Liity verkostomme!

koronavirusantigeenin

Toimenpiteet COVID-19-pandemian torjumiseksi ovat poikkeuksellisia, eivätkä ne saa tapahtua yhteisten eurooppalaisten arvojen kustannuksella

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK) helmikuun täysistunto isännöi keskustelua, jota johtivat sen puheenjohtaja Christa Schweng ja Euroopan komission varapuheenjohtaja Věra Jourová. Keskeinen ote: pandemian torjumiseksi toteutetut poikkeukselliset toimet eivät saa vaarantaa EU:n demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien perusperiaatteita.

Viranomaisten poikkeuksellisissa olosuhteissa toteuttamien kiireellisten toimenpiteiden olisi aina oltava ehdottoman oikeasuhteisia, selkeästi ajallisia ja niitä on seurattava tarkasti. Puhuessaan ETSK:n täysistunnossa 23. helmikuuta Christa Schweng, ETSK:n puheenjohtaja ja arvot ja avoimuus -asioiden varapuheenjohtaja Věra Jourová otti tiukan kannan.

Viitaten COVID-19-kriisiin ja useiden EU:n jäsenvaltioiden kansanterveyden suojelemiseksi julistamaan hätätilaan, joka on johtanut useiden perusoikeuksien ja -vapauksien rajoituksiin, keinu "Pandemia on stressitesti yhteiskunnillemme ja demokratioillemme. Perusoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian näkökulmasta ETSK katsoi, että on välttämätöntä seurata tilannetta tarkasti. Olemme kuunnelleet erityisesti kansalaisjärjestöjä. EU:n on poistuttava COVID-19-kriisistä vahvistamalla yhteisiä arvojaan."

Hänen puolestaan Jourová korosti, että COVID-19-pandemia on osoittanut voimakkaasti, kuinka tärkeitä perusoikeutemme ja demokraattiset arvomme olivat jokapäiväisessä elämässämme ja kuinka niitä ei voitu pitää itsestäänselvyytenä: "Terveyskriisin tärkeä opetus on ollut se, että pandemian torjumiseksi tarvitaan toimia Sitä ei pidä ottaa demokraattisten arvojen ja perusoikeuksien suojelemisen kustannuksella. Meidän on oltava valppaita ja vaalittava perusoikeuksiamme ja yhteisiä arvojamme, joiden pitäisi olla keskeisellä sijalla vastauksessamme COVID-19:ään."

Hän lisäsi, että hätätoimenpiteet ovat muuttaneet tavanomaista toimivaltatasapainoa kansallisella tasolla, mikä on aiheuttanut erityisiä ongelmia oikeusvaltioperiaatteen noudattamiselle. Tästä syystä komissio oli seurannut tilannetta ennakoivasti ja seuraa edelleen tarkasti niiden vaikutusta: "Komissio on alusta alkaen vaatinut, että hätätoimenpiteet olisi rajoitettava siihen, mikä on välttämätöntä, tiukasti oikeasuhteisia ja selkeästi ajallisesti rajoitettuja. oltava myös kansallisten perustuslaillisten takeiden mukaisia ​​ja asiaankuuluvien eurooppalaisten ja kansainvälisten standardien mukaisia."

Kiireellisten toimenpiteiden COVID-19-kriisin ratkaisemiseksi on oltava ajallisesti rajoitettuja

ETSK:n kanta COVID-19:n vaikutuksista perusoikeuksiin ja oikeusvaltioperiaatteeseen kaikkialla EU:ssa sekä demokratian tulevaisuuteen hahmoteltiin kokouksessa. lausunto ETSK:n perusoikeuksia ja oikeusvaltiota käsittelevä työryhmä esitteli ja laati José Antonio Moreno Díaz ja Cristian Pîrvulescu.

Mainos

ETSK ilmaisee täysistunnossa hyväksymässään asiakirjassa syvän huolensa siitä, miten COVID-19 on vaikuttanut ihmisten elämään, turvallisuuteen, hyvinvointiin ja ihmisarvoon. Komitea korostaa, että EU perustuu yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin, jotka eivät ole missään olosuhteissa neuvoteltavissa, ja huomauttaa, että erityistoimenpiteiden COVID-19-kriisin ratkaisemiseksi tulee pysyä poikkeuksellisina ja määräaikaisina eivätkä ne saa olla vastoin sääntöä. demokratiaa, vallanjakoa ja Euroopan asukkaiden perusoikeuksia.

Keskustelussa puhuessaan Moreno Díaz korosti, että nämä periaatteet on kirjattu Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 2 artiklaan ja sen lisäksi, että niistä ei voida neuvotella, ne ovat erottamattomia, täydentävät ja vahvistavat toisiaan, ja että niiden noudattamisesta ei voida missään tapauksessa poiketa.

Samalla aaltopituudella, Pîrvulescu vaati osallistavaa toipumisprosessia, jossa ketään ei jätetä jälkeen ja jossa tuetaan erityisesti haavoittuvia yhteiskunnan osia, samalla kun edistetään osallistumista, demokratiaa ja sosiaalisten oikeuksien eurooppalaisen pilarin täytäntöönpanoa.

Kansalaisyhteiskunnan huoli poikkeuksellisista toimenpiteistä pandemian torjumiseksi

ETSK:n työnantajien ryhmän puolesta Martin Hošták totesi, että EU rakentui arvoille, jotka olivat olleet viime aikoina vaarassa, mikä tarkoittaa, että meidän on nyt keskityttävä vakauteen ja selkeisiin sääntöihin oikeusvaltion noudattamiseksi sekä yritysten että kansalaisten kannalta.

Oliver RöpkeETSK:n työntekijöiden ryhmän puheenjohtaja korosti, että vaikka pandemian torjumiseksi tarvitaan ennennäkemättömiä toimenpiteitä, ne eivät voi olla vastoin oikeusvaltioperiaatetta ja vaarantaa demokratiaa: ihmisoikeuksia, myös työntekijöiden oikeuksia, on vaalittava ja jopa tehostettava.

Lopuksi, Seamus BolandETSK:n Diversity Europe Groupin puheenjohtaja korosti, että monet kansalaisyhteiskunnan organisaatiot ovat ilmoittaneet toimintaympäristönsä heikkenemisestä pandemian aikana, ja siksi niitä on tuettava kestävällä ja yksinkertaistetulla rahoituksen saatavuudella: viranomaisten tulisi järjestelmällisesti kannustetaan olemaan tekemisissä näiden organisaatioiden kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa