Liity verkostomme!

uzbekistan

Uzbekistanin strategia alueiden välisten yhteyksien parantamiseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Presidentti Shavkat Mirziyoyevin vaaleilla Uzbekistan on aloittanut avoimen, ennakoivan, käytännöllisen ja rakentavan ulkopolitiikan, jonka tavoitteena on luoda Keski-Aasiassa molempia osapuolia hyödyttävän yhteistyön, vakauden ja kestävän kehityksen tila. Virallisen Taškentin uudet lähestymistavat ovat saaneet kattavaa tukea kaikissa Keski-Aasian pääkaupungeissa, mistä on tullut perusta positiivisille muutoksille alueella, kirjoittaa Akromjon Nematov, ensimmäinen apulaisjohtaja ja Azizjon Karimov, ISRS: n johtava tutkija Uzbekistanin tasavallan presidentin alaisuudessa.

Erityisesti viime vuosina on tapahtunut laadullinen siirtyminen kohti alueellisen yhteistyön vahvistamista Keski-Aasiassa. Alueen valtioiden johtajien välillä on aloitettu järjestelmällinen poliittinen vuoropuhelu, joka perustuu hyvien naapuruussuhteiden, keskinäisen kunnioituksen ja tasa-arvon periaatteisiin. Tämän osoittaa Keski-Aasian valtionpäämiesten säännöllisten neuvoa-antavien tapaamisten järjestäminen vuoden 2018 jälkeen.

Toinen tärkeä saavutus oli Keski-Aasian valtioiden johtajien yhteisen lausuman hyväksyminen marraskuussa 2019 pidetyssä toisessa neuvoa-antavassa kokouksessa, jota voidaan pitää eräänlaisena alueen kehitysohjelmana. Se sisältää konsolidoituja lähestymistapoja ja valtionpäämiesten yhteisen näkemyksen alueellisen yhteistyön vahvistamisen näkymistä.  

Mainos

Alueen saavutettu korkea vakauttamisen taso ja Keski-Aasian maiden halukkuus ottaa vastuu yhteisten alueellisten ongelmien ratkaisemisesta todistaa myös YK: n erityisen päätöslauselman "Alueellisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen rauhan, vakauden ja kestävän kehityksen edistämiseksi Euroopassa" Keski-Aasian alueelle kesäkuussa 2018.  

Kaikkien näiden myönteisten suuntausten ansiosta monet systeemiset ongelmat, jotka aiemmin estivät alueellisen yhteistyön valtavien mahdollisuuksien täysimääräistä hyödyntämistä, löytävät nyt pitkän aikavälin ratkaisunsa perustuen kohtuullisten kompromissien etsimiseen ja etujen vastavuoroiseen huomioon ottamiseen. Mikä tärkeintä, Keski-Aasian valtioilla on alkanut olla ensisijainen ja keskeinen rooli päätöksenteossa koko alueen kiireellisimmissä ja kiireellisimmissä kysymyksissä.

Tällainen valtioiden välisten suhteiden vahvistaminen myötävaikuttaa Keski-Aasian vakiintumiseen vakaana, avoimena ja dynaamisesti kehittyvänä alueena, luotettavana ja ennakoitavana kansainvälisenä kumppanina sekä kapasiteettisina ja houkuttelevina markkinoina.

Mainos

Uusi poliittinen ilmapiiri on siis antanut voimakkaan sysäyksen kaupan ja taloudellisen, kulttuurisen ja humanitaarisen vaihdon kehittämiselle. Tämä näkyy alueen sisäisen kaupan dynaamisena kasvuna, joka oli 5.2 miljardia dollaria vuonna 2019, 2.5 kertaa enemmän kuin vuonna 2016. Toisin kuin pandemia haastavilla vaikutuksilla, alueiden välinen kauppa pysyi 5 miljardissa dollarissa vuonna 2020.

Samaan aikaan alueen koko ulkomaankauppa kasvoi vuosina 2016--2019 56% 168.2 miljardiin dollariin.

Tänä aikana suorien suorien sijoitusten virta alueelle kasvoi 40% ja oli 37.6 miljardia dollaria. Tämän seurauksena Keski-Aasiassa tehtyjen investointien osuus maailman kokonaismäärästä kasvoi 1.6 prosentista 2.5 prosenttiin.

Samalla alueen matkailupotentiaali paljastetaan. Keski-Aasian maihin matkustavien määrä kasvoi vuosina 2016--2019 melkein kaksi kertaa - 2 miljoonasta 9.5 miljoonaan ihmiseen.

Tämän seurauksena alueen yleiset makrotaloudelliset indikaattorit paranevat. Erityisesti alueen maiden bruttokansantuote kasvoi 253 miljardista dollarista vuonna 2016 302.8 miljardiin dollariin vuonna 2019. Pandemiaympäristössä tämä luku laski vain 2.5% 295.1 miljardiin dollariin vuoden 2020 loppuun mennessä.

Kaikki nämä tekijät yhdessä osoittavat, että Uzbekistanin uudet käytännölliset lähestymistavat ulkopolitiikassaan ovat johtaneet suotuisien olosuhteiden luomiseen Keski-Aasian valtioille, jotta ne voisivat yhdessä edistää suuria taloudellisia hankkeita
alueiden välinen luonne, tuoda suhteet naapurialueisiin uudelle tasolle ja ottaa alue aktiivisesti mukaan monenvälisten koordinointi- ja yhteistyörakenteiden muodostamiseen.

Tällaiset suunnitelmat on kirjattu edellä mainittuun Keski-Aasian valtionpäämiesten yhteiseen julkilausumaan, joka julkaistiin vuoden 2019 neuvoa-antavan kokouksen lopussa. Asiakirjassa todetaan erityisesti, että Keski-Aasian valtiot pyrkivät edelleen kehittämään avointa taloudellista yhteistyötä ja monipuolistamaan suhteita muihin kumppanuusmaihin, kansainvälisiin ja alueellisiin järjestöihin toivoen vakiinnuttavansa alueellisen rauhan, vakauden ja laajentavan taloudellisen kehityksen näkymiä alue.

Näitä tavoitteita tulisi palvella Uzbekistanin edistämällä poliittisella ja taloudellisella keskinäisen yhteyden käsitteellä, joka perustuu haluun rakentaa vankka keskinäisen ja Etelä-Aasian välisen yhteistyön arkkitehtuuri.

Nämä viralliset Taškentin pyrkimykset perustuvat molempien alueiden kaikkien valtioiden kiinnostukseen kehittää läheisempiä suhteita, selkeä käsitys turvallisuuden jakamattomuudesta, talouksien täydentävyydestä ja sosioekonomisten kehitysprosessien keskinäisestä yhteydestä Keski- ja Etelä-Aasiassa.

Näiden suunnitelmien toteuttaminen on suunniteltu edistämään laajan yhtäläisten mahdollisuuksien, molempia osapuolia hyödyttävän yhteistyön ja kestävän kehityksen alueen rakentamista. Loogisen seurauksen pitäisi olla vakauden vyöhykkeen luominen Keski-Aasian ympärille.

Näiden tavoitteiden johdosta Uzbekistanin tasavallan presidentti Shavkat Mirziyoyev esitti aloitteen tämän vuoden heinäkuussa Taškentissa järjestettävän kansainvälisen konferenssin "Keski- ja Etelä-Aasia: alueellinen yhteenliittäminen". Haasteet ja mahdollisuudet ', jonka tarkoituksena on vahvistaa kahden alueen maita suunnittelemalla alueiden välisen yhteyksien kestävän mallin käsitteelliset perustukset.

Tämä ajatus esitettiin ensimmäisen kerran Uzbekistanin päämiehen puheessa Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen 75. istunnossa. Nämä asiat olivat keskeisessä asemassa toisessa tärkeässä poliittisessa tapahtumassa vuonna 2020 - presidentin puhe parlamentille, jossa Etelä-Aasia pidettiin ensisijaisena maan ulkopolitiikassa.

Samanaikaisesti Uzbekistan on lisännyt merkittävästi poliittista ja diplomaattista toimintaansa Etelä-Aasian suuntaan. Tämä heijastuu "Intian ja Keski-Aasian" vuoropuhelun muodon, virtuaalikokousten sarjan "Uzbekistan-Intia" (joulukuu 2020) ja "Uzbekistan-Pakistan" (huhtikuu 2021) edistämisessä. (Huhtikuu 2021).

Tältä osin merkittävä tapahtuma oli Uzbekistanin, Afganistanin ja Pakistanin välisen kolmenvälisen sopimuksen allekirjoittaminen Trans-Afganistanin käytävän luomiseksi, jonka tarkoituksena on yhdistää kahden alueen maat luotettavaan liikenneverkkoon.

Kaikki nämä vaiheet osoittavat, että Uzbekistan on jo alkanut toteuttaa suunnitelmia rakentaa laaja alueiden välinen yhteenliitettävyys.

Tulevasta korkean tason konferenssista tulisi tulla järjestelmää muodostava elementti ja eräänlainen huipentuma näille ponnisteluille.

Suunniteltu tapahtuma on jo herättänyt lisääntynyttä kiinnostusta monien alueellisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden keskuudessa, jotka ovat huomanneet tulevan konferenssin tärkeyden ja merkityksen.

Erityisesti tarkkailijat ja analyytikot sellaisista arvovaltaisista kansainvälisistä julkaisuista kuin Diplomaatti (USA), Projektin syndikaatti (USA), Moderni diplomatia (Euroopan unioni), Radio Free Europe (EU), Nezavisimaya Gazeta (Venäjä), Anadolu (Turkki) ja Tribune (Pakistan) kommentoi alueiden välisten yhteyksien rakentamisen suunnitelmia.

Heidän arvionsa mukaan tulevan konferenssin tulokset voisivat antaa alkun ajatukselle grandioosasta integraatioprojektista, mikä merkitsisi kahden nopeasti kasvavan ja kulttuurisesti sivilisaation kannalta läheisen alueen lähentymistä.

Tällainen näkymä voisi luoda uuden talouskasvupisteen Keski- ja Etelä-Aasialle, mikä muuttaa dramaattisesti makroalueen taloudellista kuvaa ja parantaa alueiden välistä koordinointia vakauden varmistamiseksi.

Afganistan keskeisenä linkkinä näiden kahden alueen yhdentymisen varmistamiseksi

Alueiden välisten yhteyksien rakentaminen, jonka strategisena osatekijänä on Trans-Afganistanin käytävä, asettaa Afganistanin alueiden sisäisten yhteyksien ytimeen ja palauttaa menettämänsä historiallisen roolin keskeisenä linkkinä näiden kahden alueen yhdentymisen edistämisessä.

Näiden tavoitteiden toteuttaminen on erityisen välttämätöntä, kun otetaan huomioon Yhdysvaltain joukkojen tuleva vetäytyminen Afganistanista, joka on määrä suunnitella tämän vuoden syyskuussa. Tällainen kehitys luo epäilemättä käännekohdan Afganistanin modernissa historiassa.

Yhtäältä Yhdysvaltojen vetäytyminen, jota pidetään ns. Dohan sopimusten keskeisenä ehtona, voisi antaa vahvan sysäyksen naapurimaan rauhanprosessille, mikä edistäisi Afganistanin perustamista itsenäiseksi ja vauras valtioksi.

Toisaalta vallan tyhjiön ilmaantuminen uhkaa voimistaa sisäistä aseellista taistelua vallasta ja riski siitä, että se kasvaa veljenhimoiseksi sodaksi. Talebanin ja Afganistanin hallitusjoukkojen väliset yhteenotot ovat jo lisääntymässä, mikä voi vaikuttaa kielteisesti sisäisen poliittisen yhteisymmärryksen saavuttamiseen.

Kaikki edellä mainitut tektoniset muutokset, jotka tapahtuvat Afganistanissa ja sen ympäristössä, tekevät tulevasta konferenssista entistä ajankohtaisemman, mikä osoittaa Uzbekistanin valitseman kurssin oikeellisuuden kohti alueiden välistä lähentymistä, koska Afganistanin nykyinen todellisuus tekee kahden alueen yhteistyöstä objektiivisen ja elintärkeän välttämättömyys.

Tämän ymmärtäen Uzbekistan aikoo aloittaa kahden alueen valtioiden sopeutumisprosessin Amerikan jälkeiseen aikaan Afganistanissa. Loppujen lopuksi Yhdysvaltain joukkojen tulevan vetäytymisen pitäisi kannustaa kaikkia naapurimaita ottamaan merkittävä osa vastuusta Afganistanin taloudellisesta ja sotilaallis-poliittisesta tilanteesta, jonka parantaminen on avain EU: n pitkän aikavälin vakauden turvaamiseen. makroalueella.

Tämän tosiasian vuoksi Uzbekistan yrittää saavuttaa laajan alueellisen yksimielisyyden Afganistanin kysymyksessä osoittamalla varhaisen rauhan luomisen hyödyllisyyden pitkämielisessä naapurimaissa kaikkien alueellisten valtioiden yleisen vaurauden kannalta.

Tältä osin ulkomaiset asiantuntijat ovat vakuuttuneita siitä, että Taškentin yhteenliittämissuunnitelmat täydentävät orgaanisesti Uzbekistanin nykyistä Afganistanin politiikkaa, jossa tasavalta etsii molemminpuolisesti hyväksyttävää rauhan kaavaa ja tapoja varmistaa vakaus pitkällä aikavälillä Afganistanissa.

Tällainen ihanteellinen rauhan resepti on alueiden välinen taloudellinen integraatio, johon osallistuu Afganistan, jolla on varmasti vakauttava vaikutus maan sisäiseen tilanteeseen.

Laaja joukko asiantuntijoita on samaa mieltä. Erityisesti venäläisen sanomalehden Nezavisimaya Gazeta mukaan Taškentin edistämästä Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar-rautatiehankkeesta tulee "taloudellinen ponnahduslauta" Afganistanille, koska reitti kulkee pitkin mineraaliesiintymiä, kuten kuparia, tina, graniitti, sinkki ja rautamalmi.

Tämän seurauksena niiden kehitys alkaa ja syntyy kymmeniä tuhansia työpaikkoja - vaihtoehtoisia tulolähteitä Afganistanin väestölle.

Mikä tärkeintä, alueiden välisen kaupan laajentuminen Afganistanin kautta tuo maalle taloudellista hyötyä kauttakulkumaksujen muodossa. Tässä yhteydessä amerikkalaisen julkaisun analyytikoiden mielipide Projektin syndikaatti on mielenkiintoista, jonka mukaan trans-Afganistanin rautatie voisi kuljettaa jopa 20 miljoonaa tonnia lastia vuodessa ja kuljetuskustannukset vähenisivät 30-35%.

Tässä mielessä turkkilaisen sanomalehden tarkkailijat Anadolu ovat vakuuttuneita siitä, että ehdotettu rautatieyhteys Afganistanin kautta tarjoaa valtavia taloudellisia etuja, jotka voisivat vakauttaa alueen enemmän kuin mikään muu poliittinen sopimus.

Näiden suunnitelmien käytännön toteutus on myös välttämätöntä, kun otetaan huomioon Afganistanin talouden jatkuva riippuvuus ulkomaisesta avusta, jonka laajuus on viime vuosina osoittanut laskevaa suuntausta.

Erityisesti lahjoittajien vuotuisen taloudellisen tuen määrä, joka kattaa noin 75% maan julkisista menoista, on pudonnut 6.7 miljardista dollarista vuonna 2011 noin 4 miljardiin dollariin vuonna 2020. Näiden indikaattorien odotetaan laskevan seuraavien neljän vuoden aikana noin 30%.

Näissä olosuhteissa on kasvava tarve nopeuttaa muiden alueiden välisten muiden taloushankkeiden toteuttamista, mikä voi luoda suotuisat olosuhteet Afganistanin taloudelliselle elpymiselle.

Niistä voidaan nostaa esiin sellaisia ​​hankkeita kuin Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Intia-kaasuputki ja CASA-1000-sähkölinja, joiden käytännön toteuttamisella olisi paitsi erittäin myönteinen vaikutus energiavarmuuden takaamiseen Afganistanissa, mutta se toisi myös huomattavaa taloudellista tukea. hyötyy Afganistanin puolelle energialähteiden siirtämisestä Etelä-Aasian maihin.

Mahdollisuus Afganistanin muuttumisesta tärkeäksi kauttakulku- ja energiakeskukseksi puolestaan ​​lisää kaikkien Afganistanin sisäisten joukkojen kiinnostusta saavuttaa poliittinen yksimielisyys ja toimii vankkana sosioekonomisena perustana rauhanprosessille. Lyhyesti sanottuna Afganistanin puolen laajaa osallistumista Taškentin luomaan alueiden väliseen suhteiden järjestelmään voitaisiin käyttää vahvistavana mekanismina vakauden edistämisessä.

Keski-Aasia kohti kuljetus- ja kauttakulkureittien monipuolistamista

Alueiden välisten siteiden vahvistaminen täyttää Keski-Aasian valtioiden tavoitteet monipuolistaa kuljetusreittejä ja lisätä alueen kilpailukykyä kansainvälisenä kuljetus- ja kauttakulkukeskuksena.

Keski-Aasian valtioiden johtajat ovat huippukokouksissa toistuvasti ilmaisseet kollektiivisen aikomuksensa kannustaa koordinoinnin vahvistamista ja alueellisen yhteistyön syventämistä toteuttamalla suuria taloudellisia hankkeita, erityisesti sellaisia, joiden tarkoituksena on laajentaa liikenne- ja kauttakulkumahdollisuuksia ja varmistaa vakaa pääsy merisatamiin ja maailmanmarkkinoille sekä nykyaikaisten kansainvälisten logistiikkakeskusten perustaminen.

Tarve ratkaista nämä ongelmat sanelee Keski-Aasian jatkuva kuljetuseristyneisyys, joka estää alueen syvää integroitumista globaaleihin toimitusketjuihin ja Keski-Aasian valtioita saamasta oikeutettua asemaansa kansainvälisen kauppajärjestelmän uudessa mallissa.

Siksi alueen valtiot, joilla ei ole suoraa pääsyä merisatamiin, vastaavat nykyään huomattavista kuljetus- ja kauttakulusta, jotka ovat 60 prosenttia tuontitavaroiden kustannuksista. Liikenteenharjoittajat menettävät jopa 40 prosenttia tavaroiden kuljetuksesta epätäydellisten tullimenettelyjen ja alikehittyneen logistiikan vuoksi.

Esimerkiksi konttikuljetusten kustannukset Kiinan Shanghaihin mistä tahansa Keski-Aasian maasta ovat yli viisi kertaa korkeammat kuin kuljetuskustannukset Puolasta tai Turkista.

Samaan aikaan Keski-Aasian valtiot ovat viime vuosina jo onnistuneet tarjoamaan pääsyn Iranin, Georgian, Turkin, Azerbaidžanin ja Venäjän merisatamiin käyttämällä hyväksi erilaisten liikennekäytävien (Baku-Tbilisi-Kars, Kazakstan-Turkmenistan-Iran) mahdollisuuksia , Uzbekistan-Turkmenistan-Iran, Uzbekistan-Kazakstan-Venäjä).

Näistä kauttakulkureiteistä erottuu pohjoisesta etelään kansainvälinen liikennekäytävä, joka tarjoaa tällä hetkellä pääsyn Keski-Aasian tavaroille Iranin satamien kautta maailman markkinoille. Samanaikaisesti tämä projekti on esimerkki Keski-Aasian valtioiden onnistuneesta yhteydestä Intiaan, joka on Etelä-Aasian suurin talous.

Tässä yhteydessä Mazar-e-Sharif - Kabul - Peshawar-rautatiehankkeen toteuttaminen edistää uuden käytävän syntymistä ja laajan rautatieverkon muodostumista, joka on suunniteltu lähentämään Keski- ja Etelä-Aasian maita fyysisesti yhdessä. Tämä on merkitystä Uzbekistanin esittämälle alueiden välisen yhteenliitettävyyden ajatukselle, jonka käytännön toteutus hyödyttäisi molempien alueiden kaikkia valtioita.

Edellä mainittujen suunnitelmien edunsaajat ovat myös kansainvälisen kaupan päätoimijoita, kuten Kiina, Venäjä ja Euroopan unioni, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan luotettavan pääsyn maalle Etelä-Aasian markkinoille kannattavana vaihtoehtona merikaupan reiteille.

Tässä mielessä on erittäin todennäköistä, että Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar-rautatiehanke kansainvälistyy, toisin sanoen laajennetaan osapuolten piirejä, jotka ovat kiinnostuneita käytävän kauttakulkumahdollisuuksista ja jatkokäytöstä.

Tästä syystä on selvää, että Uzbekistanin suunnitelmat ylittävät selvästi alueiden välisen asialistan, koska mainitun rautatien rakentamisesta tulee tärkeä osa kansainvälisiä liikennekäytäviä, jotka yhdistävät Euroopan unionin, Kiinan, Venäjän, Etelä- ja Kaakkois-Aasian valtiot. Keski-Aasian alueella.

Tämän seurauksena Keski-Aasian valtioiden liikenteen merkitys kasvaa merkittävästi, ja niillä on tulevaisuudessa mahdollisuus varmistaa niiden aktiivinen osallistuminen kansainväliseen tavaroiden kauttakulkuun. Tämä tarjoaa heille uusia tulolähteitä, kuten kauttakulkumaksut.

Toinen tärkeä saavutus on kuljetuskustannusten aleneminen. Taloustieteilijöiden laskelmien mukaan kontin kuljettaminen Taškentin kaupungista Pakistanin Karachin satamaan maksaa noin 1,400 - 1,600 dollaria. Se on noin puolet halvempi kuin kuljetus Taškentista Iranin satamaan - Bandar Abbas (2,600 - 3,000 dollaria).

Lisäksi Keski-Aasian valtiot voivat Trans-Afganistan-liikennekäytäväprojektin ansiosta hyödyntää kahden eteläisiin meriin johtavan reitin kauttakulkumahdollisuuksia kerralla.

Toisaalta Iranin Chabaharin ja Bandar Abbasin satamiin on jo olemassa käytäviä, toisaalta "Mazar-e-Sharif - Kabul - Peshawar", joilta pääsee edelleen Pakistanin Karachin ja Gwadarin satamiin. Tällainen järjestely myötävaikuttaa joustavamman hinnoittelupolitiikan muodostumiseen Iranin ja Pakistanin välillä, mikä vähentää merkittävästi viennin ja tuonnin kustannuksia.

Tärkeintä on, että kauppareittien monipuolistamisella on erittäin myönteinen vaikutus Keski-Aasian makrotaloudelliseen tilanteeseen. Maailmanpankin asiantuntijoiden mukaan maantieteellisten esteiden poistaminen ulkomaankaupasta voi lisätä Keski-Aasian valtioiden kokonaistuotantoa vähintään 15 prosenttia.

Yhteinen vastaus yhteisiin haasteisiin

Tulevan konferenssin muoto tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kahden alueen vanhemmille virkamiehille, asiantuntijoille ja päättäjille kokoontua ensimmäistä kertaa yhteen paikkaan asettamaan peruskivi uudelle alueidenväliselle turvallisuusarkkitehtuurille, jonka visio on avaruuden rakentaminen. yhtäläiset mahdollisuudet, jossa otetaan huomioon kaikkien osapuolten edut.

Tämä yhteistyön kehittäminen voi olla mallia osallistavuuteen ja luoda suotuisa ympäristö, jossa kukin maa voi hyödyntää luovaa potentiaaliaan ja ratkaista yhdessä turvallisuusongelmia.

Tämä on välttämätöntä turvallisuuden ja kestävän kehityksen erottamattomuuden vuoksi - Keski- ja Etelä-Aasian valtioiden kiinnostus tulla yhteen kohtaamaan yhteisiä haasteita ja uhkia, joilla on kielteinen vaikutus kahden alueen jatkuvan vaurauden varmistamiseen.

Näistä haasteista asiantuntijat erottavat muun muassa huumekaupan, terrorismin, epidemiologisen kriisin, ilmastonmuutoksen ja veden niukkuuden, joihin kahden alueen valtiot voivat kohdata yhteisiä ponnisteluja - tunnistamalla yhteiset ongelmat ja toteuttamalla koordinoituja toimenpiteitä niiden ratkaisemiseksi. .

Erityisesti venäläiset, eurooppalaiset ja pakistanilaiset asiantuntijat korostavat tarvetta käyttää tulevan konferenssin alustaa huumausainekaupan vastaisen kollektiivisen taistelun rakentamiseksi. Tämän merkityksellisyyttä väittää Afganistanin jatkuva maine tärkeimpänä huumekeskuksena maailmassa.

Tämän vahvistavat YK: n huumeiden ja rikollisuuden toimiston tiedot, joiden mukaan viimeisten viiden vuoden aikana 84% maailman oopiumin tuotannosta tulee Afganistanista.

Näissä olosuhteissa Pakistanin asiantuntijan - Pakistanin globaalien ja strategisten tutkimusten keskuksen pääjohtaja Khalid Taimur Akramin mukaan ", kunnes molemmat osapuolet ovat hallinneet ja huumetilanne parantunut alueella, tämä tilanne jatkuu toimia aineellisena polttoaineena tuhoaville voimille - terrorismille ja rajat ylittävälle rikollisuudelle. "

Ulkomaiset asiantuntijat kiinnittävät erityistä huomiota myös ilmastonmuutoksen ongelmiin, joilla on suora kielteinen vaikutus kahden alueen talouteen. Vuosi 2020 oli yksi ennätyksellisen kolmesta lämpimimmästä vuodesta.

Tällaisilla äärimmäisillä sääolosuhteilla yhdistettynä COVID-19-pandemiaan on kaksinkertainen sokkivaikutus useimpiin maailman maihin, mukaan lukien Keski- ja Etelä-Aasia.

Lisäksi Keski- ja Etelä-Aasia on esimerkki vedestä puutteellisesta makroalueesta. Tällainen tilanne tekee heistä alttiita globaalille ilmastonmuutosprosessille.

Nousevassa ympäristössä molemmat alueet ovat tietoisia ilmastokriisistä, johon pitäisi liittyä yhteisen käsityksen muodostuminen yhteisten ponnistelujen tarpeesta.

Näiden tekijöiden perusteella asiantuntijat kehottavat molempien alueiden valtioita hyödyntämään Taškentin järjestämää kansainvälistä foorumia etsimään konkreettisia suunnitelmia ilmastovaikutusten torjumiseksi yhdessä. Erityisesti valtioiden on pidettävä koordinoituja toimenpiteitä kohti luonnonsäästöteknologian aktiivista käyttöä ja kansantalouksien energiatehokkuuden parantamista äärimmäisten sääolosuhteiden kielteisten vaikutusten minimoimiseksi.

Uusi alueiden välisten yhteyksien malli osallistavaan talouskasvuun

Kun alueiden välille luodaan uusi, molempia osapuolia hyödyttävä yhteistyöarkkitehtuuri, johon tulevan konferenssin pitäisi myötävaikuttaa, luodaan suotuisimmat olosuhteet alueiden välisen kaupan ja talousvaihdon merkittävälle nousulle.

Suurin osa kansainvälisistä asiantuntijoista on tätä mieltä. Heidän arvionsa mukaan yhteenliitettävyysaloitteen toteuttaminen yhdistää eristetyt Keski-Aasian markkinat, joissa on runsaasti hiilivetyjä ja maatalouden teollisuuden resursseja, kasvaviin Etelä-Aasian kuluttajamarkkinoihin ja edelleen maailmanmarkkinoihin.

Tämä on erityisen välttämätöntä, kun otetaan huomioon huomattava realisoitumaton yhteistyöpotentiaali kauppa- ja talousalalla, jonka täysimääräistä hyödyntämistä estää luotettavan liikenneverkon ja institutionaalisten yhteistyömekanismien puute.

Erityisesti Keski-Aasian ja Etelä-Aasian maiden keskinäisen kaupan määrä ei ole vielä saavuttanut 6 miljardia dollaria. Nämä luvut ovat huomattavasti pienemmät verrattuna Etelä-Aasian alueen kauppaan ulkomaiden kanssa, joka ylittää 1.4 biljoonaa dollaria.

Samaan aikaan Etelä-Aasian kokonaistuonti on kasvanut tasaisesti vuodesta 2009 ja noussut 791 miljardiin dollariin vuonna 2020. Tällainen tilanne tekee Etelä-Aasian markkinoista yhden tärkeimmistä Keski-Aasian maille. Lisäksi Etelä-Aasia, jonka yhteenlaskettu väkiluku on 1.9 miljardia (24% maailman väestöstä) ja BKT on 3.5 trn dollaria, on nopeimmin kasvava alue maailmassa (talouskasvu 7.5% vuodessa).

Tässä yhteydessä Maailmanpankin tuore raportti on mielenkiintoinen. Se toteaa, että pandemian haastavista vaikutuksista huolimatta Etelä-Aasian näkymät talouden elpymiselle paranevat. Talouskasvun odotetaan nousevan 7.2 prosenttiin vuonna 2021 ja 4.4 prosenttiin vuonna 2022. Tämä on paluuta vuoden 2020 historiallisesta matalasta tasosta ja tarkoittaa, että alue on elpymisreitillä. Siten Etelä-Aasia voisi vähitellen palauttaa asemansa maailman nopeimmin kasvavaksi alueeksi.

Kun otetaan huomioon kaikki nämä tekijät, asiantuntijat huomauttavat, että Keski-Aasian tuottajilla on kaikki mahdollisuudet käyttää markkinarakoaan Etelä-Aasian markkinoilla - hyödyntääkseen täysin vientimahdollisuutensa.

Esimerkiksi ESCAP: n (Yhdistyneiden Kansakuntien Aasian ja Tyynenmeren alueen talous- ja sosiaalikomissio) äskettäisessä erityiskertomuksessa arvioidaan, että Keski-Aasian valtioiden alueellinen viennin kasvu alueiden välisen liitettävyyden lisääntymisen seurauksena on 187% vuoteen 2010 verrattuna ja että Etelä-Aasian maiden vienti on 133% suurempi kuin vuonna 2010.

Tältä osin on tarpeen korostaa useita alueita, joilla yhteistyön kehittäminen on kaikkien Keski- ja Etelä-Aasian valtioiden etujen mukaista.

Ensinnäkin sijoitusalue. Tarve lisätä yhteistyötä tällä alalla sanelee ulkomaisten suorien sijoitusten laskeva kehityssuunta kehitysmaissa. YK: n kauppa- ja kehityskonferenssin (UNCTAD) asiantuntijoiden mukaan ulkomaisten suorien sijoitusten määrä väheni kehitysmaissa 12 prosenttia pelkästään vuonna 2020. Mutta asiantuntijoiden mukaan tällainenkin vähäinen vähennys voi vaarantaa heidän toipumisensa pandemiasta.

Asiantuntijat väittävät, että tämä olettamus perustuu Aasian maiden jatkuvaan tarpeeseen houkutella suuria määriä investointeja talouskasvun ylläpitämiseksi.

ADB: n mukaan Aasian kehitysmaiden on investoitava valtavasti 1.7 miljoonaa dollaria vuodessa vuosina 2016-2030 pelkästään infrastruktuurin kysynnän tyydyttämiseksi. Aasian maat investoivat tällä hetkellä noin 881 miljardia dollaria vuodessa infrastruktuuriin.

Näissä olosuhteissa Keski- ja Etelä-Aasian valtioiden välisen aktiivisen sijoitusyhteistyön kiireellisyys sekä kollektiivisten toimenpiteiden hyväksyminen makroalueen sijoitusilmapiirin asteittaiseksi parantamiseksi lisääntyy. Tällaiset yhteiset toimet voivat myötävaikuttaa Keski- ja Etelä-Aasian muuttumiseen kansainvälisten rahoitusvirtojen keskittymispaikaksi.

Toiseksi maatalousala. Maatalousalaa pidetään yhtenä lupaavimmista kaupan ja taloudellisen yhteistyön alueista, koska Etelä-Aasiassa on paljon kysyntää Keski-Aasian elintarvikkeille.

Esimerkiksi Etelä-Aasian maissa on edelleen alijäämä tietyissä elintarvikeryhmissä ja tuodaan vuosittain elintarvikkeita noin 30 miljardin dollarin arvosta (Intia - 23 miljardia dollaria, Pakistan - 5 miljardia dollaria, Afganistan - 900 miljoonaa dollaria, Nepal - 250 miljoonaa dollaria). Erityisesti Nepal tuo tällä hetkellä 80% kuluttamastaan ​​viljasta, ja elintarvikkeiden tuontikustannukset ovat nousseet 62% viimeisen viiden vuoden aikana. Myös Pakistanin ruoan tuontimenot ovat kasvaneet, kasvaneet 52.16% pelkästään vuoden 2020 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana. 

Kolmanneksi energia-ala. Suurin osa Etelä-Aasian osavaltioista on hiilivetyjen nettotuoja. Alueella on myös ajoittain vakavia sähköpuloja. Erityisesti Etelä-Aasian taloudellinen veturi - Intia - on kolmanneksi suurin öljyntuoja maailmassa ja kolmanneksi suurin sähkön kuluttaja (vuosikulutus - 1.54 biljoonaa kWh). Joka vuosi maa tuo energiaresursseja 250 miljardin dollarin arvosta.

Näissä olosuhteissa suurten monenvälisten hankkeiden toteuttamisen energia-alalla katsotaan olevan erittäin kysyttyä. Näin ollen edistyminen alueiden välisen energiahankkeen CASA-1000 kehittämisessä ei vain lisää mahdollisuuksia alueiden väliseen sähkökauppaan, vaan on myös ensimmäinen askel kohti alueellisten sähkömarkkinoiden luomista Keski- ja Etelä-Aasiassa.

Puolestaan ​​TAPI (Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Intia) -kaasuputkihanke, jonka on tarkoitus tulla rauhan ja hyvän naapuruuden symboli, vahvistaa Keski-Aasian valtioiden roolia Etelä-Aasian alueen energiaturvallisuusarkkitehtuurissa. .

Neljänneksi, matkailu. Yhteistyön kysyntä matkailualalla johtuu valtavasta käyttämättömästä potentiaalista näiden kahden alueen välillä. Tämä näkyy esimerkissä Uzbekistanin matkailuyhteistyöstä Etelä-Aasian maiden kanssa.

Vuosina 2019--2020 vain 125 tuhatta ihmistä vieraili Uzbekistanissa Etelä-Aasian maista. (1.5% turistien kokonaismäärästä) ja matkailupalveluiden kokonaisvienti alueen maihin oli 89 miljoonaa dollaria (5.5%).

Lisäksi lähtevän matkailun Etelä-Aasian maista odotetaan kasvavan. YK: n maailman matkailujärjestö ennustaa, että intialaisten turistien määrä kasvaa maailmassa 122 prosentista 50 miljoonaan vuoteen 2022 mennessä vuoden 23 2019 miljoonasta ja heidän keskimääräiset menonsa 45 miljardiin dollariin vuoteen 2022 mennessä 23 miljardista dollarista. Turistien määrä Bangladeshista kasvaa ajanjaksolla 2.6 miljoonalla ja Sri Lankasta 2 miljoonalla.

Viidenneksi tiede- ja koulutusala. Keski-Aasian yliopistot, erityisesti lääketieteelliset koulut, ovat houkuttelevia Etelä-Aasian maiden nuorille. Keski-Aasian yliopistoissa opiskelevien opiskelijoiden määrän kasvu on silmiinpistävä vahvistus tästä. Vuonna 2020 heidän lukumääränsä on 20,000. Tällainen Etelä-Aasian nuorten lisääntynyt kiinnostus Keski-Aasian valtioiden koulutuspalveluihin voidaan selittää koulutuksen korkealla laadulla ja suhteellisen alhaisilla koulutuskustannuksilla.

Tältä osin kummankin alueen valtiot ovat kiinnostuneita vahvistamaan edelleen yhteistyötä koulutuksen alalla. Tämä parantaa huomattavasti korkeasti koulutetun henkilöstön koulutusjärjestelmää molemmilla alueilla, mikä on välttämätöntä sosiaalisen eriarvoisuuden poistamiseksi ja kilpailukykyisen tietoon perustuvan talouden luomiseksi. Mikä tärkeintä, tiede- ja koulutusyhteistyön vahvistaminen voi antaa voimakkaan sysäyksen tieteellisille ja innovatiivisille läpimurtoille. Loppujen lopuksi henkiset resurssit yhdessä uusimman tekniikan kanssa ovat taloudellisen kehityksen ratkaiseva moottori.

Tässä yhteydessä on huomionarvoista, että korkean teknologian maailmanmarkkinoiden määräksi arvioidaan nykyään 3.5 trn dollaria, mikä ylittää jo raaka-aineiden ja energialähteiden markkinat. Tältä osin yksi lupaava alue Keski- ja Etelä-Aasian välisen yhteistyön kehittämiselle katsotaan innovaatioksi.

Kuudenneksi kulttuuri- ja humanitaarinen ala. Minkään integraatioprojektin toteuttaminen on mahdotonta ilman sellaisen yhteisen kulttuuri- ja humanitaarisen tilan muodostamista, joka voi tuoda yhteen kahden alueen kansat, lisätä keskinäistä luottamusta ja vahvistaa ystävällisiä suhteita.

Loppujen lopuksi yhteistyö tällä alalla edistää kulttuurien keskinäistä rikastumista ja tunkeutumista, mikä on keskeinen edellytys kestävien ja pitkäaikaisten suhteiden rakentamiselle ja kehittämiselle kahden alueen välillä talouden, politiikan ja turvallisuuden aloilla.

Nämä tavoitteet edellyttävät merkittäviä askeleita kohti kulttuurien välistä lähentymistä. Tähän on kaikki tarvittavat historialliset edellytykset. Keski- ja Etelä-Aasian laajan seutukunnan väliset kulttuuriset siteet juurtuvat syvälle historiaan. Ne ovat peräisin muinaisten imperiumien, kuten Kushanin, Bactrian ja Achaemenid-valtion, ajalta.

Kaikki nämä valtiot sijaitsivat valtavilla alueilla, joihin kuului osittain tai kokonaan uudenaikaiset alueet Keski- ja Etelä-Aasiassa. Silloin - III-II vuosituhansilla eKr. Kauppareittien perustukset luotiin, syntyi laaja maareittien verkosto, joka sisälsi pääsyn Intiaan Afganistanin kautta. Keski-Aasian muinaiset kaupungit puolestaan ​​olivat Kiinasta, Euroopasta ja Intiasta tulevien kauppareittien risteyspaikka.

Tässä yhteydessä on selvää, että Uzbekistanin johtaja Sh. Mirziyoyevilla on selkeä strateginen visio: Uzbekistanissa tapahtuvan "kolmannen renessanssin" tulisi liittyä historiallisten siteiden elvyttämiseen naapurialueisiin, muinaisten asuntovaunureittien, mukaan lukien Suuren silkkitien, palauttaminen, jolla on jo pitkään ollut merkitys. tiedon, innovaatioiden ja vaurauden johtaja. Tällainen kehitys on sopusoinnussa Uzbekistanin alueellisen strategian kanssa. Loppujen lopuksi Keski-Aasia on historiallisesti saavuttanut vaurauden huippunsa toimimalla maailman sivilisaatioiden risteyksessä ja yhtenä kansainvälisen kaupan tärkeimmistä keskuksista.

Yleisesti ottaen Uzbekistanin yhteenliittämissuunnitelmien käytännön toteutus voi luoda uuden taloudellisen todellisuuden kahdelle alueelle kerralla, muodostaen suotuisimman pohjan ja kaikki tarvittavat edellytykset Keski- ja Etelä-Aasian valtioiden osallistavalle talouskehitykselle sekä asteittaiselle parantamiselle. näillä alueilla asuvien ihmisten hyvinvoinnista ja vauraudesta.

Tämä näkökulma osoittaa, että maamme suunnitelmat keskinäisistä yhteyksistä ovat maailmanlaajuisia, koska makrotaloudellisen tilanteen parantamisella ja vakauden vahvistamisella maailman kahdella tiheästi asutulla alueella olisi erittäin myönteinen vaikutus kansainväliseen turvallisuuteen. Tältä osin tätä aloitetta voidaan pitää toisena heijastuksena Uzbekistanin pyrkimyksistä antaa arvoinen panoksensa kansainvälisen rauhan ja kestävän kehityksen varmistamiseen ja ylläpitämiseen.

uzbekistan

Uzbekistanin toimet nuorten tukemiseksi ja kansanterveyden edistämiseksi

Julkaistu

on

Uzbekistanin tasavallan presidentin Shavkat Mirziyoyevin aloitteesta vuosi 2021 on julistettu maassa '' Nuorten tukivuodeksi ja kansanterveyden vahvistamiseksi '', ja laajoja uudistuksia ja jaloja tekoja toteutetaan kaikkialla maassa. maa.

On syytä mainita, että Uzbekistanin eri ministeriöt ja virastot osallistuvat aktiivisesti tällaisiin aloitteisiin maan suuren yleisön kanssa.

Yksi tällaisista jaloista hankkeista on äskettäin toteutettu Uzbekistanin tasavallan puolustusministeriössä. Tukeakseen Uzbekistanin tasavallan presidentin-asevoimien ylipäällikön Shavkat Mirziyoyevin-aloitetta Uzbekistanin puolustusministeriö on antanut käytännön apua Uzbekistanin kansalaiselle Maftuna Usarovalle, jolla todettiin erittäin harvinainen sairaus - Takayasun oireyhtymä useita vuosia sitten.

Mainos
Maftuna Usarova

Vuodesta 2018 lähtien Maftuna on käynyt useita hoitokursseja useissa Uzbekistanin sairaaloissa, mukaan lukien puolustusministeriön keskussotilaallinen kliininen sairaala, ja hänen tilansa on parantunut merkittävästi. Kuitenkin jatkaakseen hoitoprosessia keskeytyksettä ja vakiinnuttaakseen saavutetun edistyksen Maftuna tarvitsi hoitoa käyttäen uusinta tekniikkaa, jota on saatavilla vain muutamissa maailman maissa.

Ylipäällikön määrittämien tehtävien tehokkaaseen suorittamiseen ministeriö varmisti, että Maftuna otettiin vastaan ​​Asklepios Klinik Altona -sairaalassa Saksassa tarvitsemansa hoidon saamiseksi.

Asklepios Klinik Altona on Euroopan suurin lääketieteellinen yritys, joka kattaa kaikki lääketieteen erikoisalat ja jolla on käytettävissään yli 100 lääketieteellistä laitosta. Pelkästään Hampurissa on kuusi klinikkaa, joissa on lähes 13,000 1,800 lääketieteellistä henkilökuntaa, joista XNUMX XNUMX lääkäriä.

Mainos

Uzbekistanin puolustusministeriön ponnistelujen ansiosta Maftuna Usarova suoritti kahden viikon hoitokurssin elokuussa 2021 Asklepios Klinik Altonassa ja pystyi parantamaan tilansa merkittävästi. Samaan aikaan hoitavat lääkärit ilmaisivat olevansa valmiita antamaan tarvittaessa asianmukaisia ​​lääketieteellisiä suosituksia myös Maftunan kotiuttamisen ja Uzbekistaniin paluun jälkeen.

Uzbekistanin Belgian ja Saksan suurlähetystöjen henkilökunta oli tiiviisti mukana tässä jaloissa hankkeissa. Erityisesti diplomaattiedustustot antoivat tukea sen varmistamiseksi, että potilas sai korkealaatuisia palveluja.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että presidentti Shavkat Mirziyoyevin aloittamat laajamittaiset uudistukset antavat tuloksensa tuhansien ihmisten kanssa, jotka nauttivat nyt korkealaatuisista lääketieteellisistä palveluista.  

Continue Reading

uzbekistan

Uzbekistanin presidentinvaalit ovat todennäköisesti hapan testi maan tulevalle kurssille

Julkaistu

on

Koska Uzbekistan on 24. lokakuuta pidettävien tulevien presidentinvaalien partaalla, kansainvälinen yhteisö on huolissaan maan tulevasta poliittisesta kurssista. Ja hyvästä syystä, kirjoittaa Olga Malik.

Nykyisen presidentin Shavkat Mirziyoyevin tuomat muutokset osoittavat todellisen tauon maan menneisyyteen. Vuonna 2017 julkaistu Mirziyoyevin kehitysstrategia vuosille 2017–2021, jonka tavoitteena oli ”nykyaikaistaa ja vapauttaa kaikki elämän alat”, esim. Valtio ja yhteiskunta; oikeusvaltio ja oikeusjärjestelmä; taloudellinen kehitys; sosiaalipolitiikka ja turvallisuus; ulkopolitiikka, kansallisuudet ja uskonnopolitiikka. Ehdotettuihin toimenpiteisiin sisältyi valuuttavalvonnan poistaminen, tullien alentaminen, viisumijärjestelmän vapauttaminen ja paljon muuta.

Tällaiset nopeat muutokset olivat suuressa ristiriidassa maan entisen presidentin Islam Karimovin konservatiivisuuden kanssa ja nousivat nopeasti Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen kiinnostuksen kohteeksi. Aiemmin viime kuussa ulkoministeri Antony Blinken tapasi Uzbekistanin ulkoministeri Abdulaziz Kamilovin stressaantunut "Uzbekistanin edistyminen uudistusohjelmassaan, myös ihmiskaupan torjunnassa, uskonnonvapauden suojelemisessa ja kansalaisyhteiskunnan tilan laajentamisessa". Kuitenkin hän myös kutsuttu "Perusvapauksien suojelun edistämisen tärkeys, mukaan lukien tarve järjestää vapaa ja kilpailukykyinen vaaliprosessi", viitaten maan autoritaariseen poliittiseen hallintoon. Maan viranomaiset ja ministeriöt vahvistavat saavansa joka vuosi paljon suosituksia länsimaisilta kumppaneilta itsenäisen kansalaisyhteiskuntajärjestelmän varmistamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Mainos

Sellainen Uzbekistanin demokratian ja vapauden ulkopuolelta tuleva ”liiallinen huolenpito” voi kuitenkin aiheuttaa käänteisen vaikutuksen, kun otetaan huomioon kansallinen ylpeys ja itsenäinen henki. Esimerkiksi Euroopan ja länsimaiden yhteisten sosiaalisten arvojen, kuten seksuaalivähemmistöjen tukeminen ja homoavioliitot, integrointi voi johtaa yhteiskunnan jakautumiseen, koska tällaiset standardit ovat edelleen kaukana Uzbekistanin mentaliteetista. Uzbekistanin tie vapautumiseen on suurelta osin riippuvainen kansallisen johtajan näkemyksistä, kun taas ulkopuoliset pehmeän vallan menetelmät toimivat vain, kun paikallisille ihmisille annetaan vielä tarpeeksi vapautta vetää maan kompassia eteenpäin. Tulevat vaalit ovat todennäköisesti happotesti maan tulevaisuudelle.

Kirjailija: Olga Malik

EU Reporterille

Mainos

Continue Reading

uzbekistan

Vaaliprosessien muutos Uzbekistanissa: saavutuksia ja haasteita 30 itsenäisyysvuoden aikana

Julkaistu

on

"Uzbekistan on maa, jolla on rikas historia ja dynaamisesti kehittyvä läsnäolo. Sen ensisijaisena tavoitteena on siirtyä kohti avointa demokraattista yhteiskuntaa. Ihmisoikeudet ja kansalaisoikeudet ja -vapaudet, joissa jokaisen kansalaisen ääni kuullaan, ovat demokraattisen yhteiskunnan ensisijaisia ​​tavoitteita. Demokraattinen yhteiskunta on olemassa kun valta muodostuu laillisesti yleisillä äänioikeuksilla ja vapailla vaaleilla. Demokraattista yhteiskuntaa ja demokratiaa käytetään useammin poliittisena ja sosiaalisena ilmiönä; sen oikeudellinen perusta on kirjattu normatiivisiin säädöksiin. " kirjoittaa tohtori Gulnoza Ismailova, Uzbekistanin keskusvaalilautakunnan jäsen.

"Uzbekistanin tasavallan perustuslain johdanto -osa vahvistaa sitoutumisensa demokratian ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ihanteisiin. Uzbekistanin tasavallan perustuslain 7 artiklassa todetaan:" Ihmiset ovat valtion vallan ainoa lähde. Tämä normi heijastaa Uzbekistanin tasavallan rakentamisen olemusta. Ihmiset ja heidän tahtonsa ovat demokratian ydin.

"Tunnustamalla yleisesti hyväksyttyjen kansainvälisen oikeuden normien tärkeyden Uzbekistan on ottanut kansainväliset standardit osaksi lainsäädäntöään. Maamme perustuslaki on pannut tämän säännöksen täytäntöön 32 artiklan mukaisesti: Kaikilla Uzbekistanin tasavallan kansalaisilla on oikeus osallistua julkisten ja valtion asioiden hallinta ja hallinnointi sekä suoraan että edustuksen kautta. He voivat käyttää tätä oikeuttaan itsehallinnon, kansanäänestysten ja valtion elinten demokraattisen muodostamisen kautta sekä kehittämällä ja parantamalla valtion elinten toiminnan julkista valvontaa .

Mainos

"Nykyaikaisissa demokratioissa vaalit ovat demokratian periaatteen perusta, se on kansalaisten tahdon tärkein ilmaisumuoto ja kansan itsemääräämisoikeuden toteutumisen muoto. Vaaleihin osallistuminen mahdollistaa oikeuden osallistua hallita yhteiskunnan ja valtion asioita sekä valvoa sekä edustus- että toimeenpanovallan elinten muodostamista ja toimintaa. 1990 Etyjin Kööpenhaminan asiakirja toteaa, että kansan tahto, joka ilmaistaan ​​vapaasti ja oikeudenmukaisesti määräaikaisten ja todellisten vaalien kautta, on hallituksen auktoriteetin ja laillisuuden perusta. Osallistujavaltiot kunnioittavat näin ollen kansalaistensa oikeutta osallistua maansa hallintoon joko suoraan tai niiden edustajien kautta, jotka he ovat vapaasti valinneet oikeudenmukaisten vaaliprosessien kautta. Uzbekistanin tasavallan perustuslain 117 § takaa äänioikeuden, tasa -arvon ja sananvapauden.

"Uzbekistanin tasavallan itsenäisyyden 30 -vuotisjuhlan viettämisen kynnyksellä voimme katsoa taaksepäin, että voimme todeta sen kirkkaan läpimurron läpinäkyvyyden ja avoimuuden alalla viimeisten viiden vuoden aikana. Uzbekistan on saanut uuden kuvan kansainvälisellä areenalla . Vuoden 2019 vaaleissa, jotka järjestetään iskulauseella "Uusi Uzbekistan - uudet vaalit", on todellinen todiste siitä.

"Ensinnäkin on huomattava, että vaalit 2019 olivat historiallisesti tärkeitä, mikä osoitti hyväksyttyjen uudistusten polun peruuttamattomuuden. Ensimmäistä kertaa vaalit pidettiin vaalilain ohjeiden mukaisesti. 25. kesäkuuta 2019, joka säätelee vaalien valmisteluun ja järjestämiseen liittyviä suhteita ja asettaa takeet, jotka takaavat Uzbekistanin tasavallan kansalaisten tahdon vapaan ilmaisun. Vaalilain hyväksyminen auttoi yhdistämään viisi lakia ja monia sääntelyasiakirjoja Vaalilaki on saatettu täysin kansainvälisten standardien mukaiseksi.

Mainos

"Toiseksi, vuoden 2019 vaalit järjestettiin yhteiskunnan demokraattisten periaatteiden vahvistamisen, avoimuuden ja läpinäkyvyyden, sosiaalipoliittisen ympäristön merkittävän vapauttamisen sekä tiedotusvälineiden roolin ja aseman lisääntymisen yhteydessä. Läpinäkyvyyden ja avoimuuden periaate on yksi vaalien perusperiaatteista. Tämä periaate on kirjattu moniin kansainvälisiin sopimuksiin ja asiakirjoihin. Sen pääpiirteitä ovat vaalien järjestämiseen liittyvien päätösten julistaminen, vaalilautakunnan (vaalilautakunnan) velvollisuus julkaista päätöksensä vaalien tulokset sekä kyky suorittaa julkinen ja kansainvälinen vaalitarkkailu.

"Tilastojen perusteella seurantaprosessiin osallistui noin 60,000 10,000 poliittisten puolueiden tarkkailijaa, yli 1,155 825 tarkkailijaa kansalaishallintoelimissä (Mahalla), XNUMX paikallisten ja ulkomaisten tiedotusvälineiden edustajaa. Lisäksi paikallisten tarkkailijoiden lisäksi -akkreditointi myönnettiin täysivaltaiselle Etyjin / ODIHR: n tarkkailijaoperaatiolle, ja yhteensä XNUMX kansainvälistä tarkkailijaa rekisteröitiin.

"Objektiivista arviointia varten voimme viitata esimerkkinä Etyjin / ODIHR -operaation esittämään loppuraporttiin, jonka mukaan vaalit pidettiin paremman lainsäädännön ja riippumattomien mielipiteiden suvaitsevaisuuden taustalla. Raportissa arvioitiin Uzbekistanin tasavallan CEC myönsi myönteisesti sanomalla, että se "ponnisteli paljon parlamenttivaalien valmistelun parantamiseksi". On hämmästyttävää nähdä tehdyn työn tulokset.

"Valtion itsenäisyyden 30. vuosipäivän juhlavuonna maamme jatkaa kardinaaleja muutoksia, joiden tavoitteena on luoda Uusi Uzbekistan, jossa ihmisoikeudet, vapaudet ja oikeutetut edut ovat arvokkaimpia. Yksi maan tärkeimmistä suunnista ovat demokraattisia muutoksia, joiden tarkoituksena on vapauttaa sosiaalinen ja poliittinen elämä sekä tiedotusvälineiden vapaus.

"Nykyään valmistelut ovat täydessä vauhdissa tärkeälle poliittiselle tapahtumalle - Uzbekistanin tasavallan presidentin vaaleille. Kaikki prosessit suoritetaan avoimesti, läpinäkyvästi ja perustuen kansalliseen vaalilainsäädäntöön ja siinä määriteltyihin aikatauluihin. vaalitoimien aika on sekä poliittista että oikeudellista aikaa. Seuraavat muutokset ja lisäykset on tehty vaalilakiin äskettäin tänä vuonna:

"Ensisijaisesti tänä vuonna presidentinvaalit järjestetään ensimmäistä kertaa lokakuun kolmannen vuosikymmenen ensimmäisenä sunnuntaina Uzbekistanin tasavallan perustuslain muutosten mukaisesti, jotka esitettiin tämän vuoden helmikuun 8. päivänä lailla." suuri poliittinen kampanja käynnistettiin 23. heinäkuuta tänä vuonna.

"Toiseksi on otettu käyttöön menettely ulkomailla asuvien Uzbekistanin kansalaisten sisällyttämiseksi äänestäjien luetteloon. He voivat äänestää riippumatta siitä, onko heidät rekisteröity diplomaattisten edustustojen konsulaarirekisteriin, ja oikeusperusta ulkomailla asuville äänestäjille, kun he käyttävät kannettavat äänestyslaatikot asuin- tai työpaikalla on luotu. Tämä käytäntö otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuoden 2019 parlamenttivaaleissa.

"Kolmanneksi tämä vaalikampanja toimii ja muodostuu julkisuuteen perustuville periaatteille; ensimmäistä kertaa esitettiin avoimesti arvio Uzbekistanin tasavallan presidentin vaalien valmistelusta ja järjestämisestä. Tarkka maksutapa palkka ja korvaukset vaalilautakuntien jäsenille heidän palkkansa laskemiseksi. Puolueiden rahoittamisesta annetun lain mukaisesti vaaleja edeltävään kampanjaan myönnettyjen varojen käytön avoimuuden varmistamiseksi otetaan käyttöön menettely, jolla osavuosikatsauksen ja lopullisen taloudellisen raportin vaalien jälkeen sekä julkistamalla tilintarkastustuomioistuimen osapuolten toiminnan tarkastuksen tulokset.

"Neljänneksi, jotta estetään toistuvien valitusten vastaanottaminen vaalilautakuntia vastaan ​​ja niiden ristiriitaisten päätösten tekeminen, on otettu käyttöön käytäntö, jonka mukaan vain tuomioistuimet käsittelevät valituksia vaalilautakuntien toiminnasta ja päätöksistä.

"Vuonna 2019 vaalien aikana vaalienhallintatietojärjestelmä (EMIS) ja yhtenäinen sähköinen äänestäjäluettelo (EECI) otettiin onnistuneesti osaksi kansallista vaalijärjestelmää. Tämän vaalilakiin perustuvan järjestelmän sääntely takaa yhtenäisen äänestäjän toteutumisen Rekisteröinti ja periaate "yksi äänestäjä - yksi ääni" Tähän mennessä yli 21 miljoonaa äänestäjää on sisällytetty ETSI: hen.

"Presidentinvaalien järjestäminen Uudessa Uzbekistanissa on looginen jatko maassa käynnissä oleville laajamittaisille demokraattisille uudistuksille. Niistä tulee elävä vahvistus toimintastrategiassa määriteltyjen tehtävien toteuttamisesta viidellä ensisijaisella kehitysalueella Uzbekistanin tasavalta.

"Kansainvälisten järjestöjen edustajien ja ulkomaisten tarkkailijoiden osallistuminen presidentinvaalien järjestämiseen on tärkeää, koska kampanja perustuu avoimuuden ja julkisuuden demokraattisiin periaatteisiin. Viime vuosina heidän lukumääränsä ja osallistumisensa ovat lisääntyneet merkittävästi Uzbekistanissa edellisiin vaaleihin verrattuna.

"Tuhannet poliittisten puolueiden, kansalaisten itsehallintoelinten edustajat ja sadat kansainväliset tarkkailijat, toimittajat, mukaan lukien kansainväliset, tarkkailevat presidentinvaalien valmistelu- ja suoritusprosessia, mukaan lukien äänestäjien äänestäminen.

"Toukokuussa Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) tarpeiden arviointitehtävän asiantuntijat vierailivat Uzbekistanissa, ja he arvioivat myönteisesti ennen vaaleja tapahtunutta tilannetta ja vaalien valmisteluprosessia, toimenpiteitä sen varmistamiseksi Vapaiden ja demokraattisten vaalien järjestäminen maassa, minkä seurauksena he ilmaisivat mielipiteensä täysivaltaisen tehtävän lähettämisestä tarkkailemaan presidentinvaaleja.

"Uskon, että näillä vaaleilla on historiallinen merkitys, mikä todistaa demokratian vahvistamiseen tähtäävien uudistusten polun peruuttamattomuudesta."

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa