Liity verkostomme!

Puola

Puola varoittaa seurauksista, jos Bryssel jatkaa varojen estämistä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Puola voi iskeä takaisin Euroopan unioniin, jos se ei maksa osuuttaan pandemian toipumisvaroista, hallituspuolueen poliitikot ovat sanoneet sen jälkeen, kun Bryssel ilmoitti, ettei se ole tyytyväinen Varsovan viimeisimpiin oikeusuudistuksiin.

Yli 35 miljardia euroa (36 miljardia dollaria) COVID-19:n elvytysavustuksista ja lainoista oli jäädytetty Puolan oikeuslaitoksen uudistuksista kiistan vuoksi, jotka EU:n toimeenpanovallan mukaan horjuttavat demokraattisia normeja.

Kesäkuussa Euroopan komissio (EY) hyväksyi varoja Puolalle, mutta sen johtaja Ursula von der Leyen sanoi, että oikeusvaltioperiaatteen eteen on tehtävä lisätyötä vierailullaan, kun hän tapasi Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin.

Hallitseva Laki ja oikeus -puolue (PiS) sanoi kuitenkin, että sen lippulaivauudistusten tavoitteena on tehostaa järjestelmää ja kiellettiin sekaantumasta tuomioistuimiin poliittisen hyödyn vuoksi.

"Jos maksu yritetään estää... ja Euroopan komissio yrittää painostaa meitä, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vetää esiin kaikki arsenaalissamme olevat tykit ja vastata padolla", PiS:n pääsihteeri Krzysztof Sobolewski kertoi Puolan yleisradiolle.

PiS ei kuitenkaan ole kertonut, mitä toimia se aikoo harkita.

Puola hyväksyi toukokuussa lain, jolla kiistanalainen tuomareiden kurinpitojaosto korvattiin uudella elimellä, ja tiistaina korkein oikeus valitsi ehdokkaat uuteen jaostoon tuomareidensa joukosta.

Mutta von der Leyen sanoi haastattelussa heinäkuun lopussa, että uusi laki ei anna tuomareille oikeutta kyseenalaistaa tuomarin nimityksiä ilman kurinpitomenettelyä, mikä pitäisi ratkaista EU-varojen saamiseksi.

Mainos

Komission tiedottaja Arianna Podesta sanoi, että uusi laki oli tärkeä askel, mutta EU:n alustava arvio oli, että se ei salli tuomareiden kyseenalaistaa toisen tuomarin asemaa ilman kurinpitomenettelyn riskiä.

"Tämä ongelma... on käsiteltävä, jotta elvytys- ja sietokykysuunnitelman sitoumukset täytetään... Virallista arviointia ei ole tehty, koska Puola ei ole toistaiseksi esittänyt maksupyyntöä", Podesta sanoi tiedotustilaisuudessa.

Varsovan kieltäytyminen noudattamasta EU:n vaatimuksia oikeusvaltioperiaatteesta on lisännyt oppositiopoliitikkojen kritiikkiä siitä, että PiS voisi lopulta yrittää viedä Puola pois blokista, minkä hallitus kiistää.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa