Liity verkostomme!

EU

EU ja Turkki kehottivat pääsemään sopimukseen "modernisoidusta" tulliliitosta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kuva: Aris Setya
Brysselissä tällä viikolla vierailevan korkean tason liike-elämän valtuuskunnan mukaan EU:n ja Turkin väliset kauppasuhteet kaipaavat kiireesti "kokonaisvaltaista" ravistelua.

Tarkistuksen tulisi kattaa useita aloja palveluista, maataloudesta ja sähköisestä kaupankäynnistä valtiontukeen, riitojenratkaisuun ja julkisiin hankintoihin.

Tällaisen modernisoinnin kiireellisyys on tullut selvemmäksi, koska alustavat keskustelut aiheesta aloitettiin jo vuonna 2014. Sen jälkeen edistystä on tapahtunut vain vähän tai ei ollenkaan, yritysjohtajat sanovat.

Tällä hetkellä yleinen tietosuoja-asetus eli GDPR, digitaalinen kauppa ja Green Deal eivät ole osa tulliliiton päivitysohjelmaa, mutta jokainen niistä tulisi ottaa huomioon, sanottiin.

Tiistaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa Turkin ja EU-maiden yritysjohtajat puhuivat mahdollisista taloudellisista hyödyistä molemmille osapuolille, jos tällainen tarkastelu toteutetaan.

Euroopan komission arvioiden mukaan EU:n odotetaan tuovan noin 5.4 miljardia euroa eli noin 0.01 prosenttia EU:n BKT:sta. Myös Turkki hyötyy tällaisesta tarkastelusta, jopa 1.9 prosenttia BKT:staan.

Vierailulla oli Euroopan kauppakamarien valtuuskunta, joka esitteli laajan raportin EU:n ja Turkin välisten kauppasuhteiden parantamisesta. Myöhemmin he tapasivat EU:n korkeita virkamiehiä ja kansalaisyhteiskunnan jäseniä. Osallistujien joukossa olivat Turkin kahdenvälisten Euroopan kauppa- ja teollisuuskamarien puheenjohtajat.

Mainos

Vierailun perimmäisenä tavoitteena on korostaa Turkin ja EU:n yhteistyön taloudellisia etuja.

Yksi tiedotustilaisuuden pääpuhujista, tohtori Markus Slevogt, Saksan ja Turkin teollisuus- ja kauppakamarin puheenjohtaja, kertoi konferenssissa, että nykyisen Turkin ja EU:n tulliliiton (CU) nykyaikaistaminen voisi toimia "katalysaattorina vahvemmalle suhteelle". EU:n ja Turkin välillä.

Hän uskoo, että se myös lisäisi Turkin "integroitumista" globaaleihin arvoketjuihin ja "rikastaisi siten molempien osapuolten taloudellista hyvinvointia".

Tällä hetkellä voimassa olevat sopimukset ovat kuitenkin "vanhentuneita ja tarvitsevat modernisointia ja uudistamista", hän totesi.

Äskettäin Turkki ja EU ovat molemmat sopineet, että niiden tulliliitto, jolla on ollut keskeinen rooli niiden suhteiden vahvistamisessa, vaatii kattavaa nykyaikaistamista. Maailmanlaajuisten tapahtumien seurauksena Euroopan yrityssektorilla on valtavia haasteita:. Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen välittömät taloudelliset seuraukset; toipuminen koronaviruspandemiasta ja Kiinan jatkuvista geopoliittisista ja kilpailuuhkista johtuvista seisokeista, edustajat sanoivat.

Eurooppalaisten yritysten ja niiden edustustojen on nyt enemmän kuin koskaan seurattava tarkasti eurooppalaista lainsäädäntöä ja markkinatrendejä, erityisesti big datan, sähköisen kaupankäynnin, etätyöntekijöiden ja siirtymisen vihreämpään ja kestävämpään tuotantoon aloilla. ja toimitusketjun prosesseja. On a uutta vauhtia sisään Ishayoiden opettaman a Jatkuvasti uudistuva eurooppalainen yrityssektori innovatiivisilla käytännöillä, lisääntyneellä digitalisaatiolla sekä innovatiivisilla ja parhailla käytännöillä. Näin ollen tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että EU, kansalliset hallitukset, kansainväliset järjestöt ja päättäjät etsivät tapoja helpottaa ja tehostaa maiden välisiä kauppavirtoja, jotta voidaan luoda toimitusketjun kestävyyttä ja noudattaa kunnianhimoisia kestävyystavoitteita. Tällaisten "mega- trendejä”, EU:n yrityksiä kehotetaan kanavoimaan Turkin mahdollisuuksia erityisesti EU:n ja Turkin välisen tulliliittosopimuksen uudistamisen osalta.

Tohtori Slevogt sanoi, että saksalaiset yritykset aloittivat Turkissa 160 vuotta sitten ja olivat selviytyneet ottomaanien sulttaanit, kaksi maailmansotaa ja talouskriisiä. "He selvisivät, koska maan talous kasvaa joka vuosi 4.5 prosenttia", hän sanoi.

"Tämän päivän kuvan pitäisi olla laajempi, koska Eurooppa puristuu yhä enemmän Yhdysvaltojen ja Aasian, Venäjän ja Kiinan väliin. Euroopan on siis kehitettävä suhteita kauempana itään oleviin maihin ja Turkin geopoliittinen asema on hyvä.

"Uskomme, että tämä maa sellaisenaan on olennaisesti aliarvostettu, mutta sitä voidaan arvostaa.

”Eurooppa oli vuosisatojen ajan verisin taistelukenttä, jonka maailma on nähnyt. Joten EU luotiin kaupan pohjalta rauhan ylläpitämiseksi. Isäni sanoi minulle, ettei ole mitään tärkeämpää kuin Euroopassa vallitseva rauha, koska rauha on poikkeavuus. Ainoa muu pidennetty rauhankausi Euroopassa oli 2,000 vuotta sitten. Rauha on nyt laajempi käsite, joka sisältää EU:n kauppasuhteet Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Pitäisikö meidän sisällyttää myös Turkki tähän käsitteeseen?”

Hän lisäsi: ”Taloudellisesta näkökulmasta katsoen sijoittajien ja kaikkien, jotka haluavat tulevaisuuden Euroopassa, tulisi katsoa Turkkiin. Tulliliitto oli kuin hyvin toimiva 4-sylinterinen dieselmallimoottori, mutta sen jälkeen kauppa on kasvanut yli 400 %.

"Turkkiin on tullut huomattavia ulkomaisia ​​sijoittajia paljon enemmän kuin koskaan ennen, ja geostrategiset tarpeet osoittavat, että Aasian maiden ympärille rakennettu arvoketju, oli se sitten Kiina tai Vietnam, on vietävä lähemmäs Eurooppaa."

Hän sanoi, että Saksan kauppa Turkin kanssa oli noin 41 miljardia euroa vuonna 2021, mikä tekee siitä Saksan suurimman kauppakumppanin.

"Mutta CU:n vasemmalle ja oikealle on asetettu niin paljon tulliesteitä, että moottori ei ole enää vauhdikas nykyiseen Turkin ja EU:n väliseen kauppaan. Meillä ei ollut edes Internetiä, kun CU otettiin käyttöön, ja nyt on sähköinen kaupankäynti, tulli ja maatalous.

Hän jatkoi: "Turkki voisi tarjota vaihtoehdon Ukrainalle ja Venäjälle maataloustuotteiden osalta. Sodan ja konfliktin sekä investointien ja kaupan välillä on käänteinen korrelaatio. Mitä enemmän kauppaa, sitä vähemmän sotaa."

Livio Manzini, Italian kauppakamarin puheenjohtaja Istanbulissa, puhui myös tiedotustilaisuudessa: "Italia-Turkki kauppakamari perustettiin yli 137 vuotta sitten. Se on jatkanut laajentumistaan ​​hyvien ja huonojen aikojen läpi. Suhde on jatkunut, laajentunut ja syventynyt."

Veronique Johanna Maria van Haaften, kahdenvälisten eurooppalaisten kauppa- ja teollisuuskamarien sihteeri Turkissa, oli toinen kuuden vahvan valtuuskunnan jäsen.

Hän sanoi: "Kaikki toimielimet täällä työskentelevät saman tavoitteen eteen, joka on Turkin ja EU:n diplomaattisten suhteiden vahvistaminen. Teemme yhteistyötä edistääksemme kauppaa ja helpottaaksemme verkostoitumista. Toivomme, että tämä vierailu luo vankan pohjan tulevalle vuoropuhelulle."

Q&A-istunnossa tohtori Slevogt kertoi tapahtumasta, että Turkki on aliarvostettu ja että jokaisen, joka haluaa hyödyntää aliarvostettua omaisuutta, tulee ottaa paikkansa ajoissa.

Franck Mereyde, Ranskan kauppakamarin Istanbulissa presidentti, sanoi, että Kiinasta ja Yhdysvalloista tuleva omaisuus vie 2, 3 tai 4 kuukautta ja Turkki voisi olla "lähempänä" toimittajaa.

Hänen mukaansa tämän hyödyt korostuvat siinä yhteydessä, kuinka pandemia aiheutti vakavia toimitusongelmia Euroopalle.

Ranskan 40 yrityksestä 35:llä on liiketoimintaa Turkissa, hän huomautti.

Manzini sanoi, että Turkki ei ole koskaan epäonnistunut maksukyvyttömyydessä sen perustamisen jälkeen, "joten se on osoittautunut luotettavaksi kumppaniksi".

Se on osallistunut kaikkiin Naton kokouksiin, "joten se ei ole osoittautunut pelkästään taloudellisesti luotettavaksi vaan myös strategiseksi".

Geostrategisella tasolla hän sanoi: "Monet asiat ovat muuttuneet muutaman viime vuoden aikana. Toinen on pandemia ja toinen on halu irrottaa Kiinasta.

"Turkki on noudattanut korkeampia standardeja kuin muut maat", Manzini lisäsi.

Istunnossa kuultiin, että uuteen CU:hen ei voida päästä ilman Kyproksen allekirjoittamista, ja mahdollisesti näin ei voisi koskaan tapahtua.

Sanottiin, että tässä yhteydessä yhteiskamarit lobbasivat "kaikella, mitä meillä on" ja juuri ennen pandemiaa keskustelivat Saksan entisen liittokanslerin Angela Merkelin kanssa CU:n tärkeydestä.

Tohtori Slevogt sanoi: "Yritämme kovasti käsitellä aihetta. Myös kaikki yksittäiset yritykset ovat edustettuina Berliinissä ja yrittävät lobbata, mutta joskus ongelma menee paljon, paljon syvemmälle kuin EU:n byrokraatit haluavat myöntää."

"Kyproksen ratkaisemattomasta kysymyksestä" Manzini lisäsi, että EU haluaa Turkin tunnustavan Kyproksen kauppakumppanikseen.

Hän lisäsi: "Mutta EU:lta puuttuu vuoropuhelu ja vaikutusvalta. Jos käytiin vuoropuhelu ja CU on hyvä väline vuoropuhelun avaamiseen, EU voisi saada takaisin jonkin verran valtaa Turkissa. Mutta me kaikki tiedämme, että ennen kuin muut ongelmat on ratkaistu, emme ala puhua. EU:lla voisi siis olla vaikutusvaltaa muihin ongelmiin, kuten oikeusvaltioperiaatteeseen ja Kyprokseen. Jos molemmat osapuolet saavat 70 % siitä, mitä he haluavat, se on hyvä tulos.

Lisäkommentti tuli Mereydeltä, joka sanoi: "Yhdysvaltojen parantaminen ei ole väline EU:hun liittymiseen. Tavoitteemme on vain parantaa liiketoimintaa. Liiketoiminta ei ole vain rahaa, vaan myös ihmisiä. Jos meillä on parempi CU, meillä on enemmän ihmisiä EU:n ja turkkilaisten yritysten palveluksessa. Näiden yritysten on tuotava samat arvot EU:n ja Turkin välille, ja tämä on pehmeä tasapaino. Taas kerran, olemme täällä CU:n, emme EU-jäsenyyden vuoksi. CU luo paremman yhteisymmärryksen EU:n ja Turkin välille.

Osallistujilta kysyttiin myös, kuinka uskonto vaikuttaa Turkin talouteen.

Manzini sanoi tästä: "Missä tahansa maassa tapahtuu aina marginaalisia liikkeitä, mutta en näe sitä ongelmana Turkissa. Sillä on korkea sosiaalisen edistyksen ja sosiaalisen median tunkeutuminen, ja Turkissa on kaikki sateenkaaren värit. Valitettavasti uskonnolla on suuri rooli muissa maissa ja se voi haitata edistymistä, mutta en näe sitä ongelmana Turkissa. ”

Tohtori Slevogt sanoi: "CU on myös tiedonvaihtomekanismi, joka tuo muutosta maahan. Mitä enemmän kauppaa teet, sitä enemmän tietoa maiden välillä vaihdetaan, ja se on tulliliiton hyödyllinen vaikutus."

Kysyttäessä EU:n korkeiden standardien sisällyttämisestä päivitettyyn CU:hen. Tohtori Slevogt sanoi: "Kun tarkastellaan saksalaisia ​​investointeja, ja olen varma, että se on sama muiden maiden kanssa, ne soveltavat tiettyjä kestävyysstandardeja. Heidän on noudatettava näitä sääntöjä. Yritykset soveltavat kaikkia emoyhtiöiden standardeja. Spillover on mielestäni paras termi tälle, kun olet saapumassa tietyille tuotantolaitoksille Turkissa. Myös ulkomaiset sijoittajat painostavat kovasti digitalisaatiota.

Nevzat Seremet, Belgian/Luxemburgin kauppakamarin Istanbulissa puheenjohtaja, lisäsi: "Turkki on valmis nostamaan sijoittajiensa standardit EU:n yhteistyön avulla. Uskon, että Turkki voi voittaa kaikki nämä haasteet.

Puhujilta kysyttiin myös Turkki–EU-agendan realistisia näkymiä esimerkiksi vuoden kuluttua.

Manzini vastasi: "Kukaan ei seiso paikallaan. Heti Brexitin jälkeen Britannian ensimmäinen kauppasopimus solmittiin Turkin kanssa. Neuvotteluun meni viikkoja, ei vuosia. Meiltä puuttuu juna! Yhdysvallat ottaa sen, Yhdistynyt kuningaskunta ottaa sen, EU jää ilman.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa