Liity verkostomme!

Ruotsi

Nuuska: perinne, joka on antanut Ruotsille vähiten tupakoitsijoita Euroopassa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Se on yksi niistä kulttuurisista erityispiirteistä, joita Euroopan unioni yleensä haluaa suojella ja edistää, mutta nuuskaa ei juhlisteta kuten Parman kinkkua ja samppanjaa. Itse asiassa se on kielletty kaikissa jäsenvaltioissa paitsi Ruotsissa, vaikka se on tupakkatuote, joka tarjoaa paljon turvallisemman vaihtoehdon savukkeille. kirjoittaa Nick Powell.

Tupakka, jota ei polta eikä pureskele, on "outo ruotsalainen kulttuurituote", Patrik Hildingsson iloisesti myöntää. Ja hän on suurimman nuuskan valmistajan Swedish Matchin varapuheenjohtaja. Outoa mutta onnistunutta. Nuuskan kulutus ei koskaan loppunut, vaikka se lakkasi olemasta muotia, kun ruotsalaiset omaksuivat maailmanlaajuisen tupakanpolttotrendin. Nyt ylähuulen ja ikenien väliin asetettu nuuskamainen aine on saavuttanut huippunsa.

Siitä lähtien, kun tupakoinnin ja syövän välinen yhteys todettiin lopullisesti 1960-luvulla, ruotsalaiset ihmiset, jotka haluavat nikotiinihitin, ovat yhä useammin päättäneet, että vanhat tavat ovat parhaita. Savukkeiden kulutus on pudonnut 4 prosenttiin, mikä on EU:n alhaisin, joten Ruotsi on ainoa Euroopan maa, joka on ylittänyt Maailman terveysjärjestön 5 prosentin lopputavoitteen.

Ruotsissa on nyt myös EU:n alhaisimmat syövät, mukaan lukien suusyöpä. Ei koskaan ollut virallista kampanjaa tupakoitsijoiden vaihtamiseksi nuuskaan, vaan se oli kuluttajien kapina, kun ihmiset päättivät itse. Viime aikoina sama ilmiö on nähty Norjassa, vaikka kova data on ollut isompi osa tien leviämistä sinne.

Yhdysvaltoihin, jonne nuuska saapui ensimmäisen kerran ruotsalaisten maahanmuuttajien mukana, se tunnustetaan yhä enemmän myös paljon turvallisemmaksi vaihtoehdoksi savukkeille. Tutkimus on osoittanut, että nuuskalla on alhaisin syöpäriski 10 tupakkatuotteesta, ja savukkeiden riski on 3.18 prosenttia. (Sikarit ovat 41.1 prosenttia ja purutupakka 11.18 prosenttia).

Osa nuuskan houkuttelevuudesta nykyajan kuluttajille on ollut sen valmistaminen pusseissa, valmiina huulen alle laitettaviksi, eikä irtonaisena tupakkana. Tämä on synnyttänyt myös muita kuin tupakan korvikkeita, joissa vaihtoehtoisia kuituja käsitellään nikotiinilla. Syöpäriski on silloin 0.22 % savukkeista, hieman pienempi kuin sähkösavukkeilla.

Nuuskakomissio, joka on valmistajien rahoittama, mutta ilman niiden panosta työhönsä, arvioi, että jos kaikki EU-maat olisivat siirtyneet savukkeista nuuskaan samalla tavalla, olisi kuollut 355,000 XNUMX ihmistä vähemmän. Komission puheenjohtaja Anders Milton on lääkäri, joka on toiminut sekä Ruotsin lääkäriliiton puheenjohtajana että puheenjohtajana.

Mainos

Hän on selvää, että nuuska ei ole terveystuote ja raskaana olevien naisten tulisi välttää sitä. Mutta kuten vapauksessa, "nuuskan kanssa voi elää, tupakointiin kuolet". Yksi hänen kollegoistaan ​​komissiossa, professori Karl Olov Fagerström on väittänyt, että vaikka nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, se on haitallisuudessa lähellä kahvia - ja paljon vähemmän haitallista kuin alkoholi.

"Tupakointi on haitta", hän selitti, "olis samanlainen, jos polttaisimme kahvia". Se on tiede, joka on jättänyt nuuskakomission kritisoimaan Maailman terveysjärjestön kantaa, jonka mukaan tupakointia ei pitäisi kieltää (vaikkakin sitä ei suositella voimakkaasti), mutta muut tupakkatuotteet pitäisi kieltää.

Swedish Matchin omistajien PMI:n varapresidentti Tommaso Di Giovanni vertasi tilannetta tilanteeseen, jolloin Galileo joutui kumoamaan tieteellisen tosiasian, että maa kiertää aurinkoa, mutta totesi "ja silti se liikkuu". Nähtäväksi jää, voiko Ruotsin "outo kulttuurituote" siirtää Euroopan kansanterveysoppia.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa