Liity verkostomme!

Romania

Hallitseva koalitio on päättänyt ajankohdan tärkeimmille vaaleille Romaniassa

SHARE:

Julkaistu

on

Paljon kiistelty kysymys, viikkoja kestäneen poliittisen kiistelyn jälkeen Romanian kahden hallitsevan puolueen välillä, saatiin päätökseen torstaina 4. heinäkuutath. Liberaalit ja sosiaalidemokraatit sopivat, että presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidetään 24. marraskuutath, ja toinen kierros on 8. joulukuuta.

Viikkoja kestäneen keskustelun ja kuukausien epävarmuuden jälkeen vaalikalenterista uudet päivämäärät merkitsevät paluuta alkuperäiseen vaalikalenteriin, kun hallituskoalitio päätti keväällä siirtää presidentinvaalit syyskuulle. Aluksi edustajainhuone hyväksyi lakiesityksen vaalipäivän aikaistamisesta syyskuulle. Mutta kaksi hallitsevaa koalitiopuoluetta eivät pystyneet näkemään toisiaan vaalikalenterin eteenpäin viemisessä. 

Sosialidemokraattinen pääministeri Marcel Ciolacu sanoi, että heillä on koalitiossa ymmärrys kalenterin siirtämisestä ja vaalien järjestämisestä syyskuussa. "He yrittävät nyt muuttaa pelin sääntöjä, he eivät pidä lupauksiaan", hän sanoi. 

Toisaalta liberaalit pitivät kiinni siitä, että vaalit pitäisi järjestää odotettuna ajankohtana, lähellä vuoden loppua. Hallitsevan kansallisliberaalipuolueen (PNL) varapuheenjohtaja Rareş Bogdan sanoi, että "me liberaalit pysymme johdonmukaisina, uskomme, että vaaleissa on noudatettava kalenteria tarkasti, jotta ehdolla on riittävästi aikaa kunnon presidenttikeskusteluun ja presidenttiehdokkaille esittelemään projektejaan. Äänestäjillä on oltava riittävästi aikaa tehdä päätöksensä."

Huhuttiin myös, että sosialidemokraatit ja liberaalit kannattaisivat samaa ehdokasta presidentinvaaleissa. PNL-puolueen puheenjohtaja on hylännyt sen. "Jokaisella puolueella on oma ehdokas", Nicolae Ciucă sanoi.

Toistaiseksi vain George Simion oikeistonationalistisesta AUR-puolueesta, Euroopan parlamentin jäsen Diana Șoșoacă, ääri-Venäjä-mielisen puolueen johtaja, ja Elena Lasconi, USR:n (Renew) uusi johtaja, ovat ilmoittaneet ehdokkuudestaan ​​presidentiksi. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan Naton nykyinen varapääsihteeri Mircea Geoanăas on tulevien vaalien ykkönen, mutta hän ei ole vielä ilmoittanut ehdokkuudestaan.

Mainos

Nykyisen Klaus Iohannisin syrjäyttäminen presidentinvaaleissa käydään kaksikierroksisella äänestysjärjestelmällä viiden vuoden toimikaudeksi. Ehdokkaat, jotka saavat enemmistön 50 %+1 kaikista rekisteröidyistä äänestäjistä ensimmäisellä kierroksella, julistetaan voittajiksi. Jos kukaan ehdokkaista ei saavuta tätä, kahden ensimmäisen kierroksen parhaat pisteet saaneiden ehdokkaiden välillä järjestetään uusintakierros. Ehdokas, joka saa enemmistön äänistä toisessa kierrossa, julistetaan voittajaksi. Presidentin toimikausi on viisi vuotta. 

Presidentinvaalien kahden kierroksen välissä järjestetään myös parlamenttivaalit, jotka järjestetään Romanian kansallispäivänä 1. joulukuuta. Eduskuntavaaleissa käytettävä vaalijärjestelmä edellyttää, että edustajainhuone ja senaatti valitaan vaalipiireissä listajärjestelmän ja itsenäisten ehdokkaiden perusteella suljetun puoluelistan suhteellisen edustuksen periaatteen mukaisesti. 

Kahdessa kamarissa on eri jäsenmäärä: edustajainhuoneeseen kuuluu 330 edustajaa ja senaattiin 136 senaattoria. Siten edustajainhuoneen vaaleissa edustusnormi on yksi edustaja 73,000 168,000 asukkaalle ja senaatin valinnassa yksi senaattori XNUMX XNUMX asukkaalle. Kussakin vaalipiirissä valittavien kansanedustajien ja senaattoreiden lukumäärä määräytyy edustusnormin perusteella suhteuttamalla kunkin vaalipiirin asukasmäärä edustusnormiin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa