Liity verkostomme!

Ukraina

Venäläiset metallurgit auttavat Putinia käymään sotaa Ukrainassa: mikä on EU:n vastaus?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Vladimir Putin siirtyi uudelle eskalaatiokierrokselle. Venäjällä on ilmoitettu mobilisaatiosta - viranomaiset aikovat aseistaa ja lähettää ainakin 300 tuhatta ihmistä Ukrainan sotaan. kirjoittaa James Wilson.

Puolustusyritykset ovat siirtyneet töihin 3 vuorossa syyskuusta lähtien. Merkittävin rooli mobilisaatiotoiminnassa on venäläisillä hyödykeyhtiöillä, ensisijaisesti metallurgeilla. He lisäävät raudan ja teräksen tarjontaa Venäjän sotateollisuuskompleksin tehtailla panssarivaunujen, panssaroitujen ajoneuvojen, tykistökappaleiden ja Ukrainan vastaisessa sodassa välttämättömien ammusten tuotantoa varten. 

Huolimatta venäläisten metallurgien työstä sotilas-teollisen kompleksin eduksi, länsimaiset pakotteet eivät käytännössä vaikuttaneet Venäjän suurimpiin metallurgisiin yrityksiin. He säilyttivät tuotantotason ja toimittavat edelleen raaka-aineita ja puolivalmiita tuotteita Eurooppaan sadoilla miljoonilla euroilla kuukaudessa ja täyttivät siten maansa sotilasbudjetin. Venäjän kaivos- ja metallurgisten yritysten yhteenlaskettu käyttökate vuonna 2021 oli noin 30 miljardia dollaria. Tämä valtava määrä johtuu ensisijaisesti energiavarojen edullisista hinnoista. Näillä rahoilla tuetaan korruptiota Venäjällä ja lahjoitetaan viranomaisia ​​ulkopuolelta. Ne rahoittavat valtion propagandaa ja hybridisotaa länsimaita vastaan. Nämä varat käytetään sotilas-teollisen kompleksin tukemiseen, puolustusministeriön budjetin täyttämiseen ja siviilien tappamiseen Ukrainassa. 

Upea viisi ja Putin 

Venäjän kaivos- ja metallurgiset yritykset ovat keskittyneet oligarkkien käsiin. Venäjän metallurgian perusta on 5 yritystä. Nämä ovat Aleksei Mordašovin Severstal, Vladimir Lisinin Novolipetskin metallurginen tehdas, Alisher Usmanovin Metalloinvest, Roman Abramovitšin Evraz ja Victor Rashnikovin Magnitogorskin metallurginen tehdas. Kaikki nämä ihmiset ovat läheisessä yhteydessä Kremliin ja heillä on henkilökohtaiset läheiset suhteet presidentti Vladimir Putiniin. He osallistuvat kaikkiin kohtalokkaisiin tapaamisiin Kremlin omistajan kanssa, saavat presidentin käsistä valtion palkinnot ja tukevat julkisesti hänen politiikkaansa. 

Kaikki edellä mainitut venäläiset oligarkit eivät yleensä joutuneet lännen pakotteiden alle. Esimerkiksi vain Australia määräsi pakotteita Lisiniä vastaan, joka on ensimmäinen henkilö Venäjän Forbesin listalla. EU, Yhdysvallat ja Yhdistynyt kuningaskunta eivät soveltaneet Lisiniin mitään rajoituksia sodan seitsemän kuukauden aikana. Hänelle kuuluva Novolipetskin metallurginen tehdas toimittaa edelleen vapaasti valurautaa ja laattoja satojen miljoonien eurojen arvosta Eurooppaan. 

Kuitenkin jopa ne, joihin henkilökohtaiset pakotteet ovat vaikuttaneet, kuten Alisher Usmanov, jatkavat työtä ja ansaitsevat rahaa metallin toimittamisesta samanaikaisesti sekä Venäjän sotateollisuuskompleksille että eurooppalaisille kuluttajille. 

Mainos

Saksan poliisi teki ratsian Usmanovin kiinteistöihin Saksassa 21. syyskuuta, Reuters raportoi. Kaikkialla Saksassa tehtiin etsintöjä samanaikaisesti 24 paikkakunnalla epäiltynä Venäjän oligarkin veronkierrosta ja rahanpesusta.

Samaan aikaan Usmanovin keskeinen omaisuus, Metalloinvest, jatkaa esteettömästi rautamalmin, pellettien, valuraudan, suoran talteenottoraudan (DRI) toimittamista Saksaan ja muihin EU-maihin. Usmanovin jälkeen Metalloinvestin suurin osakkeenomistaja on duuman edustajan ja hallitsevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen jäsenen Andrei Skochin perhe, joka on myös EU:n ja Yhdysvaltojen henkilökohtaisten pakotteiden alainen. Se, miksi Metalloinvest tällaisissa olosuhteissa jää pakotteiden ulkopuolelle ja jatkaa työskentelyä Euroopassa, on edelleen mysteeri. Samaan aikaan Aleksei Mordaševin Severstal ja Viktor Rashnikovin Magnitogorskin rauta- ja terästehdas joutuivat länsimaiden pakotteiden alle ja niiden tuotteiden toimitukset Eurooppaan joutuivat lopettamaan. 

Mitä vikaa neljännessä pakotepaketissa on?

EU otti 15. maaliskuuta 4. pakotepaketin puitteissa käyttöön rajoituksen metallurgisten tuotteiden tuonnille Venäjältä. Nämä sanktiot koskivat kuitenkin vain valmiita terästuotteita, kuten lankoja, putkia ja eripaksuisia profiileja. 

Venäjän metallurgisen viennin pääasialliset asemat ovat rautamalmi, aihiot, laatat ja muut puolivalmisteet, mutta niihin pakotteet eivät vaikuttaneet lainkaan. Eurostatin mukaan Venäjä vie malmeja ja puolivalmiita tuotteita EU:hun kuukausittain 200-300 miljoonalla eurolla. 

Myös eurooppalaiset metallurgiset yritykset kärsivät tästä. Venäjän energiakiristyksen vuoksi energian hinnat ovat Euroopassa ennätyskorkealla. Tällaisilla kaasun ja sähkön hinnoilla eurooppalaisten valmistajien on mahdotonta kilpailla venäläisten viejien kanssa, jotka vastaanottavat ne Venäjällä melkein ilmaiseksi. 

Tämän seurauksena ArcelorMittal joutui viime kuussa sulkemaan kaksi tehdastaan ​​Saksassa ja yhden Espanjassa. "Korkeat kaasun ja sähkön hinnat aiheuttavat voimakkaita paineita kilpailukykyämme", sanoi ArcelorMittalin Saksan divisioonan johtaja Rainer Blaszhek. 

EU:n kahdeksas pakotepaketti, jonka odotetaan hyväksyvän lähiviikkoina, voi ratkaista ongelman. Sen on ainakin korjattava 8. paketin virheet ja ulotettava kauppasaarto poikkeuksetta kaikkiin Venäjältä tuleviin metallurgisiin tuotteisiin ja raaka-aineisiin.

Mutta sen on myös otettava käyttöön estopakotteita niin sanottujen "Putinin lompakoiden" yrityksille - Usmanoville, Lisinille ja muille, jotka samanaikaisesti toimittavat terästä venäläisille tankeille ja tienaavat EU:ssa. Tämä olisi merkittävä panos Euroopalta Ukrainan sodan nopeaan päättymiseen, joka uhkaa hyvin pian kehittyä kolmanneksi maailmansodaksi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa