Liity verkostomme!

Venäjä

Iso-Britannian Smiths Groupin kiistanalainen läsnäolo Venäjällä herättää kysymyksiä

SHARE:

Julkaistu

on

Viime Financial Times -julkaisu paljastaa hätkähdyttävän eron länsimaisen retoriikan ja todellisuuden välillä. Huolimatta rohkeista luopumisilmoituksista Venäjän provosoimattoman hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan, suuret länsimaiset yhtiöt jatkavat toimintaansa Venäjän rajojen sisällä. Tällä listalla ovat raskaat sarjat, kuten BP ja TotalEnergies, joista kumpikin omistaa lähes 20 % Venäjän suurimmasta öljyntuottajasta Rosneftista ja johtavasta LNG-tuottajasta Novatek, sekä kuluttajajättiläiset P&G, Unilever, Reckitt, PepsiCo ja satoja muita.

Jotkut yritykset, kuten BP, joutuvat ansaan, kun taas toisia pelottelee kansallistamisen uhka, joka kohtasi Tanskan Carlsbergin. Suomalaisen Fortumin ja saksalaisen Uniperin kokema omaisuuden "väliaikainen siirto" Venäjän hallinnassa on myös suuri. Lisäksi mahdollisuus myydä kolmen vuosikymmenen aikana rakennettuja omaisuuseriä 90 prosentin alennuksella, kuten Venäjän viranomaiset sanelevat, on katkera pilleri, jota monet eivät halua niellä.

Eräiden Venäjän yritysten meneillään oleva toiminta herkillä sektoreilla herättää kuitenkin vakavia huolenaiheita ja kriittisiä kysymyksiä. Merkittävää on, että lähes kaksi ja puoli vuotta hyökkäyksen jälkeen brittiläinen insinööriryhmittymä, jolla on yli vuosisadan historia Smiths Group OyjLontoon pörssissä listattu , jatkaa toimintaansa Venäjän energiasektorilla.

Kuvateksti: Smiths Groupin verkkosivusto

Venäjän oikeushenkilörekisterin 30 päivätyt asiakirjat osoittavat, että Smiths Group plc omistaa tytäryhtiönsä John Crane UK:n kautta 2024 % osuudesta John Crane Iskra LLC. Tämä venäläinen yritys valmistaa erikoisosia moottoreihin ja kompressoreihin ja palvelee asiakkaita, kuten valtion omistamaa kaasuntuottajaa Gazpromia, Venäjän suurinta riippumatonta öljyntuottajaa Lukoilia ja lukuisia muita alan toimijoita, joista monet ovat Yhdistyneen kuningaskunnan, EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteiden alaisia. John Crane Iskra LLC on rekisteröity Permiin, Venäjälle, samaan osoitteeseen kuin EU sanktioi JSC Research and Production Association “ISKRA”, merkittävä polttoaine- ja energiasektorin laitteiden suunnittelija, valmistaja ja toimittaja.

Vuonna 2023 ISKRAn tulot kasvoivat lähes 30 % yli 70 miljoonaan dollariin, mikä on jyrkkä kasvu Venäjän hyökkäyksen seurauksena Ukrainaan. John Crane Iskra LLC, tärkeä urakoitsija ISKRAlle, liikevaihto yli kaksinkertaistui 10 miljoonasta 22 miljoonaan dollariin.

Mainos

Tällä taloudellisella kasvulla on merkittäviä seurauksia. Smiths Groupin 50-prosenttisesti omistaman John Crane Iskra LLC:n maksamat verot vaikuttavat selvästi Venäjän budjettiin tukemalla sotilaallista toimintaa Ukrainassa.

Yksinkertaisesti sanottuna näyttää siltä, ​​​​että brittiläinen yritys ei vain jatka toimintaansa Venäjän energiasektorilla - Venäjän sotilaallisen lisääntymisen ja Ukrainaa vastaan ​​kohdistuvan julman aggression keskeisenä mahdollistajana - vaan myös rahoittaa Ukrainan sotaa tytäryhtiönsä veromaksuilla.

Sellaiset tapaukset, kuten Smiths Groupin toiminnan jatkuminen Venäjällä, vaativat kansainvälisten pakotteiden tehokkuuden tarkempaa tarkastelua.

Toimittajan päivitys

Yrityksen tiedottaja sanoi: 

”Tulemme varauksetta harhaanjohtavat vihjaukset, joita EU Reporter on tehnyt John Cranesta. Ukrainan sodan alkaessa ja, kuten julkisesti on todettu, vahvistimme, että olimme keskeyttäneet kaiken myynnin Venäjälle ja että osuutemme Venäjällä oli täysin kirjattu. Näin on edelleen, eikä John Crane saa mitään tästä yhteisyrityksestä. Lisäksi etsimme (eri rintamalla) ja jatkamme irtautumista John Crane Iskra -yhteisyrityksestä. Kykymme saavuttaa tämä on riippuvainen Venäjän hallituksen hyväksynnästä ja siksi meidän hallinnassamme. Siksi, vaikka emme vieläkään voi tällä hetkellä muodollisesti irtautua yhteisyrityksestä, meillä ei ole jatkuvaa osallistumista emmekä vaikutusvaltaa sen toimintaan, ja kaikki seikat, että olemme aktiivisesti mukana Venäjän energiasektorilla ja siksi rahoittaisimme Ukrainan sodan, ovat kategorisesti vääriä.

https://www.eureporter.co/wp-content/uploads/2024/06/Document.pdf

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa