Liity verkostomme!

Ukraina

EU-maat sopivat, että Venäjän jäädytetyistä varoista saadut tuotot käytetään Ukrainan auttamiseen sotilaallisesti

SHARE:

Julkaistu

on

EU-maat pääsivät 8. toukokuuta sopimukseen suunnitelman ensimmäisestä vaiheesta, jolla EU:n jäädyttämien Venäjän omaisuuserien tuottamat tulot suunnataan sodanjälkeisen Ukrainan jälleenrakentamiseen..

Tämä on seurausta pitkästä ja pitkittyneestä keskustelusta todennäköisyydestä käyttää jäädytettyjä Venäjän omaisuutta Ukrainan jälleenrakennukseen. Huhtikuun lopussa EU-maat keskustelivat suunnitelmista toimittaa Ukrainalle noin 3 miljardin euron vuosittainen avustuspaketti käyttämällä EU:n sisällä olevien Venäjän keskuspankkivarojen korkoja.

Mutta EU:n lainsäätäjät halusivat tehostaa asioita. Puolalainen sosialisti- ja demokraattiryhmän jäsen sanoi, että "Euroopan on tartuttava kaikki Venäjän omaisuus ja sen on tehtävä se nyt".

Hänen liettualainen kollegansa lisäsi, että "jokainen päivä tuo Ukrainalle uutta tuhoa ja että Venäjän on maksettava". Kubilius sanoi, että "EU:n on aika tehdä tiukkoja päätöksiä vastatoimista ja takavarikoida kaikki 300 miljardin euron jäädytetyt Venäjän varat." Kubilius muistutti, että Yhdysvallat käytti samanlaista mekanismia Iranin valtiota vastaan ​​vuonna 1991 sekä Irakin valtiota vastaan ​​vuonna 1992 korvatakseen Kuwaitille aiheutuneet vahingot. Tätä ehdotusta kannatti suurin osa parlamentin jäsenistä Romanialainen Euroopan parlamentin jäsen Vlad Gheorghe totesi täysistunnon keskustelussa, että Venäjän omaisuuden takavarikoimalla Euroopan unioni voi saada 200 miljardia euroa käytettäväksi Ukrainan auttamiseksi.

Myös toinen romanialainen europarlamentaarikko Cristian Terhes ehdotti, että armenialainen miljardööri Ruben Vardanyan, jolla on läheiset taloudelliset siteet Venäjään ja Putiniin, poistettaisiin Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkaiden listalta vuonna 2024. Myös Liettuan kansanedustajat kannattavat muutosta. Toimittajat havaitsivat, että rahaa siirrettiin salaa hänen yritystensä kautta Putinin läheisille ystäville. Vuosina 2006-2013 yli 4.6 miljardia dollaria kulki "Kremlin lompakon" yritysten offshore-verkostojen tilien kautta.

Venäjän omaisuuden jäädyttäminen merkitsisi sitä, että EU:ssa takavarikoitiin lähes 19 miljardin euron arvosta venäläisten oligarkkien rahoja ja EU:n jäsenvaltiot yhdessä G7-maiden kanssa rajoittaisivat Venäjän pääsyä noin 300 miljardiin dollariin valuuttavarannoistaan. , toimenpide, jota Moskova kuvailee "varkaudeksi".

Mainos

Tästä summasta EU on jo jäädyttänyt Venäjän keskuspankin varoja noin 200 miljardin euron arvosta, josta suurin osa on Belgiassa. Belgia ehdottaa enemmän veroa näihin varoihin. Monien länsimaisten poliitikkojen toivoma mahdollisuus takavarikoida nämä varat ja siirtää ne suoraan Ukrainalle näyttää ainakin toistaiseksi vaikealta toteuttaa, koska se vaarantaisi kansainväliset rahoitusmarkkinat ja heikentäisi euroa Moskovan uhatessa "tuskallisilla" toimilla. jos tällainen idea toteutetaan käytännössä.

Toisessa vaiheessa, jotta Ukraina voisi kerätä nämä varat, Euroopan komissio laatii uuden ehdotuksen, jolla säännellään näiden jäädytetyistä venäläisistä varoista saatujen tulojen takavarikointia ja käyttöä. Euroopan komissio perusteli tätä lähestymistapaa varovaisuuden tarpeella mahdollisen oikeudellisen vastareaktion varalta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa