Euroopan unioni ilmaisi tällä viikolla antamassaan virallisessa lausunnossa tyytyväisyytensä ilmoitukseen Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suhteiden normalisoimisesta ja tunnusti myös Yhdysvaltojen rakentavan roolin tässä suhteessa, kirjoittaa

'' Niiden kahdenvälisten suhteiden normalisointi on hyödyllistä molemmille maille ja perustavanlaatuinen askel koko alueen vakauttamiselle '', julkilausumassa todetaan.

'' EU on monien vuosien ajan edistänyt Israelin ja alueen maiden välisten suhteiden kehittämistä. Israel ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat molemmat tärkeitä Euroopan unionin kumppaneita '', siinä todetaan.

EU '' on edelleen sitoutunut kattavaan ja kestävään rauhaan koko alueella ja on valmis työskentelemään tässä tarkoituksessa yhdessä alueellisten ja kansainvälisten kumppaneidemme kanssa. ''

EU korosti myös, että '' Israelin sitoutuminen keskeyttämään suunnitelmat miehitetyn Palestiinan alueen alueiden yksipuoliseksi liittämiseksi on myönteinen askel. ''

Lausunnossa todetaan, että '' kaikkia yksipuolisia päätöksiä, jotka heikentävät kestävää, sovittua ratkaisua, tulisi välttää. ''

'' EU on edelleen vakaasti sitoutunut neuvoteltuun ja toteuttamiskelpoiseen kahden valtion ratkaisuun, joka perustuu kansainvälisesti sovittuihin parametreihin ja kansainväliseen lainsäädäntöön - ja vahvistaa olevansa valmis työskentelemään uudelleen tarkoituksenmukaisten neuvottelujen jatkamiseksi israelilaisten ja palestiinalaisten välillä myös sitoutumisen perusteella osapuolten yhteisessä lausunnossa sitoutumaan diplomaattisesti ja jatkamaan ponnisteluja oikeudenmukaisen, kattavan ja kestävän rauhan saavuttamiseksi. ''

Tweetissä EU: n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell ilmaisi tyytyväisyytensä Israelin ja Arabiemiirikuntien normalisoitumiseen.

"Olen tyytyväinen Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien normalisointiin; hyödyttää molempia ja on tärkeää alueellisen vakauden kannalta ", hän kirjoitti.

Borrell viittasi myös normalisointisopimuksessa annettuun sitoumukseen Israelille keskeyttää suunnitelmansa laajentaa suvereniteettiaan Judean ja Samarian (Länsirannan) osiin.

Borrell kirjoitti: ”Liittymisen keskeyttäminen on positiivinen askel, suunnitelmista tulisi nyt luopua kokonaan. EU toivoo Israelin ja Palestiinan välisten neuvottelujen jatkamista kahden valtion ratkaisusta, joka perustuu sovittuihin parametreihin.

Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien normalisointi oli alun perin EU: n ulkoministerien videokonferenssin asialistalla, mutta asiaa ei alun perin sisällytetty EU: n ulkoisen palvelun verkkosivustolla julkaistujen keskustelujen lopputulokseen. Kokouksen jälkeen ei järjestetty lehdistötilaisuutta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja Abu Dhabin kruununprinssi Mohammed bin Zayed julkaisi yhteisen lausunnon jossa Israel ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat ilmoittivat "suhteidensa normalisoimisesta".

Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien virkamiesten on määrä tapata tulevina viikkoina allekirjoittaa kahdenväliset sopimukset rakennusalalla, matkailu, suorat lennot, turvallisuus, televiestintä, tekniikka, energia, terveydenhuolto, kulttuuri, ympäristö, suurlähetystöjen perustaminen ja suurlähettiläiden vaihto.

Trump totesi sopimuksen olevan "merkittävä askel kohti rauhallisemman, turvallisemman ja vauraamman Lähi-idän rakentamista".

Pääministeri Benjamin Netanyahu kutsui sopimusta "täydeksi, muodolliseksi rauhana" "yhden maailman vahvimman maan" kanssa.

”Yhdessä voimme tuoda upean tulevaisuuden. Se on verrattain jännittävä hetki ”, Netanyahu sanoi. "Minulla on suuri etuoikeus tehdä kolmas rauhansopimus Israelin ja arabimaiden, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välillä."

Netanyahu kiitti arabimaailman johtajia perjantaina sopimuksen tukemisesta kirjoittamalla Twitter-tililleen ”Kiitän Egyptin presidentti al-Sisiä sekä Omanin ja Bahrainin hallituksia tuesta Israelin ja Yhdysvaltojen väliselle historialliselle rauhansopimukselle. Arabiemiirikunnat. ”

"Sopimus laajentaa rauhan piiriä ja hyödyttää koko aluetta", Netanyahu kirjoitti.

Netanyahu: "Ei muutosta suunnitelmassa julistaa suvereniteettia Länsirannan osilla"

Israelin pääministeri totesi lausunnossaan, ettei hänen suunnitelmissaan asettaa Israelin suvereniteettia Länsirannalla täydellisessä yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa ole tapahtunut muutosta, mutta että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli pyytänyt häntä odottamaan aikaa sen täytäntöönpanolla. .

Lehdistötilaisuudessa presidentti Trump näytti kuitenkin olevan ristiriidassa Netanyahun kanssa sanomalla, että Israel oli suostunut olemaan liittämättä Länsirannan osia ja että tämä oli enemmän kuin vain pöydän ulkopuolella. Hän lisäsi, että tämä oli erittäin tärkeä ja älykäs myönnytys Israelille.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat on kolmas maa, joka tekee rauhan Israelin kanssa Egyptin jälkeen vuonna 1979 ja Jordanian vuonna 1994.