Liity verkostomme!

Moldova

Moldova – EU-jäsenyyden ja lisääntyvien alueellisten jännitteiden välillä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Moldovan tasavallalla on ollut tapahtumarikas pari viikkoa naapurissa raivoavan sodan, jännitteitä lisäävien venäläisten sotilaiden täynnä olevan irtautuneen alueen ja EU-jäsenyysprosessin kiihtyessä. kirjoittaa Cristian Gherasim.

Ukrainan sota asetti pienen Itä-Euroopan maan epävarmaan asemaan. 2.5 miljoonan kansakunta on vastaanottanut eniten pakolaisia ​​suhteessa sen väestömäärään.

Vieraillessaan Chisinaussa aiemmin viime kuussa YK:n pääsihteeri puhui Moldovan haurasta asemasta. Hän mainitsi, että maa on ensimmäisellä puolustuslinjalla rauhan ja vakauden säilyttämisessä alueella.

”Olen syvästi huolissani Venäjän Ukrainassa käymän sodan jatkumisesta ja mahdollisesta leviämisestä ja sen vaikutuksista ei vain alueelle vaan ympäri maailmaa. Eskaloitumisen seuraukset ovat liian pelottavia pohtimaan, Antonio Guterres sanoi vierailunsa aikana.

Ukrainan ja EU:n välissä oleva Moldova on edelleen yksi mantereen köyhimmistä maista. Entinen neuvostotasavalta, joka on säilyttänyt täydellisen riippuvuuden venäläisestä kaasusta, Moldovan politiikkaa on aina ruokkinut sen itä-länsi-jako, jota edustavat venäjänkieliset moldovalaiset ja keskustasempi, länsimainen ja romaniankielinen väestönosa.

Eurooppa-mielinen hallitus toivoo, että suhteiden tiivistäminen Euroopan unioniin ja mahdollisuus tulevasta EU-jäsenyydestä voisivat lieventää Moldovan haurautta alueella.

Transnistria

Mainos

Vaikka innostus saattaa olla suuri, sillä suurin osa väestöstä kannattaa EU-jäsenyyttä, kuten tuore tutkimus on tehnyt WatchDog.md kansalaisjärjestö osoittaa, että Moldovasta ei ehkä koskaan tule osa EU:ta, ellei Transnistrian ongelmaa ratkaista.

Transnistria on tuntematon irtautunut alue, joka sijaitsee kapealla maakaistaleella Dnestrijoen ja Moldovan ja Ukrainan välisen rajan välillä ja joka on kansainvälisesti tunnustettu osana Moldovan tasavaltaa. Transnistriassa on omat instituutiot, lippu, kansallispankki ja itsenäisyyspäivä, ja se isännöi 1,500 XNUMX sotilasta, jotka Venäjä sanoo olevan rauhanturvaajia.

Venäjän hallitsema ja raskaasti aseistettu alue nousi otsikoihin viime viikkoina venäläisten armeijan virkamiesten äskettäisten kommenttien vuoksi, joiden mukaan Kreml haluaa luoda "maakäytävän" Venäjältä itään Transnistriaan. Venäläinen kenraalimajuri Rustam Minnekajev väitti, ettei interventio Transnistriaan olisi perusteltua, koska "venäjänkielisen väestön sortoa".

Tällainen tapahtumien käänne toisi Venäjän joukot Moldovan maaperälle ja aivan Naton ovelle.

Herätti entistä enemmän pelkoa siitä, että Venäjä voisi yrittää oikeuttaa uutta konfliktia Itä-Euroopassa ja saavuttaa Transnistrian, osissa aluetta tapahtui sarja selittämättömiä räjähdyksiä, jotka vaurioittivat kahta radiotornia, sotilasyksikköä, ja Transnistrian pääkaupungissa Tiraspolissa kuului räjähdyksiä. , lähellä valtion turvallisuusministeriön rakennusta. Transnistrian ulkoministeri syytti Ukrainaa räjähdyksistä, jotka Kiova kiisti. Ukrainan presidentti Zelenskyy sanoi, että Moskova käyttää tällaisia ​​valehyökkäyksiä tekosyynä hyökätä Moldovaan.

Armand Gosu, Bukarestin yliopiston professori ja johtava Moldovan ja entisen Neuvostoliiton alueen asiantuntija, sanoi EU Reporterille puhuessaan, että Putin haluaisi miehittää Transnistrian ja perustaa ystävällisen hallituksen Moldovan pääkaupunkiin Chisinauhun, mutta se ei ole sitä. niin helppo vetää pois.

”Putinin ongelma on, että Venäjä ei voi voittaa taistelua Donbasista, puhumattakaan Odessasta. Ei varmaan nyt.

Jos Odessa todellakin kaatuisi, riski on valtava Moldovalle, sillä todennäköisesti Transnistria vallitsisi Venäjän salaisen palvelun viranomaisilta, jotka yrittävät muuttaa Transnistriasta uudeksi Donbasiksi.

Hyvä uutinen on, että Transnistria ei halua mennä sotaan. Siellä oleva poliittinen ja taloudellinen eliitti haluaisi sen sijaan käydä kauppaa EU:n ja Romanian kanssa.

EU-jäsenyys ja sen esteet

Aiemmin tässä kuussa Euroopan parlamentti äänesti myöntää Moldovalle EU-ehdokasaseman. Lisäksi Moldovan hallitus palautti täydellisen EU-kyselylomakkeen, joka tarvitaan prosessin käynnistämiseen.

Moldova on kuitenkin vielä pitkällä matkalla kohti EU:n jäsenyyttä.

Ratkaisemattoman Transistrian kysymyksen lisäksi Moldovalla on vieläkin vaikeampaa torjua korruptiota. Jotta suuntaus muuttuisi, Moldova tarvitsee hallintoaan perusteellisesti ja jyrkän katkaisun aikaisemmista oligarkkikäytännöistä - mihin nykyinen hallitus on sanonut ryhtyvänsä.

Sellaiset oligarkkikäytännöt ovat tehneet surullisen kuuluisiksi Vladimir Plahotniuc, demokraattisen puolueen entinen puheenjohtaja, syytetty yli miljardin dollarin – 1 prosentin Moldovan BKT:sta – katoamisesta maan suurimmista pankeista;

– Moldovan oligarkkiongelma voidaan ratkaista oikeusuudistuksella. Tätä lupaa Maia Sandun ohjelma. Modovan ja muiden entisten neuvostotasavaltojen kaltaisten oligarkkisten rakenteiden vuoksi Moldovan olisi erittäin vaikeaa tulla EU:n jäseneksi. En usko, että EU voisi sietää minkäänlaista korruptiota varsinkaan sen kokemuksen jälkeen, mitä sillä on ollut Romanian ja Bulgarian kanssa”, Armand Gosu sanoi EU Reporterille.

On epäselvää, pystyykö ja kuinka nopeasti Moldova kitkemään korruption, mutta maan Eurooppa-mielinen presidentti Maia Sandu ja parlamentin enemmistö lupasivat nollatoleranssia väärinkäytöksiä kohtaan pian viime vuoden vaalien voittamisen jälkeen. Maan Eurooppa-polku, sen ja koko alueen turvallisuus riippuvat siitä, kuinka hallitus onnistuu lunastamaan lupauksensa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa