Liity verkostomme!

uzbekistan

Shanghai Hengen merkitys nykyisessä kansainvälisessä tilanteessa

SHARE:

Julkaistu

on

Uzbekistanin Samarkandin kaupungissa järjestettävä Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) valtionpäämiesten neuvoston 22. kokous on erityisen tärkeä kansainvälisten suhteiden järjestelmän käydessä läpi perusteellista rakennemuutosta. Tapaaminen on herättänyt suurta huomiota kansainvälisessä yhteisössä - kirjoittaa Rashid Alimov, SCO:n entinen pääsihteeri.

SCO:n kahdeksassa jäsenvaltiossa asuu lähes puolet maailman väestöstä, ja niiden osuus maailman BKT:sta on yli 20 prosenttia. Nykyään SCO on kattava alueellinen yhteistyöjärjestö, joka kattaa maailman suurimman alueen ja väestön.

Viimeisten 20 vuoden aikana organisaation perustamisen jälkeen SCO on luonut uuden mallin, joka perustuu kumppanuuteen ja vuoropuheluun liittoutumisen tai vastakkainasettelun sijaan. Se on aina sitoutunut turvaamaan alueellisen turvallisuuden ja edistämään yhteistä kehitystä.

On selvää, että kaikkien SCO:n jäsenmaiden yhteisillä ponnisteluilla ne ovat ottaneet jatkuvasti uusia askelia yhteistyössään ja lujittaneet alueellista vakautta.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta SCO:n peruskirjan allekirjoittamisesta ja 15 vuotta SCO:n jäsenvaltioiden pitkäaikaista hyvää naapuruutta, ystävyyttä ja yhteistyötä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta.

Järjestön perustamisesta lähtien se on noudattanut tiiviisti edellä mainittuja kahta asiakirjaa ja noudattanut keskinäisen luottamuksen, molemminpuolisen hyödyn, tasa-arvon, kuulemisen, sivilisaatioiden monimuotoisuuden kunnioittamisen ja yhteisen kehityksen tavoittelun Shanghain henkeä. SCO ylläpitää yhteistyössään avoimuutta ja osallisuutta, käsittelee asianmukaisesti alueellisia kysymyksiä ja osallistuu aktiivisesti kansainvälisiin asioihin.

SCO:n jäsenmaiden sitoutuminen Shanghai Spiritiin on nykyisessä kansainvälisessä tilanteessa tärkeämpää ja valaisee uudentyyppisten kansainvälisten suhteiden rakentamista.

Mainos

SCO on näyttänyt loistavaa esimerkkiä molempia osapuolia hyödyttävästä yhteistyöstä kansainväliselle yhteisölle ja jatkuvasti laajentanut maailmanlaajuista vaikutusvaltaansa. Yhä useammat maat ja kansainväliset organisaatiot toivovat voivansa tehostaa yhteistyötään SCO:n kanssa ja useammat maat odottavat liittyvänsä SCO-perheeseen.

Vuoden 2017 SCO-huippukokouksessa Astanassa, Kazakstan, Intia ja Pakistan liittyivät SCO:hun täysjäseninä. Viime vuonna SCO käynnisti menettelyt Iranin hyväksymiseksi täysjäseneksi ja myönsi vuoropuhelukumppanin aseman Saudi-Arabialle, Egyptille ja Qatarille.

Yksi tärkeimmistä syistä SCO:n houkuttelevuuden lisääntymiseen on, että se toimii alustana tasa-arvoiselle vuoropuhelulle sekä pienille että suurille maille.

SCO-maat voivat koostaan ​​riippumatta hakea yhteistyötä ja kehitystä tasavertaisina. He kuuntelevat toistensa näkemyksiä ja ehdotuksia ja etsivät yhdessä ratkaisuja yhteisiin ongelmiinsa.

Shanghai Spiritin ohjauksessa SCO tekee päätöksiä jäsenmaidensa yhteisymmärryksessä, ja päätökset ovat kunkin jäsenmaan ja koko alueen etujen mukaisia.

Tällä hetkellä monimutkainen ja vakava kansainvälinen tilanne asettaa haasteita SCO:n kehitykselle. Uskon kuitenkin, että niin kauan kuin SCO:n jäsenmaat jatkavat Shanghain hengen puolustamista ja vuoropuhelujen tehostamista, mikään kiista ei voi estää SCO:n yhteistyötä tai estää organisaatiota toimimasta rakentavassa roolissa alueellisissa kysymyksissä.

Muinaisella Silkkitien varrella oli suosittu sananlasku: "Koirat haukkuvat, kun karavaanit jatkavat eteenpäin." Tulevaisuutta ajatellen SCO eliminoi häiriöt ja jatkaa vakaat ja luottavaiset askeleensa kohti tulevaisuutta sekä luo valoisia näkymiä alueelliselle yhteistyölle.

(Rashid Alimov on SCO:n entinen pääsihteeri.) 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa