Liity verkostomme!

uzbekistan

SCO: Samarkandin kirjoittama alusta rakentavalle vuoropuhelulle vaarallisessa maailmassa tai historiassa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Tänä vuonna 15.-16. syyskuuta Samarkandin kaupunki isännöi 22nd Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokouksessa. Ei ole sattumaa, että kaupunki, joka on ollut etnisten vuoropuhelujen, kulttuurisen ja henkisen yhteistyön sekä kaupan ja tieteellisen vaihdon keskuksena, valittiin kattavaan ja arvokkaaseen tapahtumaan, joka herätti koko maailman huomion. Tällä tavoin painotettiin Uzbekistanin valtiollisuutta ja sen historiallista potentiaalia kirjoittaa Kahramon KURANBAYEV, valtiotieteiden tohtori ja Opettaja Otabek KHASANOV, valtiotieteiden tohtori

Aikana, jolloin maailmassa havaitaan monimutkaisia ​​tilanteita, diplomatian henki muuttuu ja rakentavan vuoropuhelun tila ja mahdollisuudet pienenevät, SCO on nousemassa tehokkaaksi ja käytännölliseksi yhteistyömekanismiksi, joka on vapaa poliittisista peleistä ja välttää. konflikteja.

Uzbekistanin puheenjohtajuuden aikana SCO:sta on tullut todella monipuolinen yhteistyön, keskinäisen luottamuksen ja vapaan vuoropuhelun organisaatio, joka on löytänyt potentiaalinsa uudelleen. Samalla viime vuosina ennennäkemättömän aktiiviseksi tullut Uuden Uzbekistanin avoin ja rakentava diplomatia on kyennyt osoittamaan kykynsä laajalla alueellisella tasolla.

Ensimmäistä kertaa kolmen viime vuoden aikana pandemian alkamisen jälkeen dialogina pidettyyn suureen konferenssiin osallistui 14 maan johtajat sekä Saudi-Arabian, Qatarin ja Egyptin korkea-arvoiset edustajat. kansainvälisten ja alueellisten järjestöjen johtajina.

Huippukokouksessa korostettiin, että SCO:n kokoonpano on laajentunut ja kumppanuussuhteet ovat kehittyneet. Yhteistyön laajenemisesta todistavat muistio Iranin islamilaisen tasavallan velvollisuuksista järjestön täysivaltaisena jäsenenä sekä muistio vuoropuhelukumppanien aseman myöntämisestä Egyptille ja Qatarille.

Päätettiin myös aloittaa menettely Valko-Venäjän täysivaltaisen jäsenen aseman myöntämiseksi, Bahrainin kuningaskunnalle, Kuwaitille, Malediivien tasavallalle, Yhdistyneille arabiemiirikunnalle ja Myanmarin liiton tasavallalle vuoropuhelukumppanin asema. SCO:sta.

Presidentti Shavkat Mirziyoyev esitti huippukokouksessa pitämässään puheessa useita tärkeitä ja kiireellisiä aloitteita. Varsinkin "Shanghain hengen" periaatteen pohjalta ja vallitseva kansainvälinen tilanne huomioon ottaen hänen ehdotuksensa aloittaa SCO:n kehitysstrategian laatiminen vuoteen 2040 saakka sai järjestön jäsenten yksimielisen kannatuksen. Tämä johtuu siitä, että tämä asiakirja kattaa kaikki monipuolisen yhteistyön suunnat ja hahmottelee SCO:n pitkän aikavälin kehittämisen painopistealueita.

Mainos

Uzbekistanin puheenjohtajuuskausi: osoitus SCO:n menestyksestä

Uzbekistan otti SCO:n puheenjohtajuuden 17. Maamme puheenjohtajuus järjestössä osui aikaan, jolloin käsiteltiin pandemian vakavia seurauksia, jolloin maailmassa vallitsi suuri epävarmuus ja geopoliittiset ristiriidat ja konfliktit voimistuivat. Tästä syystä useimmat asiantuntijat ja asiantuntijat ajattelivat, että Uzbekistanin puheenjohtajuus SCO:ssa oli vain muodollisuus tai "vain sen vuoksi", ja he tekivät pessimistisiä ennusteita tästä.

Uzbekistan ei antanut julistavia lausuntoja sinä päivänä, päinvastoin ryhtyi toteuttamaan selkeästi määriteltyjä toimia olennaisesti monimutkaisen historiallisen ajanjakson olosuhteissa. Presidentti Shavkat Mirziyoyev kehitti uusia "tiekarttoja" uusien mahdollisuuksien aikakautta varten. Strategiseksi tehtäväksi määriteltiin rakentavaan vuoropuheluun ja luottamukseen perustuvan yhteistyön kehittäminen.

Yli 80 tapahtumaa järjestettiin onnistuneesti ja yli 30 asiakirjaa hyväksyttiin asianomaisten ministeriöiden ja virastojen päälliköiden toimesta presidentti Shavkat Mirziyojevin SCO-puheenjohtajuuden puitteissa asettamien ensisijaisten tehtävien toteuttamiseksi.

Uzbekistanin suojeluksessa järjestettiin ensimmäistä kertaa tärkeitä tietoturvaan, teolliseen kehitykseen ja tasa-arvokysymyksiin liittyviä tapahtumia. Jos esimerkiksi ensimmäinen naisyrittäjien foorumi auttoi tuomaan jäsenmaiden liike-elämässä työskenteleviä naisia ​​lähelle toisiaan ja löytämään heidän käyttämättömän potentiaalinsa, SCO:n tietoturvallisuuden tieteellinen-asiantuntijafoorumi määritti "ankkuripisteitä" perustuen. yhteisestä taistelusta nykyaikaisia ​​haasteita ja yhteisiä uhkia vastaan.

Tällä hetkellä maailma on siirtynyt neljännen teollisen vallankumouksen aikakauteen. Tässä historiallisessa tilanteessa SCO-maat ymmärtävät, että niiden tulisi tukea nuorten digitaalista yrittäjyyttä ja auttaa heitä toteuttamaan ideoitaan. Siksi SCO-nuorten keskuudessa järjestettiin ensimmäistä kertaa kyberurheilun mestaruuskilpailut ja start-up-projektien kilpailu.

Käytännön kokouksia järjestettiin paitsi Taškentissa myös muilla maan alueilla. Esimerkiksi SCO:n kansallisten koordinaattoreiden neuvoston kokouksia pidettiin Nukusin ja Bukharan kaupungeissa, kansainvälinen köyhyyden vähentämistä käsittelevä konferenssi pidettiin Bukharassa ja Khiva isännöi liikenneministerien kokouksia, joissa keskusteltiin yksityiskohtaisesti yhteistyösuunnitelmista ja Selvitettiin organisaation asialistalla olevat ratkaisua vaativat asiat.

Ei ole epäilystäkään siitä, että alueiden välisen kaupan kehittämissuunnitelma, SCO:n strategia liikenneriippuvuuden kehittämiseksi ja infrastruktuurin kehittämisohjelmat ovat avanneet uuden aikakauden yhteistyön vahvistamisessa. Uzbekistan tuki myös pyrkimyksiä kiinnittää erityistä huomiota SCO-alueen liikennepotentiaalin tehokkaaseen hyödyntämiseen ja tunnistaa se yhdeksi tärkeimmistä strategisista tehtävistä. Näihin tarkoituksiin geotaloudellisessa tilanteessa erityisen strategisesti merkittävien rautateiden Kiina-Kirgisia-Uzbekistan ja Termez-Mazar-i-Shariff-Kabul-Peshawar rakentaminen luo historiallisen mahdollisuuden tarjota Keski-Aasian maille lyhyt reitti maailmanmarkkinoille.

Uzbekistanin puheenjohtajuuskausi rikastui sisällöltään SCO:n kehitysstrategiaa lisäämällä yhteistyötä. Kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan Uzbekistan jää SCO:n historiaan yritteliäimpana maana. Pelkästään vuoden aikana sovittiin monista kansainvälisistä asiakirjoista ja Samarkandin huippukokouksessa hyväksyttiin yhteensä 44 asiakirjaa - sopimuksia, suunnitelmia, ohjelmia ja muita päätöksiä. Tämä on ennätys järjestön historiassa.

Paikka erityisille ehdotuksille ja käytännön aloitteille

SCO:n Samarkandin huippukokouksesta, toisin kuin muista maailman huippukokouksista, on tullut paikka, jossa ongelmiin löydetään käytännön ratkaisuja, ja tämä näkyy siinä esitetyissä aloitteissa ja ideoissa. Nämä aloitteet ovat sopusoinnussa SCO:n "suuren perheen" tavoitteiden ja etujen kanssa rauhan ja kestävän kehityksen suhteen.

Presidentti Shavkat Mirziyojevin aloitteet ovat juuri tämäntyyppisiä. Ehdotukset, jotka koskevat yhteisen teollisen ja teknologian yhteistyöalueen muodostamista, kansainvälisen elintarviketurvaa käsittelevän konferenssin järjestämistä, hyödyllisten rautatiekäytävien tukemista, SCO:n ilmastoneuvoston perustamista, kattavien käytännön toimenpiteiden toteuttamista, joilla estetään nuorten osallistuminen äärijärjestöihin, Yhteinen foorumi tietoverkkorikollisuuden torjumiseksi, erityisen rahaston perustaminen humanitaarisen tuen antamiseksi Afganistanille ja ensi vuoden julistaminen "matkailun kehittämisvuodeksi SCO-alueella" eivät ole ainoastaan ​​SCO:n tavoitteiden ja periaatteiden mukaisia, vaan palvelevat myös varmistaa turvallisuuden ja vakauden laajemmassa Euraasian avaruudessa.

Presidentti Shavkat Mirziyoyevin aloitteiden mukaisesti luoda yhteinen alue teolliselle ja teknologiselle yhteistyölle, Intian pääministeri Narendra Modi totesi, että alueelle on kehitettävä luotettavia ja monipuolisia toimitusketjuja ja varmistettava oikeus keskinäiseen kauttakulkuun energia- ja elintarvikepulan vuoksi. SCO-start-up-yrityksille ehdotettiin työryhmän perustamista jakamaan Intian kokemuksia start-up-yritysten kehittämisestä.

Puhuessaan SCO:n jäsenmaiden johtajien neuvoston kokouksessa Kazakstanin presidentti Kasym-Zhomart Tokajev totesi, että nykyajan erona oli keskinäisen luottamuksen akuutti puute ja ristiriitojen puuttumisen ja ryhmittymien jakamisen ansiosta SCO-ajatuksissa järjestön arvovalta on kasvanut vuosi vuodelta ja sen maantiede laajentunut. Lisäksi ehdotettiin yhteistyön kehittämistä SCO:n jäsenmaiden puolustuselinten ja turvallisuuspalveluiden välillä.

Kiinan kansantasavallan presidentti Xi Jinping korosti, että maailma on myllerryksen tilassa, ja tässä tilanteessa on tarpeen vahvistaa yhtenäisyyttä ja tehdä SCO:sta yhteisö, jolla on yhteinen kohtalo. Tätä varten todettiin tarve vahvistaa keskinäistä tukea, laajentaa yhteistyötä turvallisuusalalla ja vastustaa ulkopuolisten voimien pyrkimyksiä puuttua SCO:n jäsenmaiden sisäisiin asioihin. Esitettiin SCO-kehityspankin ja Kiinan ja SCO:n yhteistyökeskuksen perustamista "big datan" alalle käytännön yhteistyön laajentamiseksi.

Puheessaan Kirgisian presidentti Sadyr Japarov totesi jälleen kerran, että SCO on esimerkki erilaisten kulttuuristen ja humanitaaristen perinteiden omaavien maiden rinnakkaiselosta, joka on houkutteleva organisaatio monille sen jäseniksi haluaville maille. Kirgisian presidentti teki aloitteen kansainvälisen rikollisuuden torjuntakeskuksen avaamisesta Biškekiin.

Pakistanin pääministeri Shehbaz Sharif totesi, että Afganistanin rauha vaikuttaa myös Afganistanin tilanteeseen, ja kehotti poistamaan Afganistanin omaisuutta koskevat rajoitukset. Hän ilmaisi kiitoksensa SCO-maille Pakistanille voimakkaiden tulvien jälkeen annetusta avusta ja sanoi, ettei hän ole nähnyt tällaista katastrofia 40 vuoden julkishallinnon aikana.

Presidentti Shavkat Mirziyoyevin ehdotus vedota maailmanyhteisöön SCO:n puolesta Pakistanin auttamiseksi on jälleen kerran osoittanut, että tämä organisaatio on käytännön askeleiden paikka.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi, että maailmanpolitiikkaan ja talouteen on syntynyt uusia kansainvälisen oikeuden periaatteiden ja YK:n peruskirjan periaatteiden mukaisia ​​valtakeskuksia, jotka keskittyvät järjestön toiminnan painopisteisiin – terrorismin ja ääriliikkeiden torjuntaan, huumekaupan ja laittomien aseellisten ryhmien torjuntaan, Afganistanin kysymyksen ratkaiseminen poliittisin ja diplomaattisin keinoin sekä kauppa- ja investointisuhteiden kehittäminen. Hän teki ehdotuksen kulttuuri- ja humanitaarisen yhteistyön kehittämisestä, SCO:n urheilujärjestöjen yhdistyksen perustamisesta sekä matkailu- ja museoasioiden sopimusten allekirjoittamisesta.

Samarkandin huippukokouksessa esiin nousseet kysymykset heijastuivat myös Tadžikistanin presidentti Emomali Rahmonn puhe. Tadžikistanin presidentti ehdotti, että perustettaisiin erityinen SCO:n huumeiden vastainen elin torjumaan huumevirtaa Afganistanista. Samarkandin huippukokoukseen kutsutut valtionpäämiehet keskustelivat myös maidensa ongelmista ja SCO:n kanssa tehtävän yhteistyön odotetuista tuloksista ja yhteistyömahdollisuuksista.

Erityisesti, Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka korosti, että "Shanghai Spirit" kykeni muodostumaan uuden maailmanarkkitehtuurin perustaksi ja totesi, että SCO:n kanssa on potentiaalia tehdä yhteistyötä teollisuuden, tekoälyn, vihreän talouden, rauhanomaisen ydinvoiman ja kohtuuttomien kaupan esteiden poistamisen aloilla. ja pankkijärjestelmä. Tämän lisäksi tehtiin ehdotus SCO:n kesä- ja talviurheilukilpailujen järjestämisestä vuosina 2024 ja 2026. Aljaksandr Lukašenka sanoi puheessaan "meille yllättäen SCO on muuttumassa alueellisesta organisaatiosta globaaliksi. Tärkeintä ei ole hukata tätä tilaisuutta".

Ebrahim Raisi, Iranin islamilaisen tasavallan presidentti, joka on tulossa SCO:n jäseneksi, piti tärkeänä kehittää yhteistyötä organisaation sisällä kaupan, pankkitoiminnan ja viestintäinfrastruktuurin saralla. Hän sanoi, että Iran pyrkii jäsenyyden kautta tähän järjestöön olemaan keskiössä yhteistyöhön perustuvan oikeudenmukaisemman maailman luomisessa.

Mongolian presidentti Ukhnaagiin Khurelsukh sanoi, että hänen maansa jatkaa aktiivista yhteistyötä SCO:n kanssa ja totesi, että se on erityisesti valmis toteuttamaan suuria hankkeita kaupan, investointien, energian, liikenteen ja logistiikan, matkailun, tietotekniikan, maatalouden ja elintarviketurvan aloilla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pani erityisesti merkille, että Turkilla on vanhat siteet Keski-Aasiaan ja että vuonna 2019 esitettiin aloite näiden historiallisten siteiden palauttamiseksi. Hän sanoi, että Turkki on valmis tukemaan kaikkia aloitteita, jotka tähtäävät yhteistyön laajentamiseen SCO:n kanssa turvallisuuden ja elintarvikeketjujen turvallisuuden varmistamiseen.

Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijev korosti maan kauttakulkupotentiaalia. Hän kertoi erityisesti, että Azerbaidžanin kauttakulku lisääntyi 50 prosenttia tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana ja puhui pyrkimyksistä kehittää maan liikenne- ja viestintäinfrastruktuuria. Tältä osin presidentti Shavkat Mirziyoyev sanoi, että SCO on kiinnostunut yhteistyöstä Azerbaidžanin kanssa liikenteen ja viestinnän sekä kaupan ja talouden aloilla.

Turkmenistanin presidentti Serdar Berdimuhamedov sanoi olevansa valmis solmimaan monipuolisia suhteita SCO:n kanssa politiikan, kaupan, turvallisuuden sekä kulttuurin ja humanitaarisen avun aloilla ja osallistumaan kauttakulkuteiden rakentamiseen ja systeemiseen energiayhteistyöhön.

SCO:n pääsihteeri Zhang Ming toisti tarpeen vahvistaa solidaarisuutta, keskinäistä yhteistyötä ja aktiivisia toimia maailmanlaajuisesti tapahtuvien laajamittaisten muutosten yhteydessä.

SCO:n alueellisen terrorismin vastaisen rakenteen johtokunnan johtaja Ruslan Mirzajev sanoi, että vuonna 2021 estettiin 40 terrori-iskua ja yli 1,400 XNUMX rikosta. Hän totesi, että yhteistä taistelua kansainvälistä terrorismia vastaan ​​toteutetaan menestyksekkäästi, ja hän toisti, että uhkiin tarvitaan kollektiivista lähestymistapaa.

YK:n poliittisista ja rauhanrakennusasioista vastaava alipääsihteeri Rosemary DiCarlo, totesi, että YK:n on tärkeää kehittää tehokasta monenvälistä yhteistyötä alueellisten ja osa-alueellisten järjestöjen kanssa. Hän uskoo, että SCO on tällä hetkellä Euraasian kätevin foorumi keskustella alueellisista turvallisuus- ja rauhakysymyksistä. Erityisesti nämä kaksi järjestöä tekevät yhteistyötä ääriliikkeiden ja terrorismin torjunnassa.

SCO-huippukokous päättyi yleissopimuksen hyväksymiseen Samarkand Ilmoitus. Huippukokouksen pääasiakirja heijasteli osapuolten yhteisiä näkemyksiä käytännön yhteistyön tiivistämiseen, alueellisen turvallisuuden ja vakauden sekä taloudellisen kehityksen varmistamiseen, liikenneriippuvuuden lisäämiseen ja kulttuurivuoropuhelun vahvistamiseen.

Jotta SCO:n kehitykselle Samarkandissa asetettu uusi vauhti ja suuntaukset voisivat jatkua Intian puheenjohtajuudella ensi vuonna, Uzbekistanin puoli esitti Samarkandin solidaarisuusaloite yhteisen turvallisuuden ja vaurauden puolesta, ja se kannatettiin yksimielisesti.

* * *

Voidaan sanoa avoimesti, että Samarkandin huippukokous oli ainutlaatuinen esimerkki uudesta, osallistavasta vuoropuhelusta, joka perustuu keskinäisen kunnioituksen, luottamuksen ja rakentavan yhteistyön periaatteisiin yhteisen turvallisuuden ja kehityksen vuoksi. Viime vuosina laadullisesti täysin uuden ilmeen saaneen Uzbekistanin diplomatian paikka ja rooli on tietysti mittaamaton. Tilanne teki valtion kansainvälisestä maineesta positiivisemman tai maltillisen.

Lyhyesti sanottuna SCO-valtioissa esitettyjen aloitteiden toteuttaminen ja Uzbekistanin onnistunut puheenjohtajuus ovat presidentti Shavkat Mirziyoyevin poliittisen tahdon tulosta. Uzbekistanilla oli mahdollisuus täyttää historiallinen tehtävänsä saavuttaa kaikki tavoitteensa oikea-aikaisesti ja tehokkaasti, ja luotiin vankka perusta turvallisuuden varmistamiselle, monipuolisen yhteistyön nostamiselle uudelle tasolle laadullisesti ja kestävälle kehitykselle. Seurauksena oli, että SCO pysyi uskollisena periaatteilleen ja ei antanut periksi yrityksille tehdä organisaatiosta sotilaallinen tai poliittinen blokki.

Sillä välin on totta, että Samarkandin huippukokouksessa hyväksytyt asiakirjat ja päätökset sekä presidentti Shavkat Mirziyojevin esittämät aloitteet lisäävät järjestön arvovaltaa, jolla pyritään varmistamaan alueellinen ja globaali turvallisuus maamme kehitykselle ja hyvinvoinnille. maita ja kansoja.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa