Liity verkostomme!

Kirgisia

Bakai Bank ansaitsi Moody'sin tunnustuksen Venäjän vastaisten pakotteiden noudattamisesta

SHARE:

Julkaistu

on

Yhdysvaltain kauppakamarin Bakai Bankin jäsen, noudattaa Venäjää vastaan ​​asetettuja pakotteita ja harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Siksi länsimailla ei ole vaatimuksia sitä vastaan.

Yhdysvaltain kauppakamarin kumppani Bakai Bank, Kirgisiasta, osoittaa, kuinka seurata kansainvälisiä rajoittavia toimenpiteitä ja harjoittaa rehellistä liiketoimintaa geopoliittisten riskien keskellä

Toukokuun lopussa kansainvälinen luottoluokituslaitos Moody's tarkistettu sen näkymät Bakai Bankin pitkäaikaisista talletuksista "negatiivisista" "vakaisiin". Jotkut analyytikot pitävät tätä rohkaisuna koko Kirgisian pankkisektorille. Tämä on erityisen olennaista, kun otetaan huomioon Yhdysvaltojen ja Brysselin lisääntyvä Keski-Aasian maiden tarkastelu, joka koskee epäilyjä Venäjälle Ukrainan-sodassa asetettujen pakotteiden kiertämisestä.

Kirgisia on pieni Keski-Aasian maa, jonka väkiluku on hieman yli 7 miljoonaa ihmistä. Vain 33 vuotta sitten se oli osa Neuvostoliiton imperiumia. Nyt itsenäinen Kirgisia on maantieteellisen sijaintinsa vuoksi joutunut suurten naapurimaidensa Venäjän ja Kiinan taloudelliseen otteeseen.

Peking ja Moskova ovat historiallisesti Biškekin tärkeimpiä talouskumppaneita. Vuoteen 2022 mennessä jopa 30 % Kirgisian työikäisestä väestöstä työskenteli Venäjällä, mikä tuotti 97 % kaikista kotimaahansa lähetetyistä rahalähetyksistä, yhteensä yli 2.5 miljardia dollaria. Venäjän tuonti oli 33.6 %, vienti 24.9 % ja Venäjän osuus suorista ulkomaisista sijoituksista Kirgisiaan oli 17.3 %. Luonnollisesti kaikki Moskovan talouden myllerrykset vaikuttavat suoraan Biškekiin.

Pakotteiden ja romahtamisen tasapaino

Tilanne jatkui 22 saakka, jolloin Venäjä aloitti sotilaalliset toimet Ukrainaa vastaan. Moskovaa vastaan ​​määrättiin tuhansia pakotteita. Tämä vaikutti voimakkaasti Kirgisian talouteen, ennen kaikkea katkaisemalla pitkäaikaiset suhteet sen toiseksi merkittävimmän kumppanin kanssa.

Mainos

Täydellinen suhteiden katkeaminen Venäjään merkitsisi vähintään Kirgisian talouden vakava lama tulevina vuosina. Maan rahoituslaitokset kohtasivat kolme kriittistä kysymystä: kuinka noudattaa olemassa olevia pakotteita, välttää toissijaisia ​​rajoituksia ja ylläpitää liiketoimintaa aiheuttamatta taloudellista romahdusta ja mahdollisia kansalaislevottomuuksia.

Nyt on ilmeistä, että Bakai Bank on yksi Kirgisian pankeista, joka on onnistunut parhaiten saavuttamaan tämän herkän tasapainon.

Lännen Moskovan vastaisen pakotekampanjan alussa Bakai Bankin johto totesi rehellisesti, että kaikkien suhteiden välitön katkaiseminen Venäjään olisi tuhoisa maan taloudelle. Siitä huolimatta pankki omaksui periaatteen noudattaa OFAC:ia ja muiden kansainvälisten instituutioiden suosituksia.

Pankki ei vetäytynyt varjoihin tavoittelemassa odottamattomia satunnaisia ​​voittoja tai luonut lisäjärjestelmiä rajoitusten kiertämiseksi. Sen taloudelliset edut jäivät taka-alalle kansainvälisen oikeuden noudattamisessa ja sen vastuussa pitkäaikaisia ​​kumppaneita ja tallettajia kohtaan. Kaikki Keski-Aasian rahoituslaitokset eivät toimineet samalla tavalla, vaikka niiden olisi pitänyt. Bakai Bankin lähestymistapa liiketoimintaan geopoliittisen kriisin aikana ja aktiiviset pakotejärjestelmät voisivat toimia esimerkillisenä mallina.

Bakai Bank ensimmäinen, joka panee täytäntöön Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ja OFAC:n pakotteet 

Lausunnossaan Bakai Bank oli yksi ensimmäisistä Kirgisian rahoitusjärjestöistä, joka tuomitsi Venäjän aggression Ukrainaa vastaan. Joidenkin aasialaisten rahoituslaitosten pelkäämällä päättäväisyydellä pankki vahvisti sitoutuneensa noudattamaan OFAC:ia ja muiden arvovaltaisten kansainvälisten sääntelyjärjestöjen sanktioita koskevia suosituksia. Tämä tapahtui aikana, jolloin vielä näytti siltä, ​​ettei Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti ehkä kehittyisi pitkittyneeksi sodaksi.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö varoitti 15, että ulkomaiset pankit, jotka tekevät sopimuksia "Mir"-korttioperaattorin kanssa, ovat vaarassa tukea Venäjän pyrkimyksiä kiertää kansainväliset pakotteet. Nämä riskit syntyivät tämän maksujärjestelmän laajentumisesta ulkomaille.

Bakai Bank oli ensimmäinen Kirgisian rahoitusorganisaatio, joka vastasi tähän Yhdysvaltain direktiiviin ja poisti käytöstä pankkiautomaatit ja POS-päätteet Venäjän kansallisen maksujärjestelmän kortilta, joka on merkittävä Moskovan kansainvälisen vaikutusvallan väline. Lähes kaikki Kirgisian vastuulliset rahoituslaitokset seurasivat tätä esimerkkiä.

Kehittynyt teknologia panee täytäntöön sanktiot

Lukuisat yritykset etsivät pakotteiden alusta lähtien tapoja kiertää nämä rajoitukset. Jopa hyvämaineiset rahoituslaitokset joutuivat joskus näiden yritysten uhreiksi. Tämän estämiseksi Bakai Bank otti jälleen ennakoivan asenteen ja tuli ensimmäisenä kirgisianpankina vuonna 2022, joka otti käyttöön yhden LexisNexis Risk Solutionsin edistyneimmistä vaatimustenmukaisuuden valvontajärjestelmistä.

Sen tietokannat sisältävät kaikki pakoteluettelot: YK:n turvallisuusneuvostosta ja OFAC:sta Euroopan ulkosuhdepalveluun ja Yhdistyneen kuningaskunnan valtiovarainministeriöön. Yhtiön mukaan sen ratkaisut sisältävät useita kertoja enemmän tietoa kuin virallisesti julkistetut rajoittavat listat. Automaattiset vaatimustenmukaisuuden valvontajärjestelmät tunnistavat ja analysoivat myös riskeihin liittyviä mediajulkaisuja ja tapahtumia. Järjestelmän tehokkuutta korostaa se, että sitä käyttää seitsemän maailman kymmenen suurimmasta pankista.

Tämän jälkeen myös muut Kirgisian rahoitusyhtiöt alkoivat käyttää kehittyneitä tekniikoita pakotteiden kiertämisyritysten torjumiseksi.

Bakai Bank estää yksityishenkilöiden pakotteiden kiertämisen

Pankin maineesta voidaan päätellä paljon siitä, kuinka usein huijarit yrittävät käyttää hyväkseen sen nimeä. Äskettäin vuonna 2023 Telegramissa ilmestyi mainoksia, joissa tarjottiin Bakai Bank -korttien myöntämistä Venäjän kansalaisille ilman henkilökohtaista läsnäoloa Kirgisiassa.

Vastauksena pankki otti yhteyttä lainvalvontaviranomaisiin ja käynnisti kattavan tiedotuskampanjan suojellakseen liiketoimintamaansa ja selitti, että tällaiset toimet rikkovat sekä kansainvälisiä mandaatteja, mukaan lukien OFAC:n mandaatteja, että pankin sisäisiä käytäntöjä. Pankkikortteja saa edelleen vain henkilökohtaisesti toimistolta, ja pankki painottaa säännöllisesti Venäjän kanssa operoinnin mahdottomuutta.

Pakotteiden noudattaminen ja yhteistyö Yhdysvaltain kauppakamarin kanssa

Bakai Bankin toiminta viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana on varsin puhuttelevaa. Tämä on tarina yksityisestä rahoituslaitoksesta, joka toimii maassa, joka on jäänyt kahden valtion paineiden ja vaikutusvallan alla. Tämä keskikokoinen pankki, maailmanlaajuisesti mitattuna, osoittaa, kuinka toimia rehellisesti ja läpinäkyvästi merkittävien geopoliittisten riskien keskellä, noudattaen kaikkia kansainvälisiä pakotteita ja säilyttäen samalla alansa johtavan aseman.

Vuonna 2022 siitä tuli Kirgisian pankkien suurin veronmaksaja. Vuonna 2023 se vahvisti asemaansa maan suurimpien rahoituslaitosten "neljän suuressa" joukossa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että sanktiot ovat yhä tiukempia. Kuten aiemmin mainittiin, Yhdysvallat ja EU seuraavat yhä tiiviimmin Venäjän vastaisen pakotejärjestelmän noudattamista erityisesti Keski-Aasian alueella.

Siksi Bakai Bank, American Chamber of Commerce -jäsenenä, vaatii jatkuvasti parantamaan yhteistyön tehokkuutta Yhdysvaltojen valvontaelinten kanssa ja työskentelee jälleen tulevaisuuden puolesta.

Moody'sin tietoja käyttää Yhdysvaltain hallitusjärjestelmä, joka tekee läheistä yhteistyötä. Asiantuntijamme eivät siis ole pelkästään keskeisten tulosindikaattoreiden perusteella, että Bakai Bankilla ei ole ongelmia lähiaikoina.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa