Liity verkostomme!

uzbekistan

Uzbekistan ja SCO

SHARE:

Julkaistu

on

Aktiivinen ja pragmaattinen ulkopolitiikka, jota harjoitetaan Uzbekistanin tasavallan presidentin Shavkat Mirziyoyevin johdolla, vahvistaa maan roolia ja auktoriteettia paitsi alueen, myös maailmanlaajuisesti ja lisää sen vaikutusvaltaa kansainvälisessä prosessissa., kirjoittaa Anvar Nasirov, Kansainvälisen Keski-Aasian instituutin johtaja.

Monenvälinen yhteistyö kansainvälisten ja alueellisten järjestöjen kanssa, erityisesti Uzbekistanin osallistuminen Shanghain yhteistyöjärjestön toimintaan, on erityisen tärkeää.

Järjestön puheenjohtajuuden siirrosta Uzbekistanille vuosille 2021-2022 on tullut looginen jatko viimeisten 6 vuoden aikana toteutetulle aktiiviselle ja avoimelle ulkopolitiikallemme.

Presidentti Shavkat Mirziyoyev hahmotteli Dushanbe SCO-huippukokouksessa 2021 järjestön puheenjohtajuuden painopistealueita, kuten yhteisten ponnistelujen tehostamisen rauhan ja vakauden varmistamiseksi SCO-alueella, kauppa-, talous- ja investointiyhteistyön syventäminen, liikenne- ja viestintäyhteyksien laajentaminen, vuorovaikutus. köyhyyden vähentämiseen, elintarviketurvan varmistamiseen, olemassa olevien mahdollisuuksien laajaan hyödyntämiseen terveydenhuollon, kulttuurin ja humanitaarisen avun aloilla sekä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Uzbekistanin SCO:n puheenjohtajuuden aikana järjestettiin yli 80 tapahtumaa kaikilla yhteistyöalueilla.

Tulevan huippukokouksen laajojen tapahtumien seurauksena on tarkoitus lähettää yli 30 asiakirjaa allekirjoitettavaksi.

Epäilemättä yksi Samarkandin huippukokouksen päätavoitteista on kysymys SCO-perheen edelleen laajentamisesta. Valtionpäämiesten neuvoston puitteissa odotetaan allekirjoittavan muistio Iranin islamilaisen tasavallan sitoutumisesta SCO:n jäsenen asemaan.

Mainos

Tästä tulee tärkeä askel viime vuonna tehdyn päätöksen täytäntöönpanossa Iranin täysjäsenyyden hyväksymisprosessin aloittamisesta.

Lisäksi päätetään laajentaa SCO-vuoropuhelun tarkkailijamaiden ja kumppaneiden jäsenyyttä.

Huippukokouksessa odotetaan allekirjoitettavan asiakirjat SCO:n ja useiden kansainvälisten ja alueellisten järjestöjen yhteistyön aloittamisesta.

Toinen tärkeä asiakirja, jota valmistellaan hyväksyttäviksi, on kattava suunnitelma pitkäaikaista hyvää naapuruutta, ystävyyttä ja yhteistyötä koskevan SCO-sopimuksen täytäntöönpanosta vuosille 2023-2027.

Tämä strategisesti tärkeä asiakirja kehitettiin Uzbekistanin tasavallan presidentin Shavkat Mirziyoyevin aloitteesta ja sai kaikkien SCO:n jäsenvaltioiden tuen.

Suunnitelmaluonnos sisältää yhteistyön kaikilla järjestön osa-alueilla, tällä hetkellä se sisältää noin 120 tapahtumaa. Päähuomio kiinnitetään kauppa- ja taloussuhteiden kehittämiseen. Niinpä määriteltiin konkreettisia toimenpiteitä teollisen yhteistyön, investointikumppanuuden, energian, liikenteen, tieto- ja televiestinnän, maatalouden, tullin ja muiden alojen, logistiikan sekä niiden toteuttamisesta vastaavien virastojen vahvistamiseksi entisestään.

Tätä sopimusta voidaan verrata tärkeydeltään SCO:n peruskirjaan. Jos peruskirja on järjestön "sielu", sen "kompassi", niin sopimus on SCO:n "omatunto". Jokainen jäsenvaltio on vastuussa osallistumisesta sen täytäntöönpanoon.

Tämän asiakirjan tarkoituksena on varmistaa "kompassin" oikea, rytminen ja vakaa toiminta, joka mahdollistaa organisaation pysymisen valitulla polulla.

Peruskirja ja sopimus muodostavat perustan SCO:n poliittisille ja oikeudellisille suhteille, jotka määrittävät sen filosofian ja kuvan pitkällä aikavälillä, koko järjestön olemassaolon ajan.

Sopimuksen pääpiirteet ovat, että jokainen asiakirjan säännös vastaa kaikkien jäsenmaiden kansallisia etuja sekä pitkän aikavälin yhteisen kehittämisen tavoitteita laajalla SCO:n alueella.

Siksi allekirjoitettavaksi jätetty kokonaissuunnitelma ja siinä mainitut erityistoimenpiteet palvelevat poikkeuksetta kaikkien SCO:n jäsenmaiden, myös Uzbekistanin, etuja.

SCO – major alueellinen organisaatio maailmassa

SCO:n jäsenmaiden kokonaispinta-ala on 34 miljoonaa km², mikä on 60 % Euraasian mantereesta. Jäsenmaiden väkiluku on lähes 3 miljardia ihmistä eli noin puolet maailman väestöstä. SCO-maiden osuus maailmantaloudesta on 20 prosenttia.

Hyväksymällä Iranin täysjäseneksi SCO avaa oven Lähi-itään, jota pidetään strategisesti tärkeänä alueena.

Kaikille on selvää, että järjestön menestyksen avain on monipuolinen yhteistyö ja avoimuus. Siksi rakenne näyttää sopivalta alustalta avoimelle vuoropuhelulle ja laajalle alueiden väliselle kumppanuudelle.

Uzbekistan – yksi Shanghain yhteistyöjärjestön perustajista

Uzbekistan on aina tunnustettu yhdeksi johtajista määriteltäessä jatkostrategiaa molempia osapuolia hyödyttävän yhteistyön kehittämiseksi SCO:n puitteissa.

Pidämme SCO:ta välineenä terrorismin, ääriliikkeiden, separatismin, kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden, huumekaupan torjunnassa sekä järjestönä, joka edistää monipuolisen yhteistyön kehittämistä kaupan, talouden, liikenteen, kulttuurin ja humanitaarisen avun aloilla.

Maamme on toiminut järjestön puheenjohtajana kolme kertaa aiemmin. Uzbekistanin aloitteesta vuonna 2004 SCO:n alueellinen terrorismin vastainen rakenne perustettiin Taškentiin. Turvallisuusneuvoston sihteerien kokousten muoto otettiin käyttöön. Mekanismi tarkkailijan aseman myöntämiseksi SCO:ssa käynnistettiin.

Taškentissa vuonna 2010 pidetyssä jäsenvaltioiden päämiesten neuvoston kokouksessa hyväksyttiin järjestön työjärjestys ja määräykset uusien jäsenten hyväksymismenettelystä.

Yksi Shanghain yhteistyöjärjestön Tashkentin huippukokouksen vuonna 2016 tärkeimmistä tuloksista oli Intian ja Pakistanin välisten sitoumusten allekirjoittaminen SCO:n jäsenmaan aseman saamiseksi. Tämä vahvisti järjestön potentiaalia ja vahvisti entisestään sen roolia kansainvälisellä areenalla.

Vuodesta 2017 lähtien maastamme on tullut johtava aloitteentekijä SCO:n yhteistyön edelleen kehittämisessä.

Uzbekistanin presidentti on viiden vuoden ajan esittänyt SCO:n huippukokouksissa 54 aloitetta yhteistyön tehostamiseksi politiikan, kaupan, talouden, liikenteen ja logistiikan, innovaation ja muilla aloilla. Niistä 37 on toteutettu, 17 muuta on täytäntöönpanovaiheessa.

Dushanben huippukokouksessa hyväksyttiin useita Uzbekistanin esittämiä aloitteita – SCO Green Belt -ohjelma, SCO:n vuorovaikutussuunnitelma kansainvälisen tietoturvan takaamiseksi, SCO:n talousfoorumin konsepti sekä matkailua ja kulttuuria koskevat määräykset. SCO:n pääkaupunki.

Kuten analyysi osoittaa, Uzbekistan on meneillään olevien aloitteiden osalta johtavassa asemassa SCO:ssa. Jos aiempina vuosina Uzbekistanin puoli oli aktiivinen pääasiassa turvallisuusalalla, niin nyt se keskittyy tarpeeseen rakentaa kokonaispotentiaalia muun muassa talouden, liikenteen ja logistiikan, innovatiivisen ja digitaalisen kehityksen, kulttuurin ja julkisen diplomatian kautta.

Uzbekistanin presidentin aloitteesta SCO-tilassa toteutettu strategia perustuu sellaisiin tärkeisiin periaatteisiin kuin rakentavuus, pragmatismi ja aloitteellisuus.

Uzbekistanin ulkopolitiikan ylivoima ilmenee siinä, että Tashkentin SCO:n puitteissa esittämät aloitteet, erityisesti alueen kestävään kehitykseen tähtäävät, vastaavat täysin jäsenmaiden kansallisia etuja. Siksi kaikki SCO:n jäsenvaltiot tukevat laajasti näitä aloitteita.

Uzbekistanin puheenjohtajuudella Samarkandin huippukokouksen aattona toteutettu toiminta rikastutti järjestön toimintaa konkreettisilla ja tehokkailla, uusilla ja tärkeillä hankkeilla. Voidaan sanoa, että Uzbekistan on kestänyt kunnialla toisen vaikean poliittisen kokeen.

Uzbekistanin SCO:n puheenjohtajuuden tulokset kootaan huippukokouksessa, joka pidetään 15.-16. syyskuuta Samarkandissa.

Luotamme siihen, että siitä tulee merkittävä poliittinen ja diplomaattinen foorumi ja se jää historiaan tärkeänä askeleena kohti järjestön kehitystä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa