Liity verkostomme!

Moldova

EU ja Moldova vahvistavat vahvat siteet

SHARE:

Julkaistu

on

 

Euroopan unioni ja Moldova ovat pitäneet Brysselissä EU:n ja Moldovan välisen assosiaatiosopimuksen mukaisen assosiaationeuvoston kahdeksannen vuosittaisen kokouksen. Neuvoston puheenjohtajana toimi Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. Moldovan tasavallan pääministeri Dorin Recean johti Moldovan valtuuskuntaa. Kokoukseen osallistui myös naapuruus- ja laajentumisneuvotteluista vastaava komissaari Olivér Várhelyi.

EU toisti, että Moldovan ja sen kansan tulevaisuus on Euroopan unionissa, ja vahvisti sitoumuksensa auttaa Moldovaa sen uudistuspolulla kohti jäsenyyttä. EU kiitti erityisesti Moldovan hallituksen jatkuvaa sitoutumista uudistuksiin oikeusvaltioperiaatteen, korruption torjunnan, demokraattisten instituutioiden, julkishallinnon ja talouden aloilla huolimatta haasteista, jotka johtuvat Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan ​​ja hybriditoimista Moldovaa vastaan. itse. Assosiaationeuvosto oli tyytyväinen 23. kesäkuuta 2022 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston historialliseen päätökseen myöntää Moldovan tasavallalle ehdokasvaltion asema ja 14. joulukuuta 2023 tehtyyn päätökseen aloittaa liittymisneuvottelut.

Osallistujat odottivat, että neuvosto hyväksyy nopeasti neuvottelukehyksen, kun Moldova on toteuttanut 8. marraskuuta 2023 annetuissa komission suosituksissa esitetyt asiaankuuluvat toimet ensimmäisen hallitustenvälisen konferenssin järjestämiseksi viipymättä.

Assosiaationeuvosto pani merkille assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanon tilanteen, mukaan lukien sen syvällinen ja kattava vapaakauppa-alue (DCFTA). Assosiaationeuvosto pani tyytyväisenä merkille yhteisön säännöstön käyttöönottoa koskevan kansallisen suunnitelman (NPAA) hyväksymisen ja nopean täytäntöönpanon.

EU kiitti Moldovan jatkuvia ponnisteluja kokonaisvaltaisen oikeusuudistuksen toteuttamiseksi ja korosti riippumattoman, puolueettoman, vastuullisen ja ammattimaisen oikeusjärjestelmän merkitystä eurooppalaisten normien ja Venetsian komission suositusten mukaisesti EU:n yhdentymisprosessin välttämättömänä edellytyksenä.

Tulevia presidentinvaaleja ja Moldovan EU-polkua koskevaa kansanäänestystä silmällä pitäen EU muistutti avoimen, osallistavan ja kilpailukykyisen vaaliprosessin tärkeydestä ja kehotti Moldovaa jatkamaan vuoropuhelua Venetsian komission ja ODIHR:n kanssa, jotta voidaan varmistaa, että pahanlaatuisia vastatoimia toteutetaan. häiriöt ovat kansainvälisten standardien mukaisia.

Järjestät kansanäänestyksen Moldovan Eurooppa-polusta yhdessä lokakuussa pidettävien presidentinvaalien kanssa. 

Mainos

Tämä tulee olemaan hieno päivä, sillä [on] sekä presidentinvaalit että kansanäänestys Euroopan tiestä. Tämä on Moldovan kansalaisille paras tilaisuus ilmaista EU-pyrkimyksensä. 

Ja samalla odotamme, että ulkomainen sekaantuminen, tiedon manipulointi ja disinformaatio vain voimistuvat ennen näitä äänestystä. Tiedämme sen, kärsimme siitä täällä Euroopan unionissa. Joka kerta kun on vaaliprosessi, ulkomaalaiset puuttuvat asiaan, manipuloivat tietoja ja disinformaatiota, ja meidän on taisteltava tätä demokratiauhkaa vastaan. 

Tästä pääsenkin toiseen seikkaan, eli siihen, että Euroopan unioni on edelleen täysin solidaarinen Moldovaa kohtaan. 

Teemme niin monista syistä. Koska kuulut eurooppalaiseen perheeseen, mutta myös siksi, että näemme Venäjän yrittävän aktiivisesti horjuttaa maatasi. Se on tosiasia. 

-Korkea edustaja Josep Borrell.

Osallistujat korostivat tulevaisuuteen katsoen, että on tärkeää syventää alakohtaista yhteistyötä Moldovan kanssa ja sen integroitumista EU:n sisämarkkinoihin. Rakenteelliset uudistukset, kuten energia-alalla tai televiestintä-, maksu- ja pankkijärjestelmän nykyaikaistamisessa, tuovat Moldovalle ja sen kansalaisille konkreettisia etuja Euroopan yhdentymisestä. Moldova muistutti helmikuussa 2024 jättäneensä hakemuksensa liittyä yhtenäiseen euromaksualueeseen (SEPA) ja ilmaisi sitoutuneensa ryhtymään kaikkiin täysjäsenyyden edellyttämiin toimiin.   

Assosiaationeuvosto pani tyytyväisenä merkille EU:hun ja Moldovaan sijoittautuneiden teleoperaattoreiden allekirjoittaman yhteisen julkilausuman, joka koskee tiedon ja puheen verkkovierailumaksujen vapaaehtoista alentamista, sekä Moldovan pyrkimyksiä yhdenmukaistaa EU:n verkkovierailusäännöstöä edelleen verkkovierailumaksujen alentamiseksi ja Moldovan tuomiseksi. EU:n verkkovierailualueelle.

Assosiaationeuvosto pani tyytyväisenä merkille Moldovan tammikuussa 2024 esittämän ensimmäisen talousuudistusohjelmansa ja sen osallistumisen talous- ja rahoitusvuoropuheluun, joka on EU:n korkein sitoutuminen kolmansien maiden kanssa talousasioissa.

Assosiaationeuvosto ilmaisi tyytyväisyytensä EU:n päätökseen jatkaa yksipuolisia kaupan toimenpiteitä ja sopimusta maanteiden tavarakuljetuksista toisella vuodella, jolloin Moldovalle myönnetään tilapäinen täydellinen kaupan vapauttaminen ja maanteiden tavaraliikenteen vapauttaminen. Assosiaationeuvosto ilmaisi tyytyväisyytensä EU:n ja Moldovan korkean tason liikennettä koskevan vuoropuhelun käynnistämiseen. 

EU pani tyytyväisenä merkille Moldovan lujan ja periaatteellisen asenteen Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymän hyökkäyssodan tuomitsemisessa sekä sen merkittävän lisääntymisen EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) kantojen ja rajoittavien toimenpiteiden kanssa. EU ilmaisi arvostavansa Moldovan pyrkimyksiä toivottaa tervetulleeksi ja majoittua ihmisiä, jotka pakenevat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. EU korosti myös Moldovan tärkeää panosta EU:n ja Ukrainan välisille solidaarisuusväylille helpottamalla välttämättömien tavaroiden vientiä ja tuontia. EU kehotti Moldovaa jatkamaan hyvää yhteistyötä EU:n Venäjää ja Valko-Venäjää koskevien pakotteiden kiertämisen estämiseksi. 

Sekä EU että Moldova vahvistivat tiiviin yhteistyönsä turvallisuuden ja puolustuksen alalla ja pitivät myönteisenä EU:n ja Moldovan turvallisuus- ja puolustuskumppanuuden allekirjoittamista assosiaationeuvoston yhteydessä, mikä nosti tämän yhteistyön uudelle strategiselle tasolle. EU tuomitsi jyrkästi Moldovan ilmatilan toistuvat loukkaukset, joita käytettiin Ukrainan siviiliinfrastruktuuriin kohdistuneisiin hyökkäyksiin käytettyjen venäläisten ohjusten ja lennokkien toimesta, ja pani tyytyväisenä merkille Moldovan päättäväiset toimet vastata Venäjän ja sen edustajien johtamiin hybriditoimiin. EU sitoutui jatkamaan kattavaa tukeaan Moldovan sietokyvylle muun muassa Euroopan rauhanrahaston ja EU:n kumppanuusoperaation kautta Moldovassa, mikä on osoittautunut erityisen arvokkaaksi hybridi- ja kyberuhkien torjunnassa. 

EU toisti olevansa sitoutunut helpottamaan Transnistrian konfliktin kokonaisvaltaista, rauhanomaista ja kestävää ratkaisua, joka perustuu Moldovan suvereniteettiin ja alueelliseen koskemattomuuteen sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

Osallistujat pitivät myönteisenä Moldovan liittymistä EU:n ohjelmiin Verkkojen Eurooppa -välineen (CEF), yhtenäismarkkinaohjelman, digitaalisen Euroopan ja unionin pelastuspalvelumekanismin ohjelmiin edellisen assosiaationeuvoston kokouksen jälkeen. EU ja Moldova allekirjoittivat tänään assosiaationeuvoston yhteydessä myös työllisyyden ja sosiaalisen innovaation (EaSI) assosiaatiosopimuksen.  

Moldova ilmaisi kiinnostuksensa vahvistaa yhteistyötä paikallis- ja aluetasolla ja ehdotti neuvoa-antavan sekakomitean perustamista Euroopan alueiden komitean ja Moldovan paikallis- ja alueviranomaisten välille, joka voisi toimia foorumina vuoropuhelulle, yhteistyölle ja jakamiselle. parhaista käytännöistä 

Osallistujat keskustelivat EU:n kattavasta tuesta Moldovalle. EU on vuodesta 2021 lähtien vahvistanut vahvasti tukensa ja solidaarisuuttaan Moldovaa kohtaan myöntämällä käyttöön jopa 2.2 miljardia euroa lainoja ja avustuksia. Tämä merkittävä rahoitus kanavoidaan useiden rahoitusvälineiden, kuten suoran budjettituen, makrotaloudellisen rahoitusavun, EU-ohjelmien ja EU:n takaamien kansainvälisten rahoituslaitosten kanssa toteutettavien hankkeiden kautta.

Keskeinen prioriteetti on ollut EU:n itäistä kumppanuutta koskevan talous- ja investointisuunnitelman täytäntöönpano Moldovassa. Se on auttanut muuttamaan politiikan painopisteet konkreettisiksi investointihankkeiksi, joilla on suuri vaikutus talouteen, yhteisöihin ja Moldovan kansalaisiin. Keskeisimmät alat, joilla talous- ja investointisuunnitelma on saanut investointeja, ovat energia, liikenne ja yritysten rahoituksen saatavuus. 

Assosiaationeuvosto ilmaisi tyytyväisyytensä Moldovassa Euroopan komission tuella meneillään olevaan työhön talouskasvusuunnitelman laatimiseksi, joka auttaa toteuttamaan keskeisiä talousuudistuksia ja investointeja tulevina vuosina.

Sekä Moldova että EU ovat sitoutuneet jatkamaan yhteistyötä Moldovan EU-jäsenyyden edistämiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa