Liity verkostomme!

Ukraina

Naton päällikkö vaatii lisää tukea Ukrainalle viivästysten ja erimielisyyksien jatkuessa

SHARE:

Julkaistu

on

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg meni EU:n puolustusministerien kokoukseen selkeästi toteamalla, että kiireellisin Ukrainan avun edellyttämä toimenpide on maan ilmapuolustuksen vahvistaminen. Myöhemmin EU:n korkea edustaja Josep Borrell kertoi "vilkkaan keskustelun" jälkeen, että "jotkut jäsenvaltiot" lisäävät panostaan ​​ilmapuolustukseen. Mutta Euroopan unioni on edelleen erimielinen keskeisistä kysymyksistä siitä, koulutetaanko Ukrainan joukkoja Ukrainan maaperällä ja voiko Ukraina käyttää sille annettuja aseita hyökätäkseen Venäjällä sijaitseviin kohteisiin, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Jens Stoltenberg pystyi osoittamaan, kuinka Naton liittolaiset, joista monet ovat myös EU:n jäseniä, tehostavat ammusten, ilmapuolustusjärjestelmien ja erityisesti edistyneen Patriot-järjestelmän toimitusta. "Olemme siis nähneet jonkin verran edistystä", hän sanoi, mutta lisää edistystä ja lisää ilmapuolustusjärjestelmiä tarvitaan kiireellisesti Ukrainassa.

Hän vaati myös Naton koordinointia varusteiden ja koulutuksen toimittamisessa, useiden vuosien taloudellista lupausta Ukrainalle "varmistaaksemme puutteiden ja viivästysten estämisen, kuten olemme viime aikoina nähneet" ja vielä enemmän työtä aseteollisuuden kanssa tuotannon lisäämiseksi.

Pääsihteeri katsoi, että Ukraina pitäisi vapauttaa länsimaisista rajoituksista, jotka koskevat aseiden käyttöä hyökätäkseen laillisiin kohteisiin Venäjän maaperällä. "Meidän on muistettava, mitä tämä on. Tämä on hyökkäyssotaa. Venäjä on hyökännyt toiseen maahan, hyökännyt toiseen maahan.

"Ja Ukrainalla on kansainvälisen oikeuden mukaan oikeus itsepuolustukseen, puolustaa itseään", hän sanoi. ”Ja itsepuolustusoikeus sisältää myös iskujen kohteet Ukrainan ulkopuolella, laillisia sotilaallisia kohteita Venäjän sisällä. Ja tämä on erityisen ajankohtainen nyt. Koska raskaimmat taistelut käydään nyt Harkovan alueella lähellä Ukrainan Venäjän rajaa. Ja osa rajasta on itse asiassa etulinja.


– Siksi ukrainalaisten on tietysti erittäin vaikeaa ja vaikeaa puolustaa itseään, jos he eivät voi lyödä sotilaallisia kohteita aivan rajan toisella puolella. Nämä voivat olla ohjustenheittimiä. Se voi olla tykistöä. Ne voivat olla lentokenttiä, joita käytetään hyökkäämään Ukrainaan. Ja jos Ukraina ei pysty lyömään noita sotilaallisia kohteita, heidän on paljon vaikeampaa puolustaa itseään.

Mainos


"Nämä ovat kansallisia päätöksiä. Kyse ei ole siitä, että Naton päätökset rajoituksista. Jotkut liittolaiset eivät ole asettaneet rajoituksia toimittamilleen aseille. Muilla on. Uskon, että nyt on tullut aika harkita näitä rajoituksia, ei vähiten sodan kehityksen valossa, joka nyt todellakin tapahtuu rajalla. Ja se tekee heidän puolustamisestaan ​​entistä vaikeampaa."


Huolimatta presidentti Putinin väitteistä päinvastaisista, hän vakuutti, että tällainen toiminta ei tee Naton liittolaisia ​​konfliktiin. "Meillä on oikeus tukea Ukrainaa, auttaa heitä puolustamaan oikeutta itsepuolustukseen."

Pääsihteerin suostutteluvoimat näyttävät onnistuneen salissa vain rajallisesti, vaikka jälkeenpäin EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell korosti, kuinka pitkälle ilmapiiri on muuttunut sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan. "Ennen Ukrainan sotaa... Muistan, että sanaa "voima" ei käytetty. Nopean käyttöönoton joukko? Ei, ei, ei – puhutaanpa Rapid Deployment Capacitystä”, hän sanoi ja muistutti haluttomuudestaan ​​käyttää edes sotilaallisia termejä. 

Hän sanoi, että Jens Stoltenbergin kanssa oli käyty "vilkasta keskustelua", vaikka hän kieltäytyi tiivistämästä kaikkea, mitä oli keskusteltu. Korkea edustaja vahvisti, että he olivat tarkistaneet ilmapuolustusjärjestelmiä ja sieppaajia koskevat sitoumukset: "Saksa ilmoitti ilmapuolustusaloitteestaan. Jotkut jäsenvaltiot lisäsivät panostaan ​​ilmapuolustukseen."

Myös ammusten toimituksista oli tehty yksityiskohtainen analyysi, jota hän kuvaili yhdeksi avainkysymyksistä Venäjän etenemisen pysäyttämisessä. Seitsemän säädöstä oli kuitenkin hyväksyttävä 6.6 miljardin euron käyttöön ottamiseksi Ukrainan tukirahastosta. "Tämä ei ole ollut mahdollista [pitkään] pitkään aikaan, koska tarvittavasta konsensuksesta ei ole [] päästy yksimielisyyteen. 

"Tiedät, että tarvitsemme yksimielisyyttä – yksimielisyys ei [ole] ollut olemassa kuukausiin. Valitin siitä eilen ulkoasiainneuvoston kokouksessa. Teimme saman tänään.  

"Tämä on enemmän kuin teoreettista keskustelua. Jokaisella sotilaallisen tuen viivästymisellä on todellisia seurauksia, ja näitä seurauksia mitataan ihmishenkien, infrastruktuurin vaurioitumisen, kaupunkien tuhoutumisen tai Ukrainan taistelukenttien uusien takaiskujen perusteella. Siksi se on niin tärkeä."

Josep Borrell sanoi, että kun tuli kysymys siitä, sallitaanko aseiden käyttö Venäjän kohteita vastaan, "on selvää, että kyseessä on kansainvälisen oikeuden mukainen laillinen toiminta, kun sitä käytetään oikeasuhteisesti. Mutta on myös selvää, että se on jokaisen yksittäisen jäsenvaltion oma päätös ja vastuunsa siitä, tekeekö se sen vai ei.

"Jotkut jäsenvaltiot vastustivat sitä, ja ne ovat muuttaneet mieltään. Tänään he suostuvat poistamaan nämä Ukrainalle toimittamiensa aseiden rajoitukset. Mutta se on jäsenvaltion kapasiteetti. Kukaan ei voi pakottaa jäsenvaltiota poistamaan tätä Ukrainaan toimittamiensa aseiden rajoitusta.

Hän sanoi, että ollaan kasvavassa yhteisymmärryksessä tarpeesta nostaa koulutuskapasiteettimme kunnianhimoa ja että osan koulutuksen järjestämisestä Ukrainassa on keskusteltu: "Keskustelua on käyty, mutta selkeää yhteistä ei ole. Euroopan kanta asiaan."

Josep Borrell kysyi mahdollisuudesta laittaa EU-maat "saappaat maahan" Ukrainassa, vaikka niitä käyttävät vain ukrainalaisia ​​kollegojaan kouluttavat sotilaat, ja vastasi, että toistaiseksi yksimielisyyttä ei ole. "Jotkut jäsenvaltiot uskovat, että ihmisten kouluttamisesta sodan skenaarioon ja ihmisten edestakaisin menemisen välttämiseen on etuja.

– Varmasti ekosysteemi sopeutuu paremmin sodan todellisiin olosuhteisiin. Toiset uskovat, että se lähettää lopulta kouluttajia, ja kouluttajat ovat sotilaita. Tavalla tai toisella se ei olisi taistelevien joukkojen, vaan sotilaallisten agenttien lähettämistä Ukrainan alueelle riskin kanssa, joka varmasti merkitsee."

Kun toimittaja nimesi Unkarin maaksi, joka esti rahat sotilaallisen avun rahoittamiseen Ukrainalle, hän vain vahvisti, että kaikki jäsenvaltiot olivat turhautuneita tilanteesta. ”Emme tee asioita niin nopeasti kuin on tarpeen, koska emme pysty rakentamaan tarvittavaa yksimielisyyttä. Turhautuminen ei ole minun; turhautuminen kuuluu kaikille jäsenvaltioille… Älkäämme myöskään aliarvioiko sitä, mitä olemme tehneet, mikä on paljon, koska meillä on vielä tekemistä”.

Samaan aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti jälleen lännen osallistumisen eskaloitumisesta Ukrainan sotaan. "Jatkuva eskaloituminen voi johtaa vakaviin seurauksiin", hän sanoi toimittajille Taškentissa.

"Jos nämä vakavat seuraukset ilmenevät Euroopassa, miten Yhdysvallat käyttäytyy, kun otetaan huomioon tasa-arvomme strategisten aseiden alalla? Vaikea sanoa – haluavatko he maailmanlaajuisen konfliktin?"

Putin väitti, että jos länsi sallisi Ukrainan pitkän kantaman hyökkäykset Venäjällä sijaitseviin kohteisiin, se edellyttäisi suoraa osallistumista länsimaisten satelliittien ja tiedustelutietojen sekä sotilaallisen avun avulla. Hän kuvaili mahdollisuutta, että Ranska lähettää joukkoja Ukrainaan, mitä presidentti Macron ei ole kieltäytynyt sulkemasta pois, askeleena kohti maailmanlaajuista konfliktia.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa