Liity verkostomme!

uzbekistan

Ihmisoikeudet Uzbekistanissa: Tulevaisuuden saavutukset ja tehtävät

Julkaistu

on

Uzbekistan on toteuttanut uudistuksia periaatteella "inhimilliset edut ennen kaikkea" ja varmistanut ihmisoikeuksien asianmukaisen suojelun. Siksi maa on yksilöinyt ihmisoikeuksien suojelun yhdeksi painopistealueeksi. Analyysi osoittaa, että tällä alueella tehtävä työ on luonteeltaan systeemistä. Maa on tehnyt läpimurron sosiaalis-taloudellisten, kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien turvaamisessa, kirjoittaa Eldor Tuljakov, Pääjohtaja at Uzbekistanin kehitysstrategiakeskus (Kuvassa).

Ensinnäkin hallitus teki erinomaista työtä pakkotyön ja lapsityövoiman hävittämiseksi puuvillankorjuukampanjoissa. Monien vuosien ajan ei ole mikään salaisuus, että juuri nämä asiat ovat olleet "leima" Uzbekistanin kansainvälisestä kuvasta. Hallitus onnistui läheisessä vuorovaikutuksessa kansainvälisten järjestöjen (mukaan lukien ILO) ja kansalaisaktivistien kanssa tämän alueen ongelmien poistamiseksi. Sellaisena hallitus toteutti merkittäviä rakennemuutoksia maatalousalalla. Maan johdon korkealla poliittisella tahdolla oli tässä epäilemätön rooli. Tämän seurauksena Kansainvälinen työjärjestö ilmoitti vuoden 2020 2 raportissaan lasten ja pakkotyön lopettamisesta Uzbekistanin puuvillateollisuudessa. Järjestön mukaan tasavalta on edistynyt merkittävästi työelämän perusoikeuksien täytäntöönpanossa puuvilla-aloilla. Opiskelijoiden, opettajien, lääkäreiden ja sairaanhoitajien järjestelmällinen rekrytointi on kokonaan loppunut. Uzbekistanin ihmisoikeusfoorumissa ei ensimmäistä kertaa kymmenen vuoden aikana tehdyn seurannan aikana puuvillanviljelyalueilla Uzbekistanissa todettu yhtään pakkotyötä.

Seuraava läpimurto ihmisoikeuksien varmistamiseksi käynnissä olevista uudistuksista oli muuttamassa pahamaineista "propiska" -järjestelmää. Yhteiskunta piti sitä esteenä kansalaisten liikkumisvapaudelle monien vuosien ajan. Uzbekistanin presidentti Shavkat Mirziyoyev kutsui sitä kahleiksi kansalaisen jaloissa ja ryhtyi toimenpiteisiin muuttaakseen sitä radikaalisti. Tämän järjestelmän muuttamiseksi on siirrytty ilmoitusten rekisteröintijärjestelmään. Nämä toimenpiteet vaikuttivat suotuisasti myös kansalaisten omistusoikeuksiin. Monien vuosien ajan maan muilta alueilta tulleet kansalaiset eivät voineet ostaa asuntoja pääkaupungissa heidän nimissään, jos heillä ei ollut pysyvää oleskelulupaa Taškentissa. Monet kansalaiset joutuivat rekisteröimään kiinteistönsä Taškentissa pysyvän oleskeluluvan omaavien tuttavien nimissä ja asumaan sitten vuokralaisina omassa talossaan.

Uudistusten seurauksena, kun rekisteröintivaatimus on poistettu asuntoja ostettaessa, ihmiset ostivat Taškentista lähes 13 tuhatta asuntoa - joista 70 prosenttia ostivat muissa kaupungeissa asuvat ihmiset. Hallitus on myös ryhtynyt päättäväisiin toimiin vähentääkseen kansalaisuudettomien henkilöiden määrää. Pelkästään viime vuonna 50 tuhatta maanmiehemme sai Uzbekistanin kansalaisuuden. Tänä vuonna yli 20 tuhatta ihmistä saa kansalaisuuden.3 Uzbekistan on edennyt pitkälle kansalaisten uskonnollisten oikeuksien ja vapauksien turvaamisessa. Ei ole mikään salaisuus, että kansainvälinen yhteisö on vuosien ajan ilmaissut huolensa tästä asiasta. Muutokset ovat luoneet suotuisat organisatoriset ja oikeudelliset olosuhteet perustuslaillisen oikeuden uskonnonvapauteen toteuttamiseksi. Virkamiehet alensivat uskonnollisten järjestöjen rekisteröintiveroa viisi kertaa ja peruuttivat neljännesvuosittaisen raportoinnin. Oikeusministeriön toimivalta lopettaa uskonnollisen järjestön toiminta on siirretty oikeusviranomaisille.

Niin sanottujen mustien listojen häpeällinen käytäntö on lopetettu, ja hallitus poisti rekisteristä ja "mustista listoista" yli 20 tuhatta kansalaista, joiden epäillään olevan yhteydessä uskonnollisiin äärijärjestöihin, ja poistanut käytännön ylläpitää tällaisia ​​edelleen. luettelot. " Vuonna 2017 ensimmäistä kertaa itsenäisen Uzbekistanin historiassa maassamme vieraili YK: n ihmisoikeusneuvoston omantunnon tai uskonvapauden erityisraportoija Ahmad Shahid. Hänen suositustensa perusteella parlamentti hyväksyi etenemissuunnitelman omantunnon ja vakaumuksen vapauden varmistamiseksi.

Presidentti Sh.M. Mirziyoyev, YK hyväksyi erityisen päätöslauselman Valaistuminen ja uskonnollinen suvaitsevaisuus. Toinen esimerkki tämän alan edistymisen tunnustamisesta on Uzbekistanin täydellinen sulkeminen pois Yhdysvaltojen uskonnonvapautta koskevasta erityistarkastuslistasta. Sananvapaudesta ja tiedotusvälineistä on tullut uuden Uzbekistanin tunnusmerkki. Valtio on asettanut maassa aiemmin käytettävissä olevat ulkomaiset tietolähteet saataville. Maa avasi akkreditoinnin ulkomaisille toimittajille (Voice of America, BBC, The Economist ja muut), kansalaisjournalisteille - ns. "Bloggaajille" - on tullut maan uusi todellisuus 4.

Toimittajat alkoivat nostaa aiemmin koskemattomia aiheita avoimesti, kritiikki ja analyysit alkoivat näkyä useammin lehdistösivuilla. Maan presidentti on toistuvasti ilmaissut tukensa tiedotusvälineiden edustajille ja kehottanut heitä käsittelemään palavia asioita. Tämän seurauksena Toimittajat ilman rajoja -lehden maailmanlaajuisen lehdistönvapausluokituksen mukaan maa paransi luokituksiaan 13 sijalla vuosina 2017--2020. Se mainittiin myös Human Rights Watch -raporteissa, jotka marraskuussa 2017 ensimmäistä kertaa Aikaa vuosikymmenessä oli mahdollisuus tehdä suoraa tutkimusta maassa, että presidentti Shavkat Mirziyoyevin johdolla "lehdistönvapauden tilanne on parantunut, mediaympäristö on siirtynyt muutosten vaiheeseen".

Hallitus on vapauttanut useita aiemmin vangittuja merkittäviä toimittajia. Uzbekistan on myös edennyt pitkälle kansalaisten oikeuksien turvaamiseksi oikeudenmukaiseen ja julkiseen oikeudenkäyntiin. Tuomioistuimissa vuosina 2017--2020 vapautettiin syytteitä 2,770. Pelkästään vuonna 2018 tuomioistuimet päättivät 1,881 rikosasioita riittämättömien todisteiden vuoksi. Tutkinnan aikana perusteettomasti esitetyt 5462 henkilöä vastaan ​​esitetyt syytteet jätettiin pois rikosten joukosta, ja 3,290 henkilöä vapautettiin oikeussalissa. Vuonna 2019 859 henkilöä vapautettiin, 3080 henkilöä vapautettiin oikeussalissa. Selkeän vertailun vuoksi vuonna 2016 vapautettujen oikeuksien määrä koko oikeusjärjestelmässä oli vain 28.

Humanismin käytännön täytäntöönpanon seurauksena vuonna 2019 oikeudellisella ja oikeudellisella alalla 1,853 ihmistä vapautettiin rangaistuksesta, mukaan lukien 210 nuorta ja 270 naista. Kolme tuhatta kolmesataa kolmekymmentäkolme rangaistuksen suorittanutta henkilöä palasi perheelleen, joista 646 tuomittiin osallistumisesta kiellettyjen järjestöjen toimintaan.5 Yksi tärkeimmistä saavutuksista ihmisoikeuksien turvaamisessa maassa on ollut järjestelmällinen työ hävittämiseksi. kidutus ja julma, epäinhimillinen tai halventava kohtelu tai rangaistus. Laittomien menetelmien tuloksena saatujen todisteiden käytöstä on määrätty tiukka vastuu. Rikoslain 235 artikla (kidutus) saatettiin yhdenmukaiseksi kidutuksen vastaisen YK: n yleissopimuksen 1 artiklan kanssa.

Kansainvälisten järjestöjen suositusten mukaisesti Uzbekistanin presidentti allekirjoitti päätöslauselman pahamaineisen "Jaslyk" -siirtolan selvitystilasta Karakalpakstanissa. Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin ihmisoikeusvaltuutettu (oikeusasiamies) on toiminut maaliskuusta 2019 lähtien "kansallisena ennalta ehkäisevänä mekanismina". Tämän mekanismin avulla voidaan järjestää seurantalaitokset, jotka toteuttavat rangaistuksia, pidätyspaikkoja ja ikimuistoisia vastaanottokeskuksia, joissa tutkitaan ihmisoikeuksien ja -vapauksien turvaamista lailla. Oikeusasiamiehellä on oikeus vierailla pidätyspaikoissa ja käydä vapaasti henkilökohtaisia ​​tapaamisia valitusten käsittelyssä ja aloitteentarkastustapauksissa, joissa loukataan kansalaisten oikeuksia, riippumattomuutta ja oikeutettuja etuja.

Heidän hallintonsa on pakko tarjota oikeusasiamiehelle tarvittavat edellytykset esteettömille ja luottamuksellisille tapaamisille ja keskusteluille pidätettyjen kanssa. Seurantaryhmiin kuuluu kansalaisyhteiskunnan instituutioiden edustajia, lainsäätäjäjaoston varajäseniä ja Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin senaatin jäseniä. Pandemian aikana oikeusasiamies käytti kuutta henkilökohtaista suojavarustusta myös kymmenessä vankeinhoitolaitoksessa (neljä rikospesäkettä ja kuusi rikosasutusneuvostoa). Uudistuksista sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien varmistamiseksi on tullut toinen tärkeä alue. Uzbekistanin hallitus on kehittänyt strategian sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi vuoteen 6 asti. Käynnissä on erityinen menettely, jonka mukaan kaikkia uusia lakiluonnoksia analysoidaan sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta. Parlamentaarisen tasa-arvotoimikunnan perustaminen Uzbekistaniin vuonna 2030 auttoi vahvistamaan naisten asemaa yhteiskunnassa ja heidän asemaansa.

Uzbekistanin lainsäädäntö- ja valtion politiikan tasolla on luotu mekanismeja naisten oikeuksien varmistamiseksi ja suojelemiseksi. Laki "Naisten ja miesten yhtäläisten oikeuksien ja mahdollisuuksien takaamisesta" takaa tasa-arvoisten oikeuksien tarjoamisen naisille ja miehille, jotka valitaan edustuksellisiin valtaelimiin, ja mahdollisuuden nimittää ehdokkaita poliittisten puolueiden edustajiksi. Kuten presidentti totesi Uzbekistanin mukaan "naisten rooli on suuri sosiaalisten ongelmien tunnistamisessa ja oikea-aikaisessa ratkaisemisessa, mikä parantaa hallinnon tehokkuutta". Esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa sovellettiin sukupuolikiintiötä: valittujen naisedustajien osuus oli 32 prosenttia kaikista valituista ja 25 prosenttia senaatin jäsenistä. Tämä politiikka on YK: n vahvistamien suositusten mukainen. Naispuolisten varajäsenten lukumäärän suhteen Uzbekistanin parlamentti on noussut 7 37. sijalle maailman 190 kansallisen parlamentin joukossa viimeisten viiden vuoden aikana (se oli 128.). Hallitus antoi myös lakeja naisten suojelemiseksi häirinnältä ja väkivallalta sekä lisääntymisterveyden suojelemisesta. Kuten jo mainittiin, Uzbekistan on toteuttanut ihmisoikeusuudistuksia järjestelmällisellä ja kattavalla tasolla. Vastaavasti valtio hyväksyi kansallisen ihmisoikeusstrategian 22. kesäkuuta 2020.

Siitä tuli Uzbekistanin historian ensimmäinen strateginen asiakirja, jossa määriteltiin joukko pitkäaikaisia ​​kohdennettuja toimenpiteitä henkilökohtaisten, poliittisten, taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen ihmisoikeuksien varmistamiseksi. Etenemissuunnitelman 78 kohdasta viranomaiset panivat täytäntöön 32 vuonna 2020. Strategiassa säädetään erityisesti 33 lakiehdotuksen hyväksymisestä, joista 20 on uusia, joista neljä uutta lakia on jo annettu: "Koulutuksesta" (uusi) painos), "Ihmiskaupan torjunnasta" (uusi painos), Väestön työllisyydestä "ja" Vammaisten henkilöiden oikeuksista. "Epäilemättä saavutetut tulokset saavat ansaitun kansainvälisen arvion. Uzbekistan valittiin 13. lokakuuta 2020 ensimmäistä kertaa historiassa YK: n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi kolmen vuoden toimikaudeksi - 2021-2023. Näissä vaaleissa Uzbekistan sai eniten ääniä - maamme puolesta äänesti 169 YK: n 193 jäsenvaltiosta.8 Samanaikaisesti ihmisoikeuksien varmistaminen ei ole staattinen vaan dynaaminen prosessi, joka vaatii jatkuvaa parantamista ja täydellistä omistautumista.

Tämän logiikan perusteella voidaan väittää, että joitain tehtäviä on edelleen tulevaisuudessa, mikä parantaa edelleen maan ihmisoikeuksien suojajärjestelmää. Erityisesti kidutuksen havaitsemis- ja ehkäisymenetelmän parantamiseksi on suositeltavaa ratifioida kidutuksen vastaisen YK: n yleissopimuksen valinnainen pöytäkirja. Työn jatkaminen oikeusasiamiehen taloudellisen ja toiminnallisen riippumattomuuden vahvistamiseksi, mukaan lukien lisäresurssien jakaminen oikeusasiamiehen sihteeristölle ja alueellisille edustajille, on myös uusi tehtävä.

Sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten oikeuksien varmistamiseksi perheväkivallan kriminalisoinnin vahvistaminen on toinen keskustelunaihe. Joidenkin laittoman mediatoimintaan puuttumisen tapausten osalta hallituksen olisi toteutettava lisätoimenpiteitä niiden kitkemiseksi edelleen ja parantamaan sananvapauden perustaa. YK: n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointi on toinen valtion tavoite. Hallitus aikoo myös antaa lain lasten oikeusasiamiehestä. Yhteenvetona yllä voidaan sanoa, että luetellut tosiasiat todistavat tärkeistä virstanpylväistä Uzbekistanin uudistusten tiellä ihmisoikeuksien takaamiseksi ja kansainvälisen yhteisön tällä alalla harjoittaman politiikan tunnustamiseksi. Maa ei aio pysähtyä saavutettuun edistykseen ja jatkaa ihmisoikeuksien suojelun kiireellisten tehtävien ratkaisemista. Olen iloinen siitä, että maan johtajilla on korkea poliittinen tahto tähän. YK: n ihmisoikeusneuvoston jäsenen historiallinen asema antaa Uzbekistanille mahdollisuuden käyttää kansainvälisiä foorumeita kokemusten vaihtoon ja aloitteiden tehokkaampaan edistämiseen kansainvälisellä areenalla.

uzbekistan

Ansaitsee loistavan menneisyyden ajattomat muistomerkit: Uzbekistan avaa vuonna 2022 Silk Road Samarkandin, ainutlaatuisen turistikompleksin.

Julkaistu

on

In 2022, Silk Road Samarkand, monitoiminen turistikompleksi, josta on tarkoitus tulla moderni nähtävyys paitsi Samarkandin kaupungissa myös koko Keski-Aasiassa, tulee be avattu Vierailijat. Kompleksi yhdistää kulttuuri-, gastro-, lääketieteelliset ja liikematkailumahdollisuudet.

Uuteen kokonaisuuteen tulee maailmanluokan hotelleja, erikoistuneita boutique-hotelleja, nykyaikaisia ​​julkisia tiloja, puistoja, virkistys- ja urheilualueita, aitoja ravintoloita, kahviloita ja baareja sekä kansainvälinen kongressisali ja kulttuurikohteita. Kansainvälisen arkkitehti- ja insinööritiimin kehittämä huipputason projekti mahdollistaa eri teemavyöhykkeiden yhdistämisen tasapainoiseksi arkkitehtoniseksi kokonaisuudeksi ilman rinnakkaisuutta koko Keski-Aasian alueella.

Silk Road Samarkandin laajuuden ja merkityksen on tarkoitus tehdä siitä ansaittu jatko menneisyyden ylellisille muistomerkeille ja matkailun kehittäjä alueella. Keskuksen nimi valittiin tarkoituksella: Suuren silkkitien reitit kulkivat nykyisen Uzbekistanin alueen läpi II vuosisadalta eKr. XV-luvulle asti, ja muinainen Samarkand oli yksi tärkeimmistä kauppa-asuntovaunujen pysähdyksistä.

Sijainti

Uusi kompleksi sijaitsee kaupungin itäosassa ja sen pinta-ala on noin 260 hehtaaria. Se keskittyy Samarkandin soutukanavan varakkaiden vesiväylien ympärille, joka toimi Neuvostoliiton aikoina Neuvostoliiton maajoukkueen harjoitusasemana ja koko unionin kilpailujen paikka.

Kompleksi sisältää useita eri vyöhykkeitä. Soutukanavan pohjoispuolella on Business Cluster, johon kuuluu kongressisali ja neljä tasokasta hotellia, joissa on kauniita alueita. Eteläinen klusteri sisältää neljä boutique-hotellia, joista jokainen toimii omalla lääketieteellisellä ja parantola-alueellaan, sekä ekologinen kylä, Ikuisen kaupungin historiallinen ja etnografinen kompleksi ja joitain ostosalueita.

Yritysklusteri

Silk Road Samarkandissa on kahdeksan hotellia, joista kukin on soutukanavan pohjois- ja etelärannalla. Ne tarjoavat yhteensä noin 1,200 huonetta. Kongressisalin vasemmalle puolelle rakennetaan 22-kerroksinen viiden tähden Samarkand Regency Hotel, jossa on 234 huonetta, mukaan lukien executive-sviitit ja kaksi presidenttisviittiä. Tämä on ensimmäinen ja ainoa hotelli Keski-Aasiassa, joka on osa LHW: tä, joka on maailman johtava hotelliliitto.

Savitsky Plaza, hotelli, joka on nimetty Uzbekistanin Neuvostoliiton arvostetun taiteilijan ja avantgarde-taide-esineiden keräilijän Igor Savitskyn mukaan, erottuu ainutlaatuisesta sisustuksestaan ​​ja tarjoaa 179 huonetta vieraille.

Muita korkeimman luokan hotelleja ovat Silk Road by Minyoun, jossa on 242 huonetta, ja Stars of Ulugbek by Lia! Minyoun, nimetty Timurid-aikakauden suuren tähtitieteilijän ja matemaatikon mukaan, laskemalla 174 huonetta. Molempia rakennuksia hallinnoi Aasian johtava hotellimies Minyoun Hospitality.

Kaikissa hotelleissa on kokoushuoneita, kokoushuoneita, ravintoloita, baareja, kuntosaleja, kylpylöitä ja uima-altaita.

Kongressitalo

Kansainvälisessä kongressisalissa on käytettävissä monitoimihalli, presidentti- ja VIP-salit, valtuuskuntien ja kokoushuoneiden tilat sekä juhlatila ja näyttelysali.

Lääketieteellinen klusteri

Marakanda Park -hotellien lääkeklusteri sijaitsee soutukanavan eteläpuolella. Jokainen neljästä boutique-hotellista on erikoistunut tietyntyyppisiin sairaanhoitopalveluihin: ennaltaehkäisevä lääketiede, detox, nivel- ja selkärangan hoito sekä keuhkolääketiede. Hotellien toiset kerrokset on varattu terveyskeskuksille. Lääketieteellisten ja hoitohuoneiden lisäksi hotellivieraille tarjotaan kosmetologin palvelut, hieronta, mutahoito, terapeuttiset suihkut, infrapunasauna, painekammio. Tarjotut ohjelmat on kehitetty 3, 7, 10 ja 14 päivän oleskeluun. Klusterin hotelleissa on yhteensä 366 huonetta.

- Ikuinen Kaupunki

Yli 10 hehtaarin alueella muinaisen kaupungin kuva on luotu uudelleen, ja se kutsuu lomakeskuksen vieraita kokemaan Uzbekistanin maiden ja kansojen historiaa ja perinteitä. Taiteilijat, käsityöläiset ja käsityöläiset "asettuvat" kapeille kaduille. Kaupungin vierailijoille tarjotaan mahdollisuus kokeilla kansallisia ruokia eri aikakausilta ja maan alueilta sekä katsella aitoja katuesityksiä. Ikuinen kaupunki tarjoaa vieraille poikkeuksellisen mahdollisuuden löytää itsensä partialaisten, hellenististen ja islamilaisten kulttuurien rajalle ja tarkkailla menneiden vuosisatojen perinnön monimuotoisuutta omin silmin. Hankkeen kirjoittaja ja kuraattori on kuuluisa moderni Uzbekistanin taiteilija Bobur Ismoilov.

Vetovoima

Lomakeskuksen asiakkaat nauttivat vihreistä kävelyalueista, avoimista tiloista ja hyvin suunnitellusta ympäristöstä. Sisäänkäynti on sisustettu perinteisillä aiheilla, jotka muistuttavat Registanin majesteettisia kaaria. Urheilukentät ja pyörätiet, Volcano -vesialue, jossa on uima -altaita ja erilaisia ​​kahviloita ja baareja, tulevat varmasti olemaan nähtävyys. Polkupyöriä voi vuokrata.

"Samarkand oli merkittävä pysähdyspaikka Suurella Silkkitiellä, jossa koko sivilisaatiot ylittivät. Uskomme, että Silk Road Samarkandista tulee kansainvälisen matkailun keskus, jossa kaupungin asukkaat, turistit, matkailijat ja liikemiehet ympäri maailmaa voivat viettää aikaa iloisesti ja hyödyllisesti. Olen varma, että kompleksin avaaminen käynnistää uuden aikakauden Samarkandin matkailuhistoriassa ”, sanoi Silk Road Samarkandin toimitusjohtaja Artiom V. Egikian.

Käytettävyys:

Kompleksiin pääsee helposti liikenteellä: kaupungin historiallisesta keskustasta on 20 minuutin ajomatka, 15 minuutin matka kansainväliselle lentokentälle ja 25 minuutin rautatieasema. Hanke sisältää tien risteyksen ja ohitussillan rakentamisen. Pääset lomakeskukseen sekä autolla (pysäköintialueita on saatavilla) että erikoiskuljetuksilla, jotka käynnistetään, kun keskus avataan.

Continue Reading

uzbekistan

Uzbekistanin talouden kehitys vuoden 2021 alkupuoliskolla

Julkaistu

on

Maailmassa jatkuvasta pandemiasta huolimatta Uzbekistanin talous on saavuttanut ennätyskasvun. Uzbekistanin tasavallan valtion tilastokomitean mukaan tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden bruttokansantuote kasvoi 6.2%. Vertailun vuoksi: viime vuoden samaan aikaan pandemian ja lukkojen vuoksi talous kasvoi vain 1.1% ja vuoden 2021 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana - 3%, kirjoittaa Ruslan Abaturov, Taloudellisen tutkimuksen ja uudistusten keskus.

Samanaikaisesti on huomattava, että Uzbekistanin tärkeimpien kauppakumppaneiden talous on vakiintumassa kuuden kuukauden lopussa ja palaamassa kasvupolkuun. Kazakstanin bruttokansantuote kasvoi siis 2.2%, kun se viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla laski 1.8%. Kirgisian talous laskee vähitellen, tammi-kesäkuussa laskusuhdanne hidastui 1.7 prosenttiin verrattuna 5.6 prosenttiin vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. Kiina ylläpitää dynaamista kasvua tänä vuonna, jolloin 12.7 prosentin BKT: n kasvu on kirjattu alkupuoliskolla vuosi. Venäjällä BKT kasvoi 3.7% tammi-toukokuussa.

Uzbekistanissa inflaatio kulutusalalla hidastuu edelleen huolimatta tiettyjen hyödykkeiden, kuten porkkanoiden ja kasviöljyn, vakavasta hinnankorotuksesta. Kuuden kuukauden tulosten mukaan hinnat nousivat 4.4%, kun ne vuonna 2020 olivat samalla ajanjaksolla 4.6%. Toukokuuhun 2021 mennessä hinnat laskivat 0.2% kausiluonteisuuden vuoksi. Eniten hinnat nousivat elintarvikkeista - 5.7% (vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla - 6.2%). Myös muiden kuin elintarvikkeiden hintojen nousu hidastuu - 3% verrattuna tammi-kesäkuun 3.6 2020%: iin.

Virtaus investointi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä on osoittanut positiivista kehitystä. Investoinnit käyttöomaisuuteen kasvoivat 5.9%, kun ne laskivat lähes 10% viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Budjetin investoinnit vähenivät 8.5%. Julkisyhteisöjen takauksella saadut investoinnit ja lainat laskivat yli 36% ja niiden osuus investointien kokonaismäärästä laski 8.9%: iin. Keskittämättömistä lähteistä peräisin olevien investointien määrä on lisääntynyt huomattavasti - 14.9%. Investoinnit väestön kustannuksella ja yritysten omat varat kasvoivat merkityksettömästi - 4.4% ja 4.7%. Merkittävä sijoitusvirta johtuu houkutettujen lainojen kasvusta liikepankeilta, suorista ulkomaisista sijoituksista ja ulkomaisista luottorahastoista.

Tuotannon positiivinen dynamiikka havaitaan kaikilla talouden aloilla. Tärkeimmät veturit ovat teollisuus ja palvelusektori.

Teollisuussektorin kasvu on nopeaa tammi-kesäkuussa - 8.5%, kun se laski 0.3% viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Kaivosteollisuus kasvoi 7.5% (18%: n lasku tammi-kesäkuussa 2020), valmistava teollisuus - 8.6% (4.9%), sähkö, kaasu ja ilmastointi - 12.1% (8.4%). Kulutustavaroiden tuotanto kasvoi 7.7% verrattuna viime vuoden vastaavan ajanjakson 1.2%: n kasvuun. Elintarvikkeiden tuotannon dynamiikka ylitti.

- palvelusektorikuten matkailu, ateriapalvelu ja majoitus, osoittaa vaikuttavaa dynamiikkaa - 18.3%: n kasvu vuoden ensimmäisellä puoliskolla verrattuna 2.6%: n kasvuun tammi-kesäkuussa 2020. Liikennesektori elpyy aktiivisesti viime vuoden laskun jälkeen: tavaraliikenteen liikevaihto kasvoi 14.1%, matkustajamäärä 4.1%. Vähittäiskauppa kasvoi katsauskaudella 9%.

Vuonna XNUMX havaitaan hidastuminen viime vuoteen verrattuna maatalous 1.8 prosenttiin verrattuna 2.8 prosenttiin, mikä johtuu tämän vuoden vaikeista sääolosuhteista ja veden puutteesta. Myös rakennusalan kasvuvauhti hidastui 0.1 prosenttiin verrattuna 7.1 prosenttiin vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla.

Ulkomaankauppa onnistui myös voittamaan taantuman. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla myynti kasvoi 13.6% 18 miljardiin dollariin. Viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla lasku oli merkittävä, 18%. Katsauskaudella vienti kasvoi 12% 7.1 miljardiin dollariin ja tuonti 14.4% 11 miljardiin dollariin. Toisella vuosineljänneksellä Uzbekistan myi kultaa ulkomaille maailmanmarkkinoiden positiivisten hintatilanteiden takia. On kuitenkin huomattava, että kuuden ensimmäisen kuukauden aikana viennin määrä ilman kultaa kasvoi 36.4% ja oli 5.7 miljardia dollaria.

Viennin rakenteessa ulkomaille suuntautuvien elintarviketoimitusten määrä kasvoi 6.3%, kemikaalien 18.6%, teollisuustuotteiden 74.4% (pääasiassa tekstiilit, ei-rautametallien), koneiden ja kuljetusvälineiden kaksinkertaistuminen.

Samaan aikaan elintarvikkeiden tuonti kasvaa 46.2%, teollisuustuotteiden 29.1% (pääasiassa metallurgiset tuotteet), kemiallisten tuotteiden 17%. Suurimman määrän koneiden ja laitteiden tuonti kasvoi 1.4%.

Puolen vuoden tulosten mukaan Uzbekistanin talous on aktiivisesti voittamassa kriisin seurauksia ja saavuttamassa dynamiikkaa ennen kriisiä edeltäviä indikaattoreita.

Continue Reading

uzbekistan

Uzbekistan on turistimaa

Julkaistu

on

Muinaisista ajoista lähtien Uzbekistan on ollut Suuren Silkkitien keskellä, ja sillä on suuri historiallinen, kulttuurinen ja arkkitehtoninen perintö. Samarkand, Bukhara, Khiva ovat idän muinaisen kulttuurin merkkejä. Uzbekistanin vuoristomaisemat ja aavikot houkuttelevat Internet-yhteisön huomiota ja ihailua. Siksi tämän maan matkailupotentiaalia tuskin voidaan yliarvioida, ja hallitus pyrkii merkittävästi kehittämään sitä, kirjoittaa Khasanjon Majidov, johtava tutkija Taloudellisen tutkimuksen ja uudistusten keskuksessa.

Matkailun räjähtävä kehitys

Uzbekistanissa käynnistettiin vuoden 2016 alussa radikaali matkailualan uudistaminen. Vuosina 60--2016 hyväksyttiin yli 2020 matkailualan kehitykseen liittyvää asetusta.

Maiden välistä viisumijärjestelmää yksinkertaistettiin. Vuonna 2018 Uzbekistan otti käyttöön viisumivapauden yhdeksän maan kansalaisille, vuonna 9 2019 maan kansalaisille, vuosina 47-2020 vielä 2021 maalle. 5. toukokuuta 10 alkaen Uzbekistanin tasavallassa on 2021 maata, joiden kansalaisille myönnetään viisumivapaus.

Lisäksi noin 80 maan kansalaisilla on mahdollisuus hakea sähköistä viisumia yksinkertaistetulla tavalla. Ulkomaalaisille on otettu käyttöön viisi uutta viisumityyppiä: "maanmies", "opiskelija", "akateeminen", "lääketiede" ja "pyhiinvaellus". Uzbekistanin tasavallan matkailu- ja urheiluministeriön mukaan viisumijärjestelmän yksinkertaistaminen on tuonut myönteisiä tuloksia. Erityisesti vuonna 2019, jos ulkomaisten matkailijoiden määrän keskimääräinen kasvu oli 26%, viisumivapaan maan kasvu oli 58%.

Hallitus toteutti kattavia toimenpiteitä kehittyäkseen matkailun infrastruktuuri. Ensinnäkin 22 budjettiasuntotyyppiin liittyvää hostellien toimintaa säätelevää vaatimusta on peruutettu. Erityisesti hostellien tarjoamien hotellipalvelujen pakollista varmentamista koskeva menettely on peruutettu ja käytäntö yhtenäisen majatalojen ja hostellien rekisterin kanssa on otettu käyttöön. Toiseksi pienten hotellien määrän lisäämiseksi yrittäjille tarjottiin kahdeksan pienten hotellien vakiohanketta, joissa on enintään 8 huonetta, ja tämä toimenpide on kehitetty Turkin ja Etelä-Korean kokemusten perusteella.

Tämän seurauksena harjoittelujen määrä maassa on kasvanut dramaattisesti. Vuosina 2016--2020 majoituspaikat lisääntyivät vuodesta 750 ja 1308 ja vierastalojen määrä kasvoi 13 kertaa vuoteen 1386. Niiden määrän on tarkoitus lisätä 2 tuhanteen.

Uudistusten seurauksena matkailualalla vuosina 2016--2019 matkailijoiden määrä kasvoi 2.0 miljoonasta 6.7 ​​miljoonaan. Ulkomaisten matkailijoiden määrän kasvun dynamiikka vuonna 2019 verrattuna vuoteen 2010 oli ennätykselliset 592% (kasvu yli 6 kertaa). On huomionarvoista, että eri alueiden turistien määrän kasvu tapahtui eri tavoin. Esimerkiksi Keski-Aasian maista tulevien kävijöiden määrä kasvoi keskimäärin 22-25% vuodessa, kun taas IVY-maista tulevien matkailijoiden vuotuinen kasvu oli 50%. Samaan aikaan kotimaan matkailussa havaittiin myönteisiä tuloksia. Vuoteen 2016 verrattuna kotimaisten matkailijoiden määrä vuonna 2019 lähes kaksinkertaistui ja oli 14.7 miljoonaa.

Pandemian vaikutukset

On huomattava, että koronaviruspandemian taustalla asetettujen rajoitusten ja maailmanlaajuisen kriisin seurausten vuoksi matkailuala on kärsinyt vakavia tappioita. Erityisesti Uzbekistanissa vierailevien ulkomaisten matkailijoiden määrä väheni yli 4.5 kertaa 1.5 miljoonaan ja matkailupalvelujen määrä laski 261 miljoonaan dollariin vuonna 2020.

Nykyinen tilanne huomioon ottaen kehitettiin "Uzbekistan-projekti". Turvallinen matkustaminen taattu ("Uzbekistan. Turvallinen matkustaminen taattu"), joka on uusi maailman terveysstandardeihin perustuva turisteille tarkoitettu terveys- ja epidemiologinen turvallisuusjärjestelmä. Matkailukohteiden ja niihin liittyvän infrastruktuurin, uusiin terveys- ja hygieniavaatimuksiin perustuvien matkailupalvelujen sertifiointi kaikille valtion raja-asemille; lento-, rautatie- ja linja-autoasemat; aineellisen kulttuuriperinnön kohteet, museot, teatterit jne. Pandemian matkailualalle aiheuttamien seurausten lieventämiseksi perustettiin Turvallisen matkailun rahasto kriisinvastaisen rahaston alkuperäisen rahoitusosuuden ja kulujen maksamisen kustannuksella. vapaaehtoinen sertifiointi, joka toteutetaan Uzbekistanin puitteissa. Turvallinen matkustaminen on taattu ".

Matkailupelaajat saivat useita etuja ja mieltymyksiä koronaviruspandemian vaikutusten lieventämiseksi. Tuloveroprosenttia alennettiin 50% vahvistetuista verokannoista, ne vapautettiin maaveron ja oikeushenkilöiden kiinteistöveron maksamisesta ja sosiaalivero vahvistettiin alennetuksi prosentiksi. He korvaivat myös osittain liikepankeilta aiemmin myönnettyjen majoitustilojen rakentamiseen liittyvien lainojen korkomenot sekä aineellisen ja teknisen perustan kunnostamis-, jälleenrakennus- ja laajennuskulut. Majoitustiloja tuetaan 1 prosentilla hotellipalvelujen kustannuksista 10. kesäkuuta 1 - 2020. joulukuuta 31. Kiinteistö-, maa- ja sosiaaliveroetuja sai noin 2021 matkailuyksikköä noin 1,750 miljardia soumia.

Suuntojen monipuolistaminen

Viime vuosina Uzbekistan on keskittynyt matkailupalvelujen monipuolistamiseen ja uudenlaisen matkailun kehittämiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään turistivirtojen lisäämiseen MICE-matkailu, joka järjestää useita turnauksia, kokouksia, konferensseja ja näyttelyitä Uzbekistanissa. Perinteinen "Game of Heroes" -urheiluturnaus Khorezmissa, "Art of Bakhchichilik" -festivaali Surkhandaryassa, "Muynak-2019" -ralli Karakalpakstanissa ja muut. Hallitus hyväksyi toimintasuunnitelman MICE-matkailun kehittämiseksi Uzbekistanissa.

Elokuvamatkailu on tärkeä työkalu maan imagon muokkaamiseen, tiedon tarjoaminen potentiaalisille matkailijoille. Elokuvamatkailun kehittämiseksi Uzbekistanissa on kehitetty asetus menettelystä, jolla korvataan osa ulkomaisten elokuvayhtiöiden kustannuksista ("hyvitys") audiovisuaalisten tuotteiden luomisessa Uzbekistanin alueella. Lisäksi ulkomaiset elokuvayhtiöt ovat julkaisseet elokuvia, kuten Basilik, Khuda Hafiz ja Al Safar. Viime vuonna ulkomaiset elokuvayhtiöt kuvasivat 6 elokuvaa Uzbekistanissa.

Pyhiinvaellusmatkailu. MinäJotta saataisiin erityistä mukavuutta Uzbekistanissa vieraileville pyhiinvaellusta varten, hotelleille on asetettu uusia vaatimuksia, maan moskeijoista on kehitetty kartta, joka on lähetetty mobiilisovellukseen. Ensimmäinen pyhiinvaellusmatkailufoorumi pidettiin Bukharassa ja siihen osallistui 120 ulkomaalaista vierasta 34 maasta.

Lääketieteellinen matkailu. Uzbekistanissa toteutetaan toimenpiteitä lääketieteellisen matkailun kehittämiseksi ja houkuttelemaan lisää turisteja lääkeorganisaatioihin. Vuonna 2019 Uzbekistanissa lääkinnällisistä syistä vierailevien ulkomaalaisten määrä ylitti 50 tuhatta. Itse asiassa tämä määrä voi olla suurempi, koska yksityisissä klinikoissa vierailevien turistien määrän määrittäminen on edelleen vaikea tehtävä.

Yhteenveto

Viime vuosina The Guardian on tunnustanut Uzbekistanin maailman parhaaksi matkakohteeksi, Wanderlustin mielestä nopeimmin kasvavaksi maaksi ja Grand Voyage -järjestelyn mukaan parhaiten kasvavaksi matkailukohteeksi. Johdonmukaisesti toteutettujen toimenpiteiden seurauksena Uzbekistan on noussut 10 sijaa (22 sijaa) Crescent Ratingin laatimassa globaalissa muslimimatkailuindeksissä. Lisäksi Maailman matkailujärjestö sijoittui Uzbekistanin 4. sijalle nopeimmin kasvavien matkailualan maiden luettelossa.

Lopuksi on huomattava Uzbekistanin matkailun on muutettava liiketoimintamallejaan innovaatioiden ja digitalisaation avulla. On välttämätöntä kehittää sellaisia ​​markkinasegmenttejä kuin maatalouden ja etnisen matkailun.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa