Liity verkostomme!

Turkki

Eurooppa-neuvosto harkitsee HRVP: n raporttia "myönteisemmästä sitoutumisesta" EU: n ja Turkin suhteisiin

Julkaistu

on

Joulukuun 2020 Eurooppa-neuvostossa EU: n johtajat kehottivat EU: n korkeaa edustajaa toimittamaan raportin EU: n ja Turkin poliittisten, taloudellisten ja kaupallisten suhteiden tilanteesta sekä välineistä ja vaihtoehdoista, miten toimia. 

Borrell totesi Eurooppa-neuvoston edessä, että EU on nähnyt jonkin verran myönteistä kehitystä Turkissa viime kuussa, mutta tilanne on edelleen heikko. Borrell sanoi, että hän esittää tänään kuvaamansa kaksisuuntaisen lähestymistavan EU: n johtajille: "Toisaalta myönteisiä toimenpiteitä ja toisaalta toimenpiteitä, joita voidaan toteuttaa, jos tilanne huononee. Nämä toimenpiteet on pantava täytäntöön asteittain ja asteittain, jotta ne voidaan palauttaa. Yritämme etsiä positiivista sitoutumista. "

EU: n ja Turkin nykyisiä suhteita arvioidaan laajemmassa yhteydessä Välimeren itäosan viimeaikaiseen kehitykseen ja muihin alueellisiin kysymyksiin. 

Viime vuosina Turkki on laajentanut retoriikkaansa EU: ta vastaan ​​ja toteuttanut yksipuolisia toimia, mukaan lukien öljynetsintätoiminta Välimeren itäosassa. Turkki myös ryhtyi toimiin avatakseen Varoshan kiistanalaisen alueen, jollei YK: n neuvoston päätöslauselmista muuta johdu Kyproksen saarella. Euroopan unioni on jatkuvasti tukenut neuvottelujen jatkamista YK: n suojeluksessa kattavan ratkaisun saavuttamiseksi Kyproksesta.

Kypros

Ranska kutsuu Kyproksen turkkilaisia ​​siirtymään aavekaupungissa provokaatioksi

Julkaistu

on

By

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian puhuu tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa Ranskan ulkoministeriössä Pariisissa, Ranskassa, 25. kesäkuuta 2021. Andrew Harnik / Pool REUTERSin kautta

Ranska kritisoi keskiviikkona (21. heinäkuuta) Kyproksen turkkilaisten viranomaisten "provokaationa" siirtoa avata osittain uudelleen hylätty kaupunki Kyproksessa mahdollisen uudelleensijoittamisen varalta. Länsimaiden viimeisimmässä kritiikissä, jonka Ankara on hylännyt, kirjoittavat Sudip Kar-Gupta Pariisissa ja Jonathan Spicer Istanbulissa, Reuters.

Kyproksenturkkilaiset sanoivat tiistaina (20. heinäkuuta), että osa Varoshasta joutuisi siviilihallinnon alaisuuteen ja ihmiset pystyisivät saamaan takaisin kiinteistöjä - suututtamalla kyproksenkreikkalaisia, jotka syyttivät turkkilaisia ​​kilpailijoitaan varkauden järjestämisessä. Lue lisää.

Varosha, aavemainen kokoelma hylättyjä korkea-arvoisia hotelleja ja asuntoja sotilasalueella, johon kenellekään ei ole annettu pääsyä, on ollut autio siitä vuodesta 1974 lähtien, kun saari jakoi saaren.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian (kuvassa) keskusteli asiasta kyproslaisen kollegansa kanssa tiistaina ja ottaa asian esille Yhdistyneissä Kansakunnissa, Le Drianin ministeriön tiedottaja sanoi.

Kyprosta edustaa Euroopan unionissa kansainvälisesti tunnustettu Kyproksen kreikkalainen hallitus. Ranska johtaa tässä kuussa YK: n turvallisuusneuvostoa.

"Ranska pahoittelee voimakkaasti tätä yksipuolista aloitetta, josta ei ole käyty neuvotteluja, mikä on provokaatio ja vahingoittaa sellaisen luottamuksen palauttamista, jota tarvitaan palaamaan kiireellisiin neuvotteluihin oikeudenmukaisen ja pitkäaikaisen ratkaisun löytämiseksi Kyproksen kysymykseen", Le Drianin tiedottaja sanoi.

Myös EU, Yhdysvallat, Britannia ja Kreikka vastustivat suunnitelmaa, joka paljastettiin, kun Turkin presidentti Tayyip Erdogan vieraili tiistaina Nikosiassa. Hän kutsui sitä "uudeksi aikakaudeksi" Varoshalle saaren itärannikolla.

Turkin ulkoministeriö totesi, että EU: n kritiikki oli "mitätön", koska se on erotettu todellisuudesta paikan päällä ja suosii Kreikkaa, joka on EU: n jäsen. "EU: lla ei ole mahdollista olla mitään myönteistä roolia päästäkseen Kyproksen kysymyksen ratkaisuun", siinä todetaan.

Etnisesti jakautuneella saarella on toistuvasti levinnyt rauhanponnisteluja. Uusi Kyproksen turkkilainen johto, jonka tukena on Turkki, sanoo, että kahden itsenäisen valtion välinen rauhansopimus on ainoa toteuttamiskelpoinen vaihtoehto.

Kyproksen kreikkalaiset hylkäävät saaren kanssa kahden valtion sopimuksen, joka antaisi suvereenin aseman irtautuneelle Kyproksen turkkilaiselle valtiolle, jonka vain Ankara tunnustaa.

Continue Reading

Kypros

Kyproksen neuvottelut voivat jatkua vain kahden valtion perusteella, Erdogan sanoo

Julkaistu

on

By

Turkin presidentti Tayyip Erdogan (Kuvassa) on sanonut, että etnisesti jakautuneen Kyproksen tulevaisuutta koskevat rauhanneuvottelut voidaan käydä vain Välimeren saaren "kahden valtion" välillä kommenteissa, jotka varmasti häiritsevät edelleen kyproksenkreikkalaisia ​​ja EU: ta, kirjoittaa Jonathan Spicer Istanbulissa että Michele Kambas.

Kyproksen turkkilaiset virkamiehet ilmoittivat myös suunnitelmista pienen osan nyt hylätystä Kyproksen kreikkalaisesta Varoshan esikaupungista saaren itärannikolla.

Myös tämä siirto raivostuttaa kyproksenkreikkalaisia, sillä omistusosuus lähinnä alueesta, jonka Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan tulisi antaa rauhanturvaajien valvonnassa.

"Uusi neuvotteluprosessi (Kyproksen jakauman parantamiseksi) voidaan toteuttaa vain kahden valtion välillä. Olemme oikeassa ja puolustamme oikeuttamme loppuun asti", Erdogan sanoi puheessaan Kyproksen jaetussa pääkaupungissa Nikosiassa.

Hän merkitsi Turkin hyökkäyksen vuosipäivää 20. heinäkuuta 1974 päiviä sen jälkeen, kun Kreikan hallitsija oli Kyproksen kreikkalaisen vallankaappauksen jälkeen. Saari on pysynyt siitä lähtien jaettuna Kyproksen kreikkalaiseen etelään ja Kyproksen turkkilaiseen pohjoiseen.

Kyproksen kreikkalaiset, jotka edustavat Kyprosta kansainvälisesti ja joita Euroopan unioni tukee, hylkäävät saaren kanssa kahden valtion sopimuksen, joka antaisi suvereenin aseman irtautuneelle Kyproksen turkkilaiselle valtiolle, jonka vain Ankara tunnustaa.

Punavalkoisilla turkkilaisilla ja kyproksenturkkilaisilla lipuilla koristeltu juhlatunnelma Nikosian pohjoisosassa oli tiistaina ristiriidassa etelän surkean tunnelman kanssa, jossa kyproslaiset kreikkalaiset herättivät ilmapiirisireenit, jotka merkitsivät Turkin joukkojen laskeutumispäivää 47 vuosia sitten.

Vaikka Yhdistyneet Kansakunnat ovat kamppailleet Kyproksen kanssa vuosikymmenien ajan, riita on tullut entistä tarkemmin johtuen kilpailevista vaatimuksista offshore-energiavarannoista ja Kyproksen turkkilaisten äskettäin avaamasta osasta Varoshaa vierailijoille.

Varosha on ollut Turkin armeijavyöhyke vuodesta 1974, ja sitä pidetään laajalti Ankaran neuvottelumerkkinä tulevissa rauhansopimuksissa.

Tiistaina Kyproksen turkkilainen johtaja Ersin Tatar sanoi, että hänen hallintonsa romuttaisi Varoshan noin 3.5 prosentin sotilaallisen aseman ja antaisi edunsaajille mahdollisuuden hakea komissiota, joka on valtuutettu tarjoamaan korvausta tai kiinteistöjen palauttamista.

Kyproksen kansainvälisesti tunnustetun hallituksen tiedottaja sanoi, että viranomaiset tiedottaisivat asiasta EU: lle ja Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvostolle.

Suljettu alue käsittää 100 hotellia, 5,000 taloa ja yritystä, jotka aiemmin olivat enimmäkseen kyproslaisten kreikkalaisten omistuksessa.

Kyproksen turkkilaiset viranomaiset avasivat osan siitä yleisölle marraskuussa 2020.

Continue Reading

Euroopan komissio

Turkin pakolaisavun välineen väliarviointi: EU: n tuki vaikutti merkittävästi syyrialaisten ja muiden konfliktista pakenevien ihmisten hyvinvointiin alueella

Julkaistu

on

Maaliskuun puitteissa EU: n ja Turkin julkilausuma 2016, Euroopan unioni Facility Turkin pakolaiset, on ottanut käyttöön 6 miljardia euroa apua pakolaisille Turkissa. Riippumattoman arvioinnin mukaan Turkin pakolaisjärjestö on vaikuttanut merkittävästi syyrialaisten ja muiden alueen konflikteista pakenevien ihmisten hyvinvointiin esimerkiksi terveydenhuollon, koulutuksen, suojelun ja sosioekonomisen tuen aloilla. Raportissa todetaan kuitenkin myös, että EU: n on tehtävä enemmän pakolaisten sosiaalisten jännitteiden lieventämiseksi muun muassa kehittämällä sosiaalisen yhteenkuuluvuuden strategia. Euroopan komission puheenjohtajana Ursula von der Leyen (Kuvassa) ilmoitettiin Eurooppa-neuvosto 24. – 25. Kesäkuuta, EU: n talousarviosta myönnettäisiin 3 miljardia euroa vuosina 2021--2023, mikä osoittaa EU: n jatkuvan solidaarisuuden Turkin pakolaisia ​​ja isäntäyhteisöjä kohtaan.

Presidentti von der Leyen sanoi: "Kymmenen vuotta Syyrian konfliktissa alueen kumppanimme kantavat edelleen leijonan osan taakasta. Yhteinen haaste on suojella pakolaisia ​​ja tukea heidän isäntänsä. " Naapuruus- ja laajentumisasioista vastaava komission jäsen Olivér Várhelyi sanoi: "Tämä arvio on arvokas tietolähde EU: n Turkin pakolaisjärjestelystä; ammutaan tästä inspiraatiota ohjaamaan 3 miljardin euron pakolaisten sosioekonomisen lisätuen käyttöönottoa EU: n talousarviosta, jotta he voivat ansaita elantonsa, keskeinen investointi tulevaisuudelleen ja alueen vakaudelle ja sen ulkopuolelle. Odotan voivamme jatkaa hyvää yhteistyötä Turkin kanssa tässä yhteisessä työssä. "

A lehdistötiedote on saatavana verkossa yhdessä Strategisen väliarvioinnin pääraportti, The tietosivu, viides vuosikertomus ja yleiskatsaus projekteista EU: n Turkin pakolaisjärjestelystä.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa