Liity verkostomme!

Thaimaa

EU ja Thaimaa käynnistävät uudelleen kauppaneuvottelut

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

EU ja Thaimaa ilmoittivat käynnistävänsä uudelleen neuvottelut kunnianhimoisesta, nykyaikaisesta ja tasapainoisesta vapaakauppasopimuksesta (FTA), jonka ytimessä on kestävyys. Tämä ilmoitus vahvistaa Intian ja Tyynenmeren alueen keskeisen merkityksen EU:n kauppaohjelmalle, mikä tasoittaa tietä syvemmille kauppasuhteille Kaakkois-Aasian toiseksi suurimman talouden kanssa ja vahvistaa entisestään EU:n strategista sitoutumista tähän nousevaan alueeseen.

Vapaakauppasopimuksen tavoitteena on lisätä kauppaa ja investointeja käsittelemällä monenlaisia ​​kysymyksiä, kuten: tavaroiden, palvelujen, investointien ja julkisten hankintojen markkinoille pääsy; nopeat ja tehokkaat terveys- ja kasvinsuojelutoimenpiteet; teollis- ja tekijänoikeuksien, mukaan lukien maantieteelliset merkinnät, suojaaminen ja digitaalisen kaupan sekä energian ja raaka-aineiden kaupan esteiden poistaminen, mikä tukee digitaalista ja vihreää siirtymää. Kestävyys on myös tämän sopimuksen ytimessä, ja kauppaa ja kestävää kehitystä (TSD) koskevat lujat ja täytäntöönpanokelpoiset säännöt. Nämä ovat linjassa Komission TSD-tarkastelua koskeva tiedonanto kesäkuussa 2022, jolla tuetaan korkeatasoista työntekijöiden oikeuksien ja ympäristön suojelua ja kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Keskeiset kaupan tosiasiat

EU:lla ja Thaimaalla on jo vakiintuneet kauppasuhteet, joissa on selkeä potentiaali vieläkin tiiviimpään suhteeseen:

  • Tavarakaupan arvo oli yli 42 miljardia euroa vuonna 2022, kun taas palvelukaupan arvo oli yli 8 miljardia euroa vuonna 2020.
  • EU on Thaimaan 4th suurin kauppakumppani.
  • Thaimaa, ASEAN-alueen toiseksi suurin talous, on EU:n 4th alueen tärkein kauppakumppani (ja 25th maailmanlaajuinen). 
  • EU on 3rd suurin sijoittaja Thaimaassa, joka edustaa noin 10 prosenttia maan kaikista suorista ulkomaisista sijoituksista, ja 2nd suurin Thaimaan suorien sijoitusten kohde, joka on lähes 14 % kaikista Thaimaan suorista suorista sijoituksista.

Huolimatta EU:n korkeasta sijoituksesta Thaimaan kokonaiskaupassa ja suorissa ulkomaisissa sijoituksissa, EU on aliedustettuina tärkeimpien sijoittajien kannalta innovatiivisilla aloilla, mukaan lukien puhtaat ja uusiutuvat energiat, sähköajoneuvot ja kriittiset tuotteet, kuten mikrosirut. Infrastruktuuri ja siirtyminen teknologia- ja innovaatiovetoiseen talouteen ovat Thaimaan talouskehitysstrategian keskeisiä painopisteitä, ja ne tarjoavat lisäpotentiaalia EU:n sijoittajille ja yrityksille.

Seuraavat vaiheet

EU ja Thaimaa ovat sitoutuneet etenemään ripeästi vapaakauppasopimusneuvotteluissa ja pyrkivät käymään ensimmäinen varsinainen neuvottelukierros lähikuukausina. EU:n tekstiehdotukset julkaistaan ​​ensimmäisen neuvottelukierroksen jälkeen esimerkillisen avoimuuspolitiikkamme mukaisesti. EU teettää myös neuvottelujen tueksi kestävän kehityksen vaikutustenarvioinnin, jonka tarkoituksena on tehdä analyysi sopimuksen mahdollisista taloudellisista, ympäristöllisistä, ihmisoikeuksista ja sosiaalisista vaikutuksista ja antaa suosituksia siitä, miten odotetut myönteiset vaikutukset voidaan maksimoida. minimoimalla mahdolliset negatiiviset.

Mainos

Tausta

EU ja Thaimaa aloittivat neuvottelut vapaakauppasopimuksesta ensimmäisen kerran vuonna 2013. Neuvottelut keskeytettiin vuonna 2014 maan sotilaallisen vallan seurauksena. Vuosina 2017 ja 2019 neuvosto antoi Thaimaan demokratisoitumisprosessissa edistymisen valossa päätelmät, joissa esitettiin lähestymistapa asteittaiseen sitoutumiseen uudelleen, mikä huipentui kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen allekirjoittamiseen joulukuussa 2022.

Kaupan osalta vuosien 2017 ja 2019 neuvoston päätelmissä kehotettiin komissiota tutkimaan mahdollisuutta jatkaa vapaakauppasopimusneuvotteluja Thaimaan kanssa ja korostettiin, että on tärkeää ryhtyä toimiin tähän suuntaan. The EU:n Intian ja Tyynenmeren strategia vuodelle 2021 vahvisti lisäksi EU:n pitkäaikaisen kiinnostuksen aloittaa uudelleen vapaakauppasopimusneuvottelut Thaimaan kanssa. EU:lla on jo nykyaikaiset vapaakauppasopimukset kahden ASEAN-maan – Singaporen ja Vietnamin – kanssa.

Lisätietoja

EU:n ja Thaimaan kauppasuhteet

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa