Liity verkostomme!

general

Naton rauhanturvaajat valvovat tiesulkujen poistamista Kosovosta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Naton johtamat rauhanturvaajat helikoptereilla maanantaina (1. elokuuta) valvoivat mielenosoittajien Pohjois-Kosovossa pystyttämiä tiesulkuja. Täällä poliittiset jännitteet leimahtivat yli 20 vuoden ajan sen jälkeen, kun kriisi päättyi Naton ilmaiskuihin.

Sen jälkeen kun Kosovon hallitus viivytti sellaisen päätöksen täytäntöönpanoa, joka olisi velvoittanut etniset serbit (enemmistö pohjoisessa) hakemaan Kosovon instituutioiden myöntämiä asiakirjoja tai autojen rekisterikilpiä, barrikadit poistettiin.

Tämä tilanne on sytyttänyt Serbian ja Venäjän väliset epäkohdat. Kumpikaan maa ei tunnusta Kosovoa, joka on länsimainen ja estänyt sen pyrkimykset liittyä Yhdistyneisiin Kansakuntiin. Kosovo on maa, jonka yli 100 maata on tunnustanut. Se pyrkii liittymään Natoon.

Yhdysvaltain suurlähettiläiden ja EU-suurlähettiläiden kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen hallitus päätti lykätä.

"Väkivaltaa ei suvaita. Pääministeri Albin Kurti totesi maanantaina toimittajille, että väkivallan käyttäjiä rangaistaan ​​oikeusvaltion mukaan väkivallalla. Hän totesi, että yhdeksän tiesulkua on toiminnassa.

Ei ollut heti selvää, kuinka monta tiesulkua oli poistettu. Reutersin toimittaja kertoi, että Brnjakin rajanylityspaikan lähellä oleva silta pysyi tukossa iltapäivällä.

Suurin osa tiesulkuista oli poistettu klo 1.30 (1130 GMT) mennessä, mutta rajanylityspaikkaa ei vielä avattu uudelleen.

Mainos

Noin 50,000 14 pohjoisessa asuvaa etnistä serbiä käyttää edelleen Serbian viranomaisten myöntämiä rekisterikilpiä ja papereita XNUMX vuotta sen jälkeen, kun Kosovo julisti itsenäisyytensä Serbiasta. He kieltäytyvät tunnustamasta Kosovon hallitusta.

Protestoikseen uutta politiikkaa etniset serbit pysäköivät raskaita koneita ja sora-autoja lähelle Serbian rajaa sunnuntaina. Hallitus suostui lykkäämään muuttoa syyskuun 1. päivään.

Paikallisilla serbeillä on sitten 60 päivää aikaa vaihtaa Kosovon rekisterikilpiin ja hyväksyä rajalla Serbian kansalaisilta asiakirjat. Tämä koskee myös niitä, jotka asuvat Kosovossa, mutta joilla ei ole paikallislehtiä.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että "Nyt, kiitos, eskaloituminen vältyttiin yhdessä yössä, mutta tilanne on viivästynyt vain kuukaudella."

Jännitteet Serbian kanssa ovat korkealla, ja Kosovon haurasta rauhaa on ylläpitänyt Naton KFOR-operaatio. Sillä on maassa 3,770 XNUMX sotilasta. Edustuston sunnuntain julkilausumassa todettiin, että se on valmis toimimaan mandaattinsa mukaisesti, jos vakaus olisi uhattuna.

Sunnuntaina italialaisia ​​rauhanturvaajia oli näkyvissä Mitrovican (Pohjois-Serbia) ympäristössä.

Reutersin todistaja näki KFOR:n helikopterien lentävän Kosovon pohjoisosan yli Serbian rajan yli. Tiesulkuja poistettaessa rauhanturvaajat seisoivat tien varrella juttelemassa asukkaiden kanssa.

Maanantaina Serbian kansalaisille jaettiin lisäasiakirjoja Merdaressa, joka on suurin Serbian ja Kosovon välinen rajanylityspaikka. Kosovon hallitus ilmoitti, että se lopettaa asiakirjojen myöntämisen kansalaisille, kun tiesulut on poistettu.

Kun paikalliset serbit olivat tukkineet samat tiet toisessa rivissä rekisterikilpien yli, Kosovon hallitus lähetti paikalle erityisiä poliisivoimia ja Belgrad lensi hävittäjiä lähellä rajaa.

Serbia ja Kosovo sopivat aloittavansa Euroopan unionin vuonna 2013 tukeman vuoropuhelun ratkaistakseen kaikki avoimet kysymykset, mutta hyvin vähän on saavutettu.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa