Liity verkostomme!

Tiibet

Reinkarnaation uskonnollisesta ja poliittisesta taistelusta

SHARE:

Julkaistu

on


Siitä tuli kuluneeksi 40 vuotta Kangxin hallituskaudella tai 1701 jKr., tiibetiläinen kirje lähetettiin Lhasasta Pekingiin.

"Teidän Majesteettinne Suuri Keisari:

Ole hyvä ja tunnusta Hänen pyhyytensä Tsangyang Gyatso kuin kuudes Dalai Lama nousi valtaistuimelle Desi Sangye Gyatso. Ja anna hänelle myös tiibetiläis-kiinalainen kultainen todistus ja leima, kuten edelliselle viidennelle Dalai Lamalle." - kirjoittaa Roland Delcourt.

Se oli myrskyisä aikakausi Tiibetin tasangolla. Edellisen vuosikymmenen aikana Desi Sangye Gyatso näennäisesti totteli Qing Courtia, mutta teki salaa kumppanuutta Qing-dynastian vahvimman vihollisen kanssa; Galdan Boshugtu Khan, Dzungar Mongolien johtaja. Galdan Boshugtu Khan voitti Kangxin keisari ja kuoli neljä vuotta aiemmin vuonna 1697 lähteen Desi Sangye Gyatso ja nuoret Tsangyang Gyatso hankalassa asemassa. Yllä oleva anomuskirje hylättiin ja Tsangyang Gyatso käytti uudelleen viidennelle Dalai Lamalle annettua leimaa.

Desi Sangye Gyatso maksoi perimmäisen hinnan petoksestaan, hänet tapettiin yhteenotossa Mongolian johtajan kanssa Lha-bzang KhanLha-bzang Khan oli ilmeisesti uskollisempi Kangxi keisari joka oikeutti hänet "buddhalaisuutta kunnioittavaksi, kunnioittavaksi Khaniksi". Tsangyang Gyatso, joka oli kuuluisa rakkaudestaan ​​runoutta kohtaan ja epäperinteisestä käytöksestä, joutui luopumaan kruunusta ja kuoli matkallaan Pekingiin. Lha-bzang Khan nousi sitten Yeshe Gyatson valtaistuimelle uutena lamana (äskettäinen tutkimus osoitti, että Yeshe Gyatso oli yksi aiemmista ehdokkaista viidennen dalai-laman reinkarnaatioon), toinen oli kuudennen dalai-laman arvonimi. Jälkeen Panchen Laman hyväksyntää, Qing tuomioistuin vihdoin tunnustettu Kyllä Gyatso Dalai Lamana ja myönsi virallisen leimatun kultaisen todistuksen.

Tarina ei päättynyt tähän, Dzungar Khanate Mongolit jatkoivat laajentumistaan ​​kohti Lhasaa sen jälkeen Galdan Boshugtu Khann kuolema. A Dzungar Khanate kenraali kaadettiin Lha-bzang Khan ja taas pakko Kyllä Gyatso luopumaan kruunusta. Tällä kertaa molemmat Dzungar Khanate Mongolit ja Qinghai Mongolit palvoivat a Litang poika, Kelzang Gyatsouskoen hänen olevan reinkarnaatio Tsangyang Gyatso.

Kuitenkin Qing-tuomioistuin reagoi nopeasti ja laittoi Kelzang Gyatso heidän suojeluksensa alla. Qing Court käynnisti laajan yhteisen kampanjan kanssa Qinghai Mongolian armeija ja omat joukkonsa. Retkikunta aloitettiin palauttamaan Dalai Laman valtaistuin Lhasassa, ja Kelzang Gyatso itse osallistui kampanjaan. Dzungar Khanate Mongolit ajettiin pois Tiibetistä ja Kelzang Gyatso nousi valtaistuimelle uutena Dalai Lamana Potalassa. Koska Qing tuomioistuin ei hyväksynyt Tsangyang Gyatso, uusi todistus otetaan huomioon vain Kelzang Gyatso kuudentena Dalai Lamana, kolmas, jolla on titteli (jopa vuonna 1780, Qianlongin keisari tunnustettu Kelzang Gyatson reinkarnaatio kahdeksas Dalai Lama, mikä tarkoittaa Kelzang Gyatso oli itse asiassa seitsemäs Dalai Lama).

Mainos

Kolmen erilaisen kuudennen dalai-laman monimutkainen tarina osoittaa elävästi lamojen kohtalon erilaisissa poliittisissa kamppailuissa. Poliittinen valta oli ylivoimainen, kun taas uskonnollinen ohjaus jätettiin sivuun. Qing-hovi ymmärsi Dalai Laman merkityksen Tiibetin ja Mongolian politiikassa, joten se oli elintärkeää varmistaa Gelugpa-koulun ja Dalai Lamien tiukka valvonta. Tämä on ollut Qing-politiikan ydinperiaate. Alussa Kelzang Gyatson aikakaudella Dalai Lama oli enemmän uskonnollinen hahmo ja hallintovalta oli maallisen tiibetiläisen aatelisperheen käsissä. Vuonna 1751 Qianlongin keisari perusti Tiibetin teokratian järjestelmän, jossa Dalai Lama oli sekä maallinen että uskonnollinen hallitsija. Vuonna 1793 Qingin tuomioistuin julkaisi kaksikymmentäyhdeksän artikkelia Tiibetin asioiden jälkivaikutuksista, joissa kultainen urna otettiin käyttöön korkean tason tiibetiläisten ja mongolilaisten lamien, mukaan lukien Dalai Laman, valinnasta.

Dalai Lama ei ole syntymästään lähtien koskaan ollut puhtaasti uskonnollinen hahmo. Tiibetin ja sen vaikutusvaltaisten lähialueiden johtavana lamana useat poliittiset johtajat yrittivät saada laman palvelemaan omaa poliittista agendaansa. Suuret lamat, kuten monet muut uskonnolliset johtajat, oppivat palvelemaan poliittista valtaa ja hyödyntämään sponsorointiaan parhaan uskonnollisen edun saavuttamiseksi (Tiibetin buddhalaisuus kutsuu sitä Cho-yoniksi). Useista, usein lyhytikäisistä dalai-lamoista tuli kuitenkin voimakkaiden tiibetiläisten aatelisten perheiden nukkeja.

Saatamme olla yllättyneitä maallisen hallituksen sekaantumisesta näennäisesti puhtaisiin henkisiin asioihin, mutta tämä ei kuitenkaan ole kulttuurista poikkeuksellisuutta. Englannin kuningas Henrik Kahdeksas olisi sopinut yhdestä Kiinan hallituksen keskeisistä uskonnollisista politiikoista, joka on kieltäytyä ja karkottaa ulkomaista vaikutusvaltaa, erityisesti poliittisia vaikutuksia. Euroopan keskiaikaisessa historiassa monarkioiden ja kirkon väliset valtataistelut olivat rajuja ja usein verisiä. Euroopan modernisoituessa länsimainen yhteiskunta erotti vähitellen valtiosta ja kirkosta sanonnan: "Anna keisarille, mikä keisarille kuuluu, anna Jumalalle, mikä kuuluu Jumalalle". Tiibetin tapauksessa teokraattinen järjestelmä kesti Qing-dynastian ja säilyi vuoteen 1959 asti. Tämä rikas perinne tarkoittaa, että lamoilla on edelleen aktiivinen rooli maallisessa elämässä ja politiikassa. Qingin tuomioistuimen kaltaisessa tapauksessa epäluotettava korkean tason lama on haitallista Kiinan hallinnolle ja järjestykselle. Vaikka Kiinan hallitus ei todellakaan välitä siitä, kuka tarkalleen on Dalai Lamien todellinen reinkarnaatio, olisi sopimatonta, mutta erityisen naiivia väittää, ettei sillä olisi sananvaltaa asiassa.

Nykyinen reinkarnaatioprosessi ei ole Kiinan kommunistisen puolueen keksimä. Koska Tiibet on osa Kiinan aluetta, kaikki korkean tason lama Tiibetissä on tunnustettava ja saatava hallituksen siunaus. Intiaan karkotettujen lamien nykytilanteella on monimutkainen historiallinen tausta, mutta upouusi ulkomainen lama, jolla on suuri vaikutusvalta osassa Kiinaa, on aivan liian absurdi ja mahdoton kuvitella millekään Kiinan hallitukselle. Tarkkailijan näkökulmasta Kiinan ja Dalai Laman etujen mukaista on saada tietty hiljainen sopimus reinkarnaatioprosessista, mikä saattaa olla tilaisuus ratkaista Tiibetin kysymys lopullisesti. Valitettavasti menneiden ongelmien, erityisesti Panchen Laman reinkarnaation katastrofaalisen päättymisen vuoksi molempien osapuolten välillä on vähän luottamusta, ja tällainen sopimus olisi erittäin vaikeaa. Tenzin Gyatso, nykyisen neljästoista Dalai Laman on harkittava huolellisesti perintöä, jonka hän haluaa jättää Tiibetiin.

Verrattuna Qing-dynastian toimiin Tiibetin buddhalaisuutta kohtaan Kiinan kommunistinen puolue on itse asiassa paljon maltillisempi. Toisin kuin Qingin tuomioistuin vuosina 1904 ja 1910, Kiinan hallitus ei riistänyt Tenzin Gyatso 1959. Dalai Lama -tittelinsä maanpaossa vuonna 1980. Kun Kiina astui uuteen uudistusten aikakauteen 1990-luvulla, hallitus korjasi aiempaa politiikkaansa Tiibetissä ja rahoitti buddhalaisia ​​luostareita paikallis- ja keskushallinnon rahallisella tuella. Vaikka Kiinan hallitus kohtasi kapinallisia tiibetiläisiä munkkeja XNUMX-luvulla ja sen jälkeen, se ei koskaan mennyt Qingin hoviin asti sulkeakseen tai poistaakseen heidät kokonaan.

Mahdollisesti maailman pisimmän maallisen järjestelmän ansiosta nykypäivän Kiina kehittää edelleen omaa periaatettaan erottautua kirkosta ja valtiosta. Kautta historian Tiibetin lamat yrittivät aina löytää poliittisia sponsoreita laajentaakseen uskonnollista vaikutuspiiriään. Nykyään tiibetiläisten lamien on poistuttava poliittisesta ja maallisesta toimialueesta keskittyäkseen uudelleen uskonnolliseen alueeseen, samalla kun maallisen hallituksen tulee mukauttaa lakejaan säätelemään uskonnollista toimintaa ja asteittain supistamaan roolejaan uskonnollisissa asioissa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa