Liity verkostomme!

Puola

Euroopan komissio puolustaa oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja pyrkii Puolan kuonolakiin

Julkaistu

on

Tänään (31. maaliskuuta) Euroopan komissio ryhtyi lisätoimenpiteisiin estääkseen Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuuden. Turhautuminen on kasvanut Euroopan parlamentissa ja puolalaisten keskuudessa kansalaisyhteiskunnan järjestöjen PiS: n (laki ja oikeus) puolueella on yhä suurempi kuristin oikeuslaitoksen suhteen.

"Oikeusvaltaa koskeva laki on ristiriidassa EU: n perussopimusten perusmääräysten kanssa", totesi oikeusasioista vastaava komissaari Didier Reynders. "Komissio uskoo, että laki loukkaa Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja on ristiriidassa Euroopan unionin oikeuden ensisijaisuuden kanssa."

'Kuonolaki'

Komissio väittää, että oikeuslaista vuodesta 2019 lähtien Puolan tuomioistuimia estetään soveltamasta suoraan tiettyjä tuomioistuinten riippumattomuutta suojaavia EU: n lainsäädännön säännöksiä ja esittämästä tällaisista kysymyksistä ennakkoratkaisupyyntöjä unionin tuomioistuimelle. Tämä asettaa Euroopan unionille eksistentiaalisen kysymyksen, joka perustuu lakiin.

Uusiutuvan Euroopan presidentti Dacian Cioloş, joka onnitteli komission jäseniä Reyndersia ja Jourovát heidän toiminnastaan, sanoi: "Puolan hallituksen toistuvia hyökkäyksiä oikeusvaltioon ja oikeuslaitoksen riippumattomuuteen ei voida hyväksyä. Huolimatta Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen ja Puolan useista päätöksistä Korkein oikeus, korkeimman oikeuden "kurinpitolautakunta" uhkaa edelleen puolalaisten tuomareiden riippumattomuutta. Puolan hallitus tietää, että se rikkoo peruslakeja, sopimuksiamme, mutta tekee niin edelleen. Euroopan komission ilmoittama rikkomusmenettely "kuonolakia" vastaan ​​on siis välttämätöntä. "

Väliaikaiset toimenpiteet "korjaamattoman vahingon" estämiseksi

Komissio on pyytänyt EU: n tuomioistuinta määräämään väliaikaisia ​​toimenpiteitä estääkseen oikeuslaitoksen riippumattomuudelle ja EU: n oikeusjärjestykselle aiheutuvan korjaamattoman vahingon. Tähän sisältyy kurinpitolautakunnan kaikkien päätösten lykkääminen tuomioistuimen koskemattomuuden kumoamista koskevista pyynnöistä sekä korkeimman oikeuden tuomareiden työsuhteesta, sosiaaliturvasta ja eläkkeelle siirtämisestä; tuomioistuimen koskemattomuudesta jo tehtyjen päätösten keskeyttäminen ja kaikki toimenpiteet, jotka estävät puolalaisia ​​tuomareita täyttämästä sitoumuksiaan soveltaa EU: n lainsäädäntöä ja pyytää ohjeita unionin tuomioistuimelta.

'Pahasti myöhästynyt'

Vihreät / EFA-ryhmän Puolan kansalaisvapauksien varjoesittelijä, Euroopan parlamentin jäsen Terry Reintke ilmaisi tyytyväisyytensä päätökseen, mutta ilmaisi olevansa huolissaan sen jo vaikutuksista ja toimimiselle kuluneesta ajasta: "Olemme tyytyväisiä siihen, että komissio vihdoin ryhtyy toimiin oikeuslaitoksen riippumattomuudesta Puolassa. Mutta tämä asia yhteisöjen tuomioistuimessa on jo kauan myöhässä, eikä se riitä korjaamaan Puolan hallituksen demokratialle ja oikeusvaltiolle aiheuttamia vahinkoja. Tuomioistuin on vain yksi laskuista, joiden tarkoituksena on poistaa järjestelmällisesti oikeuslaitoksen kaikki itsenäisyydet. Oikeuslaitoksen hyökkäys on vastoin perussopimuksissa määriteltyjä eurooppalaisia ​​arvoja. Ei ole aikaa odottaa ja saattaa outo tapaus tuomioistuimen, Komission on oltava ennakoiva ja valpas puolustamaan oikeusvaltiota. " 

'Jäähdytysvaikutus' 

Euroopan komissio katsoo, että korkeimman oikeuden kurinpitolautakunnalla on ollut "jäähdytysvaikutus" tuomareihin. Nyt on useita tapauksia, joissa tuomareita rangaistaan ​​suoraan tai epäsuorasti tehtäviensä suorittamisesta, koska he ovat velvollisia ja kunnioittamaan Euroopan lainsäädännön sekä Puolan perustuslain mukaisia ​​sitoumuksiaan. 

Reynders sanoi: "Puolalaiset tuomarit ovat vaarassa jäädyttää virastaan ​​ja nähdä, että heidän koskemattomuutensa poistuu, jotta rikosoikeudenkäynnit voidaan sallia heitä vastaan ​​tai pidättää heidät. Vaikka jäsenvaltioiden on päätettävä, haluavatko he oikeudellisen koskemattomuuden järjestelmän. Kyseisten päätösten olisi oltava riippumattoman elimen. Puolassa korkeimman oikeuden kurinpitolautakunnan riippumattomuutta ja puolueettomuutta ei taata. "

Euroopan komission arvojen ja avoimuuden varapuheenjohtaja Věra Jourová sanoi:

Euroopan yhteisöjen tuomioistuin

Oikeusvaltiokiista syvenee Puolan ja EU: n tuomioistuinten päätösten ristiriidassa

Julkaistu

on

By

Euroopan korkeimman oikeuden Puolan oikeusjärjestelmään asettamat väliaikaiset toimenpiteet ovat Puolan perustuslain vastaisia, Puolan perustuslakituomioistuin sanoi keskiviikkona nopeuttaen Varsovan ja Brysselin törmäyskurssia, kirjoittavat Gabriela Baczynska Brysselissä ja Alan Charlish, Anna Koper ja Pawel Florkiewicz Varsovassa, Reuters.

Tuomioistuin käsitteli toista kertaa tällä viikolla tapauksia, jotka asettavat kyseenalaiseksi Euroopan unionin oikeuden ensisijaisuuden. Jotkut tarkkailijat sanovat, että tämä voi vaarantaa Puolan jatkuvan jäsenyyden 27 jäsenvaltion blokissa.

"Parhaan tahdon mukaan tulkita perustuslakia on mahdotonta löytää (EU) tuomioistuimen toimivaltaa keskeyttää Puolan tuomioistuinjärjestelmää koskevat Puolan lait", perustuslakituomioistuimen tuomari Bartlomiej Sochanski sanoi.

Keskiviikkokaupunki Varsovassa tuli Brysselin aloittaman Puolaa vastaan ​​aloitetun menettelyn tuloksena. Osana tätä asiaa Euroopan unionin tuomioistuin käski viime vuonna Varsovaa keskeyttämään tuomarien kurinpitoon perustaman paneelin.

Paneeli - Puolan korkeimman oikeuden kurinpitolautakunta - kysyi tuomioistuimelta, olisiko tällainen keskeyttäminen perustuslaillinen.

Pian ennen keskiviikkopäätöstä Euroopan unionin tuomioistuimen apulaispäällikkö käski Puolaa jälleen lopettamaan kaikki kammion toimet - EU: n oikeusasioista vastaavan komission jäsenen Didier Reyndersin kommentit. Euroopan unionin tuomioistuimen on määrä antaa uusi päätös kurinpitokammiosta tänään (15. heinäkuuta).

Puolan hallitseva nationalistinen laki ja oikeus (PiS) -puolue sanoo, että EU puuttuu oikeuteensa tehdä omia lakejaan haastamalla oikeuslaitoksen uudistukset, jotka sen mielestä ovat välttämättömiä tuomioistuinten toiminnan tehostamiseksi ja jäännösten kommunistisen vaikutuksen poistamiseksi.

"Onneksi perustuslaki ja normaaliisuus voittavat yrityksen ... puuttua jäsenvaltion, tässä tapauksessa Puolan, sisäisiin asioihin", oikeusministeri Zbigniew Ziobro kertoi tiedotustilaisuudessa.

Oppositiopuolueiden ja ihmisoikeusryhmien mukaan uudistusten tarkoituksena on lisätä tuomioistuinten poliittista valvontaa ja että EU: n lainsäädännön ensisijaisuuden kyseenalaistaminen voi johtaa Puolan lopulliseen poistumiseen blokista.

"Olemme parhaillaan laillista" Polexitia ", joka tapahtuu askel askeleelta, ja näemme, mihin se johtaa meidät", sanoi ihmisoikeusasiamies Adam Bodnar, hallituksen äänekäs kriitikko.

Tiistaina perustuslakituomioistuin lykkäsi päätöstä siitä, onko Puolan perustuslaki etusijalla EU: n sopimuksiin nähden. Lue lisää.

Perustuslakituomioistuimen verkkosivustolle keskiviikkona (14. heinäkuuta) lähetetyt tiedot osoittivat, että tämä istunto, jonka oli tarkoitus aloittaa tänään tänään, alkaa sen sijaan uudelleen 3. elokuuta.

Continue Reading

Puola

Puolan hallitus matkalla Polexitiin

Julkaistu

on

"Kieltäytyminen panemasta täytäntöön Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen tuomioita Puolassa on selkeä askel kohti Puolan poistamista Euroopan unionista. Pelkäämme, että Puolan hallitus on polulla Polexitiin. Sitä ei voida nähdä millään muulla tavalla kuin tuomioistuimen poliittisella päätöksellä, jossa on laittomasti palveluksessa olevia henkilöitä, mukaan lukien hallitsevan koalition entisiä poliitikkoja ”, totesi EPP-ryhmän oikeus- ja sisäasioiden edustaja Jeroen Lenaers ja varapuheenjohtaja Andrzej Halicki. -Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puheenjohtaja.

Kaksi parlamentin jäsentä viittasivat Puolan perustuslakituomioistuimen tänään tekemään päätökseen, jonka mukaan Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen (Puolan oikeusvaltio) päätökset Puolan oikeusvaltiosta eivät ole Puolan perustuslain mukaisia, joten ne on jätettävä huomiotta. Näihin Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen tuomioihin sisältyy muun muassa väliaikainen määräys keskeyttää Puolan korkeimman oikeuden kurinpitolautakunnan toiminta, jonka tehtävänä on nyt oikeusvaltion puolustamiseksi tunnettujen tuomareiden ja syyttäjien tukahduttaminen.

"Tämän päivän niin sanotun päätöksen julisti entinen kommunistisen Puolan syyttäjä ja henkilö, joka aktiivisen Puolan nykyisen hallituskoalition poliitikkona oli mukana kiistanalaisessa oikeuslaitoksen uudistuksessa. Tämän pitäisi noudattaa lakia noudattavassa maassa hänet tuomaristosta ", Lenaers painotti.

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätökset, joita Puolan perustuslakituomioistuin aikoo nyt jättää huomiotta, ovat olleet syy Euroopan unionille käynnistää ensimmäistä kertaa EU: n historiassa 7 artiklan mukainen menettely oikeusvaltion rikkomisesta.

"On selvää, että tätä päätöstä ei voida nähdä millään muulla tavalla kuin poliittisesti motivoituneena. Se ei edes teeskennele täyttävänsä oikeuslaitoksen riippumattomuutta", Lenaers painotti.

”Tämänpäiväinen päätös on isku kasvoille puolalaisille ja koko demokraattiselle järjestykselle. Se on kuin demokraattisten valtioiden harjoittama näyttelykokeilu. Puola liittyi Euroopan unioniin rauhan, vakauden, demokratian ja oikeusvaltion takaamiseksi. Puolan ylivoimainen enemmistö tuki ja tukee edelleen liittymistä. Kaikki niin sanotun tuomioistuimen päätökset, joissa kyseenalaistetaan EU: n lainsäädännön ensisijaisuus Puolan lakiin nähden, vievät Puolan tielle Polexitiin ”, Halicki totesi.

Continue Reading

Puola

Puolalainen Tusk palaa eturintamaan kohdaten vanhan vihollisen Kaczynskin

Julkaistu

on

By

Entinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk palasi Puolan politiikan etualalle lauantaina 3. heinäkuuta ja tuli tärkeimmän oppositiopuolueen johtajaksi liikkeessä, joka herättää kaksintaistelun pitkäaikaisen vihollisensa Jaroslaw Kaczynskin kanssa. kirjoittaa Alan Charlish että Anna Koper.

Monille Tuskin auttamassa liberaalissa Civic Platform (PO) -puolueessa panokset ovat vähäisempiä kuin Puolan tulevaisuus Euroopan unionissa.

Vuoteen 2023 suunnitellut vaalit selvittävät, jatkaako Kaczynskin johtava hallitseva nationalistinen laki ja oikeus (PiS) -puolue kiistoja Brysselin kanssa muun muassa oikeusuudistuksista, jotka EU: n mukaan heikentävät tuomareiden riippumattomuutta ja homo-, biseksuaali- ja transseksuaalien oikeuksia.

"Kansalaisalusta on välttämätön, sitä tarvitaan voimana, ei muistona, jotta voitetaan tulevaisuuden taistelu PiS: ää vastaan", Tusk kertoi PO-kongressissa Varsovassa. "Ilman Civic Platformia ei ole mahdollisuutta voittoon, ja historiamme kertoo sen meille."

Tuskin ja Kaczynskin välinen kilpailu on sekä syvästi henkilökohtaista että vertauskuvallista PO: n Euroopan-pro-taloudellisen ja sosiaalisen liberaalin ja PiS: n konservatiivisten yhteiskunnallisten arvojen ja vasemmistolähtöisen taloustieteen välillä, mikä määrittelee suurelta osin Puolan poliittisen maiseman .

Puhuessaan lauantaina PiS: n Varsovassa pidetyssä kongressissa - jossa hänet valittiin uudelleen johtajaksi viimeisen kertomuksensa mukaan - Kaczynski vastasi PiS: n mukaisia ​​elintason parannuksia hänen mielestään heidän hallintaansa edeltäneeseen elitismiin.

"Tämän ryhmän (eliitin) piti hallita ... (ja) kaikkien muiden oli tarkoitus suostua vaatimattomaan, köyhään ja joskus kurjaan elämään", hän sanoi.

"Olemme palauttaneet ... ihmisten arvokkuuden, työn arvokkuuden korottamalla palkkoja, erittäin merkittävällä eläkkeiden korotuksella, nostamalla vähimmäispalkkaa."

KOLMEN TAPAHTUMAAN

Entinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kättelee kansalaisyhteiskunnan foorumin päällikkö Borys Budkaa Varsovassa, Puolassa 3. heinäkuuta 2021 pidetyn pääoppositiokansalaisfoorumin puoluekokouksessa XNUMX. heinäkuuta XNUMX. Slawomir Kaminski / Agencja Gazeta REUTERSin kautta
Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja Donald Tusk ja kansalaisyhteiskunnan foorumin päällikkö Borys Budka tervehtivät yleisöä Varsovassa, Puolassa 3. heinäkuuta 2021 pidetyn pääoppositiokansalaisfoorumin puoluekokouksessa XNUMX. heinäkuuta XNUMX. Slawomir Kaminski / Agencja Gazeta REUTERSin kautta

Ilmoitus Tuskin paluusta tapahtui sen jälkeen, kun uuden johtajan, hänen edeltäjänsä Borys Budkan ja Varsovan pormestarin Rafal Trzaskowskin välillä oli suljettujen ovien takana käyty neuvottelu, joka oli myös kippanut johtoon.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja vuosina 2014--2019 Tusk auttoi ohjaamaan Euroopan unionia myrskyisän ajanjakson, jota leimasi Brexit ja muuttoliikekriisi.

Puolan postkommunistisen historian ensimmäinen pääministeri, joka voitti kaksi toimikautta, hän johti PO: ta hallituksessa vuosina 2007--2014.

Globaalin finanssikriisin aikana Puola välttää taantuman Tuskin johdolla, mutta hallitus piti yhä enemmän poissa nuorten ja vähemmän varakkaiden puolalaisten ongelmista.

Palattuaan Puolan politiikkaan Tusk joutuu edelleen kohtaamaan tämän ongelman, koska puolue, jonka joidenkin analyytikkojen mukaan on kamppailtu määrittelemään agendaansa ja yhdistettävä äänestäjiin ydinkeskiluokan, kaupunkien äänestäjien ulkopuolella, heikkenee ennätyksellisen matalan kyselyt.

"Suurin oppositiopuolue elää historiansa suurimman kriisin läpi ... Monet äänestäjät, jotka eivät pidä PiS: stä, eivät myöskään halua äänestää PO: ta", sanoi Varsovan yliopiston politologi Rafal Chwedoruk.

PO, jonka kansalaiskoalitioryhmällä on Puolan parlamentissa 126 varajäsentä hallituskoalition 230 edustajaa vastaan, on katolisen toimittajan Szymon Holownian puolue Puola 2050 -puolueen edustajien mielipidekyselyissä nostettu kolmanneksi kolmanneksi mielipidekyselyissä, jonka keskellä oleva oikeistokeskeinen resonointi on monien PO-äänestäjien kanssa.

Lisäksi monet nuoremmat äänestäjät pitävät puolueen suhtautumista erimielisiin kysymyksiin, kuten abortti ja LGBT-oikeudet, liian varovaiseksi.

PiS: llä on kuitenkin myös vaikeuksia pitää kiinni yhä särkyvämmästä Yhdistyneiden oikeuksien koalitiosta, ja sen kyselyluku on laskenut tänä vuonna.

Viime aikoina kolme lainsäätäjää lähti puolueesta kiistaessaan sen lippulaiva "Polish Deal" -ohjelmasta, joka puolueen mukaan tarkoittaa sitä, että suurin osa puolalaisista maksaa vähemmän veroja, mutta kriitikoiden mukaan rankaisee pienten yritysten omistajia ja keskiluokkaa.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa