Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Azerbaidžan ja EU vahvistavat kahdenvälisiä suhteita

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Venäjän ja Ukrainan välinen sota on häirinnyt maakaasun toimituksia Euroopan energiamarkkinoille ja lisännyt energiamarkkinoiden epävakautta. Eurooppa ei ollut varautunut siihen, että se jää irti Venäjän raaka-aineista, erityisesti maakaasusta, mikä teki viime talvesta ja tulevasta haasteen kansalaisille ja poliittisille järjestelmille. Maaliskuussa 2022 tekemän analyysin mukaan Puolan talousinstituutti, Euroopan unioni (EU) oli 25 prosenttia riippuvainen öljyn, kiinteiden polttoaineiden ja maakaasun toimituksista Venäjältä - kirjoittaa Shahmar Hajiyev, Kansainvälisten suhteiden analyysikeskuksen vanhempi neuvonantaja ja Liliana Śmiech, Varsovan instituutin varapuheenjohtaja.

Käynnissä oleva sota on myös herättänyt uutta keskustelua Euroopan unionin kyvystä olla omavarainen Kremlin energiantuonnissa. Yksi näiden keskustelujen tuloksista oli REPower EU:n strategia. Se ei ainoastaan ​​tuo esiin maakaasun toimituslähteiden ja -reittien monipuolistamisprosessia, vaan sisältää myös tavoitteen EU:n kaasumarkkinoiden hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. Maakaasu korvataan vähitellen vihreällä vedyllä ja biometaanilla. On myös syytä huomata, että useimmat Euroopan maat, erityisesti Kaakkois-Euroopassa (SEE), ovat paljon riippuvaisempia Venäjän maakaasutoimituksista, joten energiatoimitusten monipuolistamiseksi ne tarvitsevat vaihtoehtoisia energialähteitä ja luotettavia energiakumppaneita, jotka ovat erittäin tärkeitä pitkän aikavälin energiavarmuus.

Tässä yhteydessä EU ja Azerbaidžan ovat viime vuosina nopeuttaneet energiayhteistyötä allekirjoittamalla tärkeitä asiakirjoja, jotka tukevat fossiilisten polttoaineiden lisäksi myös uusiutuvien energialähteiden vientiä Azerbaidžanista Euroopan energiamarkkinoille. Selvyyden vuoksi 18. heinäkuuta 2022 allekirjoitettu yhteisymmärryspöytäkirja strategisesta kumppanuudesta energia-alalla avasi uusia mahdollisuuksia molemmille osapuolille. Azerbaidžanin osalta maa lisää osuuttaan Trans-Adriatic Pipeline (TAP) -putken kautta Eurooppaan siirrettävästä Azerbaidžanin kaasusta ja saavuttaa vähintään 20 miljardia kuutiometriä (bcm) vuodessa vuoteen 2027 mennessä.

Toinen tärkeä mahdollisuus Azerbaidžanille on vihreän energian vienti Eurooppaan. Tällä maa tukee aiemmin mainittua REPowerEU-suunnitelmaa, joka perustuu kolmeen pilariin: energian säästämiseen, puhtaan energian tuotantoon ja EU:n energiahuollon monipuolistamiseen. Se kannattaa huomioida yhteisymmärryspöytäkirja linjaa EU:n ja Azerbaidžanin yhteisenä tavoitteena nopeuttaa uusiutuvan energian tuotannon ja siirron kasvua ja soveltamista. Tämän yhteistyön tavoitteena on hyödyntää EU:n vihreään energiaan siirtymisen ja Azerbaidžanin merkittävien tutkimattomien uusiutuvien energialähteiden synergiaa keskittyen erityisesti offshore-energiateollisuuteen. Sekä EU että Azerbaidžan tunnustivat uusiutuvan vedyn ja muiden uusiutuvien kaasujen merkityksen toteuttamiskelpoisena keinona vähentää kasvihuonekaasupäästöjä aloilla ja sovelluksissa, joissa hiilidioksidipäästöt ovat haastavia, kuten sähköntuotannossa ja teollisissa prosesseissa. Allekirjoittaessaan yhteisymmärryspöytäkirjan he sitoutuivat jatkuvaan keskusteluun uusiutuvan vedyn ja muiden uusiutuvien kaasujen tuotantokapasiteetin lisäämisestä, kuljetuksista ja kaupasta. He aikovat myös tutkia sen käyttöä useilla aloilla, kuten energian varastoinnissa ja teollisissa menettelyissä, samalla kun varmistetaan reilu kahdenvälinen kauppa ja investoinnit.

Lisäksi merkitys Maailmanlaajuinen metaanilupaus tunnustivat molemmat osapuolet ja korostivat yhteistä vastuuta tehdä maakaasun toimitusketjusta tehokkaampi, ympäristöystävällisempi ja ilmastotietoisempi. Vastaavasti yhteisymmärryspöytäkirja tukee järjestelmien kehittämistä maakaasun keräämiseksi, jota saattaisi muuten päästää, polttaa tai päästää ympäristöön.

Energiayhteistyön jatkona Azerbaidžan tiivisti neuvotteluja Kaakkois-Euroopan maiden kanssa auttaakseen niitä monipuolistamaan energiatoimituksia ja -reittejä. "sopimus strategisesta kumppanuudesta vihreän energian kehittämisen ja siirron alalla Azerbaidžanin tasavallan, Georgian, Romanian ja Unkarin hallitusten välillä”, joka on allekirjoitettu Bukarestissa, luo vihreän energian alustan Etelä-Kaukasuksen ja Euroopan välille. Tämä vihreän energian sopimus on erittäin tärkeä Kaakkois-Euroopan maille, koska näiden maiden sähkövalikoima perustuu pääasiassa fossiilisiin polttoaineisiin. Siksi tuonti Azerbaidžanista antaa niille mahdollisuuden tasapainottaa sähkövalikoimaa vähentämällä maakaasua sähköntuotannossa.

EU:n ja Azerbaidžanin energiayhteistyöstä on huomionarvoista, että Azerbaidžan syventää yhteistyötä Kaakkois-Euroopan maiden kanssa, jotka ovat erittäin riippuvaisia ​​yhdestä maakaasun toimittajasta. Presidentti Ilham Alijevin äskettäiset vierailut Romaniaan, Bulgariaan, Albaniaan, Serbiaan ja Bosnia ja Hertsegovinaan tukevat strategista kumppanuutta näiden maiden kanssa. Tällaisen kehityksen taustalla a muistio Bulgarian, Romanian, Unkarin ja Slovakian siirtoverkonhaltijoiden (TSO) ja Azerbaidžanin tasavallan valtion öljy-yhtiön (SOCAR) välinen yhteisymmärrys allekirjoitettiin Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa 25. huhtikuuta 2023. Tämä asiakirja korostaa EU:n strategista merkitystä. Azerbaidžanin kaasua alueelle, ja sitä pidetään tärkeänä askeleena tulevassa yhteistyössä, mukaan lukien uusiutuviin energialähteisiin ja vetyyn liittyvissä hankkeissa. Lisäksi Azerbaidžan liittyi tällä sopimuksella ns. Solidarity Ring -aloitteeseen edistääkseen energiayhteistyötä Ukrainassa meneillään olevan sodan yhteydessä. Tämä sopimus tukee maakaasun tuontia vastavirtaan Trans-Balkanin putkilinjaa pitkin. Tämä reitti voi taata energiavarmuuden Kaakkois-Euroopan maille.

Mainos

Energiayhteistyö Azerbaidžanin kanssa on Euroopalle tehokas tapa tukea energiavarmuutta niissä maissa, jotka ovat erittäin riippuvaisia ​​yhdestä energiantoimittajasta. Edes Azerbaidžanista tuleva lisäkaasumäärä ei riitä täysin korvaamaan venäläistä kaasua, mutta Azerbaidžanista tulevat määrät auttavat Kaakkois-Euroopan maita vähentämään riippuvuuttaan ja monipuolistamaan kaasulähteitä. Tästä syystä se on erittäin arvokas kaasulähde, ja tätä tarkoitusta kohti EU:n prioriteettikaasu liitosyksiköiden vastaanottaakseen lisääntyneen Azerbaidžanin kaasun määrän TAP-putken kautta. Kaasun yhteenliittämisen varmistamisessa on edistytty merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana. Uusia rajat ylittäviä yhdysjohtoja on rakennettu useita erityisesti Keski- ja Kaakkois-Euroopassa. Nämä uudet yhdysjohdot ovat olleet välttämättömiä aiemmin eristyneiden Baltian maiden ja Kaakkois-Euroopan infrastruktuurien yhdistämisessä muuhun Euroopan markkinoihin.

Vuoden 2022 lopulla valmistuneet ensimmäiset maakaasumäärät Kreikan ja Bulgarian välisen liitosjohdon kautta (IGB) kuljetettiin kaasupäivän alussa TAP-putkesta. Rajayhdysjohto on osa Vertical Gas Corridor – Kreikka – Bulgaria – Romania – Unkari, joka tarjoaa pääsyn maakaasuun Southern Gas Corridorista (SGC) ja LNG:stä Kaakkois- ja Keski-Eurooppaan sekä Ukrainaan.

Lopulta Eurooppa voi nousta vahvistuneena Ukrainan sodan syttymisestä. Mukaan DISE energiaa Mietinnössä Euroopan on pyrittävä täydelliseen riippumattomuuteen venäläisestä kaasusta, säästämään energiaa, myös maakaasua, parannettava pikaisesti energiatehokkuutta ja kehitettävä nopeasti uusiutuvaa energiaa. Tätä varten Azerbaidžanin ja EU:n yhteistyö tukee Euroopan pitkän aikavälin energiavarmuutta. Azerbaidžanin energiastrategian tavoitteena on laajentaa luonnonvarojensa vientimaantiedettä, ja maan maakaasun tuotantokapasiteetti mahdollistaa vähintään 20 miljardin kuutiometrin kaasutoimitukset Euroopan energiamarkkinoille vuoteen 2027 mennessä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa