Liity verkostomme!

Kazakstan

Lainsäädäntövaaleista pitäisi tulla todellinen virstanpylväs Kazakstanin demokratisointipyrkimyksissä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Tänä sunnuntaina 19. maaliskuuta Kazakstanissa järjestetään parlamentti- ja paikallisvaalit, jotka ovat ainutlaatuiset edelliseen verrattuna. kirjoittaa Margulan Baimukhan, Kazakstanin suurlähettiläs Belgiassa.

Vaikka vaalit julistettiin ennenaikaisesti, mikä ei ole ennennäkemätöntä maan vaaliennätyksessä, se on kiistatta kilpailukykyisin lähes kahteen vuosikymmeneen. Se on elävä tulos presidentti Kassym-Jomart Tokajevin vuodesta 2019 lähtien käynnistämistä ja toteuttamista systeemisistä demokraattisista uudistuksista, jotka vahvistuivat ja laajenivat entisestään maan tammikuussa 2022 kokeman myllerryksen seurauksena.

Presidentti Tokajev ilmoitti Mazhilisin (parlamentin alahuoneen) ja maslikhattien (paikallisedustuselimet) vaalien päivämäärän 19. tammikuuta, kaksi kuukautta ennen äänestyspäivää. Kuten lähes jokaisessa ennakkoäänestyksessä kaikkialla maailmassa, jotkut ilmaisivat huolensa siitä, että poliittisilla toimijoilla ei olisi tarpeeksi aikaa valmistautua intensiiviseen kampanjaan. Presidentti ehdotti kuitenkin ensin vaalien järjestämistä vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla valtiotilapuheessaan 1 eli yli puoli vuotta sitten. Näin ollen poliittisilla puolueilla ja tulevilla ehdokkailla oli riittävästi aikaa valmistautua kampanjaan.

Lisäksi parlamenttivaaleja odotettiin laajalti, koska ne ovat jatkoa prosessille Kazakstanin poliittisen järjestelmän uudelleen käynnistämiseksi viime kesäkuussa pidetyn valtakunnallisen kansanäänestyksen jälkeen kauaskantoisista perustuslaillisista uudistuksista, viime marraskuussa pidettyjen ennenaikaisten presidentinvaalien sekä laajojen lakiuudistusten ja muutosten jälkeen. vaaleja ja poliittisten puolueiden rekisteröintiprosessia.

Presidentti Tokajev ilmoitti julkilausumassaan kaksi kuukautta sitten vaalien päivämäärästä: "Mashilien ja maslikhattien ennenaikaisten vaalien järjestäminen on perustuslakiuudistuksen logiikka, jota kansalaiset tukivat kansanäänestyksessä. Tulosten mukaan maamme siirtyi uusiin, oikeudenmukaisempiin ja kilpailukykyisempään edustavien valtahaarojen muodostussäännöksiin.

Useat viimeaikaiset aloitteet ovatkin muuttaneet Kazakstania vakavasti, mukaan lukien vaaliprosessi.

Mainos

Ensinnäkin vaaleissa käytetään seka-suhde-enemmistömallia, joka oli voimassa vuosina 1999 ja 2004. Nyt 70 prosenttia kansanedustajista valitaan suhteellisesti puolueen listoilta ja 30 prosenttia yksimandaattisista vaalipiireistä. . Ratkaisevaa on, että tämä antaa mahdollisille ehdokkaille mahdollisuuden tulla ehdolle ilman rekisteröityä poliittista puoluetta tai yhdistystä. Tämä laajentaa huomattavasti niiden mahdollisuuksia, jotka haluavat aidosti osallistua maan kehitykseen olemalla mukana poliittisissa prosesseissa, mukaan lukien kansalaisaktivistit.

Valtakunnallisesti tärkeiden piirien ja kaupunkien maslikhattien vaalit järjestetään myös sekavaalilla, suhde 50/50. Jokainen paikka alemman tason kaupunki- ja maaseutuvaltuustoissa kilpaillaan yhden vaalipiirin muodossa.

Toinen parlamenttia poliittista moniarvoisuutta lisäävä tekijä on puolueiden Mazhilisiin pääsykynnyksen alentaminen seitsemästä viiteen prosenttiin. Tämä lisää mahdollisuuksia useammille puolueille päästä istuntosaliin.

Lisäksi puolueiden ehdokaslistoissa edellisissä vaaleissa kaksi vuotta sitten käytetty 30 prosentin kiintiö naisille, nuorille ja erityistarpeisille astuu nyt voimaan varsinaisessa kansanedustajien mandaattien jaossa. .

Toinen viimeaikainen uutuus on "kaikki vastaan" -vaihtoehto kaikissa äänestyksissä, mikä on pohjimmiltaan protestiäänestys, jos kansalainen ei ole tyytyväinen äänestyslipun valintaan.

Lisäksi viime vuonna toteutettujen uudistusten ansiosta puolueiden rekisteröinti on helpottunut merkittävästi. Esimerkiksi rekisteröitymisrajaa on nelinkertaistettu 20,000 5,000 jäsenestä 600 200 jäseneen. Myös alueellisten puolueedustustojen perustamiseen tarvittavien henkilöiden vähimmäismäärää on alennettu 1,000:sta 700:aan. Ja poliittisen puolueen perustamisen aloittamiseen tarvittavien henkilöiden määrä leikattiin 19,5 miljoonan maassa XNUMX:sta XNUMX:aan. .

Tämän seurauksena kaksi uutta poliittista puoluetta on onnistunut saamaan rekisteröinnin ennen tulevia vaaleja.

Selvä esimerkki näiden vaalien innostuksesta uusissa olosuhteissa on ehdokkaiden suuri määrä. Kaiken kaikkiaan ehdokkaita on 12,111 716, joista 98 on 435 paikkaa Mazhilisissä (joista 29 11,395 yhden vaalipiirin paikkaa eli noin viisitoista kutakin mandaattia kohti) ja 3,415 XNUMX yhteensä XNUMX XNUMX paikkaa maslikhateissa. Luku sisältää joidenkin yllätykseksi useita itseehdokkaaksi asettuneen istuvan hallituksen ankaria arvostelijoita. Aikaisemmin heidän valintojaan rajoitti rekisteröidyn poliittisen puolueen nimittäminen.

Ollakseen oikeutettu ehdolle Mazhilis-paikkaan ehdokkaan on oltava Kazakstanin kansalainen, vähintään 25-vuotias ja hänen tulee olla asunut Kazakstanissa viimeiset kymmenen vuotta. Maslikhatin paikkaan ehdokkaan tulee olla myös Kazakstanin kansalainen, asua sillä alueella, jota ehdokas haluaa edustaa, ja olla vähintään 20-vuotias.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa