Liity verkostomme!

Venäjä

Ukrainan ydinvoimala ammuttiin, YK varoittaa: "Leikit tulella!"

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Ukrainan Zaporizhzhian ydinvoimala, joka on Venäjän hallinnassa, joutui pommituksiin sunnuntaina (20. marraskuuta). Tämä sai YK:n ydinturvallisuusjärjestön tuomitsevan, jonka mukaan tällaiset hyökkäykset voivat johtaa suureen ydinkatastrofiin.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi, että yli tusina räjähdystä järisi Euroopan suurimmassa ydinvoimalassa lauantai-iltana (19. marraskuuta) ja sunnuntaina. Sekä Kiova että Moskova syyttivät toisiaan laitokseen kohdistuneista hyökkäyksistä.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi sanoi: "Tiimimme uutiset eilen aamulla ja tänä aamuna ovat erittäin huolestuttavia. Tämän ydinvoimalan paikalla tapahtui räjähdyksiä. Tämä on täysin mahdotonta hyväksyä. Vastuuhenkilön on pysäytettävä se välittömästi. Leikit tulella, kuten olen aiemmin sanonut."

IAEA:n maaryhmä viittasi laitoksen johdolta saatuihin tietoihin, joiden mukaan alueella oli vaurioita joissakin rakennuksissa, laitteissa ja järjestelmissä, mutta ei mitään ydinturvallisuuden tai turvallisuuden kannalta kriittistä merkitystä.

Etelä-Ukrainan laitoksen toistuva pommitus, jonka Venäjä otti haltuunsa pian helmikuun hyökkäyksen jälkeen, on herättänyt huolta vakavan onnettomuuden mahdollisuudesta 500 kilometrin (300 mailin) ​​päässä historian pahimman ydinonnettomuuden, vuoden 1986 Tšornobylin onnettomuuden, paikasta.

Zaporizhzhian ydinvoimala toimitti noin viidenneksen (noin) Ukrainan sähköstä ennen Venäjän hyökkäystä helmikuun 24. päivänä. Sen on täytynyt toimia useita kertoja varageneraattoreissa. Tehtaalla on kuusi Neuvostoliiton suunnittelemaa VVER-1500 V-320 vesijäähdytteistä, vesihidattua reaktoria, joissa on uraani 235.

Vaikka reaktorit on suljettu, on edelleen olemassa mahdollisuus, että ydinpolttoaine voi lämmetä, jos jäähdytysjärjestelmien sähkö katkeaa. Shelling on katkaissut sähkölinjoja toistuvasti.

SIVITYSSIITTELY

Sekä Moskovaa että Kiovaa on syytetty laitoksen hyökkäyksistä useita kertoja konfliktin aikana, mikä on vaarantanut ydinonnettomuuden. He vaihtoivat syytökset uudelleen sunnuntaina.

Mainos

Venäjän puolustusministeriö väitti, että Ukraina oli ampunut ammuksia tätä voimalaa toimittaviin voimalinjoihin. TASS ilmoitti kuitenkin, että jotkin paikan varastotilat vaurioituivat Ukrainan pommituksissa. Tämä oli lainaus venäläiseltä ydinvoimayhtiöltä Rosenergoatomilta.

"He hyökkäsivät ei vain eilen vaan myös tänään", Rosenergoatomin toimitusjohtajan neuvonantaja Renat Karchaa totesi. Hän lisäsi, että kaikki tykistöhyökkäykset paikalle uhkaavat ydinturvallisuutta.

Karchaa kertoi, että ammukset ammuttiin lähellä kuivan ydinjätteen varastoaluetta ja rakennusta, jossa on tuoretta käytettyä ydinpolttoainetta. TASSin mukaan radioaktiivisia päästöjä ei kuitenkaan ole toistaiseksi havaittu.

Ukrainan ydinenergiayhtiö Energoatom väitti, että Venäjän armeija hyökkäsi paikalle. Siinä todettiin myös, että laitoksen infrastruktuuriin tuli enintään 12 osumaa.

Raportin mukaan Venäjä kohdisti osia laitoksen infrastruktuurista, jotta se voidaan käynnistää uudelleen pyrkien rajoittamaan Ukrainan sähköntuotantoa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa