Liity verkostomme!

Länsi-Balkan

'Tuotantomääristä riippumattomalle tuelle ei ole tukea' - Albanian ja Pohjois-Makedonian EU-jäsenyys

Julkaistu

on

EU: n korkea edustaja Josep Borrell tapasi tänään (11. toukokuuta) Pohjois-Makedonian pääministerin Zoran Zaevin ja vakuutti hänet huolimatta laajentumisasioista vastaavan komission jäsenen Olivér Várhelyin viimeaikaisista kommenteista, että Pohjois-Makedonian ja Albanian irrottaminen liittymisprosessista ei ole koskaan ollut aikomusta. 

Ulkoministerit keskustelivat eilen ulkoasiainneuvostossa pitkään Länsi-Balkanista ja sovittiin, että alueella on keskeinen geostrateginen rooli Euroopan unionissa. Borrell sanoi: "Sitoumuksemme Länsi-Balkaniin on oltava hyvin näkyvää, eikä meidän pidä jättää epäilyksiä tältä osin." Borrell lisäsi, että yhteistyön on oltava laajaa aina COVID-19-pandemiasta ja rokotteista, taloudellisesta yhteistyöstä, liitettävyydestä ja ulkoisten vaikutusten ja disinformaation torjunnasta.

Zaev kuvasi keskusteluja hedelmällisiksi - hän sanoi, että makedonialaiset “hengittävät, elävät ja kasvavat eurooppalaisten ideoiden ja arvojen kanssa. Tiedämme, ettei ole muuta tapaa kuin eurooppalainen tapa. Olemme sitoutuneet yhteisiin arvoihimme ja Euroopan unionin standardien ja kriteerien täytäntöönpanoon. Ja emme halua enää seistä ja odottaa. "

Zaev sanoi, että Pohjois-Makedonia oli täyttänyt velvoitteensa ja että nyt on Euroopan unionin aika toimia. 

Tämänpäiväisen Euroopan yleisten asioiden neuvoston ministerien jälkeen Portugalin Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Ana Paula Zacarias sanoi, että ministerit olivat keskustelleet siitä, kuinka he voisivat järjestää hallitustenvälisen konferenssin puheenjohtajakautensa aikana, joka päättyy kesäkuussa. Hän sanoi myös olevansa keskustelussa Bulgarian kanssa, joka uhkaa estää liittymisen.  

Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič totesi, että Pohjois-Makedonia on täyttänyt kaikki vaatimukset, mutta oikeusvaltioperiaatteeseen painotetaan voimakkaasti uutta liittymismenetelmää. Hän sanoi myös, että Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli tyytyväinen Pohjois-Makedonian edistymiseen ja hänen toivoonsa siitä, että EU voisi edetä mahdollisimman nopeasti. 

Länsi-Balkan

Merkel tukee Länsi-Balkanin aluetta EU: n yhdentymisen tiellä

Julkaistu

on

Saksan liittokansleri Angela Merkel (Kuvassa) on maininnut, että kuudesta Länsi-Balkanin maasta tulisi tulevaisuudessa EU: n jäsenvaltioita. Hän pitää tätä strategista strategista merkitystä viittaamalla Kiinan ja Venäjän vaikutuksiin alueella, kirjoittaa Bukarestin kirjeenvaihtaja Cristian Gherasim.

"Euroopan unionin oma etu on ajaa prosessia eteenpäin", Merkel sanoi Länsi-Balkanin tulevaisuutta käsittelevässä virtuaalikonferenssissa.

Konferenssiin osallistuivat Serbian, Albanian, Pohjois-Makedonian, Bosnia-Hertsegovinan, Montenegron ja Kosovon hallitusten päämiehet sekä Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Vuonna 2003 Thessalonikissa pidetyssä neuvoston huippukokouksessa Länsi-Balkanin yhdentyminen asetettiin etusijalle EU: n laajentumisessa. EU: n suhteet Länsi-Balkanin maihin siirrettiin ulkosuhteista laajentumispolitiikkaan vuonna 2005.

Serbia haki virallisesti Euroopan unionin jäsenyyttä 22. joulukuuta 2009. Liittymisneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. Ihannetapauksessa Serbian odotetaan saattavan neuvottelut päätökseen vuoden 2024 loppuun mennessä.

varten Albanialiittymisneuvottelut alkoivat viime vuoden maaliskuussa, kun EU: n ministerit pääsivät poliittiseen sopimukseen liittymisneuvottelujen aloittamisesta Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Tähän asti Albania on saanut EU: n rahoina yhteensä 1.2 miljardia euroa kehitysapua liittymistä valmistelevasta tukivälineestä, joka on EU: n ehdokasmaiden rahoitusmekanismi.

Luultavasti laajin tuki kaikista Länsi-Balkanin valtioista unioniin liittymisessä on Montenegro. Liittymisneuvottelut Montenegron kanssa alkoivat 29. kesäkuuta 2012. Kun kaikki neuvotteluluvut avattiin, maan laaja tuki EU: n jäsenvaltioiden virkamiesten keskuudessa voi osoittautua erittäin arvokkaaksi Montenegrolle liittymisajan päättymiselle vuodelle 2025.

Pohjois-Makedonia naapureidensa edessä on vielä enemmän esteitä tulla seuraavaksi EU: n jäsenvaltioksi. Pohjois-Makedonia kohtasi kaksi erillistä kysymystä sekä Kreikan että Bulgarian kanssa. Maakunnan nimi "Makedonia" oli kiistan kohteena naapurimaiden Kreikan kanssa vuosina 1991--2019, mikä johti Kreikan veto-oikeuteen EU: n ja Naton liittymisneuvotteluihin. Kun asia oli ratkaistu, EU antoi virallisen hyväksyntänsä liittymisneuvottelujen aloittamiselle Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa maaliskuussa 2020. Bulgaria toisaalta marraskuussa 2020 esti tosiasiallisesti Pohjois-Makedonian EU-liittymisneuvottelujen virallisen alkamisen siitä, mitä se pitää hitaana. kahden maan välisen vuoden 2017 ystävyyssopimuksen täytäntöönpanon edistyminen, valtion tukema tai siedetty vihapuhe ja vähemmistövaatimukset Bulgariaa kohtaan.

Vielä vähemmän onnekas EU-jäsenyysneuvottelujen jonotuslistalla on Bosnia ja Hertsegovina. Euroopan komissio julkaisi lausunnon Bosnian hakemuksesta toukokuussa 2019. Se on edelleen potentiaalinen ehdokasmaa, kunnes se pystyy vastaamaan onnistuneesti kaikkiin Euroopan komission kyselylomakkeen kysymyksiin ja "varmistamaan vakautus- ja assosiaatiokomitean toiminnan. ja kehittää kansallinen ohjelma EU: n säännöstön käyttöönottoa varten. " Monet tarkkailijat arvioivat, että Bosnia ja Hertsegovina on EU-jäsenyyden hakevien Länsi-Balkanin maiden EU-integraation pohjalla.

Kosovo EU on tunnustanut potentiaalisen jäsenehdokkaan. EU: n ja Kosovon välinen vakautus- ja assosiaatiosopimus allekirjoitettiin 26. helmikuuta 2016, mutta Kosovo on edelleen kaukana EU: hun liittymisen tiellä.

Euroopan komission puheenjohtaja tukee myös kuuden Länsi-Balkanin maan integraatioprosessin nopeuttamista. Von der Leyen sanoi: "Ensisijaisena tavoitteena on nopeuttaa laajentumisohjelmaa koko alueella ja tukea Länsi-Balkanin kumppaneitamme heidän työssään tarvittavien uudistusten toteuttamiseksi edistyäkseen heidän eurooppalaisella polullaan."

Continue Reading

ympäristö

Raportti: Länsi-Balkanin hiilivoimalaitokset saastuttavat kaksi kertaa enemmän kuin EU: n

Julkaistu

on


KauhuEnergian ja puhtaan ilman tutkimuksen keskuksen (CREA) ja 12. heinäkuuta julkaistavan Bankwatchin t osoittavat, kuinka 18 Länsi-Balkanin hiilivoimalaitosta päästää kaksi kertaa niin paljon rikkidioksidia kuin 221 voimalaitosta EU yhdessä vuodessa: 2019. Tämä on jyrkässä ristiriidassa vuoteen 2015, jolloin SO-päästöt2  - ilman epäpuhtaus, joka voi aiheuttaa hengityselimiä ja muita terveysongelmia - hiilivoimaisella sähköntuotannolla silloisessa EU28: ssa oli 20% enemmän kuin Länsi-Balkanin maista.

- raportti, Länsi-Balkanin hiilivoimalaitokset saastuttivat kaksi kertaa enemmän kuin EU: ssa vuonna 2019, toteaa, että jotkut yksittäiset Länsi-Balkanin hiilivoimalaitokset päästävät enemmän kuin kokonaiset EU-maat. Serbiassa Nikola Tesla A ylitti SO: n kokonaismäärän2 eniten päästävien EU-maiden, Puolan, päästöt.
Kun tarkastellaan päästöjä tuotettua sähköä kohti GWh, Ugljevik, Bosnia ja Hertsegovinassa, 50 tonnilla SO2/ GWh, on suurin rikoksentekijä. Vertailun vuoksi Puolan Bełchatów, EU: n saastuttavin voimalaitos, päästää vain 1.1 tonnia SO2 / GWh.

Vaikka EU on sulkenut 30 tällaista kivihiilivoimalaitosta vuodesta 2016 ja on noudattamassa teollisuuden päästöjä koskevaa direktiiviä ja sen vaatimuksia pilaantumisen vähentämiseksi, näin ei ole ollut Länsi-Balkanin alueella, jossa pilaantumisen torjuntaa koskevia sääntöjä on rikottu toistuvasti.

Vuodesta 2018 lähtien Länsi-Balkanin 17 hiilivoimalaitoksella 18: llä on ollut oikeudellinen velvoite panna täytäntöön EU: n suurpolttolaitosten direktiivi (LCPD). Tämän olisi pitänyt johtaa merkittävään välittömään SO-tason laskuun2, NOx ja pölysaasteet, minkä jälkeen näitä epäpuhtauksia vähennetään asteittain vuoden 2027 loppuun saakka. 

"Nämä havainnot osoittavat, että Länsi-Balkanilla on kiireellisesti lopetettava kivihiilellä tuotetun sähköntuotanto sekä parannettava pikaisesti näiden laitosten pilaantumisen valvontaa niiden jäljellä olevan palvelusvuoden aikana", kertoi Balkanin ilmansaasteiden kampanjan koordinaattori Davor Pehchevski Pankkikello. "Kivihiilestä tekeminen menneisyyden energialähteeksi on valtava etu Länsi-Balkanin maille, jotka pyrkivät parantamaan väestönsä terveyttä. Se auttaisi myös heidän pyrkimyksissään EU-jäsenyyteen ja asettaisi kurssin all-inclusive-siirtymiselle pois kaikista fossiilisista polttoaineista koko EU: n ja energiayhteisön alueella tulevina vuosikymmeninä. "

CREA ja Bankwatch vetoavat Euroopan komission energia-asioiden pääosastoon varmistamaan vahvemmat, tehokkaat ja varoittavat täytäntöönpanovälineet energiayhteisön perustamissopimuksen rikkomuksista, etenkin LCPD: n noudattamatta jättämisestä, rankaisemiseksi. Katso raportti hänestäe.

Continue Reading

Saksa

Merkel näkee strategisen tilanteen Balkanin valtioiden liittymiseen EU: hun

Julkaistu

on

By

Kansleri Angela Merkel (Kuvassa) sanoi maanantaina 5. heinäkuuta, että hän näkee kuusi Länsi-Balkanin maata tulevina Euroopan unionin jäseninä strategisista syistä, kirjoittavat Paul Carrel ja Andreas Rinke, Reuters.

"On Euroopan unionin omien etujen mukaista ajaa prosessia eteenpäin", Merkel kertoi toimittajille virtuaalisen Länsi-Balkanin konferenssin jälkeen vihjaen Venäjän ja Kiinan vaikutuksille alueella, mutta nimeämättä niitä.

Hän sanoi, että vuodesta 2014 lähtien edistetty vahvempi alueellinen yhteistyö oli jo saavuttanut ensimmäisiä onnistumisia, kuten juuri tullut voimaan tullut verkkovierailusopimus.

Konferenssiin osallistuivat Serbian, Albanian, Pohjois-Makedonian, Bosnia-Hertsegovinan, Montenegron ja Kosovon hallitusten päämiehet sekä Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Von der Leyen sanoi: "Ensisijaisena tavoitteena on nopeuttaa laajentumisohjelmaa koko alueella ja tukea Länsi-Balkanin kumppaneitamme heidän työssään tarvittavien uudistusten toteuttamiseksi edistyäkseen Euroopan polulla."

Videokonferenssissa Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli "hyvin selvästi" ilmoittanut kannattavansa kuuden valtion liittymistä EU: hun, Merkel painotti.

Erikseen Merkel sanoi, että Saksa antaa 3 miljoonaa COVID-19-rokotusannosta Länsi-Balkanin maille "mahdollisimman pian".

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa