Liity verkostomme!

Moldova

Moldova on Venäjän seuraava kohde

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Paljon riippuu Venäjän joukkojen etenemisen estämisestä Ukrainan Odessan kaupunkisatamaan, ennen kaikkea naapuri Moldovan alueellinen koskemattomuus. kirjoittaa Cristian Gherasim.

"Meidän on kohdattava tosiasia, että jos asiat kääntyvät huonompaan suuntaan ja Odessa joutuu venäläisten käsiin, tilanne muuttuu erittäin vaaralliseksi Moldovan tasavallalle. Jos näin tapahtuu, Moldova on seuraava, Moldovan tasavallan parlamentin varapuheenjohtaja Mihai Popșoi sanoi. EU Reporter.

"Emme voi sulkea pois Moldovaa olemasta seuraava kohde Putinin hiuspisteessä", toinen moldovalainen kansanedustaja ja parlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsen Galia Sajin lisäsi EU Reporterille.

Ukrainan ja EU:n väliin jäänyt Moldova on melkoisessa ahdingossa paitsi sotaalueen läheisyyden vuoksi myös sen irtautuneen Transnistrian alueen epävakaiden tilanteiden vuoksi, jonne on sijoitettu 1500 venäläistä sotilasta.

Transnistria nousi äskettäin otsikoihin sekä siksi, että Venäjän armeijan viranomaiset kommentoivat mahdollista väliintuloa kentällä ja koska Tiraspolissa tapahtui useita selittämättömiä räjähdyksiä, joita Kreml saattoi käyttää perustellakseen uuden rintaman avaamista suojellakseen siellä venäjänkielistä väestöä.

Ei ole olemassa selkeitä takeita sen sulkemiseksi pois ja Moldovan tasavallan suojelemiseksi.

"Valitettavasti minun on sanottava, että meillä ei ole turvallisuustakuita ja puolueettomuusasemamme ei ehkä riitä torjumaan mahdollista aggressiota. Ongelmana on Venäjän sotilaallinen läsnäolo Transnistriassa”, Moldovan tasavallan parlamentin varapuheenjohtaja kommentoi.

Mainos

Armand Gosu, alueen johtava asiantuntija, on selittänyt Moldovan haurautta lisää. Puhuessaan EU-toimittajalle hän sanoi, että Putin haluaisi miehittää Transnistrian ja perustaa ystävällisen hallituksen Moldovan pääkaupunkiin Chisinauhun, vaikka se ei ehkä olekaan niin helppoa.

"Jos Odessa todellakin putoaisi, riski on valtava Moldovalle, koska todennäköisesti Transnistria valtaaisi Venäjän armeijan ja muuttuisi uudeksi Donbasiksi", hän sanoi.

Toiveenpurka siitä, että aluetta ja Moldovaa ei saa vetää sotaan naapurissa, johtuu siitä, että Transnistria ei halua konfliktia ja haluaa tehdä bisnestä sen sijaan EU:n ja Romanian kanssa, Moldovan parlamentin varapuheenjohtaja jakaa näkemyksen. -presidentti.

Moldovan virkamies uskoo, että ajankohtaiset tapahtumat ovat lähentäneet hänen maansa ja EU:ta.

"Sen ehdokasmaan aseman saaminen auttaisi vakauttamaan tilannetta ja ratkaisemaan Transnistrian konfliktin rauhanomaisesti", Mihai Popșoi selitti.

Toisaalta asiantuntijat uskovat, että ilman Transnistrian aseman selvittämistä Moldovasta ei ehkä koskaan tule osa EU:ta.

Huolimatta suuresta innostuksesta Suurin osa väestöstä kannattaa EU-jäsenyyttä ja Euroopan parlamentti äänestys Moldovalle ehdokasaseman myöntämiseksi Transnistria ei ole ainoa asia, joka estää Moldovaa liittymästä EU:n jäseneksi.

Euroopan komissio on soittanut hälytystä Moldovassa jo jonkin aikaa riehuneesta korruptiosta ja tarpeesta puuttua siihen. Hallintonsa uudistamisen lisäksi Moldova tarvitsee jyrkän tauon oligarkkikäytännöistä - mihin nykyinen hallitus on sanonut ryhtyvänsä.

– Moldovan oligarkkiongelma voidaan ratkaista vain oikeusuudistuksella. Tällaisilla oligarkkisilla rakenteilla Moldovan olisi erittäin vaikeaa tulla EU:n jäseneksi”, Armand Gosu selitti.

Epäselväksi jää, kitkeekö Moldova korruption juuri ja milloin, mutta maan Eurooppa-mielinen presidentti Maia Sandu ja parlamentin enemmistö lupasivat nollatoleranssia väärinkäytöksiä kohtaan pian viime vuoden vaalien voittamisen jälkeen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa