Liity verkostomme!

Turkki

Mepit vaativat EU:ta ja Türkiyeä etsimään vaihtoehtoisia yhteistyötapoja 

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Ulkoasiainvaliokunta kehottaa EU:ta ja Turkkia pääsemään nykyisestä umpikujasta ja löytämään "rinnakkaiset ja realistiset puitteet" EU:n ja Turkin välisille suhteille.

Ellei Turkin hallitus muuta jyrkkää kurssia, Türkiyen liittymisprosessia EU:hun ei voida jatkaa nykyisissä olosuhteissa, toteavat ulkoasiainvaliokunnan jäsenet tiistaina hyväksytyssä mietinnössä (äänin 47 puolesta, ei vastaan ​​ja 10 tyhjää). ).

Mepit kehottavat Turkin hallitusta, Euroopan unionia ja sen jäsenvaltioita pääsemään nykyisestä umpikujasta ja siirtymään kohti tiiviimpää kumppanuutta ja suosittelevat pohdintaprosessin aloittamista rinnakkaisten ja realististen puitteiden löytämiseksi EU:n ja Turkin välisille suhteille. He kehottavat komissiota tutkimaan mahdollisia muotoja molempia osapuolia houkuttelevan kehyksen luomiseksi.

Mietinnössä Euroopan parlamentin jäsenet vahvistavat, että Türkiye on edelleen EU-jäsenehdokas, Naton liittolainen ja keskeinen kumppani turvallisuuden, kauppa- ja taloussuhteiden sekä muuttoliikkeen aloilla, ja korostavat, että Türkiyen odotetaan kunnioittavan demokraattisia arvoja, oikeusvaltioperiaatetta, ihmisoikeuksia ja noudattaa EU:n lait, periaatteet ja velvoitteet.

Mietinnössä kehotetaan Türkiyeä ratifioimaan Ruotsin Nato-jäsenyys viipymättä ja korostetaan, että yhden maan Nato-jäsenyysprosessia ei voida millään tavalla yhdistää toisen maan EU-jäsenyysprosessiin. Jokaisen maan edistyminen EU:n tiellä perustuu edelleen sen omiin ansioihin, europarlamentaarikot korostavat.

Mukauttaminen EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa

Mietinnössä suhtaudutaan myönteisesti Türkiyen äänestykseen YK:n yleiskokouksessa Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käytävän hyökkäyssodan tuomitsemisesta ja sen sitoutumisesta maan suvereniteettiin ja alueelliseen koskemattomuuteen, ja pahoittelee, että Türkiye ei tue YK:n ulkopuolisia pakotteita. Türkiyen sopeutumisaste EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan on pudonnut kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle, 7 prosenttiin, mikä tekee siitä selvästi alhaisimman kaikista laajentumismaista.

Mainos

EU on sitoutunut tukemaan pakolaisia ​​ja maanjäristyksen jälkeisiä jälleenrakennustoimia

Mepit kiittävät Türkiyen pyrkimyksiä jatkaa maailman suurimman pakolaisväestön majoittamista, lähes neljä miljoonaa ihmistä. He ovat tyytyväisiä EU:n rahoituksen jatkamiseen pakolaisille ja vastaanottaville yhteisöille Türkiyessä ja ilmaisevat vahvan sitoutumisensa tämän jatkamiseen tulevaisuudessa.

Euroopan parlamentin jäsenet ilmaisevat sydämellisen osanottonsa 6. helmikuuta 2023 tuhoisten maanjäristysten uhrien omaisille ja toteavat, että EU:n olisi edelleen tuettava Türkiyen ihmisiä heidän humanitaaristen tarpeidensa täyttämisessä ja jälleenrakennustyössä. He korostavat, että eurooppalainen solidaarisuus voisi johtaa konkreettiseen parannukseen EU:n ja Türkiyen välisissä suhteissa.

Esittelijä Nacho Sánchez Amor (S&D, Espanja) sanoi: "Olemme äskettäin nähneet Turkin hallituksen uudelleen kiinnostuneen EU-jäsenyysprosessin elvyttämiseen. Tämä ei tapahdu geopoliittisten neuvottelujen seurauksena, vaan kun Turkin viranomaiset osoittavat todellista kiinnostusta perusvapauksien ja oikeusvaltion jatkuvan heikkenemisen pysäyttämiseen. Jos Turkin hallitus on vilpitön tässä, sen pitäisi osoittaa se konkreettisilla uudistuksilla ja toimilla.

Tausta

EU-jäsenyysneuvottelut ovat olleet käytännössä pysähdyksissä vuodesta 2018 lähtien oikeusvaltion ja demokratian heikkenemisen vuoksi Türkiyessä.

Seuraavat vaiheet

Mietinnöstä äänestetään nyt koko Euroopan parlamentissa jossakin seuraavista täysistunnoista.

Lisätietoja 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa