Liity verkostomme!

Moldova

SHOR-puolue haastaa Moldovan hallituksen Euroopan oikeuteen poliittisen kiellon vuoksi

SHARE:

Julkaistu

on

Moldovan SHOR-puolue on rohkeasti liikkeellä epädemokraattiseksi tukahduttamiseksi, ja se on kääntynyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (ECHR) vaatien kiireellistä väliintuloa. SHOR-puolueen edustajat jättivät 17. toukokuuta 2024 tuomioistuimen määräysten artiklan 39 mukaisen hakemuksen, jonka tarkoituksena oli pysäyttää Moldovan hallituksen viime vuonna heille määräämä kielto - kirjoittaa Pavel Verejanu.

SHOR-puolueen Euroopan ihmisoikeussopimuksen 39 artiklan mukaisessa hakemuksessa vaaditaan väliaikaisia ​​toimenpiteitä kiellon kumoamiseksi vedoten 10 ja 11 artikloissa vahvistettujen perusvapauksien loukkauksiin. Nämä sanan- ja kokoontumisvapautta suojelevat artiklat ovat demokraattisten yhteiskuntien selkäranka. .

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun SHOR-puolue kääntyy ECHR:n puoleen saadakseen apua. Viime syyskuussa he jättivät aineellisen hakemuksen kiellon laillisuuden kyseenalaiseksi 34 artiklan nojalla. Tuomioistuimen päätös käsitellä tapaus, jossa se leimattiin "tapaukseksi, jolla on vaikutusta", korostaa tilanteen vakavuutta.

Moldovan valmistautuessa myöhemmin tänä vuonna pidettäviin presidentinvaaleihin, SHORin vetoomuksen ajoitus ei voisi olla kriittisempi. Puolue joutuu kilpailemaan aikaa vastaan ​​rekisteröidäkseen ehdokkaan heinäkuun alkuun mennessä, mikä on nykyisen kiellon mahdoton noudattaa määräaikaa. Väliapu on välttämätöntä SHORin osallistumisen varmistamiseksi ja demokraattisen prosessin ylläpitämiseksi.

SHORin kielto on vain yksi puoli laajemmasta oppositioäänien tukahduttamisesta Moldovassa. Viime marraskuussa pidetyissä paikallisvaaleissa SHOR-ehdokkaita ja Chance-puolueen sidosryhmiä estettiin asettumasta ehdolle, mikä maalasi huolestuttavan kuvan poliittisesta sorrosta.

"Nämä toimet ovat Moldovan viranomaisten räikeä yritys vaientaa erimielisyyttä ja tukahduttaa demokraattinen oppositio", huomautti Pavel Verejanu, SHOR-puolueen kuuluisa henkilö. "Tämä on synkkä päivä demokratialle, kun poliittiset äänet tukahdutetaan ja valintoja rajoitetaan."

Mainos

Huolimatta viimeaikaisista oikeudellisista voitoista, kuten Moldovan perustuslakituomioistuimen päätöksestä, jossa hylkäyslainsäädäntö katsottiin perustuslain vastaiseksi, uhkat ovat suuria. Eduskunnan puhemies on vihjannut lisätoimista SHORin sulkemiseksi pois tulevista vaaleista, mikä on herättänyt huolta demokraattisten normien rapautumisesta.

Näiden haasteiden keskellä SHOR-puolueen kannatus kasvaa edelleen, mikä heijastaa laajaa pettymystä hallitsevaan hallintoon. Luottamus presidentti Sanduun ja valtion instituutioihin on romahtanut, ja monet moldovalaiset pelkäävät liukumista kohti autoritaarisuutta.

"Ellemme vastusta näitä epädemokraattisia käytäntöjä, vaarana on, että menetämme demokratian olemuksen", Verejanu varoitti. "Taistelumme ei ole vain SHORin puolesta, vaan Moldovan tulevaisuuden ja sen edustamien periaatteiden puolesta."

Kun SHOR-puolue odottaa ECHR:n päätöstä väliaikaisista toimenpiteistä, kansakunnan ja kansainvälisen yhteisön katseet ovat kiinnittyneet tähän Daavidin ja Goljatin taisteluun. Tulos ei ainoastaan ​​muokkaa tulevia vaaleja, vaan se voi myös luoda ennakkotapauksen koko alueen demokratialle.

Maailmassa, jossa poliittiset vapaudet ovat uhattuna, SHOR-puolue näkee taistelunsa toivon majakkana sortoa vastaan ​​taisteleville ja demokratian periaatteiden puolesta. Kun he ottavat vastaan ​​jättiläisiä, he yrittävät muistuttaa meitä siitä, että pienimmälläkin äänellä voi olla suuri vaikutus.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa