Liity verkostomme!

uzbekistan

Korruption vastainen politiikka Uzbekistanissa, käynnissä olevat uudistukset ja tulevat tavoitteet

Julkaistu

on

Korruption torjunnasta on tullut yksi kansainvälisen yhteisön kiireellisimmistä ongelmista. Sen katastrofaalinen vaikutus valtioihin, aluetalouteen, politiikkaan ja julkiseen elämään voidaan nähdä esimerkkinä kriisistä joissakin maissa, kirjoittaa Akmal Burkhanov, korruptiontorjuntaviraston johtaja Uzbekistanin tasavallan tasavalta.

Toinen tärkeä näkökohta ongelmassa on, että korruptiotaso maassa vaikuttaa suoraan sen poliittiseen ja taloudelliseen arvovaltaan kansainvälisellä areenalla. Tästä kriteeristä tulee ratkaiseva sellaisissa kysymyksissä kuin maiden väliset suhteet, investointien määrä, kahdenvälisten sopimusten allekirjoittaminen tasavertaisin ehdoin. Siksi ulkomaiden poliittiset puolueet ovat viime vuosina asettaneet korruption torjunnan etusijalle parlamentti- ja presidentinvaaleissa. Huolta tästä pahasta ilmaistaan ​​yhä enemmän maailman korkeimmilta tribuneilta. Se, että YK: n pääsihteeri Antonio Guterres väittää, että maailman yhteisö menettää korruptiosta 2.6 biljoonaa dollaria vuodessa, osoittaa ongelman ytimen [1].

Korruption torjunnasta on myös tullut ensisijainen valtionpolitiikan alue Uzbekistanissa. Tämä näkyy viime vuosina tällä alalla annetuista käsitteellisistä säädöksistä, esimerkiksi korruption estämiseen tähtäävistä hallinnollisista uudistuksista. Erityisesti presidentin aloitteesta hyväksytyllä viiden ensisijaisen kehitysalueen kansallisella toimintastrategialla vuosiksi 2017--2021 on tärkeä rooli korruption torjunnan tehostamisessa [2].

Korruption torjunnan organisatoristen ja oikeudellisten mekanismien parantaminen ja korruptiontorjuntatoimien tehostaminen tunnistettiin yhdeksi tärkeistä tehtävistä toimintastrategian painopistealueella - oikeusvaltion varmistaminen sekä oikeus- ja oikeusjärjestelmän uudistaminen.

Tämän poliittisen asiakirjan perusteella on toteutettu useita tärkeitä toimenpiteitä korruption estämiseksi.

Ensinnäkin yksityishenkilöiden ja oikeushenkilöiden muutoksenhakumenettelyä on parannettu perusteellisesti. Jokaisen ministeriön ja osaston kansanvastaanotot presidentistä sekä kuumat linjat ja virtuaaliset vastaanotot on aloitettu. Koko maahan on perustettu 209 vastaanottotilaa, joiden ensisijaisena tehtävänä on palauttaa kansalaisten oikeudet. Lisäksi on vakiintunut käytäntö järjestää virkamiesten vastaanotto kaikilla tasoilla syrjäisillä alueilla.

Ihmisten vastaanotto tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden osallistua aktiivisesti tapahtumiin, joita tapahtuu heidän asuinalueellaan sekä koko maassa. Ihmisten vapauden turvaaminen suoraan erilaisiin kysymyksiin ja virkamiesten suora viestintä ihmisten kanssa johti korruption vähenemiseen alemmalla ja keskitasolla [3].

Toiseksi on toteutettu käytännön toimenpiteitä tiedotusvälineiden, toimittajien ja bloggaajien vapauden, hallintorakenteiden avoimuuden yleisölle ja tiedotusvälineille sekä läheisen viestinnän ja yhteistyön luomiseksi vanhempien virkamiesten ja toimittajien välillä heidän päivittäisessä toiminnassaan. Tämän seurauksena virkamiesten kaikki toimet julkistettiin. Loppujen lopuksi, jos avoimuutta on, korruptiota on vaikeampi harjoittaa.

Kolmanneksi, julkishallinnon palvelujärjestelmää on uudistettu perusteellisesti, ja väestölle tarjotaan yli 150 erilaista julkista palvelua kätevän, keskitetyn ja modeemisen tieto- ja viestintätekniikan avulla.

Tässä prosessissa inhimillisen tekijän vähentäminen, virkamiesten ja kansalaisten välisten suorien yhteyksien poistaminen ja tietotekniikan laaja käyttö vähentivät epäilemättä merkittävästi korruptiotekijöitä [3].

Neljänneksi, viime vuosina mekanismit valtion virastojen ja julkisten valvontalaitosten avoimuuden varmistamiseksi ovat parantuneet radikaalisti. Digitaalisen ja verkkotekniikan laaja käyttö on lisännyt valtion virastojen vastuuvelvollisuutta yleisölle. Maa-alueiden ja valtion omaisuuden sekä ajoneuvojen valtionumeroiden online-huutokauppajärjestelmä on luotu ja sitä kehitetään jatkuvasti.

Tietoa julkisista hankinnoista on julkaistu verkkosivustolla www.d.xarid.uz. Avoimella tietoportaalilla (data.gov.uz), rekisteröidyllä oikeushenkilöiden ja kaupallisten yhteisöjen tietokannalla (my.gov.uz) ja muilla alustoilla on tänään tärkeä rooli avoimuuden ja julkisen valvonnan periaatteiden varmistamisessa. tehokkaimmat keinot korruption torjumiseksi ja ehkäisemiseksi. Lupien myöntämistä ja lupamenettelyjä on myös parannettu radikaalisti parantamaan täysin liike- ja sijoitusilmapiiriä, poistamaan tarpeettomat byrokraattiset esteet ja vanhentuneet säännökset.

Viidenneksi presidentin vuonna 2018 allekirjoittamassa päätöslauselmassa määrätään julkisen neuvoston perustamisesta kuhunkin ministeriöön ja osastoon. Tietysti tällaiset neuvostot ovat tärkeä linkki tehokkaan julkisen valvonnan luomisessa valtion virastojen toimintaan | 4].

Yli 70 sääntelytointa, joilla pyritään torjumaan korruptiota kaikilla valtion ja julkisen rakentamisen aloilla, ovat olleet vankka perusta näiden uudistusten toteuttamiselle.

Tärkein askel tällä alalla oli lahjonnan torjuntaa koskevan lain allekirjoittaminen yhtenä ensimmäisistä säädöksistä presidentin tullessa voimaan. Vuonna 2017 annetussa laissa määritellään useita käsitteitä, kuten korruptio, korruptiorikokset ja eturistiriidat. Määritettiin myös valtion politiikan alueet korruption torjunnassa [5].

Myös valtion korruptiontorjuntaohjelma 2017--2018 hyväksyttiin. Ohjelmassa hyväksytyillä julkisia hankintoja koskevalla lailla, julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuslailla, laillisen tiedon levittämistä ja saatavuutta koskevalla lailla sekä julkista valvontaa koskevalla lailla pyritään myös varmistamaan talouskasvu korruption torjunnalla [6].

Presidentti Mirziyoyev ehdotti Uzbekistanin tasavallan perustuslain hyväksymisen 26. vuosipäivän puheessaan erityisten korruptiontorjuntakomiteoiden perustamista Oliy Majlisin kammioihin parhaiden ulkomaisten käytäntöjen ja perustuslakimme.

Oliy Majlisin lainsäätäjäjaosto antoi vuonna 2019 päätöslauselman Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin lainsäätäjäkeskuksen oikeuslaitoksen ja korruption torjunnan komitean perustamisesta [7].

Samana vuonna Oliy Majlisin senaatti perusti myös oikeudellisten ja oikeudellisten kysymysten ja korruptiontorjuntakomitean [8].

Samalla Karakalpakstanin Jokargy Kenesin komiteat ja valiokunnat sekä alueellisten, piirien ja kaupunkien kansanedustajien neuvostot organisoitiin "korruption torjunnan pysyväksi toimikunnaksi".

Heidän päätehtävänsä oli suorittaa järjestelmällinen parlamentaarinen valvonta korruption vastaisen lainsäädännön ja hallitusohjelmien täytäntöönpanossa, kuunnella korruption vastaisiin toimiin osallistuvien valtion virkamiesten tietoja, ryhtyä toimenpiteisiin poistamaan voimassa olevan lainsäädännön oikeudelliset aukot, jotka sallivat ja luovat olosuhteet korruption osalta tutkia yleisesti tunnustettuja kansainvälisen oikeuden periaatteita ja normeja korruption torjunnassa ja laatia ehdotuksia jatkotoimiksi.

Oliy Majlisin lainsäätäjän jaoston ja senaatin Kengashin yhteinen päätöslauselma toimenpiteistä korruptiontorjuntatoimien parlamentaarisen valvonnan tehostamiseksi hyväksyttiin valiokuntien ja neuvostojen toiminnan koordinoimiseksi ja painopisteiden määrittelemiseksi [ 9].

Nämä kamarit ja kengashes parantavat korruption torjunnan parlamentaarisen valvonnan tehokkuutta.

Oliy Majlisin senaatti ja paikallisneuvoston asiasta vastaava valiokunta keskustelivat kriittisesti tiedoista alueiden korruption vastaista toimintaa harjoittavien virkamiesten korruption tilanteesta ja suuntauksista osana parlamentaarista valvontaa.

Kuunteltiin korkeakoulu- ja keskiasteen erikoiskoulutusministerin tietoja korruption vapaan sektorin projektin etenemisestä.

Syyttäjä kertoi myös työstä korruption estämiseksi terveys-, koulutus- ja rakennusalalla. Terveys-, koulutus- ja rakennusministeriöiden toiminnasta keskusteltiin kriittisesti.

Alueilla käytiin säännöllistä vuoropuhelua oikeuslaitoksen, sektorin johtajien ja yleisön kanssa keskustellakseen korruptiontorjuntakysymyksistä yhteistyössä paikallisten kansanedustajien kengashesien kanssa ja arvioidakseen virkamiesten vastuuta tässä asiassa.

Oliy Majlisin lakiasäätävän jaoston oikeudellisten ja juridisten kysymysten ja korruptiontorjuntavaliokunta kuuli valtion tullikomitean, rakennusministeriön ja terveysministeriön työtä korruption estämiseksi järjestelmässään.

Komitea käytti tehokkaasti tehokkaita parlamentaarisia valvontamekanismeja tarkastelujaksolla, ja komitea suoritti kyseisenä aikana noin 20 valvonta- ja valvontatoimintaa. Näihin kuului lainsäädännön täytäntöönpanon tutkiminen, valtion- ja talouselinten päämiesten kuunteleminen sekä lainsäädäntöjaoston ja komitean päätösten täytäntöönpanon seuranta.

Lainsäädäntöjaoston vastaava valiokunta toimii myös tehokkaasti kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Erityisesti komitean työn aloittamisen jälkeen kansalaisyhteiskunnan toimielimet ovat esittäneet ehdotuksia 22 asiaankuuluvaksi muutokseksi ja lisäykseksi säännöstöihin ja 54 lainsäädäntöön. Ne sisältävät perusteltuja lausuntoja rikoslain, työsäännöstön, tuomioistuinlain ja muun lainsäädännön muutoksista ja lisäyksistä.

Lisäksi viime aikoina valiokunta on tehnyt työtä tutkiakseen ja ratkaistakseen kansalaisten vetoomukset ajoissa alan järjestelmällisistä kysymyksistä. Erityisesti komitealle toimitetut 565 yksityishenkilöiden ja oikeushenkilöiden vetoomusta on tarkasteltu.

Vuonna 2018 korruption torjuntaa ja hävittämistä varten perustettiin komiteat lainsäädäntöjaostoon ja Oliy Majlisin senaattiin. Nämä rakenteet parantavat korruption torjunnan parlamentaarisen valvonnan tehokkuutta.

Virkamiesten kehittämisvirasto perustettiin vuonna 2019. Viraston tehtäväksi annettiin ryhtyä toimenpiteisiin taloudellisten kannustimien ja riittävän sosiaalisen suojelun tarjoamiseksi virkamiesten arvostuksen lisäämiseksi kaikilla tasoilla, korruption, byrokratian ja byrokratian poistamiseksi. [10].

Valtion korruptiontorjuntaohjelma 2019--2020 hyväksyttiin erityistehtävien toteuttamiseksi, muun muassa vahvistamalla edelleen oikeuslaitoksen riippumattomuutta, poistamalla olosuhteet tuomareille kohdistuvalle kohtuuttomalle vaikutukselle, lisäämällä valtion virastojen ja instituutioiden vastuullisuutta ja avoimuutta [11].

Vuosi 2020 on erityinen paikka maamme historiassa korruption torjuntaa koskevan institutionaalisen kehyksen parantamisen kannalta, koska kyseisen vuoden 29. kesäkuuta hyväksyttiin kaksi tärkeää asiakirjaa. Nämä ovat presidentin asetus "Lisätoimenpiteistä torjuntajärjestelmän parantamiseksi Uzbekistanin tasavallassa" ja presidentin päätöslauselma "Uzbekistanin tasavallan korruptiontorjuntaviraston perustamisesta". Näiden asiakirjojen perusteella perustettiin uusi laitos korruption ehkäisemiseen ja torjumiseen tähtäävän valtion politiikan toteuttamiseksi - korruptiontorjuntavirasto [12].

Virasto määritellään erityisvaltuutetuksi valtion virastoksi, jonka tehtävänä on varmistaa hallintoelinten, tiedotusvälineiden, kansalaisyhteiskunnan instituutioiden ja muiden valtiosta riippumattomien alojen välinen tehokas vuorovaikutus sekä kansainvälisestä yhteistyöstä tällä alalla. Asetuksella myös järjestettiin republikaaninen yksiköiden välinen korruptiontorjuntakomissio kansalliseksi korruptiontorjuntaneuvostoksi.

Lisäksi 1. tammikuuta 2021 alkaen 37 lupaa ja 10 lupaa peruutettiin. Hyväksyttiin etenemissuunnitelma ministeriöiden ja osastojen toiminnan tehostamiseksi varjotalouden ja korruption torjumiseksi sekä vero- ja tullihallinnon parantamiseksi.

Näiden sääntelyasiakirjojen ohella ministeriöt ja osastot hyväksyivät ja panivat täytäntöön osastojen asiakirjoja, joiden tarkoituksena on lisätä korruption torjunnan ja ehkäisyn, korruption vapaan sektorin ohjelmien sekä muiden suunnitelmien ja ohjelmien tehokkuutta eri alueilla.

Vuonna 2020 presidentin johdolla järjestettiin noin tusina kokousta ja istuntoa, joissa käsiteltiin korruption torjuntaa. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että maamme on päättänyt taistella tätä pahaa vastaan ​​valtion tasolla. Maamme kansalaisten, mutta myös kansainvälisen yhteisön, mielestä tämä on vakavaa poliittista tahtoa.

Erityisesti valtionpäämies piti puheen YK: n yleiskokouksen 75. istunnossa. Puheessaan hän korosti korruption torjunnan merkitystä ja totesi, että tämä työ Uzbekistanissa on saavuttanut uuden tason, tärkeitä lakeja on annettu ja itsenäinen korruption vastainen rakenne on luotu. Uzbekistanin presidentti osoitti koko maailmalle, kuinka tärkeä tie on maallemme. Myönteiset muutokset yhdessä maamme sosiaalisen ja taloudellisen kasvun varmistamisen kanssa lisäävät kansainvälisiä luokituksia ja indeksejä ja parantavat tasavaltamme kuvaa.

Transparency Internationalin vuoden 2020 korruption havaintoindeksissä Uzbekistan nousi 7 sijaa vuoteen 2019 verrattuna ja saavutti vakaan kasvun 4 peräkkäisenä vuonna (vuoden 17 2013 pisteestä 26 pisteeseen vuonna 2020). Siksi Transparency International tunnusti vuoden 2020 raportissaan Uzbekistanin yhdeksi alueen nopeimmin kasvavista maista.

Saavutetuista tuloksista huolimatta meillä on kuitenkin edessämme valtava haaste. Oliy Majlisille osoittamassaan puheessa presidentti käsitteli myös lahjonnan ongelmaa korostaen, että suvaitsemattomuudesta sen mihin tahansa muotoon pitäisi tulla osa jokapäiväistä elämäämme.

Useat korruption torjuntaa koskevassa puheenvuorossa asetetut tehtävät heijastuvat myös valtion nuoriso-ohjelman ja kansanterveyden vahvistamisen vuosi -ohjelmaan. Korruptiontorjuntavirastolle annettiin tehtäväksi parantaa edelleen avoimuus- ja avoimuusmekanismeja valtion virastoissa.

Viraston tekemän tutkimuksen ja analyysin mukaan avoimen datan portaali sisältää tänään yli 10 tuhatta avoimen datan kokoelmaa 147 ministeriöltä ja osastolta. Tutkimuksen ja analyysin tulosten perusteella valittiin ja koottiin luettelo 240 ministeriön, osaston ja laitoksen toimittamasta 39 ehdotuksesta avoimen datan laajentamiseksi. Valtion ohjelmaan sisältyy myös e-korruption torjuntaa koskevan hankkeen kehittäminen, joka vie korruption vastaiset uudistukset uudelle tasolle. Hankkeessa tehdään perusteellinen analyysi korruption nykyisistä tekijöistä kaikissa ministeriöissä ja osastoissa alojen ja alueiden yhteydessä.

Tähän prosessiin osallistuu kansalaisyhteiskunnan instituutioiden edustajia, kansainvälisiä asiantuntijoita ja kiinnostuneita organisaatioita. Tämän seurauksena ensimmäistä kertaa maassamme muodostetaan sähköinen rekisteri korruptiolle alttiista suhteista [13]. Tämä puolestaan ​​mahdollistaa nykyisten suhteiden poistamisen vähitellen korruption merkkien avulla modeemitietotekniikkaa käyttävien avoimien ja avoimien mekanismien avulla.

Valtion ohjelmassa keskitytään myös toiseen tärkeään tehtävään. Erityisesti suunnitellaan kansallisen korruptiontorjuntastrategian 2021--2025 kehittämistä, jotta työtä voidaan jatkaa järjestelmällisesti ja kattavasti. Tätä strategiaa kehitettäessä kiinnitetään erityistä huomiota kokonaisvaltaiseen suunnitelmaan, joka kattaa täysin todellisen tilanteen. Tutkitaan kokemusta maista, jotka ovat saavuttaneet onnistuneita tuloksia kattavan poliittisen asiakirjan kehittämisessä ja toteuttamisessa viiden vuoden ajan. On huomionarvoista, että monet maat saavuttavat merkittäviä myönteisiä tuloksia korruption torjunnassa hyväksymällä tällaisen strategisen asiakirjapaketin ja toteuttamalla järjestelmällisesti sen tehtävät.

Georgian, Viron ja Kreikan kaltaisten maiden kokemus osoittaa, että kattava pitkäaikainen ohjelma on lisännyt korruption torjunnan ja sen torjunnan tehokkuutta sekä kasvattanut niiden asemaa kansainvälisissä rankingissa. Maassamme pitkän aikavälin järjestelmällisen ja kattavan korruption torjuntaohjelman kehittäminen ja toteuttaminen lisäävät uudistusten tehokkuutta tällä alalla tulevaisuudessa.

Korruptiontorjuntavirasto työskentelee tänään aktiivisesti kansallisen strategian luonnoksen parissa. Asiakirja sisältää analyysin nykytilanteesta, positiivisista suuntauksista ja ongelmista, korruption tärkeimmistä tekijöistä, tavoitteista ja indikaattoreista. Kaikkien asioiden kattamiseksi ja hallituksen ja yhteiskunnan mielipiteen huomioon ottamiseksi siitä keskustellaan laajalti kansallisissa ja kansainvälisissä neuvottelukokouksissa, joihin osallistuvat valtion virastojen edustajat, virkamiehet, kansalaisjärjestöjen jäsenet, korkeakoulut ja kansainväliset asiantuntijat.

Strategiasuunnitelma on tarkoitus toimittaa julkiseen keskusteluun kansalaisten mielipiteen oppimiseksi.

Virasto on myös tutkinut tänä vuonna korruptio- ja eturistiriitoja alueellisten valtionhankintojen alalla. Tutkimuksen aikana havaituista puutteista sekä julkisten hankintojen ja investointihankkeiden tarjouspalkkioiden kokoonpanosta, lupien myöntämiskomissioista, valtion osto- ja myyntiprosessin osallistujista on laadittu kohtuullisia ehdotuksia. varat ja julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuushankkeet sekä vastaanottajien vero- ja muut edut. Näiden ehdotusten parantamiseksi tehdään parhaillaan työtä.

On huomattava, että korruption torjunta ei ole tehtävä, joka voidaan ratkaista yhdessä organisaatiossa. On välttämätöntä saada kaikki valtion virastot, julkiset organisaatiot, tiedotusvälineet ja yleensä jokainen kansalainen taistelemaan tätä pahuutta vastaan. Vasta sitten pääsemme ongelman ytimeen.

Tietysti on ilahduttavaa nähdä viimeisten kolmen-neljän vuoden aikana tehdyn työn myönteiset tulokset. Toisin sanoen kansamme näkemyksistä on tänään selvää, että korruptiosta on tullut yksi sosiaalisten verkostojen käytetyimmistä sanoista jokapäiväisessä elämässämme. Tämä osoittaa, että väestö, jolla on tärkeä rooli korruption torjunnassa, on yhä suvaitsemattomampi tätä pahaa kohtaan.

Korruptiontorjuntaviraston perustamisen jälkeen monet ministeriöt ja ministeriöt, valtiosta riippumattomat järjestöt, kansainväliset järjestöt ja kansalaiset ovat ilmaisseet valmiutensa tarjoamaan ilmaista apua, ja yhteistyö on saamassa vauhtia.

Tärkeintä on vahvistaa modeemiyhteiskunnassamme vallitsevaa korruptiota koskevan suvaitsemattomuuden henkeä, toimittajien ja bloggaajien korruption vastaista taisteluhenkeä ja siten, että valtion virastot ja virkamiehet pitävät korruptiota uhkana maan tulevaisuudelle. Tänä päivänä kaikki vastustavat korruptiota, korkeista virkamiehistä suurimpaan osaan väestöstä, viholliset, tiedotusvälineet ovat ymmärtäneet, että se on hävitettävä, eikä maa voi kehittyä sen mukana. Nyt ainoa tehtävä on yhdistää kaikki ponnistelut ja taistella pahaa vastaan ​​yhdessä.

Tämä epäilemättä palvelee maamme kehitysstrategioiden täysimääräistä toteuttamista tulevina vuosina.

Lähteet

1. "Korruption kustannukset: arvot, hyökkäyksen kohteena oleva taloudellinen kehitys, biljoonia menetettyjä, sanoo YK: n virallinen sivusto Guterres". 09.12.2018.

2. Uzbekistanin tasavallan presidentin asetus "Uzbekistanin tasavallan jatkokehitysstrategiasta". 07.02.2017. # PD-4947.

3. Uzbekistanin tasavallan presidentin asetus "toimenpiteistä väestöongelmien käsittelyjärjestelmän parantamiseksi edelleen". # PR-5633.

4. Uzbekistanin tasavallan presidentin asetus "Lisätoimenpiteistä kansallisen julkisen palvelujärjestelmän nopeutetun kehityksen edistämiseksi" 31.01.2020. # PD-5930.

5. Uzbekistanin tasavallan presidentin asetus "lisätoimenpiteistä Uzbekistanin tasavallan korruptiontorjuntajärjestelmän parantamiseksi" 29.06.2020. # PR-6013.

6. Uzbekistanin tasavallan presidentin päätöslauselma toimenpiteistä korruption torjunnasta annetun Uzbekistanin tasavallan lain säännösten täytäntöönpanemiseksi 02.02.2017. # PD-2752.

7. Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin lainsäätäjän jaoston päätöslauselma "Korruption ja oikeusasioiden torjuntaa käsittelevän komitean perustamisesta". 14.03.2019. # PD-2412-III.

8. Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin senaatin päätöslauselma "Korruption ja oikeusasioiden torjuntaa käsittelevän komitean perustamisesta". 25.02.2019. # JR-513-III.

9. Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin lainsäätäjän jaoston ja Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin senaatin neuvoston yhteinen päätöslauselma toimenpiteistä parlamentaarisen valvonnan tehostamiseksi korruption torjunnassa ”. 30.09.2019. # 782-111 / JR-610-III.

10. Uzbekistanin tasavallan presidentin asetus toimenpiteistä Uzbekistanin tasavallan henkilöstöpolitiikan ja virkamieskunnan järjestelmän radikaalin parantamiseksi. 03.10.2019. PD-5843.

11. Uzbekistanin tasavallan presidentin asetus toimenpiteistä Uzbekistanin tasavallan korruptiontorjuntajärjestelmän parantamiseksi edelleen 27.05.2019. # PD-5729.

12. Uzbekistanin tasavallan presidentin päätöslauselma Uzbekistanin tasavallan korruptiontorjuntaviraston organisaatiosta. 29.06.2020. # PR-4761.

13. Uzbekistanin tasavallan presidentin asetus toimenpiteistä, joilla pannaan täytäntöön "Uzbekistanin tasavallan jatkokehitysstrategia vuosiksi 2017-2021" nuorisotuen ja kansanterveyden teemavuodeksi ". 03.02.2021 # PR-6155.

uzbekistan

Uzbekistan 2021: Turvallinen matka taattu

Julkaistu

on

Kuinka voimme välttää pandemian kielteiset vaikutukset ja säilyttää silti halu matkustaa?

Uzbekistanin tasavallan valtion komitean uusi kampanja selittää, miksi turvallinen matkustaminen taataan.

Täydelliset tiedot käyntikohteista tässä hämmästyttävässä maassa ovat saatavilla Uzbekistanin tasavallan matkailu- ja urheiluministeriön virallinen verkkosivusto.

Continue Reading

uzbekistan

Uzbekistan mukauttaa terrorismin vastaista strategiaa nykyaikaisiin uhkiin

Julkaistu

on

Uzbekistanin presidentin Timur Akhmedovin johdolla toimivan strategisten ja alueiden välisen tutkimuksen instituutin (ISRS) osaston päällikkö sanoo, että Uzbekistanin hallitus noudattaa periaatetta: on tärkeää torjua syitä, jotka saavat kansalaiset alttiiksi terrorismi-ideologioille.

Asiantuntijan mukaan terrorismin torjunta ei menetä merkitystään pandemian aikana. Päinvastoin, ennennäkemättömän laaja epidemiologinen kriisi, joka tarttui koko maailmaan ja vaikutti kaikkiin julkisen elämän ja taloudellisen toiminnan aloihin, paljasti useita ongelmia, jotka luovat hedelmällisen pohjan väkivaltaisten ääriliikkeiden ja terrorismin ideoiden leviämiselle.

Köyhyyden ja työttömyyden kasvu on havaittavissa, maahanmuuttajien ja pakkosiirtolaisten määrä kasvaa. Kaikki nämä talouden ja sosiaalisen elämän kriisitilanteet voivat lisätä epätasa-arvoa, luoda riskejä sosiaalisten, etnisten, uskonnollisten ja muiden konfliktien pahenemiselle.

HISTORIAAN PERUSTELUT

Itsenäisellä Uzbekistanilla on oma historiansa terrorismin torjunnassa, jossa radikaalien ideoiden leviäminen itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen liittyi vaikeaan sosioekonomiseen tilanteeseen, epävakauden lisäkeskittymien syntymiseen alueella, yrityksiin laillistaa ja vahvistaa valtaa uskonnon kautta.

Samanaikaisesti radikaalien ryhmien muodostumista Keski-Aasiassa helpotti suurelta osin Neuvostoliitossa harjoitettu ateistinen joukkopolitiikka, johon liittyivät uskovia vastaan ​​kohdistetut sortot ja painostus heihin. 

Myöhempi Neuvostoliiton ideologisten asemien heikkeneminen 1980-luvun lopulla ja sosiaalipoliittisten prosessien vapauttaminen edesauttoivat ideologian aktiivista tunkeutumista Uzbekistaniin ja muihin Keski-Aasian maihin useiden kansainvälisten äärikeskusten ulkomaisten lähettiläiden kautta. Tämä kannusti Uzbekistanille epätyypillisen ilmiön leviämistä - uskonnollinen ääriliike, jonka tarkoituksena oli heikentää uskontojen ja etnisten ryhmien välistä harmoniaa maassa.

Siitä huolimatta Uzbekistan, itsenäisyyden alkuvaiheessa, on monikansallinen ja tunnustava maa, jossa asuu yli 130 etnistä ryhmää ja jossa on 16 tunnustusta, valitsi yksiselitteisen tien demokraattisen valtion rakentamiseksi sekularismin periaatteiden pohjalta.

Kasvavien terroriuhkien edessä Uzbekistan on kehittänyt oman strategiansa, jossa etusijalle asetetaan turvallisuus ja vakaa kehitys. Toimenpiteiden kehittämisen ensimmäisessä vaiheessa tärkein panos oli hallinnollisen ja rikollisen toiminnan järjestelmän muodostamisessa terrorismin erilaisille ilmentymille, mukaan lukien. vahvistetaan sääntelykehystä, parannetaan lainvalvontaviranomaisten järjestelmää, edistetään tehokasta oikeuslaitoksen hallintaa terrorismin ja sen rahoituksen torjunnassa. Kaikkien puolueiden ja liikkeiden toiminta, joka vaati valtiojärjestelmän perustuslain vastaista muutosta, lopetettiin. Sen jälkeen suurin osa näistä puolueista ja liikkeistä meni maan alle.

Maa joutui kansainvälisen terrorismin kohteeksi vuonna 1999, terrorismin huippu oli vuonna 2004. Niinpä 28. maaliskuuta - 1. huhtikuuta 2004 tehtiin terroritekoja Taškentin kaupungissa, Bukharassa ja Taškentin alueilla. 30. heinäkuuta 2004 toistuvia terrori-iskuja tehtiin Taškentissa Yhdysvaltain ja Israelin suurlähetystöissä sekä Uzbekistanin tasavallan pääsyyttäjällä. Bystandereista ja lainvalvontaviranomaisista tuli heidän uhreja.

Lisäksi useat uzbekit liittyivät naapurimaiden Afganistanin terroristiryhmiin, jotka myöhemmin yrittivät hyökätä Uzbekistanin alueelle tilanteen epävakauttamiseksi.

Hälyttävä tilanne vaati välitöntä vastausta. Uzbekistan esitti kollektiivisen alueellisen turvallisuuden pääaloitteet ja teki laajamittaista työtä järjestelmän muodostamiseksi yhteiskunnan, valtion ja koko alueen vakauden varmistamiseksi. Vuonna 2000 hyväksyttiin Uzbekistanin tasavallan laki terrorismin torjunnasta.

Uzbekistanin aktiivisen ulkopolitiikan tuloksena tehtiin useita kahden- ja monenvälisiä sopimuksia ja sopimuksia valtioiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneita yhteisestä terrorismin ja muun tuhoisen toiminnan torjunnasta. Erityisesti Uzbekistanin, Kazakstanin, Kirgisian ja Tadžikistanin välillä allekirjoitettiin Taškentissa vuonna 2000 sopimus "yhteisistä toimista terrorismin, poliittisen ja uskonnollisen ääriliikkeen sekä kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi".

Uzbekistan, joka kohtaa omin silmin terrorismin "rumat kasvot", tuomitsi jyrkästi 11. syyskuuta 2001 Yhdysvalloissa tehdyt terroritekot. Taškent oli yksi ensimmäisistä, joka hyväksyi Washingtonin ehdotuksen yhteiseksi terrorismin torjunnaksi ja tuki niiden terrorismin vastaista toimintaa tarjoten valtioille ja kansainvälisille järjestöille, jotka haluavat tarjota humanitaarista apua Afganistanille, mahdollisuuden käyttää maata, ilmaa ja vesiväyliä.

LÄHESTYMISTAPOJEN KÄSITELLINEN TARKISTAMINEN

Kansainvälisen terrorismin muuttaminen monimutkaiseksi sosiaalipoliittiseksi ilmiöksi vaatii jatkuvaa tapojen etsimistä tehokkaiden vastatoimien kehittämiseksi.

Huolimatta siitä, että Uzbekistanissa ei ole tapahtunut yhtäkään terroritekoa viimeisen 10 vuoden aikana, maan kansalaisten osallistuminen Syyrian, Irakin ja Afganistanin vihollisuuksiin sekä Uzbekistanista tulevien maahanmuuttajien osallistuminen terroritekojen tekemiseen Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Turkissa edellytettiin väestön deradikalisoitumista ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden tehostamista koskevan lähestymistavan tarkistamista.

Tässä suhteessa uudistetussa Uzbekistanissa painopiste on siirtynyt olosuhteiden tunnistamisen ja poistamisen hyväksi ja aiheuttaa terrorismin leviämistä. Nämä toimenpiteet heijastuvat selvästi Uzbekistanin tasavallan presidentin 2017. helmikuuta 2021 hyväksymään toimintastrategiaan maan kehityksen viidelle ensisijaiselle alueelle vuosina 7--2017.

Presidentti Shavkat Mirziyoyev esitti vakauden ja hyvien naapuruussuhteiden luomisen Uzbekistanin ympärille, ihmisoikeuksien ja vapauksien suojelun, uskonnollisen suvaitsevaisuuden ja etnisten ryhmien välisen harmonian vahvistamisen ensisijaisiksi alueiksi maan turvallisuuden varmistamiseksi. Näillä alueilla toteutettavat aloitteet perustuvat YK: n maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen strategian periaatteisiin.

Konseptuaalinen lähestymistapa ääriliikkeiden ja terrorismin estämiseen ja torjumiseen sisältää seuraavat avainkohdat.

Ensinnäkin sellaisten tärkeiden asiakirjojen hyväksyminen kuin puolustusdoktri, ääriliikkeen torjumisesta, sisäasiain elimistä, valtion turvallisuuspalvelusta ja kansalliskaartista annetut lait, antoivat mahdollisuuden vahvistaa oikeudellista terrorismin torjunnassa.

Toiseksi ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja oikeusvaltioperiaate ovat olennainen osa terrorismin torjuntaa Uzbekistanissa. Hallituksen terrorismin vastaiset toimet ovat yhdenmukaisia ​​sekä kansallisen lainsäädännön että valtion kansainvälisen oikeuden mukaisten velvoitteiden kanssa.

On tärkeää huomata, että Uzbekistanin valtion politiikalla terrorismin torjunnassa ja ihmisoikeuksien suojelussa pyritään luomaan olosuhteet, joissa nämä alueet eivät ole ristiriidassa keskenään, vaan päinvastoin täydentävät ja vahvistavat toisiaan. Tämä edellyttää tarvetta kehittää periaatteet, normit ja velvollisuudet, joissa määritellään viranomaisten sallittujen oikeustoimien rajat terrorismin torjumiseksi.

Kansallinen ihmisoikeusstrategia, joka hyväksyttiin ensimmäistä kertaa Uzbekistanin historiassa vuonna 2020, heijasti myös hallituksen politiikkaa terrorismirikoksiin syyllistyneiden henkilöiden suhteen, mukaan lukien heidän kuntoutuskysymyksensä. Nämä toimenpiteet perustuvat humanismin, oikeudenmukaisuuden, oikeuslaitoksen riippumattomuuden, oikeusprosessin kilpailukyvyn, Habeas Corpus -instituution laajentamisen ja tutkinnan oikeudellisen valvonnan vahvistamisen periaatteisiin. Yleisön luottamus oikeuteen saavutetaan näiden periaatteiden täytäntöönpanolla.

Strategian toteuttamisen tulokset ilmenevät myös tuomioistuinten inhimillisemmissä päätöksissä määrättäessä rangaistuksia henkilöille, jotka ovat joutuneet radikaalien ideoiden vaikutuksen alaiseksi. Jos terrorismiin osallistumiseen liittyvissä rikosasioissa tuomarit määrittelivät vuoteen 2016 asti pitkät (5-15 vuoden) vankeusrangaistukset, tuomioistuimet rajoittuvat nykyään joko ehdollisiin rangaistuksiin tai enintään 5 vuoden vankeuteen. Laittomiin uskonnollis-äärijärjestöihin osallistuneet rikosoikeudelliset syytetyt vapautetaan myös oikeussalista kansalaisten itsehallintoelinten ("mahalla"), Nuorisoliiton ja muiden julkisten organisaatioiden takauksella.

Samanaikaisesti viranomaiset toteuttavat toimenpiteitä varmistaakseen avoimuuden rikosoikeudellisten tapausten tutkimisessa "ääripäässä". Lainvalvontaviranomaisten lehdistöpalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä tiedotusvälineiden ja bloggaajien kanssa. Samanaikaisesti kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että syytettyjen ja epäiltyjen henkilöiden luetteloista jätetään pois henkilöt, joiden osalta vain hakijakunta rajoittaa kompromissitekijöitä ilman tarvittavia todisteita.

Kolmanneksi, järjestelmällinen työ on käynnissä sosiaalisen kuntoutuksen puolesta, paluu normaaliin elämään niille, jotka joutuivat ääri-ideoiden vaikutuksen alaiseksi ja huomasivat virheensä.

Väkivaltaisiin ääriliikkeisiin ja terrorismiin liittyvistä rikoksista syytettyjen ihmisten dekriminalisoimiseksi ja radikalisoitumiseksi ryhdytään. Joten kesäkuussa 2017 presidentti Shavkat Mirziyoyevin aloitteesta tarkistettiin niin sanotut "mustat listat", jotta suljettiin pois henkilöt, jotka olivat tiukasti oikaisun tiellä. Vuodesta 2017 lähtien yli 20 tuhatta ihmistä on suljettu pois tällaisista luetteloista.

Uzbekistanissa toimii erityiskomissio, joka tutkii Syyrian, Irakin ja Afganistanin sota-alueilla käyneiden kansalaisten tapauksia. Uuden järjestelyn mukaan henkilöt, jotka eivät ole tehneet vakavia rikoksia eivätkä osallistuneet vihollisuuksiin, voidaan vapauttaa syytteeseenpanosta.

Nämä toimenpiteet mahdollistivat Mehrin humanitaarisen toiminnan toteuttamisen Uzbekistanin kansalaisten palauttamiseksi Lähi-idän ja Afganistanin aseellisten konfliktien alueilta. Vuodesta 2017 lähtien Uzbekistanin yli 500 kansalaista, pääasiassa naisia ​​ja lapsia, on palannut maahan. Kaikki edellytykset heidän integroitumiselleen yhteiskuntaan on luotu: pääsy koulutus-, lääketieteellisiin ja sosiaalisiin ohjelmiin on varmistettu muun muassa tarjoamalla asuntoja ja työpaikkoja.

Toinen tärkeä askel uskonnollisiin ääriliikkeisiin osallistuvien henkilöiden kuntoutuksessa oli armahtamistapa. Vuodesta 2017 lähtien tätä toimenpidettä on sovellettu yli 4 tuhanteen henkilöön, jotka suorittavat rangaistuksia äärimmäisistä rikoksista. Armahtaminen on tärkeä kannustin lain rikkoneiden henkilöiden oikaisemiseen, mikä antaa heille mahdollisuuden palata yhteiskuntaan, perheeseen ja osallistua aktiivisesti maassa toteutettaviin uudistuksiin.

Neljänneksi, toimenpiteitä toteutetaan terrorismin leviämistä edistävien olosuhteiden ratkaisemiseksi. Esimerkiksi nuoriso- ja sukupuolipolitiikkaa on viime vuosina vahvistettu ja koulutusta, kestävää kehitystä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, köyhyyden vähentäminen ja sosiaalinen osallisuus mukaan lukien, koskevia aloitteita on toteutettu väkivaltaisten ääriliikkeiden ja terroristien värväyksen haavoittuvuuden vähentämiseksi.

Syyskuussa 2019 hyväksyttiin Uzbekistanin tasavallan laki naisten ja miesten yhtäläisten oikeuksien ja mahdollisuuksien takaamisesta (sukupuolten tasa-arvosta). Samalla lain puitteissa muodostetaan uusia mekanismeja, joiden tarkoituksena on vahvistaa naisten sosiaalista asemaa yhteiskunnassa ja suojella heidän oikeuksiaan ja etujaan.

Kun otetaan huomioon se tosiasia, että 60% Uzbekistanin väestöstä on nuoria, jota pidetään "valtion strategisena voimavarana", vuonna 2016 annettiin laki valtion nuorisopolitiikasta. Lain mukaisesti luodaan edellytykset nuorten itsensä toteuttamiselle, heille korkealaatuisen koulutuksen saamiseksi ja oikeuksiensa suojelemiseksi. Nuorisoasiain virasto toimii aktiivisesti Uzbekistanissa, joka yhteistyössä muiden julkisten järjestöjen kanssa pyrkii järjestelmällisesti tukemaan lapsia, joiden vanhemmat ovat joutuneet uskonnollisten ääriliikkeiden vaikutuksen alaisuuteen. Pelkästään vuonna 2017 työskenteli noin 10 tuhatta tällaisista perheistä tulevaa nuorta.

Nuorisopolitiikan täytäntöönpanon seurauksena alle 30-vuotiaiden rekisteröityjen terrorismirikosten määrä Uzbekistanissa on vähentynyt merkittävästi vuonna 2020, yli kaksi kertaa.

Viidenneksi, ottaen huomioon terrorismin torjunnan paradigman tarkistaminen, mekanismeja erikoistuneen henkilöstön kouluttamiseksi parannetaan. Kaikilla terrorismin torjunnassa mukana olevilla lainvalvontaviranomaisilla on erikoistuneita akatemioita ja instituutioita.

Samalla erityistä huomiota kiinnitetään paitsi lainvalvontaviranomaisten, myös teologien ja teologien koulutukseen. Tätä tarkoitusta varten on perustettu Kansainvälinen islamiakatemia, kansainväliset tutkimuskeskukset Imam Bukhari, Imam Termiziy, Imam Matrudi ja Islamilaisen sivilisaation keskus.

Lisäksi tiedekunnat "Fikh", "Kalom", "Hadith", "Akida" ja "Tasawwuf" ovat aloittaneet toimintansa Uzbekistanin alueilla, joissa he kouluttavat asiantuntijoita joillekin islamin tutkimuksen osioille. Nämä tieteelliset ja oppilaitokset toimivat perustana korkeasti koulutettujen teologien ja islamin tutkimuksen asiantuntijoiden koulutukselle.

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ

Kansainvälinen yhteistyö on Uzbekistanin terrorismin vastaisen strategian ydin. Uzbekistanin tasavalta on kaikkien terrorismin torjuntaa koskevien YK: n nykyisten 13 yleissopimuksen ja pöytäkirjan osapuoli. On huomattava, että maa oli ensimmäisten joukossa tukenut kansainvälisen terrorismin torjuntaa, mukaan lukien YK: n maailmanlaajuinen terrorismin vastainen strategia.

Vuonna 2011 alueen maat hyväksyivät yhteisen toimintasuunnitelman YK: n maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen strategian toteuttamiseksi. Keski-Aasia oli ensimmäinen alue, jossa tämän asiakirjan kokonaisvaltainen ja kattava täytäntöönpano aloitettiin.

Tänä vuonna kuluu kymmenen vuotta siitä, kun alueella on hyväksytty yhteinen toiminta YK: n maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen strategian toteuttamiseksi. Tältä osin Uzbekistanin tasavallan presidentti Shavkat Mirziyoyev ilmoitti YK: n yleiskokouksen 75. istunnossa pitämässään puheenvuorossa aloitteen kansainvälisen konferenssin järjestämisestä Taškentissa vuonna 2021, joka on omistettu tälle merkittävälle päivälle.

Konferenssin järjestäminen antaa mahdollisuuden tiivistää kuluneen ajan työn tulokset sekä määrittää uudet painopisteet ja vuorovaikutusalueet, jotta alueelliseen yhteistyöhön saadaan uusi sysäys ääriliikkeiden uhkien torjunnassa. ja terrorismi.

Samaan aikaan YK: n terrorismin torjunnasta vastaavalle toimistolle ja YK: n huumausaineiden ja rikollisuuden toimistolle on perustettu mekanismi, joka järjestää vaiheittaiset koulutuskurssit terrorismin, väkivaltaisten ääriliikkeiden, järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta ja terrorismin lain rahoittamisesta maan lainvalvontaviranomaiset.

Uzbekistan on aktiivinen jäsen Shanghain yhteistyöjärjestössä (SCO), jonka tavoitteena on myös varmistaa ja ylläpitää rauhaa, turvallisuutta ja vakautta alueella. Tässä yhteydessä on huomattava, että SCO: n alueellisen terrorisminvastaisen rakenteen (RATS) perustamisesta päätoimipaikanaan Taškentiin tuli eräänlainen tunnustus Uzbekistanin tasavallan johtavasta asemasta terrorismi. Joka vuosi SCO RATS: n toimeenpanevan komitean avustuksella ja koordinoijana järjestetään osapuolten alueella yhteisiä terrorismin vastaisia ​​harjoituksia, joihin Uzbekistanin edustajat osallistuvat aktiivisesti.

Samanlaista työtä tekee itsenäisten valtioiden kansainyhteisön terrorismin vastainen keskus (ATC CIS). IVY: n puitteissa hyväksyttiin "IVY-maiden yhteistyöohjelma terrorismin ja muiden ääriliikkeiden väkivaltaisten ilmenemismuotojen torjumiseksi vuosiksi 2020-2022". Tämän käytännön onnistumisen osoittaa se tosiasia, että Kansainyhteisön maiden lainvalvontaviranomaiset selvittivät vasta vuonna 2020 22 kansainvälisten terroristijärjestöjen solua, jotka rekrytoivat ihmisiä koulutukseen ulkomaalaisten militanttien joukossa.

Terrorismin torjunnassa Uzbekistanin tasavalta kiinnittää erityistä huomiota kumppanuuteen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) kanssa, jota tuetaan kahden vuoden ohjelmilla, jotka koskevat yhteistä yhteistyötä poliittis-sotilaallisella tasolla. Joten vuosien 2021--2022 yhteistyön puitteissa keskeisiä tavoitteita ovat terrorismin torjunta, tietoturvan ja kyberturvallisuuden varmistaminen sekä apu terrorismin rahoituksen torjunnassa.

Samaan aikaan lainvalvontaviranomaisten pätevyyden parantamiseksi on tehty yhteistyötä rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaa käsittelevän euraasialaisen ryhmän (EAG), rahanpesua käsittelevän rahoitustoimintaryhmän (FATF) kanssa. Egmont-konserni. Kansalliseen arvioon rikollisesta toiminnasta saatavan hyödyn laillistamisesta ja terrorismin rahoituksesta Uzbekistanin tasavallassa on kehitetty kansallinen arvio asiantuntijoiden osallistumisesta erikoistuneista kansainvälisistä järjestöistä ja heidän suositustensa mukaisesti.

Yhteistyötä kehitetään ja vahvistetaan aktiivisesti paitsi kansainvälisten järjestöjen kautta myös Keski-Aasian valtioiden turvallisuusneuvostojen tasolla. Kaikki alueen maat toteuttavat kahdenvälisen yhteistyön ohjelmia turvallisuuden alalla, joihin sisältyy joukko toimenpiteitä terrorismin torjumiseksi. Lisäksi lainvalvontaviranomaisten välityksellä on perustettu koordinoivia työryhmiä vastaamaan nopeasti terrorismin uhkiin osallistumalla alueen kaikkiin valtioihin.

On huomattava, että tällaisen yhteistyön periaatteet ovat seuraavat:

Ensinnäkin nykyaikaisia ​​uhkia voidaan torjua tehokkaasti vain vahvistamalla kansainvälisen yhteistyön kollektiivisia mekanismeja toteuttamalla johdonmukaisia ​​toimenpiteitä, jotka sulkevat pois mahdollisuuden soveltaa kaksinkertaisia ​​standardeja

Toiseksi etusijalle on asetettava uhkien syiden, ei niiden seurausten, torjuminen. On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö lisää panostaan ​​radikaalien ja ääriryhmien torjunnassa, jotka harjoittavat vihan ideologiaa ja luovat kuljetushihnan tulevien terroristien muodostumiselle.

Kolmanneksi, vastauksen kasvavaan terrorismin uhkaan on oltava kaikkea kattavaa, ja YK: n on toimittava keskeisen maailman koordinaattorin roolina tässä suunnassa.

Uzbekistanin tasavallan presidentti korosti kansainvälisten järjestöjen - YK, SCO, IVY ja muut - tribuneilta pitämissään puheissa toistuvasti tarvetta vahvistaa yhteistyötä tämän ilmiön torjunnassa maailmanlaajuisesti.

Vasta vuoden 2020 lopussa esitettiin aloitteita seuraavista aiheista: 

- järjestetään kansainvälinen konferenssi, joka on omistettu YK: n maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen strategian täytäntöönpanon 10. vuosipäivälle Keski-Aasiassa;

- yhteistyöohjelman toteuttaminen deradikalisoitumisen alalla IVY-maiden terrorismintorjuntakeskuksen puitteissa;

- SCO: n alueellisen terrorisminvastaisen rakenteen mukauttaminen pohjimmiltaan uusien tehtävien ratkaisuun turvallisuuden varmistamiseksi järjestön avaruudessa.

JÄSENEN JÄLKEEN

Ottaen huomioon muutokset terrorismin muodoissa, kohteissa ja tavoitteissa Uzbekistanin tasavalta mukauttaa terrorismin torjuntastrategiansa nykyaikaisiin haasteisiin ja uhkiin tukeutuen ihmisten, pääasiassa nuorten, mielen taisteluun lisäämällä oikeudellista kulttuuria , hengellinen ja uskonnollinen valaistuminen ja oikeuksien suojelija.

Hallitus perustuu periaatteeseen: on tärkeää torjua syitä, jotka tekevät kansalaisista alttiita terrorismi-ideologioille.

Terrorismien vastaisella politiikallaan valtio yrittää kehittää kansalaisissa toisaalta immuniteettia radikaalia islamin ymmärtämistä vastaan, edistää suvaitsevaisuutta ja toisaalta itsensä säilyttämisen vaistoa rekrytointia vastaan.

Kansainvälisen yhteistyön kollektiivisia mekanismeja vahvistetaan ja erityistä huomiota kiinnitetään kokemusten vaihtoon terrorismin ehkäisemisessä.

Ja huolimatta tiukkojen voimakkaiden toimenpiteiden hylkäämisestä Uzbekistan on yksi turvallisimmista maista maailmassa. Marraskuussa 2020 julkaistussa uudessa "globaalissa terrorismiindeksissä" Uzbekistan sijoittui 164 valtion joukossa 134. sijalle ja tuli jälleen niiden maiden luokkaan, joissa terroriuhka on merkityksetön. "

Continue Reading

uzbekistan

Uzbekistanin kidutuksen vastaisen kansallisen ehkäisymekanismin kehittäminen

Julkaistu

on

Osana Uzbekistanin toimintastrategian täytäntöönpanoa, joka merkitsi maan demokraattisten muutosten ja nykyaikaistamisen uuden vaiheen alkua, kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja pannaan aktiivisesti täytäntöön. Kansainvälisten asiantuntijoiden tunnustamat tulokset kirjoittaa Doniyor Turaev, Oliy Majlisin alaisen lainsäädäntö- ja parlamentaarisen tutkimuslaitoksen apulaisjohtaja.

Jo vuonna 2017 Zeid Ra'ad al-Hussein, joka vieraili maassa YK: n ihmisoikeusvaltuutettuna, totesi, että '' Rakenteellisten ihmisoikeuksiin liittyvien ehdotusten, suunnitelmien ja uuden lainsäädännön määrä, joka on syntynyt presidentti Mirziyoyevin aloittamisen jälkeen, on huomattava. "[1] '' Ihmisoikeudet - kaikki ihmisoikeusryhmät - näkyvät hyvin näkyvästi viidessä prioriteettisarjassa, jotka on esitetty näitä ehdotettuja uudistuksia ohjaavassa kattavassa poliittisessa asiakirjassa - presidentin vuosien 2017 ja 21 toimintastrategiassa. Jokaisen, joka haluaa ymmärtää, minkä taustalla Uzbekistanissa alkavat tapahtua muutokset - ja mikä on vierailuni takana -, on tarkasteltava tarkasti toimintastrategiaa."[2]

Uzbekistan on tänään osapuolena YK: n kymmenessä keskeisessä kansainvälisessä ihmisoikeusasiakirjassa, mukaan lukien kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastainen yleissopimus (jäljempänä kidutuksen vastainen yleissopimus), ja se toteuttaa jatkuvasti toimenpiteitä niiden määräysten täytäntöönpanemiseksi kansallisiin kansallisiin oikeuksiin. lainsäädännössä.

Ottaen huomioon, että edistyminen ihmisoikeuksien alalla ja erityisesti kidutuksen estämisessä on yksi indikaattoreista, jotka osoittavat maan demokratian kypsyysasteen, kysymykset asiaa koskevan kansallisen lainsäädännön noudattamisesta kansainvälisten standardien kanssa ovat ensiarvoisen tärkeitä käynnissä olevien uudistusten aikana Uzbekistanille, joka rakentaa laillisesti hallinnoitua demokraattista valtiota.

Kidutuksen vastaisesta yleissopimuksesta johtuvan velvoitteen mukaisesti ryhtyä tehokkaisiin toimiin kidutuksen ja pahoinpitelyn estämiseksi Uzbekistan tekee samoin kuin joukko toimenpiteitä tällä alalla ja tekee asianmukaisia ​​muutoksia lainsäädäntöön.

Tämän vuoksi Tarkastellaan viimeisimpiä, mielestämme keskeisiä muutoksia kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen ehkäisemistä koskevassa kansallisessa lainsäädännössä.

Ensiksi, muutoksia on tehty rikoslain 235 artikla, jonka tarkoituksena on lisätä vastuuta kidutuksesta, laajentaa mahdollisten uhrien ja vastuuseen kuuluvien joukkoa.

On huomattava, että rikoslain 235 artiklan edellinen versio

rajoitti kielletyn kidutuksen lainvalvontaviranomaisten toimiin eikä kattanutmuut henkilöt, jotka toimivat virallisestimukaan lukien ne toimet, jotka johtuvat virkamiehen yllyttämisestä, suostumuksesta tai suostumuksesta. Toisin sanoen aiempi versio rikoslain 235 artiklasta ei sisältänyt kidutuksen vastaisen yleissopimuksen 1 artiklan kaikkia elementtejä, johon YK: n kidutuksen vastainen komitea on toistuvasti kiinnittänyt huomionsa. Tämän rikoslain uuden artiklan uudessa versiossa säädetään yleissopimuksen edellä mainituista osista.

Toiseksi, 9, 84, 87, 97, 105, 106 artikla rikoslain mukaan on muutettu ja täydennetty normeilla, joilla pyritään turvaamaan paremmin tuomittujen oikeudet, mukaan lukien heidän oikeuksiensa turvaaminen liikuntaan, psykologiseen neuvontaan, turvallisiin työoloihin, lepoon, lomalle, työntekijöiden palkkaukseen, terveydenhuollon saatavuuteen, ammatilliseen koulutukseen jne.

Kolmanneksi hallinnollisen vastuun säännöstö on täydennetty uudella Artikkeli 1974, jossa säädetään hallinnollisesta vastuusta parlamentin oikeusasiamiehen oikeudellisen toiminnan estämisestä (Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin komissaari ihmisoikeuksista).

Artiklassa säädetään erityisesti vastuusta virkamiesten laiminlyönnistä huolimatta velvollisuuksista komissaaria kohtaan, mikä haittaa hänen työskentelyään, antaa hänelle tarkoituksellisesti vääriä tietoja, virkamiesten laiminlyöntiä vetoomusten tai vetoomusten käsittelyssä noudattaa harkinnan aikarajoja ilman syytä.

Neljänneksi, lakiin on tehty tärkeitä muutoksia Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin ihmisoikeusvaltuutetusta (oikeusasiamies) (jäljempänä - laki), jonka mukaan:

- vankilat, pidätyspaikat ja erityiset vastaanottokeskukset kuuluvat yhden käsitteenpidätyspaikat";

- komission jäsenen sihteeristöön luodaan ala, jolla helpotetaan komission jäsenen kidutuksen ja pahoinpitelyn ehkäisemistä;

- komission jäsenen toimivaltuudet tällä alalla on määritelty yksityiskohtaisesti. Lakia on täydennetty erityisesti uusi 20 artikla9, jonka mukaan komissaari voi toteuttaa toimenpiteitä kidutuksen ja muun pahoinpitelyn estämiseksi käymällä säännöllisesti vankiloissa.

Lisäksi 20 artiklan mukaisesti9 lain nojalla, komissaari perustaa asiantuntijaryhmän helpottaakseen hänen toimintaansa. Asiantuntijaryhmä koostuu kansalaisjärjestöjen edustajista, joilla on ammatillista ja käytännön tietoa oikeustieteen, lääketieteen, psykologian, pedagogiikan ja muiden alojen alalta. Komissaari määrittää asiantuntijaryhmän jäsenten tehtävät ja antaa erityismääräyksiä, jotta he voivat vapaasti vierailla pidätyspaikoissa muut tilat, joista henkilöt eivät saa poistua vapaaehtoisesti.

Tässä yhteydessä on huomattava, että lailla vahvistetaan ennalta ehkäisevän mekanismin pääosat - säännölliset vierailut vankiloissa.

Vaikka Uzbekistan ei ole kidutuksen vastaisen yleissopimuksen valinnaisen pöytäkirjan (jäljempänä - pöytäkirja) osapuoli, voidaan kuitenkin sanoa, että ottaen huomioon sen määräykset sekä sen kansainvälisten velvoitteiden ja kidutuksen vastaisen yleissopimuksen määräykset, maa on luonut sen "kansallinen ennaltaehkäisevä mekanismi".

Pöytäkirjan määräysten perusteella 'kansallisella ennalta ehkäisevällä mekanismilla' (jäljempänä NPM) tarkoitetaan yhtä tai useampaa vierailevaa elintä, joka on perustettu, nimetty tai ylläpidetty kotimaan tasolla kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun estämiseksi. Pöytäkirjan 3 artikla velvoittaa sopimusvaltiot perustamaan, nimeämään tai ylläpitämään tällaisia ​​elimiä.

YK: n kidutusta käsittelevä erityisraportoija (A / 61/259) perusteli yksityiskohtaisesti NPM: n perustamisen. Hänen mukaansa perustelut "perustuvat kokemukseen siitä, että kidutusta ja huonoa kohtelua tapahtuu yleensä eristetyissä pidätyspaikoissa, joissa kidutusta harjoittavat tuntevat olevansa varmoja siitä, että he eivät ole tehokkaan seurannan ja vastuuvelvollisuuden ulottuvilla". "Näin ollen ainoa tapa rikkoa tämä noidankehä on altistaa pidätyspaikat julkiselle valvonnalle ja tehdä koko järjestelmästä, jossa poliisi-, turvallisuus- ja tiedusteluviranomaiset toimivat, avoimempi ja vastuuvelvollinen ulkopuolisen valvonnan alaisena."[3]

Kuten edellä jo todettiin, laissa säädetään uusi ennaltaehkäisevä mekanismi, joka antaa komission jäsenelle oikeuden ryhtyä toimenpiteisiin kidutuksen ja pahoinpitelyn estämiseksi käymällä säännöllisin väliajoin vankiloissa, sekä toteuttamaan vastaavia toimenpiteitä muissa tiloissa, joista henkilöiden ei voida lähteä halunsa mukaan.

Lisäksi äskettäin on toteutettu tärkeitä toimia kansallisen ihmisoikeuksien suojelujärjestelmän vahvistamiseksi, erityisesti:

Uzbekistanin tasavallan ihmisoikeusstrategia on hyväksytty;

- kansallisen strategian toteuttamiseksi ja parlamentin valtuuksien laajentamiseksi edelleen Uzbekistanin kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden täytäntöönpanon parlamentaarisen valvonnan alalla, kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamista käsittelevä parlamentaarinen komissio on perustettu;

- sijainti lapsen oikeuksista vastaava komissaari on perustettu;

- on toteutettu toimenpiteitä EU: n aseman parantamiseksi Uzbekistanin tasavallan kansallinen ihmisoikeuskeskus;

Lisäksi on erikseen korostettava, että Uzbekistan on valittu YK: n ihmisoikeusneuvostoon.

Tähän mennessä kansainvälisten normien täytäntöönpanon jatkamiseksi sekä kansallisen lainsäädännön ja ennaltaehkäisevän käytännön parantamiseksi tällä alalla Parlamentaarinen komissio kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamisestatoteuttaa yhdessä toimivaltaisten valtion viranomaisten kanssa seuraavat toimet:

First. Pöytäkirjan mukaan tietyt laitosryhmät kuuluvat luonnostaan ​​pidätyspaikan määritelmän soveltamisalaan, ja ne voidaan selkeyden vuoksi ilmaista kansallisen lainsäädännön ei-tyhjentävässä määritelmässä.[4] Tällaisia ​​laitoksia voivat olla esimerkiksi psykiatriset laitokset, nuorten pidätyskeskukset, hallinnolliset pidätyspaikat jne.

Tältä osin kysymys sisällyttämisestä lainsäädäntöön useita tärkeimpiä instituutioita, jossa NPM voi käydä säännöllisesti, harkitaan.

Toinen. Kidutuksen vastaisen yleissopimuksen mukaisesti käsitteet "kidutus" ja "julma, epäinhimillinen tai halventava kohtelu tai rangaistus" erotetaan toisistaan ​​riippuen tämän teon muodosta, teon tarkoituksesta ja uhrille aiheutuneen kärsimyksen vakavuudesta. .

Tämän vuoksi kysymys erottamalla kidutuksen ja julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen käsitteet ja harkitaan niiden selkeiden määritelmien ja toimenpiteiden vahvistamista lainsäädännössä näistä teoista.

Kolmas. Kidutuksen vastaisen yleissopimuksen määräysten täytäntöönpanon yhteydessä ihmisoikeuksia koskevan tiedotuksen ja koulutustoiminnan laatua parannetaan, toisin sanoen on käynnissä tiedotus kidutuksen ja pahoinpitelyn kieltämistä koskevien lakien sisällöstä ja sisällöstä. Kidutuksen ja pahoinpitelyn kieltämisen aihe on tarkoitus sisällyttää koulutusohjelmiin paitsi lainvalvontaviranomaisten, myös lääketieteellisen, pedagogisen henkilöstön ja muiden työntekijöiden, jotka saattavat olla osallisina henkilöiden hoidossa vankiloissa.

Neljäs. Ratifiointikysymys Kidutuksen vastaisen yleissopimuksen valinnainen pöytäkirja harkitaan, ja tämän vuoksi on tarkoitus kutsua YK: n kidutusta käsittelevä erityisraportoija Uzbekistaniin.

Siten voidaan todeta, että Uzbekistanissa toteutetaan aktiivisia, kohdennettuja ja järjestelmällisiä toimenpiteitä kansallisen ennaltaehkäisymekanismin parantamiseksi edelleen kidutuksen ja julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen yritysten ehkäisemiseksi ja torjumiseksi.

On myönnettävä, että tietysti Uzbekistanissa on tällä hetkellä vielä useita ratkaisemattomia ongelmia tällä alueella. Ihmisoikeusuudistusten etenemisessä on kuitenkin poliittista tahtoa.

Lopuksi haluamme lainata Uzbekistanin presidentin Shavkat Mirziyoyevinth YK: n ihmisoikeusneuvoston istunnossa todetaan Uzbekistan "jatkaa kidutuksen, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun kaikkien muotojen tiukkaa tukahduttamista" ja "ihmisoikeusneuvoston jäsenenä puolustaa ja edistää aktiivisesti kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön universaaleja periaatteita ja normeja".


[1] [1] Ks. YK: n ihmisoikeusvaltuutetun Zeid Ra'ad Al Husseinin avauspuhelut Uzbekistanin-operaation aikana pidetyssä lehdistötilaisuudessa (https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx ? NewsID = 21607 & LangID = E).

[2] Ibid.

[3] Kidutusta käsittelevän YK: n erityisraportoijan raportti, kohta 67, YK: n yleiskokous A61 / 259 (14. elokuuta 2006).

[4] Katso opas NPM: ien perustamisesta ja nimeämisestä (2006), APT, s.18.

Continue Reading
Mainos

Twitter

Facebook

Mainos

Nousussa