Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstanin presidentti vastaanottaa Keski-Aasian valtioiden turvallisuusneuvoston sihteerit

SHARE:

Julkaistu

on

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev isännöi Astanassa Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin ja Uzbekistanin turvallisuusneuvoston sihteerien sekä Turkmenistanin Kazakstanin suurlähetystön sotilasavustajan ensimmäistä tapaamista.

Avauspuheessaan Tokajev ilmoitti, että kokouksen tavoitteena oli tarjota tehokas alusta ulkoisten ja sisäisten haasteiden ja uhkien yhteistoiminnalle ennaltaehkäisylle ja tarvittavien vastatoimien kehittämiseen.

Kazakstanin johtaja aloitti toteamalla Keski-Aasian maiden välisen kaupan ja taloudellisen yhteistyön tasaisen kasvun ja totesi, että viimeisen viiden vuoden aikana alueen sisäinen kauppa on noussut 80 prosenttia yli 10 miljardiin dollariin. Hän selitti, että suuret alueelliset hankkeet tuovat konkreettisia molemminpuolisia hyötyjä, mutta ne myös muuttavat koko Keski-Aasian talouden rakennetta. Kuljetus- ja logistiikkapotentiaalin kehittämisestä on tulossa uusi viitekohta alueen nopealle kehitykselle. Myös kulttuuriset ja humanitaariset siteet ovat tiivistyneet, mikä on osaltaan edistänyt Keski-Aasian valtioiden lähentymistä entisestään.

Palattuaan kiireelliseen kysymykseen tarpeesta yhdistää voimat rajat ylittävien haasteiden ja uhkien torjumiseksi, hän ilmoitti: ”Ensinnäkin puhumme kansainvälisen ääriliikkeiden ja terrorismin, huumekaupan ja asekaupan torjunnasta. Tässä suhteessa Afganistanin on oltava yhteisen huomiomme keskipiste. Monimutkaiset monisuuntaiset prosessit ovat nyt ilmeisiä tässä maassa. Vaikka merkit viittaavat taloudellisen tilanteen vakiintumiseen ja elpymiseen, kansainvälisten terroristijärjestöjen toimintaan liittyy edelleen suuria riskejä, kuten Moskovan alueella [maaliskuussa] tehty terrori-isku osoittaa. Mielestämme yksi strategisista tehtävistä tällä hetkellä on Afganistanin aktiivinen osallistuminen alueellisiin siteisiin. Ja tämä riippuu paljon maidemme koordinoidusta kannasta. Pidämme kiireellisenä perustaa maahamme YK:n Keski-Aasian ja Afganistanin kestävän kehityksen tavoitteiden alueellinen keskus.

Tokajev ilmaisi tyytyväisyytensä kasvavaan alueelliseen yhteistyöhön ja keskinäiseen luottamukseen ja totesi: ”Noin 10 vuotta sitten Keski-Aasian alueella ei ollut tällaista tilannetta. Nyt valtionpäämiehet, hallitusten päämiehet, turvallisuusneuvostojen sihteerit, lainvalvontaviranomaisten johtajat, puhumattakaan talousosastojen päälliköistä, ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Ja tämä on erittäin hyvä merkki siitä, että Keski-Aasian alueen tilanne on menossa kohti kestävää kehitystä.

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa