Liity verkostomme!

Ukraina

Ukrainan rauhaa käsittelevässä huippukokouksessa hyväksytty yhteinen tiedonanto rauhankehyksestä

SHARE:

Julkaistu

on

Sveitsissä pidetty Ukrainan rauhanhuippukokous päättyi siihen, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyy sanoi, että hänen hallituksensa käy huomenna rauhanneuvottelut Venäjän kanssa - jos Moskova vetäytyy koko Ukrainan alueelta. Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ollut paikalla, mutta totesi viime viikolla, että Ukrainan rauhan hinta olisi Venäjän liittäneen alueen luopuminen, jota se ei todellakaan ole vallannut.

Hän vaati myös Ukrainaa luopumaan tieltään liittyä Natoon ja Euroopan unioniin, mikä sai presidentti Zelenskyyn toteamaan, että Putin ei lopettaisi sotaa ja että hänet on pysäytettävä "millä tahansa tavalla, jolla voimme", mikä tarkoittaa sekä sotilaallisia että diplomaattisia keinoja. Hän sanoi, että huippukokous osoitti, ettei kansainvälinen tuki Ukrainalle ole heikkenemässä.

Suurin osa läsnä olevista maista sitoutui puolustamaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta, vaikka monet eivät allekirjoittaneet sitä. Niihin kuuluivat Intia, Etelä-Afrikka ja Saudi-Arabia. Huippukokoukseen osallistui yli 90 maata ja kansainvälistä järjestöä. Venäjää ei kutsuttu, ja Kiina päätti olla osallistumatta.

Huippukokouksen päätteeksi sveitsiläisessä Bürgenstockin lomakohteessa annettiin seuraava tiedonanto

Venäjän federaation meneillään oleva sota Ukrainaa vastaan ​​aiheuttaa edelleen laajamittaista inhimillistä kärsimystä ja tuhoa sekä riskejä ja kriisejä, joilla on maailmanlaajuisia vaikutuksia. Kokoontuimme Sveitsiin 15.-16 tehostamaan korkean tason vuoropuhelua poluista kohti kattavaa, oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa Ukrainalle. Toistimme YK:n yleiskokouksessa hyväksytyt päätöslauselmat A/RES/ES-2024/11 ja A/RES/ES-1/11 ja korostimme sitoutumistamme kansainvälisen oikeuden, mukaan lukien Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan, noudattamiseen.

Tämä huippukokous rakentui aiempien keskustelujen pohjalta, joita on käyty Ukrainan rauhankaavaan ja muihin kansainvälisen oikeuden, mukaan lukien Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan, mukaisiin rauhanehdotuksiin.

Mainos

Arvostamme syvästi Sveitsin vieraanvaraisuutta ja sen aloitetta isännöidä korkean tason huippukokous ilmauksena sen lujasta sitoutumisesta kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden edistämiseen.

Kävimme hedelmällisen, kattavan ja rakentavan näkemystenvaihdon poluista kohti kattavaa, oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa, joka perustuu kansainväliseen oikeuteen, mukaan lukien Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirja. Vahvistamme erityisesti sitoutumisemme pidättäytymään uhkailusta tai voimankäytöstä minkä tahansa valtion alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta sekä kaikkien valtioiden, mukaan lukien Ukrainan, suvereniteetin, riippumattomuuden ja alueellisen koskemattomuuden periaatteita vastaan ​​niiden kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä, aluevedet mukaan lukien, ja riitojen ratkaiseminen rauhanomaisin keinoin kansainvälisen oikeuden periaatteina.

Lisäksi meillä on yhteinen näkemys seuraavista keskeisistä näkökohdista: 

1. Ensinnäkin ydinenergian ja ydinlaitosten käytön on oltava turvallista, suojattua, suojattua ja ympäristöystävällistä. Ukrainan ydinvoimaloiden ja laitosten, mukaan lukien Zaporizhzhian ydinvoimala, on toimittava turvallisesti ja turvallisesti Ukrainan täysin suvereenissa valvonnassa ja IAEA:n periaatteiden mukaisesti ja sen valvonnassa.

Mitään ydinaseiden uhkailua tai käyttöä Ukrainaa vastaan ​​käytävän sodan yhteydessä ei voida hyväksyä.

2. Toiseksi maailmanlaajuinen elintarviketurva riippuu elintarvikkeiden jatkuvasta valmistuksesta ja toimituksista. Tässä suhteessa ilmainen, täysi ja turvallinen kaupallinen navigointi sekä pääsy Mustanmeren ja Azovinmeren satamiin ovat kriittisiä. Hyökkäyksiä kauppa-aluksiin satamissa ja koko reitin varrella sekä siviilisatamia ja siviilisatamien infrastruktuuria vastaan ​​ei voida hyväksyä. 

Ruokaturvaa ei saa aseistaa millään tavalla. Ukrainan maataloustuotteita olisi tarjottava turvallisesti ja vapaasti kiinnostuneille kolmansille maille.

3. Kolmanneksi kaikki sotavangit on vapautettava täydellisellä vaihdolla. Kaikki karkotetut ja laittomasti siirtymään joutuneet ukrainalaiset lapset ja kaikki muut laittomasti pidätetyt ukrainalaiset siviilit on palautettava Ukrainaan.

Uskomme, että rauhan saavuttaminen edellyttää kaikkien osapuolten osallistumista ja vuoropuhelua. Siksi päätimme ryhtyä jatkossa konkreettisiin toimiin edellä mainituilla alueilla kaikkien osapuolten edustajien tiiviimmin sitoutuneena.

Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirja, mukaan lukien kaikkien valtioiden alueellisen koskemattomuuden ja suvereniteetin kunnioittamisen periaatteet, voi toimia ja tulee olemaan perustana kattavan, oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan saavuttamiselle Ukrainassa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa