Liity verkostomme!

Venäjä

Mitä tulee venäläisiin liikemiehiin, EU:n pakotteiden laillisuus ja johdonmukaisuus jäävät hämäräksi

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Ei ole epäilystäkään siitä, että Euroopan reaktio Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan vaati yhtenäistä vastausta blokilta sen pyrkiessä vakiinnuttamaan asemansa moraalisena voimana maailmanpolitiikassa. Kuitenkin, kun Euroopan unioni viimeistelee 12th Venäjää vastaan ​​suunnatun pakotepaketin tässä kuussa, piilevä kysymys on, toimivatko edelliset 11 pakettia tarkoitetulla tavalla vai ovatko EU:n päättäjät olleet liian hätäisiä ottaessaan käyttöön joitakin niistä.

Vaikka joidenkin pakotteiden logiikka ilmeisesti loukkasi Venäjän johtoa (ja laajemmin myös maan taloutta ja kansalaisia) heidän hyökkäyksensä naapurimaata vastaan, ja se on varsin selkeä ja johdonmukainen, toiset saattavat vaikuttaa sananlaskun tapaukselta, jossa vauva heitetään ulos kylpyveden mukana. . Suunnittelun mukaan pakotteiden on tarkoitus saavuttaa tiettyjä tavoitteita lisäämällä taloudellista, rahoituksellista ja poliittista painetta yhteisöihin ja yksilöihin. Se, mikä näyttää puuttuvan, on selkeä irtautumisstrategia, kun tavoitteet on saavutettu tai käy selväksi, että niitä ei voida saavuttaa. Lisäksi, kuten sanktioidut henkilöt ovat havainneet, ei ole olemassa määriteltyä mekanismia, jolla he voisivat valittaa heidän sisällytyksestään.

Kyseessä ovat niin sanotut "venäläiset oligarkit". Vaikka ollaan samaa mieltä virheellisen logiikan kanssa siitä, että maan rikkaimmat ihmiset ja sen suurimpien yritysten omistajat joutuvat saamaan vastuuseen hallituksensa toimista, on lähes mahdotonta perustella sanktioluettelon lisäämistä ylimpien johtajien, olennaisesti palkattujen työntekijöiden kanssa. todellinen vaikutus Venäjän talouteen, puhumattakaan maan johdon politiikasta, on parhaimmillaankin hyvin rajallinen. Molemmat ryhmät on kuitenkin pääosin kasattu yhteen "oligarkeiksi" eli ihmisiksi, joilla on merkittävä vaikutus Venäjän valtakäytävissä. Sanomattakin on selvää, että tämä termi on kiistanalainen, huonosti määritelty eikä siinä ole juridisesta näkökulmasta mitään järkeä: milloin loppujen lopuksi lakkaa olemasta "varakas yksilö" ja tulee "oligarkki"? Ja "kerran oligarkki, aina oligarkki"?

Euroopan unioni näyttää ymmärtäneen tämän päättelyn heikkouden ja lopetti äskettäin syyskuusta lähtien sanan "oligarkki" käytön pakotteiden sanastossaan ja luottaa nyt epämääräiseen termiin, jota ei ole tahrannut vuosien liikakäyttö Länsimainen media uutisoi Venäjää – "johtavaa liikemiestä". Tämä saattaa toimia paremmin yleisenä terminä, mutta se ei silti selitä tiettyjen yritysten ylimmän johdon tai hallituksen jäsenten rankaisemisen luontaista logiikkaa. Jos ajatus, kuten EU:n päättäjät näyttivät ajattelevan helmikuussa 2022, oli, että varakkaat liikemiehet olivat määritelmän mukaan Kremlin sisäpiiriläisiä ja voisivat pakottaa presidentti Vladimir Putinin kääntämään kurssinsa Ukrainan suhteen, viimeiset 20 kuukautta ovat osoittaneet sen olevan täysin väärä.

Esimerkiksi EU määräsi pakotteita lähes kaikille miljardööreille sekä ylimmille johtajille, jotka tapasivat presidentti Putinin 24. helmikuuta 2022 Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan. Se, kuinka osallistuminen tuohon kokoukseen merkitsi tukea Kremlin Ukrainan politiikalle tai kykyä vaikuttaa mielekkäästi Putinin päätöksiin, on edelleen mysteeri, eikä EU ole koskaan täsmentänyt sitä. Lisäksi pakotteiden nimeämät eivät näytä kuvastavan henkilön kykyä vaikuttaa Venäjän hallituksen politiikkaan missään muodossa tai missä tahansa muodossa – mikä viime kädessä tuhoaa pakotteiden tarkoituksen.

Toistaiseksi pieni, mutta kasvava lista venäläisistä liikemiehistä on onnistunut osoittamaan länsimaisille sääntelijöille, että heitä vastaan ​​kohdistetut sanktiot on poistettava juuri heidän todellisen vaikutusvallan puutteen vuoksi. Esimerkiksi 14. syyskuuta EU ei uusinut sanktioita Venäjän suurimman verkkokauppayhtiön Ozonin entiselle toimitusjohtajalle Alexander Shulginille, koska hän osoitti EU:n tuomioistuimessa, että hän lakkasi olemasta "johtava liikemies" erottuaan tehtävästään. yhtiössä viime vuonna. Samana päivänä EU:n pakotteita ei myöskään uusittu tunnettuja liikemiehiä Farkhad Akhmedovia ja Grigory Berezkiniä vastaan. Tämä on vain pieni nokka, sillä kymmenet Venäjän kansalaiset ovat edelleen oikeudenkäynneissä.

Monet Venäjän "johtavista liikemiehistä", kuten Dmitri Konov petrokemian yhtiöstä Sibur Tigran Khudaverdyan IT-jätti Yandexista tai Vladimir Raševski lannoitevalmistajasta Eurochem, joutuivat Shulginin tapaan olennaisesti seuraamuksiin, koska he edustivat yhtiöitään helmikuun 2022 onnettomassa tapaamisessa. Presidentti Putin. Ja vaikka he ovat sittemmin luopuneet rooleistaan, he ovat edelleen pakotelistalla.

Mainos

Tarkoittaako se sitä, että pakotteet ovat "elinikäisiä" ja mitä tahansa teetkin, olisit EU-rajoitusten alainen, kun sinut on lisätty luetteloon? Jos joku saa nimenomaisen rangaistuksen sellaisen yrityksen johtamisesta, joka EU:n päättäjien mukaan on keskeinen Venäjän taloudelle tai jollakin tavalla edistää Kremlin sotaponnisteluja Ukrainassa, eikö yhtiöstä eroamisen pitäisi automaattisesti johtaa pakotteiden poistamiseen? Tämä vaikuttaa loogiselta, mutta kuten Yandexin Khudaverdyanin tai Siburin Konovin kaltaiset ihmiset osoittavat, se ei toimi näin, koska ihmisiä on edelleen rangaistettu yli puolitoista vuotta sen jälkeen, kun he ovat eronneet rooleistaan.

Tämä selkeän korrelaation puute henkilön nykyisen roolin tai todellisen vaikutuksen ja pakotteiden poistamisen välillä on huolestuttavaa ja kyseenalaistaa EU:n johdonmukaisuuden ja logiikan samalla, kun se mahdollisesti tekee sen toiminnasta oikeudellisesti kestämättömän. Ei ole juurikaan hyötyä ihmisten rankaisemisesta sen jälkeen, kun he ovat eronneet rooleista, jotka johtivat rangaistuksiin. Tarvitsemme selkeän etenemissuunnitelman, jossa kerrotaan, kuinka pakoteluettelosta voi päästä pois. Nykyinen, toistaiseksi hyvin rajallinen tuomioistuinkäytäntö tarjoaa vain vähän vihjeitä.

Vaikka rangaistus on enemmän kuin todellinen, se vahingoittaa rangaistuksen saaneiden henkilöiden uraa ja mainetta globaalissa liike-elämässä ja heikentää heidän pääsyään heidän omaisuuteensa ympäri maailmaa, analyysi siitä, voiko tietyn henkilön rankaiseminen auttaa saavuttamaan, näyttää olevan rajallinen, jos ollenkaan. EU:n poliitikkojen ilmoittamat tavoitteet eli Venäjän Ukraina-politiikan muuttaminen ja Kremlin sodankäyntikyvyn heikentäminen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa