Liity verkostomme!

Jemen

Jemen: Meneillään oleva humanitaarinen kriisi – unohdettu, mutta ratkaisematon

SHARE:

Julkaistu

on

Kirjailija: Shane Williams

Jemenin sisällissota, jatkuva monenvälinen konflikti, joka alkoi vuoden 2014 lopulla, jatkaa kansakunnan tuhoa aiheuttaen valtavia kärsimyksiä ja tuhoa. Tämä konflikti ei ole vain horjuttanut maata poliittisesti, vaan se on myös johtanut vakavaan humanitaariseen kriisiin.

Sodan alkamisesta lähtien Jemen on kohdannut katastrofaalisen humanitaarisen tilanteen. Noin 23.4 miljoonaa ihmistä kärsii nälänhädästä ja kolerasta, jotka tarvitsevat kiireellistä lääketieteellistä apua. Talouden romahdus on pahentanut elintarviketurvaa, sillä 17.4 miljoonalla jemeniläisellä on tällä hetkellä elintarviketurvaa ja 1.6 miljoonaa nälänhädän partaalla YK:n arvion mukaan.

Vuoden 2015 raportit osoittavat, että yli 10 miljoonaa jemenilaista jäi ilman välttämättömiä palveluita, kuten vettä, ruokaa ja sähköä. Tämä ankara tilanne syrjäytti noin 100,000 15 ihmistä vain 10 päivässä. Oxfam raportoi, että yli 850,000 miljoonaa ihmistä oli ilman riittävästi ruokaa ja 13 XNUMX lasta oli puolinälkään. Lisäksi XNUMX miljoonalla siviilillä ei ollut puhdasta vettä. Vaikka osa humanitaarista apua, kuten UNICEFin toimittamat lääkintätarvikkeet, saapui Jemeniin, apu ei riittänyt vastaamaan väestön suuriin tarpeisiin.

Konfliktin jatkuessa luonnonkatastrofit pahensivat kriisiä. Marraskuussa 2015 hirmumyrsky Chapala iski Jemeniin ja vahingoitti entisestään jo ennestään herkkää infrastruktuuria. Sota on tuhonnut terveydenhuoltojärjestelmän ja johtanut ehkäistävissä oleviin kuolemiin. Pelastakaa Lapset arvioi, että noin 10,000 1,000 lasta kuolee vuosittain ehkäistävissä oleviin sairauksiin terveydenhuoltopalvelujen romahtamisen vuoksi. Jemenissä oli jo ennen sotaa korkea lapsikuolleisuus ehkäistävissä olevista syistä, mutta tilanne on pahentunut merkittävästi, sillä arviolta XNUMX XNUMX lasta kuolee viikoittain sellaisiin sairauksiin kuin ripuli, aliravitsemus ja hengitystieinfektiot.

Vuoteen 2017 mennessä Maailman elintarvikeohjelma raportoi, että 60 prosenttia Jemenin väestöstä eli 17 miljoonaa ihmistä oli elintarviketurvan vuoksi kriisi- tai hätätilassa. Samana vuonna nousi uudelleen esiin koleraepidemia, joka tappoi satoja ja vaikutti satoihin tuhansiin. Kesäkuuhun 2017 mennessä koleratapauksia oli yli 200,000 1,300 ja kuolemantapauksia XNUMX XNUMX, pääasiassa alueilla, joita yksi taistelevista osapuolista kontrolloi.

Konflikti on johtanut myös kansainvälisten avustusjärjestöjen turvallisuustilanteen merkittävään heikkenemiseen. Punaisen ristin kansainvälinen komitea (ICRC) joutui poistamaan 71 työntekijää Jemenistä vuonna 2018 kohdistettujen uhkausten ja hyökkäysten jälkeen, mikä vaikeutti heidän turvallista toimintaansa.

Mainos

Sota on jättänyt Jemenin taloudellisen romahduksen partaalle, ja YK:n kehitysohjelma varoitti vuonna 2019, että Jemenistä voi tulla maailman köyhin maa, jos konflikti jatkuu. Vuoteen 2020 mennessä yli 3.6 miljoonaa ihmistä oli joutunut siirtymään kotiseudultaan ja 24 miljoonaa tarvitsi kipeästi humanitaarista apua. Humanitaaristen operaatioiden rahoitusvaje pysyi edelleen merkittävänä, mikä vaikeutti ponnisteluja välttämättömän avun toimittamisessa.

Human Rights Watch raportoi vuonna 2020, että epävirallisissa säilöönottolaitoksissa pidätetyt kohtasivat vakavia terveysriskejä COVID-19-pandemian vuoksi. Ylikansoitus ja terveydenhuoltopalvelujen puute pahensivat tilannetta. Maailman elintarvikeohjelma ennusti vuonna 2021, että jos saarto ja sota jatkuvat, yli 400,000 XNUMX alle XNUMX-vuotiasta jemenilaista lasta voisi kuolla akuuttiin aliravitsemukseen ennen vuoden loppua.

Jemenin humanitaarinen kriisi on tuhoisa seuraus meneillään olevasta konfliktista, sillä miljoonat ihmiset kärsivät nälästä, sairauksista ja välttämättömien palvelujen puutteesta. Kiireellistä kansainvälistä huomiota ja toimia tarvitaan kärsimyksen lievittämiseksi ja tietä rauhan ja vakauden luomiseksi alueella.

Shane Williams on tutkija ja toimittaja, joka keskittyy MENA-alueeseen ja kattaa laajan kirjon tapauksia ja tapahtumia. Hänen työhönsä kuuluu Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan humanitaaristen, sosiaalisten ja taloudellisten kysymysten syvällinen analysointi ja raportointi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa