Liity verkostomme!

Bisnes

A1-sijoitusyhtiö: "Olemme johtamassa Venäjän sijoitustoiminnan itäistä kulmakiveä"

SHARE:

Julkaistu

on

Venäjän A1:n toimitusjohtaja Alexander Fayn paljastaa yrityksen johdon oston yksityiskohdat ja puhuu uusista liiketoimintamahdollisuuksista idässä

Venäjän A1:n toimitusjohtaja Alexander Fayn

Herra Fayn, A1 on yksi Venäjän sijoitusmarkkinoiden johtajista. Kärsikö yritys länsimaisista pakotteista ja uudesta "rautaesiripusta" Venäjän länsirajoilla?

A1 onkin Venäjän vanhin ja suurin sijoitusyhtiö, joka on toiminut vuodesta 1989. Olemme ylpeitä lukuisista suurista kaupoista, joihin kuuluu sekä suurimpia venäläisiä yrityksiä että lukuisia eurooppalaisia ​​ja amerikkalaisia ​​yhteistyökumppaneitamme. Emme koskaan puutu politiikkaan, käsittelemme aina mitä tahansa poliittista tilannetta sään suhteen, ja me kaikki tiedämme sään vaihtelut, ja se on normaalia. Olemme hyvin pahoillamme siitä, mitä Venäjän ja länsimaisen liiketoiminnan välillä tapahtuu nykyään, mutta olemme varmoja, että jokaisella kriisillä on mahdollisuus. Joten yritämme ajaa näitä uusia muutoksia, toistaiseksi onnistuneesti.

Millaisia ​​mahdollisuuksia etsit?

Mainos

Venäjän liiketoiminnan itäinen käänne etenee melko nopeasti ja olemme sijoitusalan johtajia. Neuvottelemme onnistuneesti uusia projekteja ja sopimuksia Lähi-idän, Aasian ja muiden kehittyvien markkinoiden kumppaneidemme kanssa, jotka ovat nyt erittäin kiinnostuneita täyttämään joidenkin länsimaisten yritysten vetäytymisen aiheuttamat aukot Venäjän markkinoilla. Autamme uusia kumppaneitamme idästä aloittamaan uusia hankkeita Venäjällä ja muissa IVY-maissa.

Miksi tarvitsit ostoa?

Entisiä edunsaajaomistajiamme Mikhail Fridmania, saksalaista khaania ja Aleksei Kuzmicheviä vastaan ​​kohdistetut sanktiot vaikeuttivat A1:n sijoitustoimintaa hyvin Venäjällä ja ulkomailla. Useita uusia sijoitusmahdollisuuksia syntyi länsimaisten yritysten poistuttua Venäjältä ja myymällä liiketoimintaintressiään, eikä yrityksemme voinut olla muita edellä tällaisista omaisuuseristä tarjouskilpailussa, koska ulkomaiset myyjät eivät halunneet olla tekemisissä sellaisen yrityksen kanssa, jolla oli pakotteita omistajille. . Investointeja ulkomaille, mukaan lukien oikeudenkäyntirahoitus, estivät myös pitkät maksuviiveet ja pankkien ylimääräiset noudattamispyynnöt. Maksujen suorittaminen ulkomailla oli erittäin vaikeaa. Tästä syystä päätin ottaa asiat omiin käsiini ja ostaa yrityksen maaliskuussa 2022. Näin ollen A1 jatkoi tekemisissään.

Jotkut länsimaiset tiedotusvälineet ehdottivat äskettäin, että ostit A1:n Alfa-konsernin osakkeenomistajilta noin 1,000 XNUMX dollarilla oli kauppa, joka tehtiin pakotteiden kiertämiseksi. Mikä on sinun näkemyksesi asiasta?

Minusta se on melko outoa, samoin kuin kansainvälinen lakimiestiimimme. Ostimme A1:n käypään markkina-arvoon. Ostin yrityksen, jolla oli merkittäviä velkoja, mutta myös suuria sopimukseen perustuvia sijoitusvelvoitteita, jotka minun oli siitä lähtien rahoitettava. Yhtiön velat ylittivät selvästi sen varat. Osana tehostettua due diligence -prosessia eräs työskennellyistä asianajotoimistoista pyysi meitä palkkaamaan tunnetun ammatillisen arvioijan laatimaan arvioraportin yhtiön markkina-arvosta maaliskuussa 2023, jolloin ostin yrityksen. Palvelimme Baker Tillyn, joka tarkasti talousasiakirjamme ja vahvisti, että A100:n 1 %:n osuuden markkina-arvo oli "1.0 RUB:n symbolinen arvo". Tästä syystä maksamamme hinta oli selvästi markkinahintaa korkeampi.

Todellakin, monet Venäjän yksityisomistuksessa olevat sijoitus- ja yritysyritykset sisällytettiin pakoteluetteloon samasta syystä kuin mekin. Se on uusi todellisuus, jota johtavat venäläiset yritykset toimivat näinä päivinä – yrityksesi tai sen omistajat voivat joutua sanktioiden kohteeksi ilman näkyvää syytä ja ilman varoitusta milloin tahansa. Mutta kun sinulle on määrätty seuraamus, sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin noudattaa länsimaisia ​​lainkäyttöalueita.

Joten tämä ei ollut "piilotettu pakotteiden kiertäminen", kuten Bloomberg kerran ilmaisi lainauksena tuomioistuimen päätöksestä?

Voi ei. Itse asiassa Bloomberg mainitsi juuri tuomioistuimen vastustajiamme, rikollisen entisen pankkiirin Georgi Bedzhamovin ja hänen vaimonsa. Sinun täytyy olla tietoinen siitä, että herra Bedzhamov joutui rikostutkinnan kohteeksi jo vuonna 2015, kauan ennen pakotteita, koska hän varasti kymmeniä miljoonia dollareita pankkinsa asiakkailta. Oikeus totesi, että hän siirsi varastetut rahat ympäri maailmaa samalla, kun hänen sisarensa kavalsi 1.8 miljardia dollaria heidän pankistaan. Vaikka hän sai 9 vuoden vankeusrangaistuksen, hänen veljensä kiertää edelleen oikeutta paenessaan ensin Venäjältä ja sitten Monacosta Lontooseen ja antaa haastatteluja sanoakseen olevansa hallinnon uhri. Olen melko järkyttynyt siitä, että hyvämaineinen kansainvälinen media, kuten Bloomberg, ei kertonut todellista tarinaa. Kansainväliset asianajajamme tutkivat nyt, pitäisikö meidän haastaa Bloomberg oikeuteen kunnianloukkauksesta.

Englantilainen tuomioistuin on äskettäin ehdottanut, että A1 on edelleen sen entisten edunsaajien omistuksessa tai määräysvallassa. Miksi?

Ymmärrän, että englantilainen tuomioistuin luottaa suuressa määrin alhaiseen myyntihintaan, jonka maksoin A1:stä, epäilyn perusteena. Tuomioistuin ei kuitenkaan ole nähnyt saamiamme arvostusraporttia, ja päätimme tarkoituksella olla esittämättä tätä asiakirjaa sekä monia muita taloudellisia asiakirjoja, koska ne sisältävät luottamuksellisia ja kaupallisesti arkaluonteisia tietoja investointiprojekteistamme. Tuomioistuimella ei myöskään ollut todisteita entisiltä UBO-yhtiöiltä, ​​jotka eivät olleet lainkaan mukana A1:n ostossa, koska heidän hyväksyntäänsä ei vaadittu tähän kauppaan.

A1 oli aikoinaan pieni yritys Alfa-konsernissa, ja saimme vain pienen osan konsernin kokonaistuloksesta. On uskomatonta väittää, että niin varakkaat ja merkittävät liikemiehet kuin entiset omistajamme olisivat halunneet pitää hallussaan yritystä, joka ei tuottanut valtavia voittoja vuosina ennen kuin ostin yrityksen.

Suhtaudun kuitenkin henkilökohtaisesti myönteisesti mainitsemaasi tuomioon, jossa todettiin, että pelkkä epäily siitä, että yritys on pakotteen kohteena olevan henkilön omistuksessa tai määräysvallassa, ei riitä. Sen sijaan tuomioistuin päätti, että tällainen omistus ja määräysvalta on todistettava tosiasiallisesti. Itse asiassa tuomioistuin ei todennut, että A1 olisi ollut kenenkään entisen omistajan omistuksessa tai määräysvallassa. En todellakaan olisi voinut saada tietää toisin, koska olen ylpeä siitä, että olen yksinomaisessa hallinnassani olevan yrityksen todellinen ja ainoa omistaja. Bedzhamovin ponnisteluista huolimatta englantilainen tuomioistuin kieltäytyi julistamasta, että A1 on sanktioitujen henkilöiden sanktioima tai valvoma.

Jatkoitko toimintaasi Yhdysvalloissa oston jälkeen?

Varma. Ensinnäkin A1:n rooli Yhdysvalloissa oli aina melko rajallinen, mutta suoraviivainen - Vneshprombankin (Venäjän viiden parhaan pankin, joka on parhaillaan selvitystilassa) ja sen entisen presidentin Larisa Markuksen konkurssipesän oikeudellisten menettelyjen rahoittamiseksi. . Auttoimme pankkia saamaan takaisin Larisa Markuksen varasteilla varoilla ostaman kiinteistöomaisuuden. Se on prosessi, jonka Vneshprombank ja Larisa Markuksen edunvalvoja käynnistivät ennen kuin A5:stä tuli rahoittaja vuonna 1.

Syyskuuhun 2023 asti A1 ei ollut sanktioitu Yhdysvalloissa, mutta sitten valitettavasti jouduimme lopettamaan laillisen toimintamme Yhdysvalloissa, koska emme voineet rahoittaa niitä enää. Yksikään yhdysvaltalainen asianajaja ei hyväksy maksua rahoittajalta, joka on sanktioitu Yhdysvalloissa; mikään yhdysvaltalainen pankki ei edes käsittelisi Yhdysvaltain dollareissa suoritettua maksua yhdysvaltalaiselle asianajajalle. Siksi sillä hetkellä, kun A1 sai rangaistuksen Yhdysvalloissa, se lopetti tapausten rahoittamisen siellä.

Onko ketään A1:n ylimmistä johtajista sanktioitu yhdessä yrityksen kanssa? Luulen, että jotkut tiedotusvälineet ovat myös spekuloineet tätä.

Ei ei koskaan. Näin myös väitteitä, joiden mukaan joitain A1:n "ohjaajia" rangaistiin. Olen ollut monta vuotta A1:n ainoa pääjohtaja, eikä minua rangaista. A1:n johtajia ei koskaan rangaistu millään lainkäyttöalueella.

Harkitsetko palaamista länsimaisiin lainkäyttöalueisiin tulevaisuudessa?

Olemme kaikki riippuvaisia ​​maailmanpolitiikan vaihteluista. A1 kuitenkin viihtyy nyt varsin mukavasti kehittyvillä markkinoilla, joilla mahdollisuudet ovat paljon laajemmat kuin lännessä tällä hetkellä. Joten, kuten venäläinen sananlasku sanoo, "huono onni auttaa joskus onnea". Näin on käynyt A1:lle, joka kasvaa nyt tasaisesti.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa