliaikaisessa varojen osto-ohjelmassa, nimeltään Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), raportoi Catherine Feore.

Kun otetaan huomioon Euroopan talouden edessä olevan laskusuhdanteen laajuus, kansalliset hallitukset, Euroopan komissio ja taloustieteilijät ovat työskennelleet ylitöitä yrittäessään löytää paketin, joka on riittävän suuri vastaamaan tähän haasteeseen ylläpitäen samalla euron vakaus 

Viime viikolla EKP ilmoitti useista toimenpiteistä likviditeetin parantamiseksi ja väliaikaisen 120 miljoonan euron nettovarallisuuden lisärahoituksen yksityisen sektorin ostoon ohjelmat, mutta tämä ei ollut vakuuttava markkinoille. Tähän saakka pankkia on rajoittanut liikkeeseenlaskijaraja. 

Jotkut ajattelivat, että EU voisi kääntyä kohti Euroopan vakausmekanismia, mutta se olisi poliittisesti vaikeaa ja saattaisi vaatia muutosta ESM-sopimukseen. Euroopan komissio on jo ehdottanut maksimaalista joustavuutta vakaus- ja kasvusopimuksessat, jotta maat voisivat hyödyntää kansallisia menojaan täysimääräisesti. Komissio on hyväksyntäed ylimääräinen valtiontuki ja is uuden valtiontukikehyksen perustamisesta. 

In EKP: n lehdistötiedote EKP: n neuvosto totesi sitoutuneensa toimimaan tukemaan kaikkia euroalueen kansalaisia ​​tällä erittäin haastavalla ajanjaksolla ja varmistamaan, että kaikki talouden alat voivat hyötyä tukevista rahoitusehdoista, jotka antavat heille mahdollisuuden selviytyä tästä shokista. , "Tämä pätee yhtä lailla perheisiin, yrityksiin, pankkeihin ja hallituksiin." 

EKP: n presidentti Christine Lagarde twiittasi pian päätöksen jälkeen: "Ylimääräiset ajat vaativat ylimääräisiä toimia. Sitoumuksellemme euroon ei ole rajoja. Olemme päättäneet käyttää työkalumme kaikkia mahdollisuuksia toimeksiannossamme."

EKP: n neuvosto painotti tekevänsä kaikki tarvittava sen toimeksiannon puitteissa ja oli täysin valmis lisäämään omaisuuden hankintaa ohjelmat ja säädä niiden koostumus niin paljon kuin on tarpeen ja niin kauan kuin tarvitaan. Se tutkii kaikkia vaihtoehtoja ja kaikkia varauksia talouden tukemiseksi tämän sokin kautta. 

Siltä osin kuin jotkut itsensä asettamat rajoitukset saattavat estää toimia, jotka EKP: n on vaadittava toteuttamaan toimeksiantonsa, EKP: n neuvosto harkitsee niiden tarkistamista siltä osin kuin on tarpeen, jotta sen toiminta olisi suhteessa kohtaamiemme riskeihin. EKP ei siedä mitään riskejä rahapolitiikkansa sujuvalle siirtämiselle kaikissa euroalueen lainkäyttöalueissa. 

EKP: n neuvosto päätti: 

1) Käynnistää uuden väliaikaisen omaisuuserän oston ohjelma yksityisen ja julkisen sektorin arvopapereiden torjunta koronaviruksen, COVID-19, puhkeamisen ja lisääntyvän leviämisen aiheuttamien rahapoliittisen välitysmekanismin ja euroalueen näkymien vakavien riskien torjumiseksi. 

Tämä uusi pandemian hätäosto Ohjelma (PEPP: n) kokonaismäärärahat ovat 750 miljardia euroa. Ostoja tehdään vuoden 2020 loppuun saakka, ja ne sisältävät kaikki olemassa olevan omaisuuserän ostamisen kannalta kelpoiset omaisuusluokat ohjelma (SOVELLUS). 

Julkisen sektorin arvopapereiden ostossa vertailuindeksien jakaminen lainkäyttöalueiden välillä on edelleen kansallisten keskuspankkien pääoman avain. Samanaikaisesti uuden PEPP: n mukaiset ostot tehdään joustavasti. Tämä sallii vaihtelut ostovirtojen jakautumisessa ajan myötä, omaisuusluokkien välillä ja lainkäyttöalueiden välillä. 

PEPP: n mukaisissa ostoissa myönnetään luopuminen Kreikan hallituksen liikkeeseen laskemien arvopapereiden kelpoisuusvaatimuksista. 

EKP: n neuvosto lopettaa PEPP: n mukaiset nettovarallisuuden ostokset, kun se katsoo, että Coronavirus Covid-19 -kriisin vaihe on ohi, mutta ei ennen vuoden loppua. 

2) Laajennetaan hyväksyttävien omaisuuserien valikoimaa yrityssektorin oston yhteydessä ohjelma (CSPP) muihin kuin rahoitusalan yritystodistuksiin, jolloin kaikista riittävän luottokelpoisista yritystodistuksista voidaan ostaa CSPP: n nojalla. 

3) helpottaa vakuusstandardeja mukauttamalla vakuuskehyksen tärkeimpiä riskiparametreja. Erityisesti laajennamme lisälainojen (ACC) soveltamisalaa kattamaan yrityssektorin rahoitukseen liittyvät vaatimukset. Tämä varmistaa, että vastapuolet voivat jatkaa täysimääräistä hyödyntämistä eurojärjestelmän jälleenrahoitusoperaatiot. 

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa