Liity verkostomme!

uzbekistan

Uusi Uzbekistan vaalilainsäädäntöprosessin suhteen

Julkaistu

on

"Yksi tämän vuoden tärkeimmistä sosiaalipoliittisista tapahtumista Uzbekistanissa, jolla on keskeinen merkitys maamme ja koko Keski-Aasian alueen kestävän kehityksen kannalta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, on tuleva presidentinvaalien vaalit Uzbekistanin tasavallassa " kirjoittaa Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin lainsäädäntöjaoston ensimmäinen varapuhemies Akmal Saidov.

Viime vuosina demokraattisen, ulkomaailmalle avoimen ja kilpailukykyisen Uuden Uzbekistanin rakentamisen puitteissa on tehty valtava työ kansalaisten perusoikeuksien turvaamiseksi äänestää ja tulla valituksi edustuselimiin.

Ensinnäkin on toteutettu johdonmukaisia ​​toimenpiteitä, joilla vahvistetaan vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien oikeusperustaa, jotka pidetään avoimella ja julkisella salaisella äänestyksellä, joka on yleinen, tasavertainen, suora äänioikeus. vahvistaa ja kehittää nykyaikaista demokraattista vaalijärjestelmää.

Samanaikaisesti Uzbekistanin vaalilainsäädäntöä parannetaan dynaamisesti määräajoin järjestettävien vaalien aikana kertyneen kansallisen käytännön kokemuksen perusteella sekä kansainvälisten normien, kansalaisten poliittisen tietoisuuden ja vaalikulttuurin kasvun, kurssin ja demokraattisten uudistusten tarpeisiin.

Seuraavat Uuden Uzbekistanin vaalilainsäädännön kehittämisen "kolme vaihetta" voidaan erottaa.

"ENSIMMÄINEN VAIHE" - YKSITTÖISISTÄ VAALILAKEISTA VALINTAKOODIIN

Lainsäädännön kodifioinnilla tarkoitetaan toimintaa järjestelmällisen yhtenäisen sääntelylainsäädännön luomiseksi, joka toteutetaan tarkistamalla nykyistä lainsäädäntöä perusteellisesti ja perusteellisesti, hyläten vanhentuneet säädökset, kehittämällä uusia säännöksiä ja kehittämällä kattavasti kansallista oikeusjärjestelmää. . Erityisesti ulkomailla vaalien valmistelun ja toteuttamisen menettelyä säännellään tavallisten lakien, perustuslain tai vaalilakien hyväksymisellä. Samaan aikaan yli 30 maailman maata soveltaa vaalien oikeudellisen sääntelyn mallia vaalilain muodossa.

Uusi Uzbekistan valitsi myös vaalilainsäädännön kodifioinnin polun. Vuonna 2019 hyväksyttiin vaalilaki, joka korvasi 5 aiemmin erilaista voimassa olevaa vaalilakia. Vaalilaki kehitettiin maan kaikkien poliittisten voimien ja puolueiden, kansalaisyhteiskunnan instituutioiden, osallistumisella valtakunnallisen keskustelun pohjalta. Samanaikaisesti otettiin huomioon Etyjin ODIHR: n ja Euroopan neuvoston Venetsian komission, ulkomaisten tarkkailijoiden, kansainvälisten järjestöjen, kuten SCO: n, IVY: n, OIC: n ja muiden edustustojen suositukset edellisistä Uzbekistanin vaaleista. Asiantuntijat tutkivat erityisesti 29 Etyjin / ODIHR: n suositusta Uzbekistanin vaalien jälkeen vuosina 2016--2019, kahdeksan - osittain muita - tutkitaan täydellisesti Uzbekistanin vaalilakissa.

Vaalilain hyväksymisestä tuli Uuden Uzbekistanin edistyneen kehityksen ruumiillistuma demokratisoitumisen ja yhteiskunnan vapauttamisen, mielipiteiden moniarvoisuuden vahvistamisen ja monipuoluejärjestelmän kautta.

Vaalilain tärkeimmät uutuudet olivat erityisesti seuraavat:

Ensinnäkin kansainvälisten vaalistandardien päämääräykset, joissa määrätään vähintään yhden parlamentin kammion jäsenten suorasta valitsemisesta, pannaan täysimääräisesti osaksi kansallista vaalilainsäädäntöä. Uzbekistanin ekologisen liikkeen parlamentin alahuoneen edustajien nimittämistä ja valitsemista koskevat normit on jätetty lainsäädännön ulkopuolelle, samalla kun säilytetään varajäsenten lukumäärä lainsäädäntöjaostossa (150 paikkaa);

Toiseksi äänestäjille annetaan mahdollisuus tukea useamman kuin yhden puolueen osallistumista vaaleihin - äänestäjillä on oikeus allekirjoittaa yksi tai useampi poliittinen puolue;

Kolmanneksi säädetään laillisesti, että poliittisilla puolueilla on oikeus nimittää presidenttiehdokas, lainsäätäjän jaoston ehdokas. Samalla poliittisilla puolueilla on oikeus nimetä puolueensa jäsenet tai puolueen ulkopuoliset jäsenet ehdokkaiksi;

Neljänneksi sääntö, joka rajoittaa vankiloissa pidettyjen henkilöiden osallistumista vaaleihin rikoksista, jotka eivät aiheuta suurta julkista vaaraa ja vähemmän vakavia rikoksia, on suljettu pois.

Viidenneksi poliittisten puolueiden ehdokkaiden asemaa on lisätty (presidenttiehdokkaille - enintään 15, parlamentin varajäsenille - 10, alueellisille kansanedustajien kengasheille (neuvostot) - 5, piirien ja kaupunkien kengasheille (neuvostot) - 3);

Kuudenneksi poliittisten puolueiden tarkkailijoiden roolia vaalien avoimuuden ja demokratian varmistamisessa on vahvistettu. He voivat saada kopioita vaalien tuloksia koskevista asiakirjoista heti, kun he ovat laatineet vaalilautakunnan pöytäkirjan ääntenlaskun tuloksista. On vahvistettu menettely, jolla jäljennös vaalipiirin vaalilautakunnan pöytäkirjasta yleisen uudelleentarkastelun ääntenlaskennasta vähintään 48 tunnin ajaksi lähetetään välittömästi äänestyspaikkaan;

Seitsemänneksi on säännelty menettelyä, jonka mukaan vaalilautakunnat tarkastelevat yksityishenkilöiden ja oikeushenkilöiden hakemuksia organisaatiosta, vaalien järjestämisestä ja tulosten yhteenvedosta. Lisäksi ehdokkaalla tai tarkkailijalla on oikeus tehdä valitus mistä tahansa vaaliprosessin näkökohdasta (mukaan lukien uudelleenlaskennan pyytäminen tai vaalitulosten mitätöinti). On laillisesti määrätty, että vaalilautakuntien, mukaan lukien CEC, päätöksiin voidaan hakea muutosta tuomioistuimessa. Valituksen tehneillä henkilöillä on oikeus osallistua suoraan sen käsittelyyn;

Kahdeksanneksi, lainsäädäntötasolla määritettiin senaatin jäsenten valintamenettely ja peruutettiin CEC: n säännöt heidän valintamenettelystään.

Yhdeksänneksi vaalilaki määrittelee selkeästi poliittisten puolueiden ja heidän ehdokkaidensa kampanjatyypit, muodot ja menetelmät.

Kymmenenneksi erityistä huomiota kiinnitetään tarkkailijoihin, osapuolten valtuutettuihin edustajiin ja tiedotusvälineisiin. Vaalilaki on vahvistanut edellä mainittujen vaaliprosessiin osallistuvien oikeuksien määrän. Näiden osallistujien osallistuminen varmistaa vaaliprosessin avoimuuden. Poliittisten puolueiden edustajat, tiedotusvälineet, tarkkailijat kansalaisjärjestöistä, ulkomailta ja kansainvälisistä järjestöistä voivat osallistua vaalilautakunnan kokouksiin. Vaalilautakuntien kokoukset pidetään avoimesti. Vaalilautakuntien päätökset julkaistaan ​​tiedotusvälineissä tai julkistetaan vaalilain vahvistaman menettelyn mukaisesti;

Yhdestoista, Uzbekistanin tasavallassa on yhtenäinen sähköinen äänestäjien luettelo, joka on valtion tietolähde, joka sisältää tietoja kansalaisista-äänestäjistä, heidän pysyvän ja väliaikaisen asuinpaikkansa osoitteista.

Yleisesti ottaen vuoden 2019 edustuselinten vaaleissa vaalilaki osoitti, että se palvelee vaalien tiukkaa noudattamista. perustuslailliset vaalioikeudet kansalaisille luomalla oikeudenmukaisuuden, julkisuuden, avoimuuden ja avoimuuden demokraattisten periaatteiden pohjalta luomalla tarvittavat edellytykset äänestäjille vapaaseen osallistumiseen vaaleihin sekä poliittisille puolueille ja heidän ehdokkailleen - laajat ja yhtäläiset mahdollisuudet vaalikampanjan aikana.

"TOINEN VAIHE" - TAKAISIN VAKUUDEN KOMISSIOIDEN TOIMINNAN RIIPPUMATTOMUUS kaikilla tasoilla

Vaalilainsäädännön ja maan järjestelmän demokratisoitumisen toinen vaihe liittyy siihen, että Uzbekistanin tasavallan säädöksiin tehtiin helmikuussa 2021 asiaankuuluvat muutokset ja lisäykset. Samanaikaisesti kiinnitettiin erityistä huomiota erityisesti seuraavien ensisijaisten tehtävien ratkaisemiseen:

ENSIMMÄINEN: varmistetaan kaikkien kansalaisten aktiivinen osallistuminen vaaleihin, heidän vaalioikeuksiensa käyttö heidän sijainnistaan ​​ja väliaikaisesta asuinpaikastaan ​​riippumatta. Ensimmäistä kertaa menettely, jolla ulkomailla asuvat Uzbekistanin kansalaiset otetaan mukaan äänestäjien luetteloon riippumatta heidän konsuliedustustuksestaan ​​diplomaattiedustustoissa, sekä oikeudellinen perusta äänestää kannettavissa äänestyslaatikoissa äänestäjien asuin- tai työskentelypaikassa ulkomailla , on säädetty lainsäädännössä.

TOINEN: vahvistetaan entisestään koko vaalien järjestäjäjärjestelmän riippumattomuutta - kaikkien tasojen vaalilautakunnat, joita CEC johtaa, mikä on välttämätön ja tärkein edellytys demokraattisille vaaleille. Tätä varten CEC: n ja vaalilautakuntien jäsenten asema on säädetty lainsäädännössä, ja vaalijärjestöjen kannalta epätavalliset vaalilautakuntien tehtävät järjestää ehdokkaiden tapaamiset äänestäjien kanssa on suljettu pois. vaalilautakuntien järjestelmä on optimoitu - piirin (kaupungin) Kengashesin (neuvostot) vaaleja johtavien vaalipiirien vaalilautakuntien instituutio on poistettu. Optimoinnin seurauksena 5,739 tarpeetonta piirin vaalilautakuntaa poistetaan, merkittävä henkilöstöresurssi (yli 54,000 XNUMX ihmistä) vapautuu.

Niinpä kaikki oikeudelliset olosuhteet vaalilautakuntien riippumattomuudelle kaikista hallituksen elimistä on luotu. Vaalien organisatorinen ja oikeudellinen taso, niiden tulosten legitiimiys, riippuu nykyään pääasiassa siitä, kuinka tarkasti kaikki vaaliprosessin kohteet noudattavat lainsäädännön säännöksiä.

KOLMAS: suotuisampien oikeudellisten olosuhteiden luominen poliittisille puolueille kampanjointia varten, puolueiden vaalitapahtumien, myös joukkotapahtumien, järjestäminen vaalikampanjan toteuttamiseksi. Perustuen perusteelliseen tutkimukseen kansallisista, ulkomaisista ja kansainvälisistä kokemuksista demokratian, vaalien oikeudenmukaisuuden ja oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi, Uzbekistanin vaalien perustuslailliset ehdot on siirretty joulukuun kolmannen vuosikymmenen ensimmäiseltä sunnuntailta kolmannen vuosikymmenen ensimmäiselle sunnuntaille. perustuslain päättymisvuoden lokakuussa.

NELJÄS: estää julkisten resurssien käyttö vaalikampanjan aikana. Etyjin / ODIHR: n vaalitarkkailuvaltuuskunnat useissa jäsenvaltioissa ensisijaisina suosituksina loppuraporteissa (esimerkiksi Georgian presidentinvaaleissa vuonna 2018) osoittavat tarpeen luoda mekanismi, jolla estetään ja / tai käsitellään tehokkaasti ja oikea-aikaisesti valituksia hallinnollisten resurssien väärinkäyttö ". Ottaen huomioon Uzbekistanin kansallinen ja ulkomainen kokemus, virkamiesten (ellei hän ole uskottu) sekä sotilashenkilöstön, uskonnollisten järjestöjen työntekijöiden ja tuomareiden kampanjointikielto on myös laillisesti Tämä on toinen kriittinen askel kohti vaalien puolueettomuuden, laillisuuden ja oikeudenmukaisuuden varmistamista.

"Toisen vaiheen" tärkeimpiä uutuuksia ovat poliittisia puolueita ja niiden rahoitusta koskevan lainsäädännön mukauttaminen vaalilakiin, menettelyn luominen presidentin- ja parlamenttivaalien valtion rahoitukseen, paikallisten edustuselinten vaaleihin ja ajan lyhentäminen kehys vaalilautakuntien päätöksille 10-5 päivää.

Tärkeintä on, että vaalijärjestelmän ja maan lainsäädännön demokratisoitumisen ”toinen vaihe” myötävaikuttaa kansalaisten perustuslaillisten vaalioikeuksien täysimääräiseen toteutumiseen, heidän osallistumisensa vaaleihin laajentumiseen ja toimii perustana demokraattisten vaalien pitämiselle

"Kolmas vaihe"- OIKEIDEN EHDOIDEN MUODOSTAMINEN KORKEASTI VALITTAVILLE

Uuden Uzbekistanin nykyaikainen vaalijärjestelmä on tulosta monien vuosien kehityksestä ja monenvälisestä poliittisesta vuoropuhelusta. Vaalilainsäädäntöä on yleensä mukautettu monella tavalla vaaliprosessin parantamiseksi. Lisäksi jokaisen, jopa pienen muutoksen, käyttöönottoa edeltää aina perusteellinen työ, analyysi menneistä vaalikampanjoista ja sen pohjalta ehdotusten kehittäminen lainsäädännön parantamiseksi.

Vaalijärjestelmä on siis kehittynyt dynaamisesti useiden vuosien ajan, ja nämä muutokset olivat looginen jatko maan poliittiselle ja oikeudelliselle kehitykselle.

Oliy Majlisin lakiasäätävän jaoston varajäsen aloitti vaalilakiin tehtävät muutokset ja lisäykset vaalilainsäädännön ja vaalikäytännön parantamiseksi saattamalla se kansainvälisten normien ja parhaiden käytäntöjen mukaiseksi todella demokraattisten vaalien alalla. . Tämä koskee erityisesti seuraavia asioita.

Ensimmäinen on toimivallan edelleen jakaminen ja valvonta- ja tasapainoperiaatteen vahvistaminen äänestäjien (vaalilautakuntien järjestelmän, jota johtaa keskivaalilautakunta) ja oikeuslaitoksen hallintoelinten välillä.

Tehtyjen muutosten ja lisäysten tarkoituksena on ensinnäkin vahvistaa vaalipiirien vaalilautakuntien riippumattomuutta ja vastuuta päätöksistään ja lisätä samalla tuomioistuinten roolia kansalaisten, muiden vaaliprosessin osallistujien valitusten käsittelyssä vaalitoimista palkkiot ja niiden päätökset.

Ottaen huomioon Etyjin / ODIHR: n suositukset vaalilakissa määrätään, että CEC ei ota huomioon äänestäjien ja muiden vaaliprosessiin osallistuvien hakemuksia vaalilautakuntien toiminnasta ja heidän päätöksistään.

Tämä eliminoi kaksinkertaisen valitus- ja muutoksenhakujärjestelmän (CEC: lle ja tuomioistuimelle) sekä mahdollisuuden tehdä ristiriitaisia ​​päätöksiä. Nämä asiat kuuluvat vain tuomioistuinten toimivaltaan.

Samalla kansalaisten vaalioikeuksien oikeudellista suojaa vahvistetaan merkittävästi. Tänään vaalilain mukaan:

• Kuka tahansa kansalainen voi ilmoittaa vaalipiirin vaalilautakunnalle virheestä tai epätarkkuudesta äänestäjien luetteloissa. Alueen vaalilautakunnan on 24 tunnin kuluessa tarkistettava valitus ja joko poistettava virhe tai epätarkkuus tai annettava hakijalle perusteltu vastaus valituksen hylkäämiseksi. Tässä tapauksessa vaalipiirin vaalilautakunnan toimet ja päätökset saattavat valittaa tuomioistuimeen;

• poliittisten puolueiden elimet, niiden ehdokkaat, asiamiehet, tarkkailijat ja äänestäjät voivat valittaa vaalilautakuntien päätöksistä tuomioistuimessa;

• CEC: n päätöksistä voidaan valittaa Uzbekistanin tasavallan korkeimpaan oikeuteen.

Vaalilaki säätää vaalilain alaisille selkeästä menettelystä valitusten tekemiseen kaikissa vaalien valmistelun ja kulun vaiheissa. Säännöstö säätelee menettelyä, jonka mukaan vaalilautakunnat käsittelevät yksityishenkilöiden ja oikeushenkilöiden hakemuksia vaalien järjestämisestä, järjestämisestä ja niiden tulosten yhteenvedosta.

Kaikki tämä myötävaikuttaa kansalaisten perusoikeuden toteutumiseen oikeuteen (riita on käsiteltävä ja ratkaistava tuomioistuimen toimesta). Perustavan viranomaisen tulisi ratkaista vain vaaleihin liittyvät ongelmat, luoda edellytykset kansalaisille ilmaista tahdonsa, ja tuomioistuinten olisi arvioitava vaalilautakuntien toimet (toimettomuus).

Toinen on ilmoitusmenettelyn käyttöönotto poliittisten puolueiden vaalien aikana järjestämille massakokouksille, mielenosoituksille ja kulkueille. Joten vuonna 2019, ennen parlamenttivaaleja, poliittiset puolueet pitivät yli 800 joukkokokousta koko maassa. Samanaikaisesti ei ollut esteitä eikä osapuolia vetoomettu joukkotapahtumien järjestämisoikeuksien loukkauksista.

Alan lainsäädännössä oli kuitenkin aukko. Siksi vaalilakissa on vahvistettu normi, jonka mukaan puolueet järjestävät joukkotapahtumia etukäteen - vähintään kolme päivää etukäteen - ilmoittamalla khokimiyateille pitämisensä paikasta ja ajasta. Toisin sanoen ei ole olemassa "sallivaa", vaan "ilmoitus" -menettelyä.

THirdvahvistamalla piirin vaalilautakuntien valmiuksia järjestää ja johtaa presidentinvaaleja. Joten tänään, lain mukaan, vähintään seitsemänkymmentä päivää ennen vaaleja, keskusvaalilautakunta muodostaa piirin vaalilautakunnan Uzbekistanin tasavallan presidentin, lainsäätäjän jaoston varapuheenjohtajan vaaleille, joka koostuu puheenjohtajasta, varajäsenestä puheenjohtaja, sihteeri ja 6-8 muuta komission jäsentä. Tässä on kuitenkin otettava huomioon erityispiirteet - yhden vaalipiirin parlamenttivaaleihin muodostetaan 70–120 vaalipiirin vaalilautakuntaa ja presidentinvaalien aikana noin 1000 vaalilautakuntaa. Näin ollen presidentinvaalien aikana toiminnan koordinointi ja tehokkaan avun antaminen vaalipiirien vaalilautakunnille vaikeutuu huomattavasti. Tältä osin vaalilaki on lisännyt vaalipiirin vaalilautakuntien jäsenten lukumäärän 11-18 henkilöön.

Kolmannessa vaiheessa suunnitellaan myös useita muita uutuuksia, jotka poistavat edellisissä vaaleissa tunnistetut tekniset ja organisatoriset ongelmat. Yleensä ne palvelevat vaalilainsäädännön ja -käytäntöjen demokratisointia ottaen huomioon yleisesti tunnustetut kansainväliset periaatteet oikeudenmukaisten ja aidosti demokraattisten vaalien järjestämisestä.

VÄESTÖN VALITTAVAN KULTTUURIN NOSTAMINEN ON TAKUU VALINNAISTEN AVOIMUUDELLE JA TARKKUUDELLE

Uzbekistanin demokraattiset muutokset, samoin kuin kansalaisten jatkuvasti kasvava poliittinen ja oikeudellinen tietoisuus, siviililaitokset ovat perusta maan vaalijärjestelmän edelleen parantamiselle.

Toukokuussa 2021 Uzbekistanin parlamentti on ratifioinut vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen. Yleissopimuksen 29 artiklan mukaan sopimusvaltiot takaavat vammaisille poliittiset oikeudet ja mahdollisuuden nauttia niistä tasavertaisesti muiden kanssa ja sitoutuvat muun muassa varmistamaan, että vammaiset voivat osallistua tehokkaasti ja täysimääräisesti suoraan tai vapaasti valitut edustajat poliittisessa ja julkisessa elämässä tasavertaisesti muiden kanssa. mukaan lukien heillä oli oikeus ja mahdollisuus äänestää ja tulla valituksi.

Vaalilaki sisältää kaikki mekanismit, joilla vammaiset voivat käyttää oikeuttaan osallistua maan julkiseen ja poliittiseen elämään äänestämällä. Siksi äänestystilat tulisi varustaa rampeilla vammaisille. Äänestyspaikkojen tekniset laitteet - pöydät, kopit ja urnat - tulisi asentaa ottaen huomioon pyörätuolissa äänestäjien tarpeet.

Oliy Majlisin lainsäätäjän jaoston vuoden 2019 vaaleissa 4,158 vammaista henkilöä oli mukana eritasoisissa vaalilautakunnissa. Toukokuussa 2021 allekirjoitettiin yhteistyömuistio Keskusvaalilautakunnan ja vammaisten seuran, sokeiden seuran, kuurojen yhdistyksen ja Uzbekistanin vammaisten järjestön välillä. Luodakseen vammaisille äänestäjille mahdollisimman mukavat olosuhteet vaalilautakunnat pitävät useita järjestötapahtumia ja valmistelevat tarvittavat tiedotusmateriaalit. Tiedot maan presidentin virkaan rekisteröidyistä ehdokkaista sijoitetaan äänestyspaikkojen tietotauluihin. Esimerkiksi näkövammainen äänestäjä, joka on asettanut tyhjän äänestyslipun sablonille pistekirjoituksella, voi tuntea rekisteröidyn ehdokkaan nimen kosketuksella ja sijoittaa minkä tahansa merkin vastaavan paikan neliöön. Kuuroille ja kuulovammaisille äänestäjille, jos hakemuksia on, viittomakielen tulkit voidaan kutsua äänestyspaikoille vaalipäivänä. Vaaleja edeltävät TV-ohjelmat lähetetään viittomakielen käännöksillä ja tekstityksillä, ja sokeille tarkoitettu materiaali julkaistaan ​​erikoislehdissä pistekirjoituksella.

Kaikki nämä toimenpiteet edistävät varmasti vammaisten henkilöiden tahdon vapaata ilmaisua, jotka ovat nykyään aktiivisia osallistujia maan demokraattisiin uudistuksiin.

Lisäämällä vaalikulttuuria ja äänestäjien aktiivisuutta, vahvistamalla heidän luottamustaan ​​vaalilaitokseen, vahvistamalla yhteiskunnan vakaumusta siitä, että ainoa moderni ja demokraattinen mekanismi valtiovallan muodostamiseksi, perustuslain periaatteiden täytäntöönpano uusissa olosuhteissa ovat vaalit, ovat tärkeimmät tehtävät ja tarvittavat ehdot perustuslaillisten oikeuksien toteuttamiseksi kansalaisten osallistua yhteiskunnan ja valtion asioiden hoitamiseen.

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on tarpeen toteuttaa laadullisesti uudella tasolla erityisesti seuraavat tehtävät:

ensinnäkin järjestäjien ammatillisten taitojen kehittäminen sekä äänestäjien ja kaikkien muiden vaaliprosessiin osallistuvien laillisen koulutusjärjestelmän vahvistaminen ja parantaminen antamalla tälle työlle tarkoituksellinen, julkinen ja kattava luonne;

toiseksi, parannetaan vaaliprosessiin osallistuvien eri ryhmien, erityisesti nuorten, yleistä oikeudellista ja vaalikulttuuria;

kolmas, parantamalla tiedotusvälineiden kanssa tehtävää työtä, lisäämällä heidän tietämystään vaaliprosessista, ottamalla heidät mukaan luotettavan tiedon levittämiseen kaikissa vaalien vaiheissa sekä lisäämällä mediakulttuuria yhteiskunnassa;

neljänneksi, kansalaisyhteiskunnan instituutioiden osallistuminen vaaliprosessin demokratian, legitiimiyden ja oikeudenmukaisuuden varmistamiseen, niiden osallistuminen valtion elinten toimintaan kaikkien vaaliprosessiin osallistuvien, äänestäjien, oikeuksien ja etujen suojaamiseksi.

Samanaikaisesti olisi kiinnitettävä erityistä huomiota väestön aktiivisuuden ja osallistumisen lisäämiseen tärkeitä valtiollisuutta koskevien päätösten tekemisessä tutkimalla perusteellisesti yleistä mielipidettä laatiessaan luonnoksia ja toteuttamalla yleisesti tärkeitä toimenpiteitä (esimerkiksi asetuksen avulla). .gov.uz -portaali tai Mening fikrim);

viides, uuteen tieto- ja viestintätekniikkaan perustuvien tieto- ja laillisten koulutusresurssien muodostaminen ja kehittäminen.

Kaikki nämä toimenpiteet myötävaikuttavat myös siihen, että äänestäjille taataan vapaa tahdonilmaus, vahvistetaan isänmaallisuuden ja vastuuntunnon tunnetta, vahvistetaan yhteiskunnan poliittista vakautta ja lisätään väestön oikeudellista lukutaitoa.

On pidettävä mielessä, että vaalijärjestelmän ja vaalilainsäädännön kehittäminen ja parantaminen ei ole vielä kaukana. Loppujen lopuksi maailman käytäntö osoittaa, että melkein jokainen säännöllinen vaalikampanja tuo esiin uusia ongelmia. Olemme niiden kehitysvaiheessa, kun on välttämätöntä ennustaa kertynyttä kokemusta hyödyntäen näiden tai ehdotettujen muutosten soveltamista.

Vaalien järjestäjien on tunnettava lait ja pystyttävä toimimaan niiden mukaisesti. Tätä olisi helpotettava muun muassa Uzbekistanin parlamentin laatimalla kansallisella toimintaohjelmalla väestön vaalikulttuurin parantamiseksi. Tärkeintä on heidän pyrkimyksensä kasvaa ammattimaisuuteen vaalien järjestämisessä palvelemalla lakia sen merkityksen ja sisällön mukaisesti.

Yleensä kaikki nämä "kolme vaihetta" vaalilainsäädännön ja -käytännön demokratisoimiseksi Uudessa Uzbekistanissa sekä laajamittaiset ja dynaamiset yhteiskunnan poliittisen, taloudellisen, oikeudellisen, sosiaalisen ja henkisen uudistamisen ja maan nykyaikaistamisen prosessit maassa johtaa:

ensimmäinen, todellisen monipuoluejärjestelmän merkittävä kehittäminen ja vahvistaminen maassa. Maassa on luotu terve puolueiden välinen kilpailu, jossa kaikille puolueille asetetaan yhtäläiset edellytykset vaalikampanjan toteuttamiselle, vaalien valmisteluun ja toteuttamiseen osoitettujen budjettivarojen oikeudenmukainen jakaminen, äänestyksen oikeudenmukaisuus ja vaalien legitiimiys. Toisin sanoen, on kaikki perusteet väittää, että tulevat presidentinvaalit järjestetään monipuoluejärjestelmässä, ehdokkaiden kilpailussa, avoimuudessa, mielipiteenvapaudessa ja todellisessa valinnassa;

toiseksilaajentamalla kansalaisyhteiskunnan instituutioiden, vapaaehtoisten roolia ja osallistumismahdollisuuksia vaaleihin, merkittävä poliittisen, julkisen toiminnan, ihmisten kansalaisvastuun tason nousu, kansalaisten vaatimattomuus ja vaativuus sosioekonomisen ja poliittisen ja poliittisen kehityksen arvioinnissa oikeudelliset uudistukset;

kolmas, luodaan Uzbekistanissa kaikki tarvittavat oikeudelliset edellytykset puolueille ja kansalaisjärjestöjen edustajille, paikallisille ja ulkomaisille tarkkailijoille, tiedotusvälineille heidän oikeuksiensa ja velvollisuuksiensa käyttämiseksi vaalikampanjan aikana;

neljäslaajentamalla digitaalisen tekniikan käyttöä vaaliprosessissa ja niiden oikeudellista sääntelyä;

viides, koronaviruspandemia on vaikuttanut kaikkiin ihmiselämän osa-alueisiin. Monissa maissa vaalit peruutettiin tai niitä lykättiin. Nyt vaalit pidetään uusissa olosuhteissa, ja ensimmäistä kertaa ihmiset päästetään äänestyspaikkoihin tiukasti naamioilla antiseptisesti. Pandemian vaaliprosessin järjestämisessä on kiinnitettävä huomiota seuraaviin näkökohtiin. Ensimmäinen on tarkoitettu vaalien yleiseen järjestämiseen. Nämä ovat tiloihin, kosketuksettomaan lämpömittariin, virtauksen säätelyyn, sosiaaliseen etäisyyteen, naamaritilaan, desinfiointiaineiden käyttöön liittyviä toimenpiteitä. Toinen koskee äänestäjille asetettavia vaatimuksia, erityisesti maskin pakollista käyttöä, antiseptisten aineiden käyttöä ja etäisyyttä. Kolmanneksi, vaaliprosessin osallistujat, jotka ovat läsnä äänestyspaikoilla pysyvästi vaalipäivänä, ovat vaalilautakuntien jäseniä, tarkkailijoita ja valtakirjoja.

Vaalit ovat todellakin muuttumassa tehokkaiksi mekanismeiksi valtionvallan muodostumiselle, mikä varmistaa sen jatkuvuuden ja poliittisen vakauden.

uzbekistan

Uzbekistan on turistimaa

Julkaistu

on

Muinaisista ajoista lähtien Uzbekistan on ollut Suuren Silkkitien keskellä, ja sillä on suuri historiallinen, kulttuurinen ja arkkitehtoninen perintö. Samarkand, Bukhara, Khiva ovat idän muinaisen kulttuurin merkkejä. Uzbekistanin vuoristomaisemat ja aavikot houkuttelevat Internet-yhteisön huomiota ja ihailua. Siksi tämän maan matkailupotentiaalia tuskin voidaan yliarvioida, ja hallitus pyrkii merkittävästi kehittämään sitä, kirjoittaa Khasanjon Majidov, johtava tutkija Taloudellisen tutkimuksen ja uudistusten keskuksessa.

Matkailun räjähtävä kehitys

Uzbekistanissa käynnistettiin vuoden 2016 alussa radikaali matkailualan uudistaminen. Vuosina 60--2016 hyväksyttiin yli 2020 matkailualan kehitykseen liittyvää asetusta.

Maiden välistä viisumijärjestelmää yksinkertaistettiin. Vuonna 2018 Uzbekistan otti käyttöön viisumivapauden yhdeksän maan kansalaisille, vuonna 9 2019 maan kansalaisille, vuosina 47-2020 vielä 2021 maalle. 5. toukokuuta 10 alkaen Uzbekistanin tasavallassa on 2021 maata, joiden kansalaisille myönnetään viisumivapaus.

Lisäksi noin 80 maan kansalaisilla on mahdollisuus hakea sähköistä viisumia yksinkertaistetulla tavalla. Ulkomaalaisille on otettu käyttöön viisi uutta viisumityyppiä: "maanmies", "opiskelija", "akateeminen", "lääketiede" ja "pyhiinvaellus". Uzbekistanin tasavallan matkailu- ja urheiluministeriön mukaan viisumijärjestelmän yksinkertaistaminen on tuonut myönteisiä tuloksia. Erityisesti vuonna 2019, jos ulkomaisten matkailijoiden määrän keskimääräinen kasvu oli 26%, viisumivapaan maan kasvu oli 58%.

Hallitus toteutti kattavia toimenpiteitä kehittyäkseen matkailun infrastruktuuri. Ensinnäkin 22 budjettiasuntotyyppiin liittyvää hostellien toimintaa säätelevää vaatimusta on peruutettu. Erityisesti hostellien tarjoamien hotellipalvelujen pakollista varmentamista koskeva menettely on peruutettu ja käytäntö yhtenäisen majatalojen ja hostellien rekisterin kanssa on otettu käyttöön. Toiseksi pienten hotellien määrän lisäämiseksi yrittäjille tarjottiin kahdeksan pienten hotellien vakiohanketta, joissa on enintään 8 huonetta, ja tämä toimenpide on kehitetty Turkin ja Etelä-Korean kokemusten perusteella.

Tämän seurauksena harjoittelujen määrä maassa on kasvanut dramaattisesti. Vuosina 2016--2020 majoituspaikat lisääntyivät vuodesta 750 ja 1308 ja vierastalojen määrä kasvoi 13 kertaa vuoteen 1386. Niiden määrän on tarkoitus lisätä 2 tuhanteen.

Uudistusten seurauksena matkailualalla vuosina 2016--2019 matkailijoiden määrä kasvoi 2.0 miljoonasta 6.7 ​​miljoonaan. Ulkomaisten matkailijoiden määrän kasvun dynamiikka vuonna 2019 verrattuna vuoteen 2010 oli ennätykselliset 592% (kasvu yli 6 kertaa). On huomionarvoista, että eri alueiden turistien määrän kasvu tapahtui eri tavoin. Esimerkiksi Keski-Aasian maista tulevien kävijöiden määrä kasvoi keskimäärin 22-25% vuodessa, kun taas IVY-maista tulevien matkailijoiden vuotuinen kasvu oli 50%. Samaan aikaan kotimaan matkailussa havaittiin myönteisiä tuloksia. Vuoteen 2016 verrattuna kotimaisten matkailijoiden määrä vuonna 2019 lähes kaksinkertaistui ja oli 14.7 miljoonaa.

Pandemian vaikutukset

On huomattava, että koronaviruspandemian taustalla asetettujen rajoitusten ja maailmanlaajuisen kriisin seurausten vuoksi matkailuala on kärsinyt vakavia tappioita. Erityisesti Uzbekistanissa vierailevien ulkomaisten matkailijoiden määrä väheni yli 4.5 kertaa 1.5 miljoonaan ja matkailupalvelujen määrä laski 261 miljoonaan dollariin vuonna 2020.

Nykyinen tilanne huomioon ottaen kehitettiin "Uzbekistan-projekti". Turvallinen matkustaminen taattu ("Uzbekistan. Turvallinen matkustaminen taattu"), joka on uusi maailman terveysstandardeihin perustuva turisteille tarkoitettu terveys- ja epidemiologinen turvallisuusjärjestelmä. Matkailukohteiden ja niihin liittyvän infrastruktuurin, uusiin terveys- ja hygieniavaatimuksiin perustuvien matkailupalvelujen sertifiointi kaikille valtion raja-asemille; lento-, rautatie- ja linja-autoasemat; aineellisen kulttuuriperinnön kohteet, museot, teatterit jne. Pandemian matkailualalle aiheuttamien seurausten lieventämiseksi perustettiin Turvallisen matkailun rahasto kriisinvastaisen rahaston alkuperäisen rahoitusosuuden ja kulujen maksamisen kustannuksella. vapaaehtoinen sertifiointi, joka toteutetaan Uzbekistanin puitteissa. Turvallinen matkustaminen on taattu ".

Matkailupelaajat saivat useita etuja ja mieltymyksiä koronaviruspandemian vaikutusten lieventämiseksi. Tuloveroprosenttia alennettiin 50% vahvistetuista verokannoista, ne vapautettiin maaveron ja oikeushenkilöiden kiinteistöveron maksamisesta ja sosiaalivero vahvistettiin alennetuksi prosentiksi. He korvaivat myös osittain liikepankeilta aiemmin myönnettyjen majoitustilojen rakentamiseen liittyvien lainojen korkomenot sekä aineellisen ja teknisen perustan kunnostamis-, jälleenrakennus- ja laajennuskulut. Majoitustiloja tuetaan 1 prosentilla hotellipalvelujen kustannuksista 10. kesäkuuta 1 - 2020. joulukuuta 31. Kiinteistö-, maa- ja sosiaaliveroetuja sai noin 2021 matkailuyksikköä noin 1,750 miljardia soumia.

Suuntojen monipuolistaminen

Viime vuosina Uzbekistan on keskittynyt matkailupalvelujen monipuolistamiseen ja uudenlaisen matkailun kehittämiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään turistivirtojen lisäämiseen MICE-matkailu, joka järjestää useita turnauksia, kokouksia, konferensseja ja näyttelyitä Uzbekistanissa. Perinteinen "Game of Heroes" -urheiluturnaus Khorezmissa, "Art of Bakhchichilik" -festivaali Surkhandaryassa, "Muynak-2019" -ralli Karakalpakstanissa ja muut. Hallitus hyväksyi toimintasuunnitelman MICE-matkailun kehittämiseksi Uzbekistanissa.

Elokuvamatkailu on tärkeä työkalu maan imagon muokkaamiseen, tiedon tarjoaminen potentiaalisille matkailijoille. Elokuvamatkailun kehittämiseksi Uzbekistanissa on kehitetty asetus menettelystä, jolla korvataan osa ulkomaisten elokuvayhtiöiden kustannuksista ("hyvitys") audiovisuaalisten tuotteiden luomisessa Uzbekistanin alueella. Lisäksi ulkomaiset elokuvayhtiöt ovat julkaisseet elokuvia, kuten Basilik, Khuda Hafiz ja Al Safar. Viime vuonna ulkomaiset elokuvayhtiöt kuvasivat 6 elokuvaa Uzbekistanissa.

Pyhiinvaellusmatkailu. MinäJotta saataisiin erityistä mukavuutta Uzbekistanissa vieraileville pyhiinvaellusta varten, hotelleille on asetettu uusia vaatimuksia, maan moskeijoista on kehitetty kartta, joka on lähetetty mobiilisovellukseen. Ensimmäinen pyhiinvaellusmatkailufoorumi pidettiin Bukharassa ja siihen osallistui 120 ulkomaalaista vierasta 34 maasta.

Lääketieteellinen matkailu. Uzbekistanissa toteutetaan toimenpiteitä lääketieteellisen matkailun kehittämiseksi ja houkuttelemaan lisää turisteja lääkeorganisaatioihin. Vuonna 2019 Uzbekistanissa lääkinnällisistä syistä vierailevien ulkomaalaisten määrä ylitti 50 tuhatta. Itse asiassa tämä määrä voi olla suurempi, koska yksityisissä klinikoissa vierailevien turistien määrän määrittäminen on edelleen vaikea tehtävä.

Yhteenveto

Viime vuosina The Guardian on tunnustanut Uzbekistanin maailman parhaaksi matkakohteeksi, Wanderlustin mielestä nopeimmin kasvavaksi maaksi ja Grand Voyage -järjestelyn mukaan parhaiten kasvavaksi matkailukohteeksi. Johdonmukaisesti toteutettujen toimenpiteiden seurauksena Uzbekistan on noussut 10 sijaa (22 sijaa) Crescent Ratingin laatimassa globaalissa muslimimatkailuindeksissä. Lisäksi Maailman matkailujärjestö sijoittui Uzbekistanin 4. sijalle nopeimmin kasvavien matkailualan maiden luettelossa.

Lopuksi on huomattava Uzbekistanin matkailun on muutettava liiketoimintamallejaan innovaatioiden ja digitalisaation avulla. On välttämätöntä kehittää sellaisia ​​markkinasegmenttejä kuin maatalouden ja etnisen matkailun.

Continue Reading

uzbekistan

Artelista tulee yksi ensimmäisistä yksityisistä Uzbekistanin yrityksistä, joka on saanut luottoluokituksen

Julkaistu

on

Uzbekistanilaisesta elektroniikkavalmistajasta on tullut yksi maan ensimmäisistä yrityksistä, joka on saanut halutun luottoluokituksen.

Artel Electronics LLC (Artel), Keski-Aasian suurin kodinkone- ja elektroniikkatuottaja ja yksi Uzbekistanin suurimmista yrityksistä, sai ensimmäistä kertaa Fitch-luokituksen 'B' ja vakaat näkymät.

Se on maan ensimmäinen yksityinen valmistaja, joka on saanut luottoluokituksen yhdeltä kansainväliseltä "kolmen suuren" luokituslaitokselta.

Yrityksen kaupallisen ja taloudellisen tilanteen perusteellisen arvioinnin jälkeen Fitch kiitti Artelin ”johtavaa kotimaan markkina-asemaa”, sen ”odotettavissa olevia voimakkaita varoja toiminnasta” ja yhtiön ”menestyvää ja pitkäaikaista yhteistyötä” kansainvälisesti tunnettujen alkuperäislaitevalmistajien kanssa.

Luokitus antaa itsenäisen vertailuarvon Artelin luotettavuudesta luotonsaajana.

Artel on markkinajohtaja Uzbekistanissa ja yksi maan tunnetuimmista tuotemerkeistä. Viime vuosina yhtiö on läpikäynyt laajan uudelleenjärjestelyn ja sisäisten prosessiensa tarkistuksen, jotta se vastaisi kansainvälisen taloudellisen raportoinnin sekä ympäristö-, sosiaali- ja hallinnointijärjestelmän (ESG) vaatimuksia.

Yhtiö on äskettäin perustanut ammattimaisen valvontalautakunnan, ja Deloitte on suorittanut IFRS-kirjanpidonsa tarkastuksen viimeisten kolmen vuoden aikana.

Artelin talousjohtaja Bektemir Murodov kertoi Fitch-luokitukselle tällä verkkosivustolla: "Olemme iloisia saadessamme ensimmäisen luokituksen Fitchiltä.

"Tämä hetki seuraa Artelin tiimin kuukausien kovaa työtä, kun pyrimme yhdenmukaistamaan itsemme parhaiden globaalien hallinnointistandardien kanssa."

Hän lisäsi, että luokitus "auttaisi meitä syventämään yhteistyötämme kumppaneidemme kanssa, saamaan uusia rahoitusmuotoja ja on luonnollinen seuraava askel kohti kansainvälisiä pääomamarkkinoita".

Artelin tiedottaja kertoi EU Reporter että yritys oli "erittäin tyytyväinen" luokitukseen ja lisäsi "tämä on vasta matkan alku. Odotamme innolla tämän rakentamista tulevina kuukausina ja vuosina, ja etsimme jatkuvasti uusia tapoja parantaa liiketoimintaamme. "

Luokitus on viimeisin osoitus siitä, että monilla Uzbekistanin ennustetuilla yritysuudistuksilla on toivottu vaikutus maan sijoitusympäristöön. Uudistukset mahdollistavat maan johtavien yritysten uudistumisen, pääsyn kansainvälisiin rahoitusmahdollisuuksiin ja tutkia ulkomaisia ​​markkinoita, ja Artel on yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka hyödyntää tätä.

Artel perustettiin vuonna 2011 rajoitetulla tuotevalikoimalla, mutta se on sittemmin kasvanut tuottamaan laajan valikoiman kodinkoneita ja elektroniikkaa, ja yli 10,000 työntekijää työskentelee Uzbekistanissa. Tällä hetkellä se vie yli 20 maahan IVY-maissa ja Lähi-idässä, ja se on myös Samsungin ja Viessmannin alueellinen kumppani. 

Continue Reading

uzbekistan

Taškentissa harkitaan mahdollisuuksia yhdistää Keski- ja Etelä-Aasia

Julkaistu

on

Keski- ja Etelä-Aasian maat eivät ole yhteydessä toisiinsa luotettavilla kuljetusreiteillä, mikä vaikeuttaa niiden mahdollisuuden hyödyntämistä taloudellisessa yhteistyössä. Kansainvälinen konferenssi “Keski- ja Etelä-Aasia: alueelliset yhteydet. Haasteet ja mahdollisuudet ”, joka on tarkoitus pitää 15. – 16. Heinäkuuta Taškentissa, auttaa kehittämään alueiden visiota ja ohjeita, kirjoittaa Uzbekistanin tasavallan presidentin hallinnon alainen Taloudellisen tutkimuksen ja uudistusten keskus.

Keski- ja Etelä-Aasian maiden valtion-, hallitusten ja ulkoasiainpäämiehet, muiden maiden edustajat, kuten Venäjä, Yhdysvallat ja Kiina, sekä kansainväliset järjestöt kutsutaan osallistumaan konferenssiin, joka tarjoaa mahdollisuuden keskustella korkean tason erityisehdotus maiden välisen keskinäisen yhteistyön käytännön toteuttamiseksi sellaisilla keskeisillä aloilla kuin liikenne ja logistiikka, energia, kauppa ja investoinnit sekä kulttuuri-humanitaarinen toiminta.

Uzbekistanin alueellinen prioriteetti

Uzbekistanin presidentti nimitti Uzbekistanin uuden ulkopolitiikan naapurimaiden kanssa heti hänen valitsemisensa jälkeen, ja Keski-Aasian maat ovat ottaneet siinä etusijan. Valtionpäämies aloitti myös ensimmäiset viralliset ulkomaanvierailunsa Keski-Aasian maiden kanssa ja aloitti sen jälkeen alueen johtajien säännöllisten neuvoa-antavien kokousten muodon luomisen. ja luotiin muoto säännöllisten neuvottelukokousten järjestämisestä johtajille.

Uzbekistanin Keski-Aasian maiden kanssa tekemän yhteistyön tuloksena viimeisten 4 vuoden aikana niiden välinen kauppavaihto on yli kaksinkertaistunut 2.5 miljardista dollarista 5.2 miljardiin dollariin. ja CA-maiden osuus Uzbekistanin ulkomaankaupasta kasvoi 1.8 prosentista 5 prosenttiin.

Myös vientiindikaattorit kasvoivat melkein kaksi kertaa 2 miljardista 1.3 miljardiin dollariin, ja Keski-Aasian maiden osuus Uzbekistanin kokonaisviennistä kasvoi 2.5 prosentista 10.8 prosenttiin. Vuoden 14.5 viiden ensimmäisen kuukauden aikana viennin osuus CA-maihin kasvoi 2021% verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, ja CA-maiden osuus kokonaisviennistä (kultaa lukuun ottamatta) kasvoi viidesosaan.

Kaupan kasvun myötä sijoitusyhteistyö laajenee, alueen maissa, joihin osallistuu uzbekistanin pääoma, on avattu yhteisyrityksiä kodinkoneiden, autojen ja tekstiilien tuotantoon Uzbekistanin pääomalla. Uzbekistanin ja Kazakstanin rajalla on aloitettu Kansainvälisen kauppa- ja taloudellisen yhteistyön keskuksen "Keski-Aasia" rakentaminen, sopimukset "Uzbekistanin ja Kirgisian sijoitusrahaston" ja "Uzbekistanin Tadžikistanin sijoitusyhtiön" perustamisesta on allekirjoitettu.

Alueiden välisen yhteistyön mahdollisuudet

Keski-Aasia on markkinat, joiden väkiluku on 75.3 miljoonaa ja bruttokansantuote on 300 miljardia dollaria. Samanaikaisesti BKT: n kasvuvauhti CA-maissa on viime vuosina ollut korkea - keskimäärin 5-7%.

Vuonna 2020 CA-maiden ulkomaankaupan kokonaisliikevaihto oli 142.6 miljardia dollaria, josta 12.7 miljardia dollaria eli 8.9% on alueiden sisäisen kaupan osuus, mikä olisi paljon suurempi, jos jätettäisiin pois alkutuotteiden vienti, jota alue pääasiassa toimittaa kolmansiin maihin.

CA-maiden tärkeimmät kauppareitit ovat pohjoisessa, ulkomaankaupan monipuolistamiseksi lupaava suunta on taloudellisen yhteistyön kehittäminen Etelä-Aasian maiden kanssa.

Etelä-Aasian maat ovat markkinoita, joiden väkiluku on noin 1.9 miljardia (25% maailmasta) ja joiden bruttokansantuote on yli 3.3 biljoonaa dollaria. (3.9% maailman bruttokansantuotteesta) ja ulkomaankaupan liikevaihto on yli 1.4 trn dollaria.

Tällä hetkellä Keski-Aasian maiden ja Etelä-Aasian maiden välinen kauppavaihto on vähäistä, vuonna 2020 - 4.43 miljardia dollaria, mikä on vain 3.2% niiden ulkomaankaupan kokonaisliikevaihdosta. Samanaikaisesti Kazakstanin ulkomaankaupan liikevaihto on 2.3%, Uzbekistan - 3.8%, Turkmenistan - 3.4%, Tadžikistan - 4.0% ja Kirgisia - 1.0%.

Laskelmat osoittavat, että Keski- ja Etelä-Aasian maiden välisellä kaupankäynnillä on realisoitumattomia 1.6 miljardia dollaria, josta Keski- ja Etelä-Aasia - noin 0.5 miljardia dollaria.

Pienestä kaupankäynnistä huolimatta Kalifornian maat ovat kiinnostuneita toteuttamaan suuria investointihankkeita Etelä-Aasian maiden kanssa. Esimerkiksi Kirgisia ja Tadžikistan toteuttavat kansainvälistä CASA-1000-hanketta, joka tarjoaa voimajohtojen rakentamisen 5 miljardin kW / h: n sähkön toimittamiseksi Afganistaniin ja Pakistaniin; Turkmenistan rakentaa Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Intia (TAPI) -kaasuputkea, jonka kapasiteetti on 33 miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa; Kazakstan kansainvälisen pohjois-etelä-liikennekäytävän kehittämisessä käyttämällä Iranin Chabaharin satamaa Intian ja muiden Etelä-Aasian maiden kanssa käytävän kaupan lisäämiseen.

Uzbekistan rakentaa kuljetusreittiä etelään

Yhteistyön laajentaminen Etelä-Aasian maiden kanssa ennen kaikkea Afganistan avaa Uzbekistanille uusia lupaavia markkinoita ja kuljetusreittejä.

Vuonna 2020 vienti Afganistaniin oli 774.6 miljoonaa, Intia - 19.7 miljoonaa ja Pakistan - 98.3 miljoonaa, elintarvikkeiden ja teollisuustuotteiden sekä energian tuonti. Suurimmat vientimäärät ovat Afganistanissa sen maantieteellisen sijainnin sekä suuren riippuvuuden vuoksi elintarvikkeiden, teollisuustuotteiden ja energiavarojen tuonnista. Uzbekistan aikoo tuoda Afganistanin kanssa käytävän keskinäisen kaupan vuotuisen määrän vuoteen 2 mennessä 2023 miljardiin dollariin.

Afganistanin alueella on tarkoitus toteuttaa investointihanke "500 kW: n voimajohdon" Surkhan - Puli-Khumri "rakentaminen", joka yhdistää Afganistanin sähköjärjestelmän Uzbekistanin ja Keski-Aasian yhtenäiseen sähköjärjestelmään. .

Tällä hetkellä on käynnissä Mazar-i-Sharif-Herat-rautatien rakennushanke, josta tulee jatkoa Hairaton-Mazar-i-Sharif -rautatieverkolle ja joka muodostaa uuden Afganistanin liikennekäytävän.

Suunnitteilla on kehittää Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar-rautatien rakentamista koskeva hanke, josta keskusteltiin jo helmikuussa pidetyssä kolmenvälisen työryhmän kokouksessa, johon osallistuivat Uzbekistanin, Pakistanin ja Afganistanin hallitusten valtuuskunnat. vuosi Taškentissa.

Tämän rautatien rakentaminen vähentää merkittävästi tavaroiden kuljettamisen aikaa ja kustannuksia Etelä-Aasian maiden ja Euroopan välillä Keski-Aasian kautta.

Lopuksi on huomattava, että Keski-Aasian maiden sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maiden välisen kaupan määrän lisääminen riippuu suurelta osin luotettavien kuljetusreittien luomisesta tavaroiden toimittamiseksi.

Tältä osin Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar -rautatien rakentamisprojektilla on tärkeä rooli alueiden maille, koska se antaa niille mahdollisuuden vähentää merkittävästi kuljetuskustannuksia tavaroiden toimituksesta ulkomaisille markkinoille.

On huomattava, että näiden yhteisten taloushankkeiden toteuttaminen mahdollistaa Afganistanin aktiivisen osallistumisen, jolla on eräänlainen silta kahden alueen välillä.

Samaan aikaan viimeaikaiset tapahtumat Afganistanissa lisäävät epävarmuutta kansainvälisten taloushankkeiden toteuttamisen näkymistä sen alueella.

Tässä yhteydessä tuleva kansainvälinen konferenssi Keski- ja Etelä-Aasian yhteistyöstä, muun muassa Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ja Pakistanin pääministeri Imran Khan, kutsutaan, jos siihen osallistuvat myös Taleban-liikkeen edustajat, voivat on merkittävä rooli määritettäessä kahden alueen maiden välisiä yhteistyönäkymiä.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa