Liity verkostomme!

Moldova

Kun Euroopan poliittinen yhteisö kokoontuu uudelleen, sen rooli alkaa muotoutua

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan poliittinen yhteisö on pitänyt toisen kokouksensa, tällä kertaa Moldovassa. Se käynnistettiin viime vuonna Ranskan presidentin Macronin ehdotuksesta, ja se on avoin kaikille Euroopan maille; vaikka Venäjä ja Valko-Venäjä eivät ole tällä hetkellä kutsuttu ja Türkiye päätti olla osallistumatta. So mitä varten EPC on tarkoitettu ja mitä se voi saavuttaa, kysyy poliittinen toimittaja Nick Powell.

Todella todellisessa mielessä Euroopan poliittisen yhteisön määrittelee se, mitä se ei ole. Maiden ei tarvitse olla Euroopan unionin jäseniä osallistuakseen riippumatta siitä, ovatko ne sen ulkopuolella tai yrittävät liittyä. Se ei ole elin, joka voi sitoa jäseniään tiettyyn toimintatapaan, se on kahdesti vuodessa tilaisuus tavata ja keskustella ja ehkä sopia. Puhuva kauppa toisin sanoen.

Sillä ei ole korkeaa valtaa, kuten Euroopan hiili- ja teräsyhteisöllä oli, päätöstensä täytäntöönpanossa. Sillä ei todellakaan ole komissiota sen hoitamiseksi, kuten Euroopan talousyhteisöllä. Ison-Britannian hallitus olisikin halunnut kutsua sitä mieluummin Euroopan poliittiseksi foorumiksi välttääkseen vihjeitä EU:n edelläkävijöistä.

Yhdistynyt kuningaskunta antoi periksi tässä asiassa, ja silloinen pääministeri Liz Truss suostui saamaan tiiminsä varmistamaan, ettei Euroopan lippuja näkyisi hänen lähistöllään ensimmäisessä kokouksessaan Prahassa. On olemassa merkkejä siitä, että hänen seuraajansa Rishi Sunak suhtautuu hieman vakavammin EPC:hen, jonka Iso-Britannia isännöi vuonna 2024. (Espanjassa pidetään kokous myöhemmin tänä vuonna, mikä vahvistaa mallin siirtymisestä EU:n ja sen ulkopuolisten maiden välillä. -EU-maat).

Moldovalle Chisinaun ulkopuolella sijaitseva Castel Mimi -tapaaminen oli tilaisuus olla Euroopan, ellei EU:n, huomion ytimessä. Se ei vain rajoita Ukrainaa, vaan sillä on alueellaan venäläisiä sotilaita rauhanturvaajien varjossa irtautuneella Transnistrian alueella. Tässä asiassa EU:n korkea edustaja Josep Borell tarjosi vakuutuksen matkalla kokoukseen.

Hän sanoi, että Moldovan tie EU-jäsenyyteen on "riippumaton Transnistrian tapahtumista". Hän mainitsi ennakkotapauksen, jolloin Kypros liittyi unioniin ilman, että se oli yhdistynyt irtautuneen saaren pohjoisosan kanssa. Sillä välin EU on korostanut, että Moldova ei ole vielä jäsenmaa, määräämällä pakotteita joillekin maan Venäjä-mielisille poliitikoille ja liikemiehille.

Mutta Ukraina oli ensimmäinen asia korkean edustajan mielessä. "Toivon, että niin monien johtajien läsnäolo täällä, hyvin lähellä Ukrainaa muutaman kilometrin päässä rajasta lähettää vahvan viestin monien valtioiden - ei vain Euroopan unionin vaan muiden - yhtenäisyydestä kansainvälisen järjestyksen puolustamisessa. ihmisten oikeus puolustaa maittensa suvereniteettia", Borrell sanoi.

Mainos

On todella vaikeaa olla asettamatta Ukrainaa esityslistan kärkeen, varsinkin kun presidentti Zelenskyy on paikalla henkilökohtaisesti. Mutta juuri Venäjän hyökkäys on auttanut monien hallitusten päämiesten näkemään tarpeen yleiseurooppalaiselle yhteistyölle, joka tuo yhteen sekä Euroopan unionin sisällä että sen ulkopuolella olevat maat.

Ison-Britannian pääministeri Sunakin tapauksessa hän oli vakuuttunut siitä, että Britannia oli osoittanut oikeutensa kärkipaikkaan, kun keskustellaan Ukrainan tuesta. Mutta hän ei voinut olla kertomatta kotimaiselle yleisölle, että muuttoliikkeen ja rajaturvallisuuden on oltava Chisinaussa "asialistan kärjessä". Se muistutti niitä Brexit-kansanäänestystä edeltäviä Euroopan huippukokouksia, kun Downing Street kertoi aina, että David Cameron oli asettanut jonkin epäkohdan tai muun keskustelun keskipisteeksi.

Yleensä hänelle oli sallittu lyhyt vinkuminen päivällisellä ennen kuin kokous jatkui varsinaisen asialistansa kanssa. Euroopan poliittisen yhteisön kauneus on siinä, että se antaa aikaa kahdenvälisille keskusteluille aiheista, jotka vaivaavat tiettyjä johtajia. Sunak joutui keskustelemaan siirtolaisten palautussopimuksesta moldovalaisten isäntensä kanssa, jokseenkin huomaamatta, että yhden käden sormilla saattoi laskea moldovalaisten maahanmuuttajien määrän pienillä veneillä viimeisen vuoden aikana.

Jos se sallii tietyn määrän poliittista viritystä, se ei tee Euroopan poliittisesta yhteisöstä huonoa ideaa. Muuttoliike on kuuma aihe, kuka tahansa voittaa vaalit Espanjassa, kun EPC kokoontuu seuraavana Granadan Alhambrassa. Ja se tulee olemaan jälleen, kun laajemman Euroopan johtajat matkustavat Britanniaan, luultavasti pian ennen kuin pääministeri Sunak kohtaa äänestäjät.

Muuttoliike on erinomainen esimerkki siitä, miksi mekanismi EU:n ja sen ulkopuolisten valtioiden yhdistämiseksi säännöllisesti on hyvä idea. Se osoittaa myös, miksi on sääli, että Türkiyen uusi presidentti Erdogan päätti jättää Moldovan kaipaamaan.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa