Liity verkostomme!

Serbia

Rio Tinton tekemä gung-ho-kaivostoiminnan Euroopan unionin rajalla pitäisi huolestuttaa meitä kaikkia

Julkaistu

on

Juukan-rotkon skandaalin ja kokoushuoneen kriisien jälkeen osakkeenomistajien on aika työntää takaisin Rio Tinton gung-ho-lähestymistapaan kaivostoimintaan, kirjoittaa Zlatko Kokanovic.

Elämä EU-jäsenmaassa on kaksiteräinen miekka; ainakin Serbiassa. Monet uskovat, että jäsenyys Euroopan blokissa tuo uutta toivoa. Hyvinä päivinä haluamme uskoa, että EU: n jäsenyys vahvistaa oikeusvaltiota ja saa valitut virkamiehet vastuuseen. Mutta sellaiset päivät ovat harvinaisia ​​maassa, jolloin investointilupauksella voidaan ostaa mitä tahansa. Liittymisasemamme on luonut ilmapiirin säälimättömälle sijoittamiselle. Yritysorganisaatiot, jotka haluavat hyötyä sisämarkkinoiden jäsenyydestä ilman sääntelykustannuksia, ovat löytäneet Serbialta hyvän maaperän. Heidän sijoituksensa tarjoaa silti vähän tavallisille serbeille ja niille eurooppalaisille, jotka arvostavat ympäristöä.

Yksi sektori, jossa tämä on ilmeistä, on kaivostoiminta. Tässä virallinen kanta on, että se tuottaa lisäarvoa Serbian taloudelle. Hallituksemme on allekirjoittanut salaiset yhteisymmärryspöytäkirjat sijoittajien, kuten Rio Tinton, kanssa, jotka sallivat paitsi pääsyn maamme kansallisiin resursseihin myös vaatimustenmukaisen hallinnon, joka on halukas mukauttamaan sääntelyä heidän tarpeisiinsa tämän liittymisajan aikana. Tämän ympäristövahinkoja ei voida liioitella. Rio Tinton ehdottama jadariittikaivos ei uhkaa vain yhtä Serbian vanhimmista ja tärkeimmistä arkeologisista kohteista, vaan se vaarantaa myös useita suojattuja lintulajeja, lampilohkareita ja tulipalo-salamanteria, jotka muuten olisivat suojattuja EU-direktiiveillä. 

Asun Jadarin laaksossa Länsi-Serbiassa, missä työskentelen eläinlääkärinä. Rio Tinton suunnitelma kattaa XNUMX kylää, ja se edellyttää monien satojen hehtaarien maan ostamista kaivokselle, sen myrkyllisten jätteiden kaatopaikoille, teille, rautateille. Silti murtuneen poliittisen opposition taustalla he ja hallitus voivat toimia haluamallaan tavalla. Vasta äskettäin Rio Tinto hyötyi uudesta laista, joka velvoitti uuden tien ja rautateiden kaivokseen Serbian veronmaksajille aiheutuvat kustannukset. 

On myös selvää, että ajan mittaan Rio Tinto haluaa laajentaa toimintaansa, koska laitos kattaa vain 35% malmin arvioidusta määrästä. Kaivoksen on tarkoitus sijaita Korenita-joen rannalla, Jadar-joen sivujoki, ja maanalainen kaivos on tarkoitus sijoittaa kummankin joen pohjan alle. Lähellä on vaahdotuslaitos, joka käyttää väkevää rikkihappoa. Jadar- ja Korenita-joet ovat alttiita tulville, mikä tarkoittaa, että on suuri riski, että kaivosjätteet päätyvät näihin kahteen jokeen ja pakenevat muihin suuriin jokiin - mukaan lukien Drina, Sava ja Tonava. Ehdotus on edullinen ja laajennettavissa, mikä yhdessä on pahin yhdistelmä, kun otetaan huomioon, että suurin osa onnettomuuksista tapahtuu huonosti suunnitelluilla kaivoslaajennuksilla, jotka lisäävät jatkuvasti rikastusjätteitä ja jätteitä.

Rio Tintolla ei ole yhteisön lupaa kaivaa Jadarissa, ja aiomme taistella. Tällä viikolla järjestimme mielenosoituksia Rio Tinton toimistojen ulkopuolella Lontoossa, Washington DC: ssä ja Belgradissa, samaan aikaan kaivosjätin vuotuisen osakkeenomistajien kokouksen kanssa. Aiomme myös saada kieltoja Rio Tinton ehdotuksista ja estää luvan luvan jälkeen. Hallituksellamme ei ole valvoa omien ympäristölakiensa täytäntöönpanoa; puhumattakaan velvoitteistaan ​​EU: n ympäristölainsäädännön suhteen. Siksi olemme pyytäneet EU: ta vahvistamaan, että lupien on oltava sovellettavien eurooppalaisten standardien ja lainsäädännön mukaisia. Olemme myös kannustaneet naapureitamme arvioimaan mahdollisia valtioiden rajat ylittäviä vaikutuksia, jotta käynnistettäisiin Espoon ympäristölupasopimus. Ja tämä on vasta alkua.

Tämä kaivos uhkaa paitsi tulevaisuuttamme myös historiaamme. Monet meistä omistavat arkeologisesti tärkeän maan, jonka jäänteet ovat peräisin pronssikaudelta. Se on myös alue, joka sisältää luokiteltuja luonnonmonumentteja, jotka ovat nyt kaivoksen jalanjäljen alla. Se esittää Rio Tinton osakkeenomistajille, jotka kokoontuvat Lontoossa tällä viikolla: miten uusi toimitusjohtaja Jacob Strausholm voi osoittaa sitoutumisensa suojella kohteiden kulttuuriperintöä, kun Serbiassa hänen työntekijänsä rakentavat kaivoksen historiallisesti tärkeä kiinteistö, joka on peräisin 14-luvulta eKr., kansainvälisten normien alapuolella?

Taistelustamme on kasvanut liike nimeltä Mars Sa Drine! (Poistu Drinalta!). Kaksi kuukautta sitten perustettu se yhdistää kaksikymmentä serbialaista kansalaisjärjestöä, ympäristöasiantuntijaa ja yli 60.000 XNUMX kansalaista. Toivomme, että ajan myötä tämä liike kasvaa ja vahvistuu ja työntää voimakkaita resurssien hankintoja organisaatioilta, jotka eivät välitä juurikaan Euroopan arvoista. Meidän pitäisi ehkä olla kiitollisia Rio Tintolle kansalaisten yhdistämisestä ja maamme yhdistämisestä tällaiseen toimintaan. Mutta pohdimme tätä vasta voittaessamme. 

Zlatko Kokanovic on eläinlääkäri ja Ne Damo Jadarin varapuheenjohtaja.

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnian serbien entistä sotapäällikköä Mladicia vastaan ​​pidettiin voimassa kansanmurha

Julkaistu

on

By

Yhdistyneiden Kansakuntien sotarikostuomarit pitivät tiistaina (8. kesäkuuta) kansanmurhaa koskevaa tuomioita ja elinkautista entistä Bosnian serbien sotapäällikköä Ratko Mladicia vastaan ​​vahvistaen hänen keskeisen roolinsa Euroopan pahimmissa julmuuksissa toisen maailmansodan jälkeen. kirjoittaa Anthony Deutsch että Stephanie Van Den Berg.

Mladic, 78, johti Bosnian serbijoukkoja Bosnian sodan aikana vuosina 1992–95. Hänet tuomittiin vuonna 2017 syytteistä kansanmurhasta, ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista ja sotarikoksista, mukaan lukien Bosnian pääkaupungin Sarajevon siviiliväestön terrorisointi 43 kuukauden piirityksen aikana, ja yli 8,000 muslimimiehen ja -poikan taposta itäkaupungissa. Srebrenican vuonna 1995.

"Hänen nimensä tulisi sijoittaa historian kaikkein turmeltuneimpien ja julmimpien hahmojen luetteloon", ylituomioistuimen syyttäjä Serge Brammertz sanoi tuomion jälkeen. Hän kehotti kaikkia entisen Jugoslavian etnisesti jakautuneen alueen virkamiehiä tuomitsemaan entisen kenraalin.

Mladic, joka oli riitauttanut sekä syyllisen tuomion että elinkautisen oikeudenkäynnissään, pukeutui mekkopaitaan ja mustaan ​​pukuun ja seisoi lattiaa katsellen, kun muutoksenhakutuomio luettiin Haagin oikeudessa.

Muutoksenhakukamari "hylkää Mladicin valituksen kokonaisuudessaan ..., hylkää syyttäjän valituksen kokonaisuudessaan ..., vahvistaa oikeudenkäyntikammion Mladicille määräämän elinkautisen vankeusrangaistuksen", puheenjohtaja puheenjohtaja Prisca Nyambe sanoi.

Tulos rajoittaa 25 vuoden oikeudenkäyntejä entisen Jugoslavian alueen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, joka tuomitsi 90 ihmistä. ICTY on yksi Haagissa sijaitsevan kansainvälisen rikostuomioistuimen, joka on maailman ensimmäinen pysyvä sotarikostuomioistuin, edeltäjä.

"Toivon, että tällä Mladic-tuomiolla tämän (Bosnian serbien johtaman yksikön) Republika Srpskan lapset ja Serbiassa lapset, jotka elävät valheissa, lukevat tämän", Munira Subasic, jonka poika ja aviomies tapettiin Srebrenicaa valloittaneiden serbien joukot, sanoi päätöksen jälkeen korostaen serbien kansanmurhan kieltämistä.

Monet serbit pitävät Mladicia edelleen sankarina, ei rikollisena.

Sodanjälkeinen Bosnian serbipäällikkö Milorad Dodik, joka johtaa nyt Bosnian kolmikantalaista etnisten ryhmien välistä presidenttikuntaa, tuomitsi tuomion. "Meille on selvää, että täällä yritetään luoda myytti kansanmurhasta, jota ei ole koskaan tapahtunut", Dodik sanoi.

'HISTORINEN TUOMIO'

Bosnian serbikenraali Ratko Mladicia ohjaa ranskalainen ulkouima-legioonan upseeri saapuessaan YK: n ranskalaisen komentajan kenraali Philippe Morillonin isännöimään kokoukseen Sarajevon, Bosnia ja Hertsegovinan, lentokentälle maaliskuussa 1993. Kuva otettu maaliskuussa 1993. REUTERS / Chris Helgren
Bosnian serbien entinen sotajohtaja Ratko Mladic eleitä ennen valituksenalaisen tuomion julistamista Haagissa, Alankomaissa, 8. kesäkuuta 2021 pidetyssä YK: n kansainvälisessä rikostuomioistuinten jäännösmekanismissa (IRMCT) XNUMX. kesäkuuta XNUMX. Peter Dejong / Pool REUTERSin kautta
Bosnialainen musliminainen reagoi odottaessaan Bosnian serbin entisen sotilasjohtajan Ratko Mladicin lopullista tuomiota Srebrenica-Potocarin kansanmurhan muistokeskuksessa, Bosnia ja Hertsegovinassa, 8. kesäkuuta 2021. REUTERS / Dado Ruvic

Washingtonissa Valkoinen talo kiitti YK: n tuomioistuinten työtä sotarikosten tekijöiden saattamiseksi oikeuden eteen.

"Tämä historiallinen tuomio osoittaa, että kammottavia rikoksia tekevillä on vastuu. Se vahvistaa myös yhteistä päättäväisyyttämme estää tulevia julmuuksia tapahtumasta kaikkialla maailmassa", siinä todetaan.

Muutoksenhakutuomarit totesivat, että Mladic, joka ICTY: n syytteen jälkeen oli pakeneva 16 vuotta vuoteen 2011 saakka, pysyi vangittuna Haagissa, kun hänen siirtymisestä valtioon, jossa hän suorittaa rangaistuksen, tehtiin järjestelyjä. Ei vielä tiedetä, mikä maa vie hänet.

Mladicin lakimiehet olivat väittäneet, että entistä kenraalia ei voida pitää vastuullisena hänen alaistensa tekemistä mahdollisista rikoksista. He pyysivät vapautusta tai uudelleenkäsittelyä.

Syyttäjät olivat pyytäneet muutoksenhakupaneelia pitämään Mladicin tuomio ja elinkautinen täysimääräisesti voimassa.

He halusivat myös, että hänet todettaisiin syylliseksi kansanmurhan ylimääräiseen syytteeseen etnisen puhdistuksen kampanjassa - pyrkimyksessä karkottaa Bosnian muslimeja, kroaatteja ja muita ei-serbejä kaadettavaksi Suur-Serbia - sodan alkuvuosina. siihen sisältyivät julmat vankileirit, jotka järkyttivät maailmaa.

Myös tämä syyttäjän valitus hylättiin. Vuoden 2017 tuomiossa todettiin, että etninen puhdistuskampanja merkitsi vainoa - rikos ihmiskuntaa vastaan ​​- mutta ei kansanmurhaa.

Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuspäällikkö Michelle Bachelet sanoi tiistaina Mladicin lopullisen päätöksen tarkoittaneen kansainvälisen oikeusjärjestelmän pitävän häntä vastuuseen.

"Mladicin rikokset olivat inhottava huipentuma poliittisen voiton aikaansaamaan vihaan", Bachelet sanoi lausunnossaan.

ICTY: n alempi oikeusistuin katsoi, että Mladic oli osa "rikollista salaliittoa" Bosnian serbien poliittisten johtajien kanssa. Se totesi myös, että hän oli "suorassa yhteydessä" Serbian silloiseen presidenttiin Slobodan Miloseviciin, joka kuoli vuonna 2006 vähän ennen tuomiota omassa ICTY: n oikeudenkäynnissä kansanmurhaan ja ihmisyyttä vastaan ​​tehtyihin rikoksiin.

Mladicin katsottiin olevan ratkaisevassa asemassa joissakin kauhistuttavimmista rikoksista, jotka tehtiin Euroopan maaperällä toisen maailmansodan natsien holokaustin jälkeen.

Tuomioistuin totesi Mladicin olevan keskeisessä asemassa Srebrenican teurastuksessa - joka tapahtui YK: n nimeämälle siviileille tarkoitetulla "turvallisella alueella" - koska hän hallitsi sekä mukana olevia sotilas- että poliisiyksiköitä.

Korkean edustajan Josep Borrellin ja komissaari Olivér Várhelyin yhteinen lausuma Ratko Mladicin tuomitsemisesta kansanmurhaan

Kansainvälisen rikostuomioistuinten jäännösmekanismin (IRMCT) lopullinen tuomio Ratko Mladićin tapauksessa saa päätökseen Bosnia ja Hertsegovinassa käydyn sotarikosten, myös kansanmurhan, keskeisen oikeudenkäynnin Euroopan lähihistoriassa.

"Kun muistetaan henkensä menettäneet, syvimmät myötätuntomme ovat heidän rakkaimpiensa ja eloonjääneiden kanssa. Tämä tuomio auttaa parantamaan kaikkia kärsineitä.

"EU odottaa kaikkien Bosnia ja Hertsegovinan sekä Länsi-Balkanin poliittisten toimijoiden osoittavan täyttä yhteistyötä kansainvälisten tuomioistuinten kanssa, kunnioittavan niiden päätöksiä ja tunnustavan riippumattomuutensa ja puolueettomuutensa.

"Sotarikollisten kansanmurhan kieltäminen, revisionismi ja ylistäminen ovat ristiriidassa keskeisimpien eurooppalaisten arvojen kanssa. Tämän päivän päätös on Bosnia ja Hertsegovinan ja alueen johtajille mahdollisuus tosiasiat huomioon ottaen näyttää tietä uhrien kunnioittamisessa ja edistää suotuisaa ympäristöä sovintoon sodan perintöjen voittamiseksi ja kestävän rauhan rakentamiseksi. 

"Tämä on ennakkoedellytys Bosnia ja Hertsegovinan vakaudelle ja turvallisuudelle ja olennainen osa EU: n polkua. Se on myös yksi Bosnia ja Hertsegovinan EU-jäsenyyshakemusta käsittelevän komission lausunnon 14 tärkeimmistä prioriteeteista.

"Bosnia ja Hertsegovinan sekä naapurimaiden kansainvälisten ja kotimaisten tuomioistuinten on jatkettava tehtäväänsä tarjota oikeudenmukaisuus kaikille sotarikosten, ihmisyyttä vastaan ​​tehtyjen rikosten ja kansanmurhan uhreille ja heidän perheenjäsenilleen. Ei saa olla rankaisemattomuutta."

Continue Reading

Serbia

EU: n laajentuminen: Uudista Eurooppa kannustaa Serbiaa panemaan uudistukset takaisin raiteilleen ja on tyytyväinen Kosovon EU: n sitoutumiseen

Julkaistu

on

Euroopan parlamentin Uusiutuva Eurooppa -ryhmä pahoittelee edistyksen puutetta monilla Serbian uudistusohjelman alueilla ja sitä, että EU: hun liittymisen kannalta olennaisissa asioissa, kuten oikeusvaltio, perusoikeudet, tiedotusvälineiden vapaus ja demokraattisten instituutioiden ja julkishallinnon toimintaa. Nämä havainnot ovat osa täysistunnon tänään hyväksymää edistymisraporttia, jossa Serbian viranomaisia ​​kannustetaan osoittamaan sekä sanoin että teoin sitoutumistaan ​​eurooppalaisiin arvoihin ja EU: n jäsenyyteen.

Parlamentin jäsenet ovat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että EU: n jäsenyys on edelleen Serbian strateginen tavoite ja että se on yksi hallituksen painopisteistä. Uusiutuvan Euroopan parlamentin jäsen, Serbian varjoesittelijä Klemen Grošelj (Lista Marjana Šarca, Slovenia) sanoi: "Serbian polku EU: hun on avoin, polku on tiedossa, edut ja haitat tiedossa sekä esteet matkan varrella , ja nyt Serbian on löydettävä tahtoa ja energiaa seurata tätä polkua nopeasti, tehokkaasti ja kansalaistensa edun mukaisesti. Laajan poliittisen ja sosiaalisen yhteisymmärryksen löytäminen vaatii kovaa työtä, mutta mikä tahansa pikavalinta, yhtä houkutteleva kuin se onkin on jo osoittautumassa merkittävästi huonommaksi vaihtoehdoksi Serbian Euroopan yhdentymiselle. "

Uusiutuvan Euroopan parlamentin jäsen Ilhan Kyuchyuk (Movement for Rights and Freedoms, Bulgaria), Kosovon varjoesittelijä, ilmaisi tyytyväisyytensä maan ponnisteluihin toteuttaa uudistuksia ja ylläpitää rakentavia naapuruussuhteita koko alueella: "Kosovo osoitti jatkuvaa ja vahvaa sitoutumistaan ​​edistämään aluettaan. Euroopan polku ja uudistusten nopeuttaminen sekä vahva tuki Euroopan yhdentymiselle väestön keskuudessa. Kaikkien EU: n jäsenvaltioiden on korkea aika tunnustaa Kosovo ja antaa sen kansalaisille mahdollisuus hyötyä viisumivapaudesta, koska kaikki kriteerit on täytetty vuodesta 2018 lähtien. Viimeiset vaalit osoittivat jälleen kerran, että maa ansaitsee tunnustusta korkean poliittisen kypsyyden osoittamisesta. odotan uuden hallituksen nopeuttavan uudistuksia ja työskentelemään aktiivisesti Pristina-Belgrad-vuoropuhelun parissa. "

Continue Reading

EU

EU: n edustaja näkee #Serbian ja #Kosovon normalisointisopimuksen kuukausina

Julkaistu

on

By

EU: n välittämät neuvottelut Serbian ja sen entisen Kosovon maakunnan välisten suhteiden normalisoimisesta voivat johtaa sopimukseen kuukausien kuluessa, EU: n edustaja, joka käsittelee yhtä Euroopan vaikeimmista alueellisista riidoista, sanoi maanantaina (31. elokuuta). kirjoittaa Marja Novak ja Aleksandar Vasovic.

Etninen albaanien enemmistö Kosovo julisti itsenäisyyden Serbiasta vuonna 1999 Naton johtaman pommituskampanjan jälkeen etnisen sodankäynnin hillitsemiseksi. Serbia, jota tukee suuri slaavilainen ja ortodoksinen kristitty liittolainen Venäjä, ei tunnusta Kosovon itsenäisyyttä, mikä on edellytys Belgradin tulevalle EU-jäsenyydelle.

Normalisointineuvottelut keskeytyivät vuonna 2018, mutta ne jatkuivat heinäkuussa sen jälkeen, kun Kosovo nosti tiukat tuontitullit serbialaisille tavaroille.

EU: n edustaja Miroslav Lajcak (kuvassa) kertoi toimittajille Sloveniassa pidetyn alueellisen konferenssin yhteydessä, että päivämäärän ennustaminen olisi virhe, koska vielä oli "erittäin monimutkaisia ​​asioita ...

"Katsotaanpa, kuinka paljon aikaa tarvitsemme, mutta puhun kuukausista, en puhu vuosista", hän lisäsi. "Molemmat osapuolet ovat sitoutuneet, molemmat osapuolet ovat vakavia, kunnioittavat toisiaan."

EU: n välittämän diplomaattiradan lisäksi Serbian ja Kosovon korkean tason valtuuskunnat kokoontuvat ensi viikolla Yhdysvalloissa keskustelemaan taloudellisesta yhteistyöstä.

Tavattuaan Lajcakin konferenssissa Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoi esittäneensä Serbian tavoitteet EU: n edustajalle, ennen kaikkea aikaisemman sopimuksen toteuttamisen, joka mahdollisti Kosovon vähemmistöserbrejä yhdistävien yhteisöjen yhdistymisen.

"Kunnioitan suuresti sitä, mitä Lajcak sanoo normalisoitumisesta ..., joka eroaa oikeudellisesti ja poliittisesti siitä, mitä Pristina ja jotkut muut sanovat", Serbian uutistoimisto Tanjug lainasi Vucicin sanoja.

Yhdysvaltojen neuvottelut asetettiin aiemmin kesäkuuhun, mutta viivästyivät, kun Kosovon presidentti Hashim Thaci syytettiin väitetyistä sotarikoksista Serbian hallitusta ja sen jälkimainingeita vastaan ​​vuosina 1998–99 tapahtuneessa sissien kapinassa. Hän on kiistänyt syytökset.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa