Liity verkostomme!

uzbekistan

Uzbekistan mukauttaa terrorismin vastaista strategiaa nykyaikaisiin uhkiin

Julkaistu

on

Uzbekistanin presidentin Timur Akhmedovin johdolla toimivan strategisten ja alueiden välisen tutkimuksen instituutin (ISRS) osaston päällikkö sanoo, että Uzbekistanin hallitus noudattaa periaatetta: on tärkeää torjua syitä, jotka saavat kansalaiset alttiiksi terrorismi-ideologioille.

Asiantuntijan mukaan terrorismin torjunta ei menetä merkitystään pandemian aikana. Päinvastoin, ennennäkemättömän laaja epidemiologinen kriisi, joka tarttui koko maailmaan ja vaikutti kaikkiin julkisen elämän ja taloudellisen toiminnan aloihin, paljasti useita ongelmia, jotka luovat hedelmällisen pohjan väkivaltaisten ääriliikkeiden ja terrorismin ideoiden leviämiselle.

Köyhyyden ja työttömyyden kasvu on havaittavissa, maahanmuuttajien ja pakkosiirtolaisten määrä kasvaa. Kaikki nämä talouden ja sosiaalisen elämän kriisitilanteet voivat lisätä epätasa-arvoa, luoda riskejä sosiaalisten, etnisten, uskonnollisten ja muiden konfliktien pahenemiselle.

HISTORIAAN PERUSTELUT

Itsenäisellä Uzbekistanilla on oma historiansa terrorismin torjunnassa, jossa radikaalien ideoiden leviäminen itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen liittyi vaikeaan sosioekonomiseen tilanteeseen, epävakauden lisäkeskittymien syntymiseen alueella, yrityksiin laillistaa ja vahvistaa valtaa uskonnon kautta.

Samanaikaisesti radikaalien ryhmien muodostumista Keski-Aasiassa helpotti suurelta osin Neuvostoliitossa harjoitettu ateistinen joukkopolitiikka, johon liittyivät uskovia vastaan ​​kohdistetut sortot ja painostus heihin. 

Myöhempi Neuvostoliiton ideologisten asemien heikkeneminen 1980-luvun lopulla ja sosiaalipoliittisten prosessien vapauttaminen edesauttoivat ideologian aktiivista tunkeutumista Uzbekistaniin ja muihin Keski-Aasian maihin useiden kansainvälisten äärikeskusten ulkomaisten lähettiläiden kautta. Tämä kannusti Uzbekistanille epätyypillisen ilmiön leviämistä - uskonnollinen ääriliike, jonka tarkoituksena oli heikentää uskontojen ja etnisten ryhmien välistä harmoniaa maassa.

Siitä huolimatta Uzbekistan, itsenäisyyden alkuvaiheessa, on monikansallinen ja tunnustava maa, jossa asuu yli 130 etnistä ryhmää ja jossa on 16 tunnustusta, valitsi yksiselitteisen tien demokraattisen valtion rakentamiseksi sekularismin periaatteiden pohjalta.

Kasvavien terroriuhkien edessä Uzbekistan on kehittänyt oman strategiansa, jossa etusijalle asetetaan turvallisuus ja vakaa kehitys. Toimenpiteiden kehittämisen ensimmäisessä vaiheessa tärkein panos oli hallinnollisen ja rikollisen toiminnan järjestelmän muodostamisessa terrorismin erilaisille ilmentymille, mukaan lukien. vahvistetaan sääntelykehystä, parannetaan lainvalvontaviranomaisten järjestelmää, edistetään tehokasta oikeuslaitoksen hallintaa terrorismin ja sen rahoituksen torjunnassa. Kaikkien puolueiden ja liikkeiden toiminta, joka vaati valtiojärjestelmän perustuslain vastaista muutosta, lopetettiin. Sen jälkeen suurin osa näistä puolueista ja liikkeistä meni maan alle.

Maa joutui kansainvälisen terrorismin kohteeksi vuonna 1999, terrorismin huippu oli vuonna 2004. Niinpä 28. maaliskuuta - 1. huhtikuuta 2004 tehtiin terroritekoja Taškentin kaupungissa, Bukharassa ja Taškentin alueilla. 30. heinäkuuta 2004 toistuvia terrori-iskuja tehtiin Taškentissa Yhdysvaltain ja Israelin suurlähetystöissä sekä Uzbekistanin tasavallan pääsyyttäjällä. Bystandereista ja lainvalvontaviranomaisista tuli heidän uhreja.

Lisäksi useat uzbekit liittyivät naapurimaiden Afganistanin terroristiryhmiin, jotka myöhemmin yrittivät hyökätä Uzbekistanin alueelle tilanteen epävakauttamiseksi.

Hälyttävä tilanne vaati välitöntä vastausta. Uzbekistan esitti kollektiivisen alueellisen turvallisuuden pääaloitteet ja teki laajamittaista työtä järjestelmän muodostamiseksi yhteiskunnan, valtion ja koko alueen vakauden varmistamiseksi. Vuonna 2000 hyväksyttiin Uzbekistanin tasavallan laki terrorismin torjunnasta.

Uzbekistanin aktiivisen ulkopolitiikan tuloksena tehtiin useita kahden- ja monenvälisiä sopimuksia ja sopimuksia valtioiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneita yhteisestä terrorismin ja muun tuhoisen toiminnan torjunnasta. Erityisesti Uzbekistanin, Kazakstanin, Kirgisian ja Tadžikistanin välillä allekirjoitettiin Taškentissa vuonna 2000 sopimus "yhteisistä toimista terrorismin, poliittisen ja uskonnollisen ääriliikkeen sekä kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi".

Uzbekistan, joka kohtaa omin silmin terrorismin "rumat kasvot", tuomitsi jyrkästi 11. syyskuuta 2001 Yhdysvalloissa tehdyt terroritekot. Taškent oli yksi ensimmäisistä, joka hyväksyi Washingtonin ehdotuksen yhteiseksi terrorismin torjunnaksi ja tuki niiden terrorismin vastaista toimintaa tarjoten valtioille ja kansainvälisille järjestöille, jotka haluavat tarjota humanitaarista apua Afganistanille, mahdollisuuden käyttää maata, ilmaa ja vesiväyliä.

LÄHESTYMISTAPOJEN KÄSITELLINEN TARKISTAMINEN

Kansainvälisen terrorismin muuttaminen monimutkaiseksi sosiaalipoliittiseksi ilmiöksi vaatii jatkuvaa tapojen etsimistä tehokkaiden vastatoimien kehittämiseksi.

Huolimatta siitä, että Uzbekistanissa ei ole tapahtunut yhtäkään terroritekoa viimeisen 10 vuoden aikana, maan kansalaisten osallistuminen Syyrian, Irakin ja Afganistanin vihollisuuksiin sekä Uzbekistanista tulevien maahanmuuttajien osallistuminen terroritekojen tekemiseen Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Turkissa edellytettiin väestön deradikalisoitumista ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden tehostamista koskevan lähestymistavan tarkistamista.

Tässä suhteessa uudistetussa Uzbekistanissa painopiste on siirtynyt olosuhteiden tunnistamisen ja poistamisen hyväksi ja aiheuttaa terrorismin leviämistä. Nämä toimenpiteet heijastuvat selvästi Uzbekistanin tasavallan presidentin 2017. helmikuuta 2021 hyväksymään toimintastrategiaan maan kehityksen viidelle ensisijaiselle alueelle vuosina 7--2017.

Presidentti Shavkat Mirziyoyev esitti vakauden ja hyvien naapuruussuhteiden luomisen Uzbekistanin ympärille, ihmisoikeuksien ja vapauksien suojelun, uskonnollisen suvaitsevaisuuden ja etnisten ryhmien välisen harmonian vahvistamisen ensisijaisiksi alueiksi maan turvallisuuden varmistamiseksi. Näillä alueilla toteutettavat aloitteet perustuvat YK: n maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen strategian periaatteisiin.

Konseptuaalinen lähestymistapa ääriliikkeiden ja terrorismin estämiseen ja torjumiseen sisältää seuraavat avainkohdat.

Ensinnäkin sellaisten tärkeiden asiakirjojen hyväksyminen kuin puolustusdoktri, ääriliikkeen torjumisesta, sisäasiain elimistä, valtion turvallisuuspalvelusta ja kansalliskaartista annetut lait, antoivat mahdollisuuden vahvistaa oikeudellista terrorismin torjunnassa.

Toiseksi ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja oikeusvaltioperiaate ovat olennainen osa terrorismin torjuntaa Uzbekistanissa. Hallituksen terrorismin vastaiset toimet ovat yhdenmukaisia ​​sekä kansallisen lainsäädännön että valtion kansainvälisen oikeuden mukaisten velvoitteiden kanssa.

On tärkeää huomata, että Uzbekistanin valtion politiikalla terrorismin torjunnassa ja ihmisoikeuksien suojelussa pyritään luomaan olosuhteet, joissa nämä alueet eivät ole ristiriidassa keskenään, vaan päinvastoin täydentävät ja vahvistavat toisiaan. Tämä edellyttää tarvetta kehittää periaatteet, normit ja velvollisuudet, joissa määritellään viranomaisten sallittujen oikeustoimien rajat terrorismin torjumiseksi.

Kansallinen ihmisoikeusstrategia, joka hyväksyttiin ensimmäistä kertaa Uzbekistanin historiassa vuonna 2020, heijasti myös hallituksen politiikkaa terrorismirikoksiin syyllistyneiden henkilöiden suhteen, mukaan lukien heidän kuntoutuskysymyksensä. Nämä toimenpiteet perustuvat humanismin, oikeudenmukaisuuden, oikeuslaitoksen riippumattomuuden, oikeusprosessin kilpailukyvyn, Habeas Corpus -instituution laajentamisen ja tutkinnan oikeudellisen valvonnan vahvistamisen periaatteisiin. Yleisön luottamus oikeuteen saavutetaan näiden periaatteiden täytäntöönpanolla.

Strategian toteuttamisen tulokset ilmenevät myös tuomioistuinten inhimillisemmissä päätöksissä määrättäessä rangaistuksia henkilöille, jotka ovat joutuneet radikaalien ideoiden vaikutuksen alaiseksi. Jos terrorismiin osallistumiseen liittyvissä rikosasioissa tuomarit määrittelivät vuoteen 2016 asti pitkät (5-15 vuoden) vankeusrangaistukset, tuomioistuimet rajoittuvat nykyään joko ehdollisiin rangaistuksiin tai enintään 5 vuoden vankeuteen. Laittomiin uskonnollis-äärijärjestöihin osallistuneet rikosoikeudelliset syytetyt vapautetaan myös oikeussalista kansalaisten itsehallintoelinten ("mahalla"), Nuorisoliiton ja muiden julkisten organisaatioiden takauksella.

Samanaikaisesti viranomaiset toteuttavat toimenpiteitä varmistaakseen avoimuuden rikosoikeudellisten tapausten tutkimisessa "ääripäässä". Lainvalvontaviranomaisten lehdistöpalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä tiedotusvälineiden ja bloggaajien kanssa. Samanaikaisesti kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että syytettyjen ja epäiltyjen henkilöiden luetteloista jätetään pois henkilöt, joiden osalta vain hakijakunta rajoittaa kompromissitekijöitä ilman tarvittavia todisteita.

Kolmanneksi, järjestelmällinen työ on käynnissä sosiaalisen kuntoutuksen puolesta, paluu normaaliin elämään niille, jotka joutuivat ääri-ideoiden vaikutuksen alaiseksi ja huomasivat virheensä.

Väkivaltaisiin ääriliikkeisiin ja terrorismiin liittyvistä rikoksista syytettyjen ihmisten dekriminalisoimiseksi ja radikalisoitumiseksi ryhdytään. Joten kesäkuussa 2017 presidentti Shavkat Mirziyoyevin aloitteesta tarkistettiin niin sanotut "mustat listat", jotta suljettiin pois henkilöt, jotka olivat tiukasti oikaisun tiellä. Vuodesta 2017 lähtien yli 20 tuhatta ihmistä on suljettu pois tällaisista luetteloista.

Uzbekistanissa toimii erityiskomissio, joka tutkii Syyrian, Irakin ja Afganistanin sota-alueilla käyneiden kansalaisten tapauksia. Uuden järjestelyn mukaan henkilöt, jotka eivät ole tehneet vakavia rikoksia eivätkä osallistuneet vihollisuuksiin, voidaan vapauttaa syytteeseenpanosta.

Nämä toimenpiteet mahdollistivat Mehrin humanitaarisen toiminnan toteuttamisen Uzbekistanin kansalaisten palauttamiseksi Lähi-idän ja Afganistanin aseellisten konfliktien alueilta. Vuodesta 2017 lähtien Uzbekistanin yli 500 kansalaista, pääasiassa naisia ​​ja lapsia, on palannut maahan. Kaikki edellytykset heidän integroitumiselleen yhteiskuntaan on luotu: pääsy koulutus-, lääketieteellisiin ja sosiaalisiin ohjelmiin on varmistettu muun muassa tarjoamalla asuntoja ja työpaikkoja.

Toinen tärkeä askel uskonnollisiin ääriliikkeisiin osallistuvien henkilöiden kuntoutuksessa oli armahtamistapa. Vuodesta 2017 lähtien tätä toimenpidettä on sovellettu yli 4 tuhanteen henkilöön, jotka suorittavat rangaistuksia äärimmäisistä rikoksista. Armahtaminen on tärkeä kannustin lain rikkoneiden henkilöiden oikaisemiseen, mikä antaa heille mahdollisuuden palata yhteiskuntaan, perheeseen ja osallistua aktiivisesti maassa toteutettaviin uudistuksiin.

Neljänneksi, toimenpiteitä toteutetaan terrorismin leviämistä edistävien olosuhteiden ratkaisemiseksi. Esimerkiksi nuoriso- ja sukupuolipolitiikkaa on viime vuosina vahvistettu ja koulutusta, kestävää kehitystä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, köyhyyden vähentäminen ja sosiaalinen osallisuus mukaan lukien, koskevia aloitteita on toteutettu väkivaltaisten ääriliikkeiden ja terroristien värväyksen haavoittuvuuden vähentämiseksi.

Syyskuussa 2019 hyväksyttiin Uzbekistanin tasavallan laki naisten ja miesten yhtäläisten oikeuksien ja mahdollisuuksien takaamisesta (sukupuolten tasa-arvosta). Samalla lain puitteissa muodostetaan uusia mekanismeja, joiden tarkoituksena on vahvistaa naisten sosiaalista asemaa yhteiskunnassa ja suojella heidän oikeuksiaan ja etujaan.

Kun otetaan huomioon se tosiasia, että 60% Uzbekistanin väestöstä on nuoria, jota pidetään "valtion strategisena voimavarana", vuonna 2016 annettiin laki valtion nuorisopolitiikasta. Lain mukaisesti luodaan edellytykset nuorten itsensä toteuttamiselle, heille korkealaatuisen koulutuksen saamiseksi ja oikeuksiensa suojelemiseksi. Nuorisoasiain virasto toimii aktiivisesti Uzbekistanissa, joka yhteistyössä muiden julkisten järjestöjen kanssa pyrkii järjestelmällisesti tukemaan lapsia, joiden vanhemmat ovat joutuneet uskonnollisten ääriliikkeiden vaikutuksen alaisuuteen. Pelkästään vuonna 2017 työskenteli noin 10 tuhatta tällaisista perheistä tulevaa nuorta.

Nuorisopolitiikan täytäntöönpanon seurauksena alle 30-vuotiaiden rekisteröityjen terrorismirikosten määrä Uzbekistanissa on vähentynyt merkittävästi vuonna 2020, yli kaksi kertaa.

Viidenneksi, ottaen huomioon terrorismin torjunnan paradigman tarkistaminen, mekanismeja erikoistuneen henkilöstön kouluttamiseksi parannetaan. Kaikilla terrorismin torjunnassa mukana olevilla lainvalvontaviranomaisilla on erikoistuneita akatemioita ja instituutioita.

Samalla erityistä huomiota kiinnitetään paitsi lainvalvontaviranomaisten, myös teologien ja teologien koulutukseen. Tätä tarkoitusta varten on perustettu Kansainvälinen islamiakatemia, kansainväliset tutkimuskeskukset Imam Bukhari, Imam Termiziy, Imam Matrudi ja Islamilaisen sivilisaation keskus.

Lisäksi tiedekunnat "Fikh", "Kalom", "Hadith", "Akida" ja "Tasawwuf" ovat aloittaneet toimintansa Uzbekistanin alueilla, joissa he kouluttavat asiantuntijoita joillekin islamin tutkimuksen osioille. Nämä tieteelliset ja oppilaitokset toimivat perustana korkeasti koulutettujen teologien ja islamin tutkimuksen asiantuntijoiden koulutukselle.

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ

Kansainvälinen yhteistyö on Uzbekistanin terrorismin vastaisen strategian ydin. Uzbekistanin tasavalta on kaikkien terrorismin torjuntaa koskevien YK: n nykyisten 13 yleissopimuksen ja pöytäkirjan osapuoli. On huomattava, että maa oli ensimmäisten joukossa tukenut kansainvälisen terrorismin torjuntaa, mukaan lukien YK: n maailmanlaajuinen terrorismin vastainen strategia.

Vuonna 2011 alueen maat hyväksyivät yhteisen toimintasuunnitelman YK: n maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen strategian toteuttamiseksi. Keski-Aasia oli ensimmäinen alue, jossa tämän asiakirjan kokonaisvaltainen ja kattava täytäntöönpano aloitettiin.

Tänä vuonna kuluu kymmenen vuotta siitä, kun alueella on hyväksytty yhteinen toiminta YK: n maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen strategian toteuttamiseksi. Tältä osin Uzbekistanin tasavallan presidentti Shavkat Mirziyoyev ilmoitti YK: n yleiskokouksen 75. istunnossa pitämässään puheenvuorossa aloitteen kansainvälisen konferenssin järjestämisestä Taškentissa vuonna 2021, joka on omistettu tälle merkittävälle päivälle.

Konferenssin järjestäminen antaa mahdollisuuden tiivistää kuluneen ajan työn tulokset sekä määrittää uudet painopisteet ja vuorovaikutusalueet, jotta alueelliseen yhteistyöhön saadaan uusi sysäys ääriliikkeiden uhkien torjunnassa. ja terrorismi.

Samaan aikaan YK: n terrorismin torjunnasta vastaavalle toimistolle ja YK: n huumausaineiden ja rikollisuuden toimistolle on perustettu mekanismi, joka järjestää vaiheittaiset koulutuskurssit terrorismin, väkivaltaisten ääriliikkeiden, järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta ja terrorismin lain rahoittamisesta maan lainvalvontaviranomaiset.

Uzbekistan on aktiivinen jäsen Shanghain yhteistyöjärjestössä (SCO), jonka tavoitteena on myös varmistaa ja ylläpitää rauhaa, turvallisuutta ja vakautta alueella. Tässä yhteydessä on huomattava, että SCO: n alueellisen terrorisminvastaisen rakenteen (RATS) perustamisesta päätoimipaikanaan Taškentiin tuli eräänlainen tunnustus Uzbekistanin tasavallan johtavasta asemasta terrorismi. Joka vuosi SCO RATS: n toimeenpanevan komitean avustuksella ja koordinoijana järjestetään osapuolten alueella yhteisiä terrorismin vastaisia ​​harjoituksia, joihin Uzbekistanin edustajat osallistuvat aktiivisesti.

Samanlaista työtä tekee itsenäisten valtioiden kansainyhteisön terrorismin vastainen keskus (ATC CIS). IVY: n puitteissa hyväksyttiin "IVY-maiden yhteistyöohjelma terrorismin ja muiden ääriliikkeiden väkivaltaisten ilmenemismuotojen torjumiseksi vuosiksi 2020-2022". Tämän käytännön onnistumisen osoittaa se tosiasia, että Kansainyhteisön maiden lainvalvontaviranomaiset selvittivät vasta vuonna 2020 22 kansainvälisten terroristijärjestöjen solua, jotka rekrytoivat ihmisiä koulutukseen ulkomaalaisten militanttien joukossa.

Terrorismin torjunnassa Uzbekistanin tasavalta kiinnittää erityistä huomiota kumppanuuteen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) kanssa, jota tuetaan kahden vuoden ohjelmilla, jotka koskevat yhteistä yhteistyötä poliittis-sotilaallisella tasolla. Joten vuosien 2021--2022 yhteistyön puitteissa keskeisiä tavoitteita ovat terrorismin torjunta, tietoturvan ja kyberturvallisuuden varmistaminen sekä apu terrorismin rahoituksen torjunnassa.

Samaan aikaan lainvalvontaviranomaisten pätevyyden parantamiseksi on tehty yhteistyötä rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaa käsittelevän euraasialaisen ryhmän (EAG), rahanpesua käsittelevän rahoitustoimintaryhmän (FATF) kanssa. Egmont-konserni. Kansalliseen arvioon rikollisesta toiminnasta saatavan hyödyn laillistamisesta ja terrorismin rahoituksesta Uzbekistanin tasavallassa on kehitetty kansallinen arvio asiantuntijoiden osallistumisesta erikoistuneista kansainvälisistä järjestöistä ja heidän suositustensa mukaisesti.

Yhteistyötä kehitetään ja vahvistetaan aktiivisesti paitsi kansainvälisten järjestöjen kautta myös Keski-Aasian valtioiden turvallisuusneuvostojen tasolla. Kaikki alueen maat toteuttavat kahdenvälisen yhteistyön ohjelmia turvallisuuden alalla, joihin sisältyy joukko toimenpiteitä terrorismin torjumiseksi. Lisäksi lainvalvontaviranomaisten välityksellä on perustettu koordinoivia työryhmiä vastaamaan nopeasti terrorismin uhkiin osallistumalla alueen kaikkiin valtioihin.

On huomattava, että tällaisen yhteistyön periaatteet ovat seuraavat:

Ensinnäkin nykyaikaisia ​​uhkia voidaan torjua tehokkaasti vain vahvistamalla kansainvälisen yhteistyön kollektiivisia mekanismeja toteuttamalla johdonmukaisia ​​toimenpiteitä, jotka sulkevat pois mahdollisuuden soveltaa kaksinkertaisia ​​standardeja

Toiseksi etusijalle on asetettava uhkien syiden, ei niiden seurausten, torjuminen. On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö lisää panostaan ​​radikaalien ja ääriryhmien torjunnassa, jotka harjoittavat vihan ideologiaa ja luovat kuljetushihnan tulevien terroristien muodostumiselle.

Kolmanneksi, vastauksen kasvavaan terrorismin uhkaan on oltava kaikkea kattavaa, ja YK: n on toimittava keskeisen maailman koordinaattorin roolina tässä suunnassa.

Uzbekistanin tasavallan presidentti korosti kansainvälisten järjestöjen - YK, SCO, IVY ja muut - tribuneilta pitämissään puheissa toistuvasti tarvetta vahvistaa yhteistyötä tämän ilmiön torjunnassa maailmanlaajuisesti.

Vasta vuoden 2020 lopussa esitettiin aloitteita seuraavista aiheista: 

- järjestetään kansainvälinen konferenssi, joka on omistettu YK: n maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen strategian täytäntöönpanon 10. vuosipäivälle Keski-Aasiassa;

- yhteistyöohjelman toteuttaminen deradikalisoitumisen alalla IVY-maiden terrorismintorjuntakeskuksen puitteissa;

- SCO: n alueellisen terrorisminvastaisen rakenteen mukauttaminen pohjimmiltaan uusien tehtävien ratkaisuun turvallisuuden varmistamiseksi järjestön avaruudessa.

JÄSENEN JÄLKEEN

Ottaen huomioon muutokset terrorismin muodoissa, kohteissa ja tavoitteissa Uzbekistanin tasavalta mukauttaa terrorismin torjuntastrategiansa nykyaikaisiin haasteisiin ja uhkiin tukeutuen ihmisten, pääasiassa nuorten, mielen taisteluun lisäämällä oikeudellista kulttuuria , hengellinen ja uskonnollinen valaistuminen ja oikeuksien suojelija.

Hallitus perustuu periaatteeseen: on tärkeää torjua syitä, jotka tekevät kansalaisista alttiita terrorismi-ideologioille.

Terrorismien vastaisella politiikallaan valtio yrittää kehittää kansalaisissa toisaalta immuniteettia radikaalia islamin ymmärtämistä vastaan, edistää suvaitsevaisuutta ja toisaalta itsensä säilyttämisen vaistoa rekrytointia vastaan.

Kansainvälisen yhteistyön kollektiivisia mekanismeja vahvistetaan ja erityistä huomiota kiinnitetään kokemusten vaihtoon terrorismin ehkäisemisessä.

Ja huolimatta tiukkojen voimakkaiden toimenpiteiden hylkäämisestä Uzbekistan on yksi turvallisimmista maista maailmassa. Marraskuussa 2020 julkaistussa uudessa "globaalissa terrorismiindeksissä" Uzbekistan sijoittui 164 valtion joukossa 134. sijalle ja tuli jälleen niiden maiden luokkaan, joissa terroriuhka on merkityksetön. "

uzbekistan

Uzbekistan on turistimaa

Julkaistu

on

Muinaisista ajoista lähtien Uzbekistan on ollut Suuren Silkkitien keskellä, ja sillä on suuri historiallinen, kulttuurinen ja arkkitehtoninen perintö. Samarkand, Bukhara, Khiva ovat idän muinaisen kulttuurin merkkejä. Uzbekistanin vuoristomaisemat ja aavikot houkuttelevat Internet-yhteisön huomiota ja ihailua. Siksi tämän maan matkailupotentiaalia tuskin voidaan yliarvioida, ja hallitus pyrkii merkittävästi kehittämään sitä, kirjoittaa Khasanjon Majidov, johtava tutkija Taloudellisen tutkimuksen ja uudistusten keskuksessa.

Matkailun räjähtävä kehitys

Uzbekistanissa käynnistettiin vuoden 2016 alussa radikaali matkailualan uudistaminen. Vuosina 60--2016 hyväksyttiin yli 2020 matkailualan kehitykseen liittyvää asetusta.

Maiden välistä viisumijärjestelmää yksinkertaistettiin. Vuonna 2018 Uzbekistan otti käyttöön viisumivapauden yhdeksän maan kansalaisille, vuonna 9 2019 maan kansalaisille, vuosina 47-2020 vielä 2021 maalle. 5. toukokuuta 10 alkaen Uzbekistanin tasavallassa on 2021 maata, joiden kansalaisille myönnetään viisumivapaus.

Lisäksi noin 80 maan kansalaisilla on mahdollisuus hakea sähköistä viisumia yksinkertaistetulla tavalla. Ulkomaalaisille on otettu käyttöön viisi uutta viisumityyppiä: "maanmies", "opiskelija", "akateeminen", "lääketiede" ja "pyhiinvaellus". Uzbekistanin tasavallan matkailu- ja urheiluministeriön mukaan viisumijärjestelmän yksinkertaistaminen on tuonut myönteisiä tuloksia. Erityisesti vuonna 2019, jos ulkomaisten matkailijoiden määrän keskimääräinen kasvu oli 26%, viisumivapaan maan kasvu oli 58%.

Hallitus toteutti kattavia toimenpiteitä kehittyäkseen matkailun infrastruktuuri. Ensinnäkin 22 budjettiasuntotyyppiin liittyvää hostellien toimintaa säätelevää vaatimusta on peruutettu. Erityisesti hostellien tarjoamien hotellipalvelujen pakollista varmentamista koskeva menettely on peruutettu ja käytäntö yhtenäisen majatalojen ja hostellien rekisterin kanssa on otettu käyttöön. Toiseksi pienten hotellien määrän lisäämiseksi yrittäjille tarjottiin kahdeksan pienten hotellien vakiohanketta, joissa on enintään 8 huonetta, ja tämä toimenpide on kehitetty Turkin ja Etelä-Korean kokemusten perusteella.

Tämän seurauksena harjoittelujen määrä maassa on kasvanut dramaattisesti. Vuosina 2016--2020 majoituspaikat lisääntyivät vuodesta 750 ja 1308 ja vierastalojen määrä kasvoi 13 kertaa vuoteen 1386. Niiden määrän on tarkoitus lisätä 2 tuhanteen.

Uudistusten seurauksena matkailualalla vuosina 2016--2019 matkailijoiden määrä kasvoi 2.0 miljoonasta 6.7 ​​miljoonaan. Ulkomaisten matkailijoiden määrän kasvun dynamiikka vuonna 2019 verrattuna vuoteen 2010 oli ennätykselliset 592% (kasvu yli 6 kertaa). On huomionarvoista, että eri alueiden turistien määrän kasvu tapahtui eri tavoin. Esimerkiksi Keski-Aasian maista tulevien kävijöiden määrä kasvoi keskimäärin 22-25% vuodessa, kun taas IVY-maista tulevien matkailijoiden vuotuinen kasvu oli 50%. Samaan aikaan kotimaan matkailussa havaittiin myönteisiä tuloksia. Vuoteen 2016 verrattuna kotimaisten matkailijoiden määrä vuonna 2019 lähes kaksinkertaistui ja oli 14.7 miljoonaa.

Pandemian vaikutukset

On huomattava, että koronaviruspandemian taustalla asetettujen rajoitusten ja maailmanlaajuisen kriisin seurausten vuoksi matkailuala on kärsinyt vakavia tappioita. Erityisesti Uzbekistanissa vierailevien ulkomaisten matkailijoiden määrä väheni yli 4.5 kertaa 1.5 miljoonaan ja matkailupalvelujen määrä laski 261 miljoonaan dollariin vuonna 2020.

Nykyinen tilanne huomioon ottaen kehitettiin "Uzbekistan-projekti". Turvallinen matkustaminen taattu ("Uzbekistan. Turvallinen matkustaminen taattu"), joka on uusi maailman terveysstandardeihin perustuva turisteille tarkoitettu terveys- ja epidemiologinen turvallisuusjärjestelmä. Matkailukohteiden ja niihin liittyvän infrastruktuurin, uusiin terveys- ja hygieniavaatimuksiin perustuvien matkailupalvelujen sertifiointi kaikille valtion raja-asemille; lento-, rautatie- ja linja-autoasemat; aineellisen kulttuuriperinnön kohteet, museot, teatterit jne. Pandemian matkailualalle aiheuttamien seurausten lieventämiseksi perustettiin Turvallisen matkailun rahasto kriisinvastaisen rahaston alkuperäisen rahoitusosuuden ja kulujen maksamisen kustannuksella. vapaaehtoinen sertifiointi, joka toteutetaan Uzbekistanin puitteissa. Turvallinen matkustaminen on taattu ".

Matkailupelaajat saivat useita etuja ja mieltymyksiä koronaviruspandemian vaikutusten lieventämiseksi. Tuloveroprosenttia alennettiin 50% vahvistetuista verokannoista, ne vapautettiin maaveron ja oikeushenkilöiden kiinteistöveron maksamisesta ja sosiaalivero vahvistettiin alennetuksi prosentiksi. He korvaivat myös osittain liikepankeilta aiemmin myönnettyjen majoitustilojen rakentamiseen liittyvien lainojen korkomenot sekä aineellisen ja teknisen perustan kunnostamis-, jälleenrakennus- ja laajennuskulut. Majoitustiloja tuetaan 1 prosentilla hotellipalvelujen kustannuksista 10. kesäkuuta 1 - 2020. joulukuuta 31. Kiinteistö-, maa- ja sosiaaliveroetuja sai noin 2021 matkailuyksikköä noin 1,750 miljardia soumia.

Suuntojen monipuolistaminen

Viime vuosina Uzbekistan on keskittynyt matkailupalvelujen monipuolistamiseen ja uudenlaisen matkailun kehittämiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään turistivirtojen lisäämiseen MICE-matkailu, joka järjestää useita turnauksia, kokouksia, konferensseja ja näyttelyitä Uzbekistanissa. Perinteinen "Game of Heroes" -urheiluturnaus Khorezmissa, "Art of Bakhchichilik" -festivaali Surkhandaryassa, "Muynak-2019" -ralli Karakalpakstanissa ja muut. Hallitus hyväksyi toimintasuunnitelman MICE-matkailun kehittämiseksi Uzbekistanissa.

Elokuvamatkailu on tärkeä työkalu maan imagon muokkaamiseen, tiedon tarjoaminen potentiaalisille matkailijoille. Elokuvamatkailun kehittämiseksi Uzbekistanissa on kehitetty asetus menettelystä, jolla korvataan osa ulkomaisten elokuvayhtiöiden kustannuksista ("hyvitys") audiovisuaalisten tuotteiden luomisessa Uzbekistanin alueella. Lisäksi ulkomaiset elokuvayhtiöt ovat julkaisseet elokuvia, kuten Basilik, Khuda Hafiz ja Al Safar. Viime vuonna ulkomaiset elokuvayhtiöt kuvasivat 6 elokuvaa Uzbekistanissa.

Pyhiinvaellusmatkailu. MinäJotta saataisiin erityistä mukavuutta Uzbekistanissa vieraileville pyhiinvaellusta varten, hotelleille on asetettu uusia vaatimuksia, maan moskeijoista on kehitetty kartta, joka on lähetetty mobiilisovellukseen. Ensimmäinen pyhiinvaellusmatkailufoorumi pidettiin Bukharassa ja siihen osallistui 120 ulkomaalaista vierasta 34 maasta.

Lääketieteellinen matkailu. Uzbekistanissa toteutetaan toimenpiteitä lääketieteellisen matkailun kehittämiseksi ja houkuttelemaan lisää turisteja lääkeorganisaatioihin. Vuonna 2019 Uzbekistanissa lääkinnällisistä syistä vierailevien ulkomaalaisten määrä ylitti 50 tuhatta. Itse asiassa tämä määrä voi olla suurempi, koska yksityisissä klinikoissa vierailevien turistien määrän määrittäminen on edelleen vaikea tehtävä.

Yhteenveto

Viime vuosina The Guardian on tunnustanut Uzbekistanin maailman parhaaksi matkakohteeksi, Wanderlustin mielestä nopeimmin kasvavaksi maaksi ja Grand Voyage -järjestelyn mukaan parhaiten kasvavaksi matkailukohteeksi. Johdonmukaisesti toteutettujen toimenpiteiden seurauksena Uzbekistan on noussut 10 sijaa (22 sijaa) Crescent Ratingin laatimassa globaalissa muslimimatkailuindeksissä. Lisäksi Maailman matkailujärjestö sijoittui Uzbekistanin 4. sijalle nopeimmin kasvavien matkailualan maiden luettelossa.

Lopuksi on huomattava Uzbekistanin matkailun on muutettava liiketoimintamallejaan innovaatioiden ja digitalisaation avulla. On välttämätöntä kehittää sellaisia ​​markkinasegmenttejä kuin maatalouden ja etnisen matkailun.

Continue Reading

uzbekistan

Artelista tulee yksi ensimmäisistä yksityisistä Uzbekistanin yrityksistä, joka on saanut luottoluokituksen

Julkaistu

on

Uzbekistanilaisesta elektroniikkavalmistajasta on tullut yksi maan ensimmäisistä yrityksistä, joka on saanut halutun luottoluokituksen.

Artel Electronics LLC (Artel), Keski-Aasian suurin kodinkone- ja elektroniikkatuottaja ja yksi Uzbekistanin suurimmista yrityksistä, sai ensimmäistä kertaa Fitch-luokituksen 'B' ja vakaat näkymät.

Se on maan ensimmäinen yksityinen valmistaja, joka on saanut luottoluokituksen yhdeltä kansainväliseltä "kolmen suuren" luokituslaitokselta.

Yrityksen kaupallisen ja taloudellisen tilanteen perusteellisen arvioinnin jälkeen Fitch kiitti Artelin ”johtavaa kotimaan markkina-asemaa”, sen ”odotettavissa olevia voimakkaita varoja toiminnasta” ja yhtiön ”menestyvää ja pitkäaikaista yhteistyötä” kansainvälisesti tunnettujen alkuperäislaitevalmistajien kanssa.

Luokitus antaa itsenäisen vertailuarvon Artelin luotettavuudesta luotonsaajana.

Artel on markkinajohtaja Uzbekistanissa ja yksi maan tunnetuimmista tuotemerkeistä. Viime vuosina yhtiö on läpikäynyt laajan uudelleenjärjestelyn ja sisäisten prosessiensa tarkistuksen, jotta se vastaisi kansainvälisen taloudellisen raportoinnin sekä ympäristö-, sosiaali- ja hallinnointijärjestelmän (ESG) vaatimuksia.

Yhtiö on äskettäin perustanut ammattimaisen valvontalautakunnan, ja Deloitte on suorittanut IFRS-kirjanpidonsa tarkastuksen viimeisten kolmen vuoden aikana.

Artelin talousjohtaja Bektemir Murodov kertoi Fitch-luokitukselle tällä verkkosivustolla: "Olemme iloisia saadessamme ensimmäisen luokituksen Fitchiltä.

"Tämä hetki seuraa Artelin tiimin kuukausien kovaa työtä, kun pyrimme yhdenmukaistamaan itsemme parhaiden globaalien hallinnointistandardien kanssa."

Hän lisäsi, että luokitus "auttaisi meitä syventämään yhteistyötämme kumppaneidemme kanssa, saamaan uusia rahoitusmuotoja ja on luonnollinen seuraava askel kohti kansainvälisiä pääomamarkkinoita".

Artelin tiedottaja kertoi EU Reporter että yritys oli "erittäin tyytyväinen" luokitukseen ja lisäsi "tämä on vasta matkan alku. Odotamme innolla tämän rakentamista tulevina kuukausina ja vuosina, ja etsimme jatkuvasti uusia tapoja parantaa liiketoimintaamme. "

Luokitus on viimeisin osoitus siitä, että monilla Uzbekistanin ennustetuilla yritysuudistuksilla on toivottu vaikutus maan sijoitusympäristöön. Uudistukset mahdollistavat maan johtavien yritysten uudistumisen, pääsyn kansainvälisiin rahoitusmahdollisuuksiin ja tutkia ulkomaisia ​​markkinoita, ja Artel on yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka hyödyntää tätä.

Artel perustettiin vuonna 2011 rajoitetulla tuotevalikoimalla, mutta se on sittemmin kasvanut tuottamaan laajan valikoiman kodinkoneita ja elektroniikkaa, ja yli 10,000 työntekijää työskentelee Uzbekistanissa. Tällä hetkellä se vie yli 20 maahan IVY-maissa ja Lähi-idässä, ja se on myös Samsungin ja Viessmannin alueellinen kumppani. 

Continue Reading

uzbekistan

Taškentissa harkitaan mahdollisuuksia yhdistää Keski- ja Etelä-Aasia

Julkaistu

on

Keski- ja Etelä-Aasian maat eivät ole yhteydessä toisiinsa luotettavilla kuljetusreiteillä, mikä vaikeuttaa niiden mahdollisuuden hyödyntämistä taloudellisessa yhteistyössä. Kansainvälinen konferenssi “Keski- ja Etelä-Aasia: alueelliset yhteydet. Haasteet ja mahdollisuudet ”, joka on tarkoitus pitää 15. – 16. Heinäkuuta Taškentissa, auttaa kehittämään alueiden visiota ja ohjeita, kirjoittaa Uzbekistanin tasavallan presidentin hallinnon alainen Taloudellisen tutkimuksen ja uudistusten keskus.

Keski- ja Etelä-Aasian maiden valtion-, hallitusten ja ulkoasiainpäämiehet, muiden maiden edustajat, kuten Venäjä, Yhdysvallat ja Kiina, sekä kansainväliset järjestöt kutsutaan osallistumaan konferenssiin, joka tarjoaa mahdollisuuden keskustella korkean tason erityisehdotus maiden välisen keskinäisen yhteistyön käytännön toteuttamiseksi sellaisilla keskeisillä aloilla kuin liikenne ja logistiikka, energia, kauppa ja investoinnit sekä kulttuuri-humanitaarinen toiminta.

Uzbekistanin alueellinen prioriteetti

Uzbekistanin presidentti nimitti Uzbekistanin uuden ulkopolitiikan naapurimaiden kanssa heti hänen valitsemisensa jälkeen, ja Keski-Aasian maat ovat ottaneet siinä etusijan. Valtionpäämies aloitti myös ensimmäiset viralliset ulkomaanvierailunsa Keski-Aasian maiden kanssa ja aloitti sen jälkeen alueen johtajien säännöllisten neuvoa-antavien kokousten muodon luomisen. ja luotiin muoto säännöllisten neuvottelukokousten järjestämisestä johtajille.

Uzbekistanin Keski-Aasian maiden kanssa tekemän yhteistyön tuloksena viimeisten 4 vuoden aikana niiden välinen kauppavaihto on yli kaksinkertaistunut 2.5 miljardista dollarista 5.2 miljardiin dollariin. ja CA-maiden osuus Uzbekistanin ulkomaankaupasta kasvoi 1.8 prosentista 5 prosenttiin.

Myös vientiindikaattorit kasvoivat melkein kaksi kertaa 2 miljardista 1.3 miljardiin dollariin, ja Keski-Aasian maiden osuus Uzbekistanin kokonaisviennistä kasvoi 2.5 prosentista 10.8 prosenttiin. Vuoden 14.5 viiden ensimmäisen kuukauden aikana viennin osuus CA-maihin kasvoi 2021% verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, ja CA-maiden osuus kokonaisviennistä (kultaa lukuun ottamatta) kasvoi viidesosaan.

Kaupan kasvun myötä sijoitusyhteistyö laajenee, alueen maissa, joihin osallistuu uzbekistanin pääoma, on avattu yhteisyrityksiä kodinkoneiden, autojen ja tekstiilien tuotantoon Uzbekistanin pääomalla. Uzbekistanin ja Kazakstanin rajalla on aloitettu Kansainvälisen kauppa- ja taloudellisen yhteistyön keskuksen "Keski-Aasia" rakentaminen, sopimukset "Uzbekistanin ja Kirgisian sijoitusrahaston" ja "Uzbekistanin Tadžikistanin sijoitusyhtiön" perustamisesta on allekirjoitettu.

Alueiden välisen yhteistyön mahdollisuudet

Keski-Aasia on markkinat, joiden väkiluku on 75.3 miljoonaa ja bruttokansantuote on 300 miljardia dollaria. Samanaikaisesti BKT: n kasvuvauhti CA-maissa on viime vuosina ollut korkea - keskimäärin 5-7%.

Vuonna 2020 CA-maiden ulkomaankaupan kokonaisliikevaihto oli 142.6 miljardia dollaria, josta 12.7 miljardia dollaria eli 8.9% on alueiden sisäisen kaupan osuus, mikä olisi paljon suurempi, jos jätettäisiin pois alkutuotteiden vienti, jota alue pääasiassa toimittaa kolmansiin maihin.

CA-maiden tärkeimmät kauppareitit ovat pohjoisessa, ulkomaankaupan monipuolistamiseksi lupaava suunta on taloudellisen yhteistyön kehittäminen Etelä-Aasian maiden kanssa.

Etelä-Aasian maat ovat markkinoita, joiden väkiluku on noin 1.9 miljardia (25% maailmasta) ja joiden bruttokansantuote on yli 3.3 biljoonaa dollaria. (3.9% maailman bruttokansantuotteesta) ja ulkomaankaupan liikevaihto on yli 1.4 trn dollaria.

Tällä hetkellä Keski-Aasian maiden ja Etelä-Aasian maiden välinen kauppavaihto on vähäistä, vuonna 2020 - 4.43 miljardia dollaria, mikä on vain 3.2% niiden ulkomaankaupan kokonaisliikevaihdosta. Samanaikaisesti Kazakstanin ulkomaankaupan liikevaihto on 2.3%, Uzbekistan - 3.8%, Turkmenistan - 3.4%, Tadžikistan - 4.0% ja Kirgisia - 1.0%.

Laskelmat osoittavat, että Keski- ja Etelä-Aasian maiden välisellä kaupankäynnillä on realisoitumattomia 1.6 miljardia dollaria, josta Keski- ja Etelä-Aasia - noin 0.5 miljardia dollaria.

Pienestä kaupankäynnistä huolimatta Kalifornian maat ovat kiinnostuneita toteuttamaan suuria investointihankkeita Etelä-Aasian maiden kanssa. Esimerkiksi Kirgisia ja Tadžikistan toteuttavat kansainvälistä CASA-1000-hanketta, joka tarjoaa voimajohtojen rakentamisen 5 miljardin kW / h: n sähkön toimittamiseksi Afganistaniin ja Pakistaniin; Turkmenistan rakentaa Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Intia (TAPI) -kaasuputkea, jonka kapasiteetti on 33 miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa; Kazakstan kansainvälisen pohjois-etelä-liikennekäytävän kehittämisessä käyttämällä Iranin Chabaharin satamaa Intian ja muiden Etelä-Aasian maiden kanssa käytävän kaupan lisäämiseen.

Uzbekistan rakentaa kuljetusreittiä etelään

Yhteistyön laajentaminen Etelä-Aasian maiden kanssa ennen kaikkea Afganistan avaa Uzbekistanille uusia lupaavia markkinoita ja kuljetusreittejä.

Vuonna 2020 vienti Afganistaniin oli 774.6 miljoonaa, Intia - 19.7 miljoonaa ja Pakistan - 98.3 miljoonaa, elintarvikkeiden ja teollisuustuotteiden sekä energian tuonti. Suurimmat vientimäärät ovat Afganistanissa sen maantieteellisen sijainnin sekä suuren riippuvuuden vuoksi elintarvikkeiden, teollisuustuotteiden ja energiavarojen tuonnista. Uzbekistan aikoo tuoda Afganistanin kanssa käytävän keskinäisen kaupan vuotuisen määrän vuoteen 2 mennessä 2023 miljardiin dollariin.

Afganistanin alueella on tarkoitus toteuttaa investointihanke "500 kW: n voimajohdon" Surkhan - Puli-Khumri "rakentaminen", joka yhdistää Afganistanin sähköjärjestelmän Uzbekistanin ja Keski-Aasian yhtenäiseen sähköjärjestelmään. .

Tällä hetkellä on käynnissä Mazar-i-Sharif-Herat-rautatien rakennushanke, josta tulee jatkoa Hairaton-Mazar-i-Sharif -rautatieverkolle ja joka muodostaa uuden Afganistanin liikennekäytävän.

Suunnitteilla on kehittää Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar-rautatien rakentamista koskeva hanke, josta keskusteltiin jo helmikuussa pidetyssä kolmenvälisen työryhmän kokouksessa, johon osallistuivat Uzbekistanin, Pakistanin ja Afganistanin hallitusten valtuuskunnat. vuosi Taškentissa.

Tämän rautatien rakentaminen vähentää merkittävästi tavaroiden kuljettamisen aikaa ja kustannuksia Etelä-Aasian maiden ja Euroopan välillä Keski-Aasian kautta.

Lopuksi on huomattava, että Keski-Aasian maiden sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maiden välisen kaupan määrän lisääminen riippuu suurelta osin luotettavien kuljetusreittien luomisesta tavaroiden toimittamiseksi.

Tältä osin Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar -rautatien rakentamisprojektilla on tärkeä rooli alueiden maille, koska se antaa niille mahdollisuuden vähentää merkittävästi kuljetuskustannuksia tavaroiden toimituksesta ulkomaisille markkinoille.

On huomattava, että näiden yhteisten taloushankkeiden toteuttaminen mahdollistaa Afganistanin aktiivisen osallistumisen, jolla on eräänlainen silta kahden alueen välillä.

Samaan aikaan viimeaikaiset tapahtumat Afganistanissa lisäävät epävarmuutta kansainvälisten taloushankkeiden toteuttamisen näkymistä sen alueella.

Tässä yhteydessä tuleva kansainvälinen konferenssi Keski- ja Etelä-Aasian yhteistyöstä, muun muassa Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ja Pakistanin pääministeri Imran Khan, kutsutaan, jos siihen osallistuvat myös Taleban-liikkeen edustajat, voivat on merkittävä rooli määritettäessä kahden alueen maiden välisiä yhteistyönäkymiä.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa