Liity verkostomme!

Moldova

Energiadynamiikan muutos: Moldovan pyrkimys itsenäisyyteen Venäjän vaikutuksen keskellä

SHARE:

Julkaistu

on

Moldovaa pidetään erityisen haavoittuvaisena Venäjän sodan seurauksille naapuri-Ukrainassa. Aiemmin Moldovan tasavalta luotti lähes yksinomaan venäläiseen maakaasuun Gazprom-ryhmän kanssa tehdyn sopimuksen perusteella, mutta Ukrainan sodan syttymisen jälkeen se vauhditti ponnistelujaan hankintalähteiden monipuolistamiseksi ja tuo tällä hetkellä maakaasua Romania - kirjoittaa Irene Max.

Norja ja Moldova allekirjoittivat äskettäin yhteisymmärryspöytäkirjan energia-alan yhteistyön tiivistämisestä toimitusten turvaamiseksi Itä-Euroopan maassa, joka yrittää lopettaa pitkäaikaisen riippuvuutensa Venäjästä. Sopimuksen tavoitteena on edistää ja tehostaa yhteistyötä energia-alalla, mukaan lukien muun muassa energiasiirtymä ja energiavarmuus, sekä kannustaa uusia investointeja energia-alalle.

EBRD lainaa 30.8 miljoonaa euroa Moldovalle ja sen valtion omistamalle sähköyhtiölle maan verkon yhdistämiseksi EU:n naapurinsa Romaniaan rakentamalla suurjännitesiirtolinjan Moldovan Baltian kaupungin ja Romanian rajan välille.

Hankkeen tavoitteena on lisätä Moldovan energiavarmuutta nopeuttamalla maan integroitumista Euroopan verkkoon, ENTSO-E:hen, sekä vahvistaa maan integraatiota eurooppalaisten naapureiden kanssa.

Energocom-MoldovaGaz kiista

MoldovaGaz palaa 1. toukokuuta alkaen normaaliin tapaan ostaa kaasua pörssistä ja valita halvimman hinnan tarjonneen toimittajan. Aiemmin Moldovagaz oli velvollinen ostamaan kaasua Energocomilta poikkeuksellisten tilanteiden toimikunnan päätöksen mukaisesti energiaturvallisuusperusteiden perusteella.

MoldovaGaz oli siis tavallaan pakotettu ostamaan kaasua Energocomilta vastoin kaikkia lakeja ja taloudellista logiikkaa, eikä se voinut ostaa sinistä polttoainetta markkinoilta halvemmalla. Energocom osti kaasua 300 eurolla 1,000 550 kuutiometrillä ja myi sen MoldovaGazille 450 eurolla. Huhtikuussa Moldovan viranomaiset ilmoittivat olevansa valmiita myymään MoldovaGazille 300 eurolla, kun markkinoilla hinta on XNUMX euroa.

Mainos

MoldovaGazin toimitusjohtaja Vadim Ceban totesi Moldovan kansalliselle energiavirastolle lähettämässään kirjeessä, että "toukokuusta syyskuuhun 2024 Moldovagaz voisi kattaa osan kulutukseen tarvittavasta kaasusta [Gazpromilta ostetulla kaasulla] ja toisen osan ostetulla kaasulla kilpailuperusteena valitsemalla toimittaja siten, että kaasusta saadaan halvin ostohinta ja kaasua tarjotaan kuluttajille."

Victor Binzari osti testimäärän LNG:tä Kreikan kautta, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, ​​että toimitus on asetettu valmiustilaan käynnistysprosessin aikana ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi. Victor Binzarin tekemä päätös näyttää olleen siinä mielessä, että venäläisestä kaasusta luopuminen on riippuvaista, mutta ainakin toistaiseksi asiat näyttävät lykkääntyvän.

Victor Bînzari totesi, että "me (Energocom) ymmärrämme erittäin hyvin, että markkinoilla on kilpailua, Gazpromin hinnat ovat joskus paljon alhaisempia kuin markkinoilla, ja meillä on varsin mielenkiintoinen kilpailu, jota emme ole ollut tähän asti 30 vuotta."

Koska Kiovan viranomaiset eivät aio jatkaa venäläisen kaasun kuljettamista Eurooppaan Ukrainan kautta koskevaa sopimusta, joka päättyy tämän vuoden lopussa, se tarkoittaa, että toimitukset myös Transnistriaan voivat loppua. Moldovan tasavallan päätökset energia-alalla näyttävät ainakin olevan tulkittavissa.

Energiaministeri Victor Parlicov totesi, että "emme estä venäläisen kaasun toimittamista alueelle. Uskomme, että voimme yhdessä Ukrainan kanssa löytää tavan ylläpitää rauhaa Transnistrian alueella", Victor Binzari Energocomin johtaja, näyttää omaksuvan saman suunnan, ylläpitäen venäläisellä kaasulla tuotettua energiariippuvuutta. Prosenttiosuus 78 prosentista sähköstä tuottaa MGRES (voimalaitos käyttää ilmaista venäläistä kaasua, joka kulkee Ukrainan kautta Transnistrian alueelle).

Victor Bînzari ei näytä pystyvän löytämään ratkaisuja, joiden kautta EU:n tuesta hyötyvä Moldova saavuttaisi energiariippumattomuutensa. Panemme merkille, että Eurooppa-neuvosto mukaan lukien varoitti loppuasiakirjassa SWD (2024) 114 Moldovan haavoittuvuudesta taloudellisille sokeille, jotka liittyvät Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ja ilmastonmuutokseen.

Ja tässä yhteydessä herää kysymys, kannustavatko Energocomin toimitusjohtajan Victor Binzarin strategiat ja päätökset Venäjän kaasun ostamiseen ja Ukrainan sodan rahoittamiseen. Binzarin johtamisvalinnoilla on huomattava vaikutus Energocomin suuntaan, jolla on merkitystä laajemmilla energiamarkkinoilla.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa