Liity verkostomme!

Moldova

Moldovan demokraattinen dilemma: EU-pyrkimysten tasapainottaminen poliittisen tukahduttamisen kanssa

SHARE:

Julkaistu

on


Tämän vuoden on toimittava ajankohtaisena muistutuksena siitä, että vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit ovat minkä tahansa demokratian perusta. Yhdysvaltojen ja Intian kiihkeiden vaalisyklien keskellä kotimaassani Moldovassa järjestetään myös presidentinvaalit lokakuussa. Minun maani on kuitenkin rakennettu heikolle perustalle. Etniset ja poliittiset erimielisyydet ovat syvälle juurtuneet koko maassa, ja demokratia on ainoa keino, jolla maamme voi yhdistyä, kirjoittaa Moldovan entinen oikeusministeri Stanislav Pavlovschi.

Aidosti edustuksellinen demokratia tarjoaa loistavan valon Moldovalle nousta moderniksi, edistykselliseksi kansakunnaksi, jossa sekä enemmistö- että vähemmistöryhmät voivat saada äänensä kuuluviin.
Valitettavasti nykyinen hallitus, presidentti Maia Sandun alaisuudessa, näyttää pyrkivän lujittamaan valvontaa poliittisia puolueita tukahduttamalla.
Tämä vie Moldovan taaksepäin – ei eteenpäin – kommunistihallinnon jälkeen syntyneestä kaaoksesta. Kun Moldova nyt aikoo aloittaa neuvottelut liittyäkseen lopulta EU:hun ja omaksuakseen valoisamman tulevaisuuden, on tunnustettava vaarat, joita moldovalaisten tasavertaisen osallistumisen evättäminen yhteiskunnassa aiheuttaa paitsi maallemme, myös koko Euroopalle.
Suoraan sanottuna Moldova ei ole koskaan ollut "avoin yhteiskunta". Korruptio on riehunut Moldovan politiikassa sen itsenäistymisestä lähtien, ja ensimmäiset presidentinvaalit, jotka pidettiin vuonna 1991, voitti Moldovassa vastustamaton entinen Neuvostoliiton puheenjohtaja. Maa on kuitenkin nyt ollut itsenäinen yli 30 vuotta, eikä sitä voida enää antaa anteeksi reilun ja demokraattisen käytännön puutteelle.

Presidentti Sandu valittiin vuonna 2020 lupauksena korruption torjumisesta ja maan yhdistämisestä, ja on sääli, että hänen hallituksensa valtaanoton jälkeen on kerta toisensa jälkeen osoittanut halveksuntaa vapaata ja oikeudenmukaista poliittista ympäristöä kohtaan. Hänen lupauksistaan ​​huolimatta vaalipetosten määrä on noussut Sandun pääministerikaudella, ja vuoden 2023 kunnallisvaaleissa on tehty kaksi kertaa enemmän vaalirikkomuksia kuin vuonna 2019, Etyjin mukaan. Olemme myös todistaneet räikeitä esimerkkejä poliittisesta tukahduttamisesta.

Erityisesti Chance-puolueen kieltäminen viime vuonna oli räikeä esimerkki äänestäjien tukahduttamisesta, ja sen jopa tuomitsi Etyjin Venetsian komissio, joka totesi: "Ehdokkaiden yleinen sulkeminen pois ilman mahdollisuutta tehokkaaseen oikeussuojakeinon Etyjin sitoumukset ja kansainväliset standardit".
Viime vuoden lopulla Sandu ehdotti röyhkeästi EU-jäsenyydestä järjestettävän kansanäänestyksen järjestämistä samanaikaisesti presidentinvaalien rinnalle vakiintuneita normeja piittaamatta ja vaaliprosessin eheyden vaarantamisesta. Moldovan lainsäädäntö oli aiemmin estänyt kansallisten vaalien yhdistämisen kansanäänestyksellä, mutta hallitus on Sandun johdolla päättänyt muuttaa tätä sääntöä. Sandu on yrittänyt perustella tätä ennennäkemätöntä liikettä väittämällä, että kansanäänestyksen tulos muovaisi perusteellisesti maan kehityskulkua tulevina vuosina.

Todellisuus paljastaa kuitenkin Sandun taka-ajatuksen: tämä liike toimii laskennallisena strategiana hänen oman poliittisen omaisuutensa vahvistamiseksi. Kohdistamalla presidenttiehdotuksensa EU-kansanäänestyksen kanssa Sandu pyrkii saamaan lisätukea vaalipäivänä kyynisellä pyrkimyksellä uudelleenvalintaan Moldovan äänestäjien ja kaikkien nykyaikaisten vaaliperiaatteiden kustannuksella.

Entisenä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomarina ja itse EU-kansalaisena olen uskonut Eurooppa-hankkeeseen pitkään, ja on jopa unelmani nähdä Moldova EU:ssa. Minulta ei kuitenkaan tule juhlimaan, jos Moldova aikoo päästä sisään näillä salaperäisin keinoin.
Pidempään katsottuna tämä demokraattisen prosessin polkeminen merkitsee vain vaaraa EU:lle. Jos Sandun hallitus aikoo jatkaa vallan väärinkäyttöään, samalla kun se pyrkii onnistuneesti integroitumaan EU:hun, blokin demokraattiset valtuudet heikkenevät. Olemme nähneet kuinka vahvat miehet ovat aseistaneet ja heikentäneet EU:n asemaa legitiiminä vastapainona Putinin autoritaariselle käytökselle.
Emme saa päästää toista hallintoa, joka ei kunnioita demokratian perusperiaatteita, ryhmittymään, joka on suunniteltu puolustamaan ja ylläpitämään näitä arvoja. Ammatiltani lakimiehenä kunnioitan syvästi lakia, ja on tuskallista nähdä kotimaani ajautuvan edelleen kohti autoritaarisuutta, jonka on jo nähty pilaavan Eurooppaa ja sen instituutioita.
Stanislav Pavlovschi on Moldovan entinen oikeusministeri ja toimi tuomarina Euroopan ihmisoikeustuomioistuin 2001-08.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa