Liity verkostomme!

Kirgisia

Kirgisia: uusi "Ristiriitojen tie"

SHARE:

Julkaistu

on

Kirgisia saattaa pian tulla osaksi uutta Euraasian rautatiereittiä, joka on moniselitteisyytensä vuoksi saanut jo äänettömän nimen "ristiriitojen tie".

Joten Kiina rakentaa rautatietä Eurooppaan Kirgisian, Uzbekistanin ja Turkmenistanin kautta. Miksi Peking tarvitsee tätä, koska nykyiset reitit ovat paljon lyhyempiä ja ne toimivat menestyksekkäästi, on avoin kysymys. Siitä huolimatta hanke on hyväksytty ja itse Kirgisiassa sitä pidetään strategisesti tärkeänä. Biškek odottaa tämän tien yhdistävän maan pohjoisen etelään. Samalla Kirgisia pystyy toteuttamaan potentiaalinsa Kiinan, Aasian maiden ja Etelä-Euroopan kauttakulkumaana.

On kuitenkin myös päinvastainen näkökulma.

Jotta voitaisiin arvioida täysin rautatien rakentamiseen liittyvät mahdolliset taloudelliset ja geopoliittiset riskit ja ymmärtää, kuinka sopiva se on Kirgisialle, on ensin vastattava useisiin keskeisiin kysymyksiin.

Ensinnäkin: onko rautatien rakentamisprojekti taloudellisesti kannattava? Tästä on ollut paljon keskustelua. Niitä on monia, koska tiettyjen valtiomiesten teoreettiset oletukset eivät millään tavalla osuneet yhteen taloustieteilijöiden konkreettisten käytännön päätelmien kanssa. Viimeksi mainitun laskelmien mukaan Kirgisia alkaa hyötyä tästä tiestä aikaisintaan neljän vuosikymmenen kuluttua, vuonna 2056. Tämä on ihanteellisen toimintaskenaarion ja sataprosenttisen talousennusteen tarkkuuden alla.

Ongelmana on, että tämä projekti on teknisesti melko monimutkainen. Maan vuoristoinen maisema lisää merkittävästi hankkeen kustannuksia ja sen takaisinmaksuaikaa. Ja jos ajatellaan, että Kirgisian virkamiehet luottavat itseensä enemmän kuin asiantuntijoiden lukuihin ja laskelmiin ja yrittävät usein ottaa huomioon omia etujaan, niin taloudellinen vaikutus voi siirtyä vuosia kauemmas ennustetuista päivämääristä.

Mainos

Muuten, se, että tälle hankkeelle on tehty 3 toteutettavuustutkimusta viimeisen 16 vuoden aikana, viittaa siihen, että kaikki ei ole niin sujuvaa taloudellisessa osassa. Yleisesti ottaen vastaamalla ensimmäiseen kysymykseen voimme luottavaisesti sanoa, että Kirgisialle on varmasti myönteinen vaikutus. Ei vain tiedetä milloin. Nopeaksi ja tehokkaaksi taloudelliseksi toimenpiteeksi, joka vaikuttaa tavallisten kansalaisten hyvinvointiin, tämä hanke ei selvästikään sovellu.

Toinen kysymys kuuluu: mitkä vaikeudet ovat tämän hankkeen toteuttamisen tiellä? Niitä on paljon, ja voit kirjoittaa niistä erillisen artikkelin. Suurin vaikeus on tekninen. Se liittyy radan leveyteen. Neuvostoliiton jälkeisessä tilassa se on 1,520 mm. Tämä standardi on osittain voimassa myös muissa maailman maissa. Mutta Peking rakentaa teitä eurooppalaisen mallin mukaan, jonka raideleveys on 1,435 XNUMX mm, ja koska tämä hanke on Kiinan rahoittama, rata tehdään sen standardien mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että tämä Kirgisian alueella sijaitseva tie on käytännössä hyödytön muille infrastruktuurisuunnitelmille.

Ja nyt looginen kolmas kysymys kuuluu: jos tie on lyhyellä aikavälillä kannattamaton, jos se ei itse asiassa lisää Kirgisian kauttakulkukapasiteettia rataerojen vuoksi, niin miksi sitä ylipäätään tarvitaan? Tällä tavoin tasavallan viranomaiset toivovat saavansa aikaan yhteistyötä vaikutusvaltaisen naapurin kanssa ja houkutella kiinalaista rahaa maahan. Mutta mistä rahasta voidaan puhua, jos takaisinmaksuaikaa mitataan neljässä vuosikymmenessä, eikä rakentamisen myötä voi luottaa uusien työpaikkojen syntymiseen? Kiina työllistää aina omaa työvoimaa tällaisiin hankkeisiin.

Ja toinen tärkeä kysymys: miksi Kiina tarvitsee tätä, koska samanlaisia ​​reittejä on jo olemassa ja ne toimivat menestyksekkäästi? Kun otetaan huomioon, että reitti Kirgisian läpi on vuoristoinen, mikä tarkoittaa, että rakentaminen ja kuljetus maksavat paljon enemmän? Kun otetaan huomioon, että tämä reitti, toisin kuin vaihtoehtoiset, sisältää neljän rajan ylityksen? Vastaus on yksinkertainen. Kiinan tavoitteena ei ole niinkään itse tie kuin ekspansiopolitiikka, jonka vipuna se on.

Vastineeksi osallistumisesta hankkeeseen Kirgisia antaa Kiinalle alueellaan useita metalliesiintymiä kehittämistä varten. Tämä on Pekingin poliittinen strategia, jota on menestyksekkäästi testattu muissa maailman maissa ja joka on saanut nimensä - Kiinan "betoni- ja rautatiediplomatia". Ja osana tämän diplomatian toteuttamista Kirgisia tarjoaa Kiinalle mineraaliesiintymiä, ja Kiina rakentaa tien vastineeksi. Toisin sanoen harvinaisten metallien (mukaan lukien kulta) ja muiden mineraalien esiintymiä viedään Kirgisiasta, ja ne jättävät tien, joka voi myös maksaa.

Kaiken edellä olevan huomioon ottaen on selvää, että tämän tien hanke ei ole niin kannattava kuin miltä se saattaa näyttää.

Kyllä, Kirgisian on aloitettava yhteistyö Kiinan kanssa. Mutta ei omien talletusten kustannuksella. Kyllä, tasavalta tarvitsee pohjois-etelä-tien. Mutta maan sisäisten liikenneyhteyksien tulee vastata teknisiltä parametreiltaan reittejä naapurivaltioiden naapurialueilta.

Muuten, mitä järkeä niissä on?

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa