Liity verkostomme!

Venäjä

MONDIN yhteistyö Venäjän kanssa

SHARE:

Julkaistu

on

Brittiyhtiö Mondi on maailman johtava pakkaus- ja paperivalmistaja. Yritys on rekisteröity Isossa-Britanniassa, ja sillä on myös toimisto Itävallassa. Venäjällä Mondi-konsernia edustaa integroitu sellua, pakkauspaperia ja korkealaatuista päällystämätöntä paperia valmistava tehdas (JSC Mondi SLPK) ja kolme käsittelylaitosta (LLC Mondi Aramil, LLC Mondi Pereslavl, LLC Mondi Lebedyan).

Mondi-konsernin merkittävin yritys on Syktyvkarissa sijaitseva sellun, pakkauspaperin ja päällystämättömän ohutpaperin tuotantolaitos. Kaikki nämä yritykset työskentelevät pääasiassa kotimarkkinoilla ja työllistävät Venäjällä 5,300 XNUMX henkilöä.

Reaktio Ukrainan sotaan

Mondi julkaisi 10. maaliskuuta virallisen lausunnon työstään Venäjällä. Mondi vahvisti, että sen lippulaivaliiketoiminta, Mondi Syktyvkarsky LP, jatkaa toimintaansa.

Yhtiön mukaan hallitus päätti 4. toukokuuta kaikkia vaihtoehtoja arvioituaan eliminoida konsernin omaisuuden Venäjällä. "Sopimuksen tekemisen ajoituksesta ja rakenteesta ei kuitenkaan ole varmuutta", yhtiö sanoi.

TASS julkaisi 6. toukokuuta julkaisun, että JSC Mondi Syktyvkarsky LPK, yksi Venäjän suurimmista paperintuottajista, jatkaa vakaasti. Toiminnan keskeyttämistä ei ole suunniteltu Mondi-konsernin ilmoituksen jälkeen sen omaisuuden myynnistä Venäjällä, sanoi Komin tasavallan hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Elmira Akhmeeva.

Mondi SYK LPK:n toimitusjohtaja Klaus Peller antoi 3. kesäkuuta haastattelun, jossa hän totesi lyhyesti:

Mainos

Kaikki tuotannossa olevat koneet toimivat normaalitilassa;
Liikevaihto on pysynyt samalla tasolla ja valuuttakurssi vaihtelee jatkuvasti;
toimisto- ja offset-paperilla tilanne on toinen: sitä myydään pääasiassa Venäjällä ja IVY-maissa;
Mondi on nyt Venäjän ainoa sellu- ja paperitehdas, jonka valikoima ei ole laadultaan muuttunut lainkaan;

Mondi SLPK tuki 11 pyöräilykampanjaa "Olemme Venäjä! Olemme yhdessä!" ja varoja pyörärallin järjestämiseen.

Mondi Syktyvkar LPK JSC:n talousjohtaja Pavel Buslaev ilmoitti 15. kesäkuuta, että Mondi Syktyvkarin tehdas kokeilee nyt Tetra Pakin korvaavien pakkausten tuotantoa. Saman tiedon vahvisti myös Venäjän varapääministeri Victoria Abramchenko, joka sanoi, että Tetra Pakin Venäjältä lähdön taustalla ei kotimaassa olisi pakkausongelmia – yrityksen tuotteet voitaisiin vaihtaa uusiin. olemassa olevien teknologioiden, raaka-aineiden ja resurssien kustannuksella.

Mondi ilmoitti 4. elokuuta neljännesvuosittain pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että 30. kesäkuuta 2022, vaikka vuoropuhelu useiden potentiaalisten ostajien kanssa oli käynnissä, heidän Venäjän liiketoimintansa jatkoivat toimintaansa ja olivat kannattavia. Tämän perusteella johdon oli arvioitava yritysten käypä arvo. Yhtiön johto korosti kaupan monimutkaista ja byrokraattista prosessia eikä nimennyt tarkkoja ehtoja Venäjän omaisuuden siirtämiselle uusille omistajille. Vastauksena ukrainalainen yhteisö aloitti sosiaalisen median kampanjan hashtagilla #MondiBloodyPackaging ja kehotti Mondia ja sen asiakkaita lopettamaan yhteistyön Venäjän kanssa.
Elokuun 12. päivänä yhtiö ilmoitti myyvänsä venäläisen pääomaisuuserän, Osakeyhtiö Mondi Syktyvkarin, 95 miljardilla ruplalla (noin 1.5 miljardia euroa nykyisellä valuuttakurssilla), joka maksetaan käteisellä valmistumisen yhteydessä. On huomioitava, että sopimussumma on yli kaksinkertainen Mondin viime vuonna raportoimaan omaisuuden arvoon verrattuna (687 miljoonaa euroa).

Syktyvkarskin LPK:n myyntiilmoituksesta huolimatta Mondy omistaa Venäjällä kolme yritystä, jotka jatkavat toimintaansa.

Lisäksi yrityksen uuden omistajan identiteetti on houkutteleva. Viktor Kharitonin on Sputnik V -rokotteen johtava tuottaja, varapääministeri Tatjana Holikovan lähellä oleva oligarkki, jonka suojelijana on Komin päällikkö Vladimir Uyba (Mondi SLPK sijaitsee Komin tasavallassa). Vuonna 2022 Forbes arvioi Kharitoninin omaisuudeksi 1.4 miljardia dollaria – tämä on 66. sija rikkaimpien venäläisten listalla.

Mondi SLPK:n hinta kuitenkin ylittää hieman Kharitoninin kokonaisomaisuuden, mikä, ottaen huomioon hänen läheisyytensä Venäjän viranomaisiin, ohjaa ehdotuksia valtion taloudellisesta tuesta tällaisen arvokkaan omaisuuden hankintaan, joka on välttämätön sisämarkkinoiden pakkauskysynnän tyydyttämiseksi. Viktor Kharitonin on Ukrainan NACP:n Ukrainan pakotteiden ehdokkaiden listalla.

Yhteenveto
Yhtiö reagoi Ukrainan sotaan ja ilmoitti Venäjän tuotantolaitostensa myymisestä ja markkinoilta poistumisesta.

Sen tehtaat kuitenkin jatkavat toimintaansa normaalisti. Toiminnan keskeyttäminen ei toteutunut. Johtajat vahvistavat, että Mondi jatkaa työskentelyä. Venäjän hallitus tukee heidän toimintaansa.

Mondi SLPK:n myynti Venäjän hallitusta lähellä olevalle oligarkille, ottaen huomioon hänen arvioidut vaurautensa ja toiminta-alansa, tulee todennäköisesti osittain tukemaan Venäjän viranomaisilta elintärkeän tuotantokapasiteetin säilyttämiseksi. Syktyvkarskin LPK:n epäilyttävästä myynnistä huolimatta Mondy omistaa Venäjällä kolme yritystä, jotka jatkavat toimintaansa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa