Liity verkostomme!

Venäjä

Ukraina osuu Venäjän hallitsemaan kaupunkiin syvällä etulinjojen takana

SHARE:

Julkaistu

on

Ukraina iski rautatievarikkoon ja katkaisi sähkön Venäjän miehittämästä Melitopolin kaupungista syvällä etulinjojen takana keskiviikkona (29. maaliskuuta), kun Kiovasta puhuttiin yhä useammin epäonnistuneen talvihyökkäyksen kuluttamasta vastahyökkäyksestä Venäjän joukkoja vastaan.

Internetissä olevissa todentamattomissa kuvissa näkyi räjähdyksiä, jotka valaisivat yötaivaan jälkijuovin Melitopolissa, Venäjän hallitseman hallinnon tukikohdassa Zaporizhzhiassa, joka on yksi viidestä Ukrainan maakunnasta, jotka Venäjä väittää liittäneensä miehityksen.

Ukrainan maanpaossa oleva kaupungin pormestari vahvisti, että siellä tapahtui räjähdyksiä. Venäjän valtiollinen uutistoimisto TASS sanoi Moskovaan asennettuihin viranomaisiin viitaten, että rautatievarasto vaurioitui ja sähköt katkesivat kaupunkiin ja läheisiin kyliin.

Melitopol, jonka väkiluku oli ennen sotaa noin 150,000 XNUMX, on Venäjän joukkojen rautatielogistiikan solmukohta Etelä-Ukrainassa ja osa maasiltaa, joka yhdistää Venäjän miehitetylle Krimin niemimaalle.

Ei ollut julkista tietoa Ukrainan iskussa käyttämistä aseista. Kaupunki on Ukrainan HIMARS-rakettien kantomatkan äärimmäisellä reunalla, ja sen kerrotaan olevan uudempien aseiden ulottuvilla, mukaan lukien Yhdysvaltojen lupaamat ilmalaukaisevat JDAM-pommit ja maasta laukaistavat GLSDB-ammukset. Venäjä ilmoitti ampuneensa alas GLSDB:n tiistaina, ensimmäistä kertaa ilmoittaen tehneensä niin.

Isku voi haitata Moskovan takalogistiikkaa aikana, jolloin Kiova on ehdottanut, että se voisi pian ryhtyä vastahyökkäykseen Venäjän hyökkäysjoukkoja vastaan, jotka eivät ole saavuttaneet suuria voittoja kuukausia kestäneessä hyökkäyksessä sodan verisimmästä taistelusta huolimatta.

Melitopol sijaitsee Venäjän hallussa olevan Zaporizhzhian ydinvoimalan eteläpuolella, vieraili YK:n ydinvoimajärjestön päällikkö Rafael Grossi vaati keskiviikkona toistuvasti turvavyöhykkeen luomista ja sanoi, että tilanne ei ole parantunut ja taistelut lähistöllä ovat pahentuneet.

VENÄJÄN HYÖKKÄYNTI EI SAADA VOITTOA

Ukrainan joukot ovat pysyneet pääosin puolustuskannalla edellisen suuren etenemisensä jälkeen lähes viisi kuukautta sitten. Tänä aikana Moskova on käynnistänyt talvihyökkäyksen käyttämällä satoja tuhansia reserviläisiä ja tuhansia vankiloista rekrytoituja vankeja Wagner-yksityisarmeijaansa.

Mainos

Mutta kun talvi vaihtuu kevääksi, kysymykset leijuvat siitä, kuinka kauan venäläiset voivat jatkaa hyökkäystään ja milloin ukrainalaiset iskevät takaisin.

On olemassa selviä merkkejä Venäjän hyökkäyksestä.

Ukrainan kenraalin esikunnan ilmoittama keskimääräinen päivittäisten venäläisten etulinjan hyökkäysten määrä on laskenut neljän viikon ajan maaliskuun alusta 69:ään viimeisen seitsemän päivän aikana 124:stä 1.-7. maaliskuuta. Keskiviikkona raportoitiin vain 57 hyökkäystä.

Toimittajat lähellä etulinjoja Bakhmutista länteen ja pohjoisempana raportoivat myös Venäjän hyökkäysten voimakkuuden huomattavasta laskusta viime viikolla.

Ukrainan sisällä kasvaa odotuksen tunne vastahyökkäyksen edessä.

Lainsäätäjä Oleksi Honcharenko julkaisi keskiviikkona sosiaalisessa mediassa videon kymmenistä miehitetyistä ukrainalaisista taisteluajoneuvoista, joiden moottorit käyvät suurella avoimella kentällä.

Venäläiset eivät ole saavuttaneet merkittäviä voittoja molempien osapuolten valtavista uhreista huolimatta, ja Ukrainan ja länsimaiden viranomaiset sanovat epäilevänsä Venäjän hyökkäävän joukkojen pian kuluvan.

Venäjän viranomaiset sanovat, että heidän joukkonsa valloittavat edelleen katu-kadulta taisteluita Bakhmutissa, pienessä itäisessä kaupungissa, joka on ollut heidän pääkohteensa kuukausia. Mutta he eivät ole toistaiseksi onnistuneet saartamaan sitä ja pakottamaan ukrainalaisia ​​vetäytymään, kuten näytti todennäköiseltä viikkoja sitten.

"Taistelu Bakhmutista tänään on jo käytännössä tuhonnut Ukrainan armeijan, ja valitettavasti se on vahingoittanut pahasti myös Wagnerin yksityistä sotilaskomppaniaa", Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin sanoi ääniviestissä.

Keskiviikon iltapäivityksessään Ukrainan armeijan kenraalin esikunta sanoi, että Venäjän joukot olivat onnistuneet "jossain määrin" yrityksissä valloittaa Bakhmut, mutta Kiovan joukot pysyivät lujina ja "hylkivät lukuisia vihollisen hyökkäyksiä".

SÄILIÖT JOUSEEN VASTOKYÖKSIIN

Britannian sotilastiedustelu kertoi keskiviikkona, että ukrainalaiset olivat onnistuneesti työntäneet venäläiset takaisin pääsyöttöreitiltä Bakhmutiin, ja venäläisten hyökkäykset kaupungissa olivat vähentymässä.

Viime viikolla Moskova käynnisti myös uuden hyökkäyksen Avdiivkaan, pienempään kaupunkiin etelämpänä. Iso-Britannia sanoi, että sekään ei ole onnistunut saavuttamaan voittoja, mutta johtanut valtaviin tappioihin venäläisissä panssarivarusteissa.

Viikolla on myös saapunut Kiovaan ensimmäiset täydet läntisten panssarivaunujen yksiköt, jotka kaksi kuukautta sitten lupasivat toimia vastahyökkäyksen keihäänkärkenä, kun lämpimämpi sää kuivattaa Ukrainan pahamaineisen imevän mustan mudan.

Ilmeisenä vastauksena Venäjän uutistoimisto RIA kertoi, että Moskova oli lähettänyt joukkoilleen satoja uusia ja kunnostettuja omia tankkejaan.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov sanoi keskiviikkona, että tällä viikolla julkistettu suunnitelma taktisten ydinaseiden sijoittamisesta liittolaisen Valko-Venäjän alueelle pakottaisi Naton arvioimaan tilanteen vakavuutta.

Moskova on toistuvasti korostanut uhkaa, että sota voi muuttua ydinvoimaksi, minkä länsihallitukset suurelta osin hylkäävät yrityksenä pelotella heitä vähentämään sotilaallista apua Kiovalle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui lähetysnäkymää "huolestuttavana", vaikka Washington on sanonut, ettei se ole nähnyt mitään merkkejä Venäjältä. taktiset ydinaseet Ukrainassa.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona aloittaneensa harjoitukset Moskovan ydiniskuvalmiudellaan. Vuodet mannertenvälinen ballistinen ohjusjärjestelmä, johon osallistuu useita tuhansia sotilaita.

Rjabkov sanoi, että Venäjä, joka keskeytti viime kuussa osallistumisen viimeiseen asevalvontasopimukseen Yhdysvaltojen kanssa, ei enää toimittanut Washingtonille mitään tietoja ydintoiminnasta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa